Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonStatus på UHD Blu-ray i 2024 - FlatpanelsDK

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 | Yoeri Geutskens |

Hvordan klarer Ultra HD Blu-ray sig? Ganske godt. Men hvor godt? Der er flere aspekter i svaret til det spørgsmål. Lad os begynde med indholdet.

Hvis du tilfældigvis følger @UltraHDBluray på X (Twitter), har du sikkert bemærket, at UHD Blu-ray andelen af det samlede marked for filmskiver vokser støt, primært på bekostning af Blu-ray Disc og ikke så meget på bekostning af DVD.

Som nævnt før, vokser UHD Blu-ray relativt i et faldende marked. Det samlede marked for filmskiver er faldende med 20% til 25% årligt de seneste år. Med andre ord er markedet for indhold i 4K HDR på fysiske medier stabilt, blandt andet takket være en konstant strøm af nye udgivelser.


UHD Blu-ray salg

Markedsandel i styk for DVD, Blu-ray Disc og Ultra HD Blu-ray, ifølge Circana VideoScan

Hvad angår alle tre formater, står detailhandlen over for en dobbelt-udfordring: Forbruget rykker fra fysiske medier til TVoD (filmleje/køb) og streamingabonnementer. Dem, der stadig køber skiver, gør det i stigende grad fra online-forhandlere. Som følge heraf er de fleste fysiske butikker forsvundet for år tilbage, ligesom pladebutikkerne gjorde det i sin tid, da musikmarkedet gennemgik samme overgang. I disse år dropper andre butikker skiverne. Best Buy, som er en af USAs største butikskæder, droppede salget af filmskiver i 2023. Target, der også er en af de største butikskæder i USA, har netop valgt stort set at droppe det i sine fysiske butikker. Når forbrugerne efterlades med dårligere mulighed for at købe fysiske medier i butikker, fremskyndes skiftet til online-distribution. I nogle tilfælde udfaser studierne hele regioner. Walt Disney Studios Home Entertainment lancerede aldrig Ultra HD Blu-ray i Latinamerika, men siden 2020 er studiet helt ophørt med at udgive filmskiver af nogen art i regionen. Det er samme historie i Asien, minus Japan, og de indstillede distributionen i Australien sidste år. Antallet af udgivne titler årligt er forholdvis konstant på ca. 120 i gennemsnit. I løbet af pandemiårene 2020-2022 faldt tallene til under 100, men i 2023 var det tilbage på samme niveau som før 2020. Det kan vi konkludere baseret på DVD og Blu-ray Report, sporing og rapportering af antal officielle udgivelser i USA, herunder af Ultra HD Blu-ray siden formatets lancering i 2016.

Producenterne

Data fra Consumer Technology Association (CTA), delt på Flatpanels i 2020, indikerede, at salget af Ultra HD Blu-ray afspillere toppede allerede i 2017; kun ét år efter lanceringen af formatet, og det gælder stadig den dag i dag. Salget er ikke steget siden. En vigtig fodnote til tallene fra CTA er, at de kun omfatter dedikerede afspillere. De omfatter ikke spilkonsoller med disc-drev som PlayStation 5, Xbox One S, One X og Series X, som der er blevet solgt rigtig mange af i senere år. Som salget af filmskiver viser, har dette dog ikke haft noget mærkbar effekt på populariteten af UHD Blu-ray til film og tv-serier. Konsoller vil ej heller næppe have stor indvirkning på markedet fremover. De er ikke perfekte afspillere og det lader til, at disc-drevet droppes trin for trin i nye konsoller. Den nye, mindre PlayStation 5 har valgfrit disc-drev. Hvad angår PS5 Pro, så har vi ikke konkret information endnu, men den kommende Xbox Series X med kodenavnet Brooklin ser ud til at blive uden disc-drev.

Aldrende base af afspillere

En anden faktor, vi kan kigge på, er tilgængeligheden af afspillere. Hvis du ikke kan huske, hvornår en af de store aktører sidst lancerede en ny afspiller, så er det helt naturligt, for det er ved at være et godt stykke tid siden. Det er over 5 år, for at være mere præcis. I 2019, på CES, lancerede Panasonic sine billigere modeller, DB-UB450 og UB150. De andre modeller, Panasonic stadig har i sit modelprogram, UB424, UB824 og UB9004, er afspillere helt tilbage fra 2018. Sidstnævnte model blev opfrisket med en Mk II i 2021, men kun på grund af et specifik komponent (DAC'en), der var blevet utilgængelig og skulle udskiftes.

Panasonic UHD Blu-ray

Panasonics komplette modelprogram af Ultra HD Blu-ray afspillere

Alle Sonys modeller er fra 2018, undtagen opdateringen af 2018-modellen UBP-X800. X800 M2, der fik Dolby Vision tilføjet, blev lanceret i 2019.

Panasonic UHD Blu-ray

Sonys komplette modelprogram af HD Blu-ray afspillere

Hvorvidt LG stadig laver afspillere, er svært at blive klog på. Selskabet har ikke annonceret tilbagetrækning fra markedet, ligesom Oppo Digital gjorde det i 2018 og Samsung i 2019, men deres seneste afspillere blev introduceret for ikke mindre end 6 år siden.

UHD Blu-ray players

Graf der viser hvornår hver afspiller blev lanceret og udfaset

Grafen viser flere modeller, du måske aldrig har set eller hørt om. Funai har produceret nogle afspillere under mærkerne Philips, Magnavox og Sanyo, sandsynligvis med meget lille succes, om end med interessant design, såsom Philips' første model, BDP7501. De senere modeller var designet i mere konventionel 'set-top' AV-stil i fuld størrelse og kompakt bredde.

Philips BDP7501

Philips' BDP7501 afspillere lignede en slags kryds mellem en Apple TV boks og en Mac Mini. Foto: Philips

De eneste nye afspillere, der er blevet lanceret inden for de seneste 4 år, er fra mærker, du måske slet ikke kender: Pannde, Reavon og Magnetar. Disse mærker (efter sigende står samme firma bag de to sidstnævnte) har lanceret mere ambitiøse modeller, der ligesom Oppos berømte afspillere, håndterer næsten alle formater, du kaster efter dem. Og selvom de internt er designet helt anderledes, er de begge rettet mod premium-markedet.

Begrænset konkurrence

Skulle du undre dig over, hvorfor afspillerne stadig er relativt dyre i forhold til de prisniveauer, DVD og Blu-ray afspillere nåede ned i henimod slutningen, så er det fordi, der er så lidt konkurrence. Det er primært Panasonic og Sony, der står tilbage, og måske LG. Samsung og Oppo har offentligt meldt ud, at de har forladt markedet, og Pioneer, der har lavet to af de smukkeste afspillere i branchen, droppede stille og roligt produktet ikke længe efter lanceringen, angiveligt på grund af manglen på elektroniske komponenter i 2020 – et resultat af slaget på de globale forsyningskæder forårsaget af pandemien. Kinesiske no-brands har ikke vist interesse for markedet, hvorfor priserne ikke er blevet drevet nedad i pris, ligesom kineserne gjorde i sin tid med DVD og i mindre grad med Blu-ray. Hvis kineserne havde vist interesse, ville markedet så være større i dag? Måske, men det faktum, at de aldrig anså det som attraktivt, er vel nok sigende.

Mætning af markedet

Ultra HD Blu-ray formatet blev lanceret for 8 år siden og stort set alle modeller af afspillere blev lanceret i de følgende 3 år, uden det store sidenhen. Der er naturligvis forskel på afspillere og indhold. Man kan aldrig få nok af sidstnævnte, men én afspiller er nok i de fleste husstande. Så det ser ud til, at efter omtrent 3 år, var efterspørgslen stillet, og det potentielle marked udfyldt. Markedet er bogstaveligt talt mættet. Jeg ved ikke, om producenterne rent faktisk stadig producerer afspillere eller blot forsyner detailhandlere fra de lagre, de stadig har. Betyder det noget? Det kan debatteres. Hvad der er helt sikkert, er derimod, at udviklerne for længst er blevet afskediget. Fra 2019 ophørte de med at udvikle nye modeller – noget der ellers hidtil havde været en årlig cyklus. Selv hvis en producent gerne vil udvikle en ny afspiller, vil det være svært at finde ressourcerne. Men det er et hypotetisk problem. Læs også: Hvorfor et 8K disc-format er usandsynligt Der er ikke rigtig nogen nye funktioner at udvikle. Ingen oplagte nye funktioner i hvert fald. En afstemning, jeg afholdte, kom da heller ikke frem til noget væsentligt. Det mest hyppige svar gik på 'multi-regionsafspilning', men det er naturligvis noget, producenterne ikke rigtig må.

Markedsudsigten

Kan vi få markedet til at vokse? Hvis hver af os formår at 'konvertere' en ven, nabo, slægtning eller kollega, vil det gøre en væsentlig forskel. Især hvis de så også bliver ved med at omvende deres bekendte. Er udsigterne virkelig så dystre? Måske ikke. Siden begyndelsen af dette år har der været adskillige artikler om fornyet interesse i fysiske medier og filmsamling af flere årsager: Nostalgi; streaming-træthed; brugere der ikke kan finde det, de leder efter, på grund af udbredelsen af streamingplatforme; kritik af at streamingtjenester fjerner titler; frygt for at indholdsejere manipulerer med eller censurerer titler; ønsket om at eje og holde fast i håndgribelige ting; og trangen til at samle og bevare fantastiske film til eftertiden.

Et nyt håb

Det ser ud til, at nogle filmstudier er ved at få øjnene op for, at der er et spirende marked derude, klar til at købe næsten hvad som helst, der udgives. Der er sund indtjening på specielt samlerudgaver, Steelbooks og lignende, hvis prisen er rigtig. Disney er endelig begyndt at udgive deres nye Star Wars og Marvel serier – oprindeligt skabt specifikt til Disney+ – på skiver; kun på Ultra HD / Blu-ray og kun som Steelbooks. Det er heller ikke gået ubemærket hen, at en kvalitetsfilm som Oppenheimer blev udsolgt på Ultra HD Blu-ray på ingen tid. Nogle har foreslået, at markedet for Ultra HD Blu-ray er ved at blive som markedet for vinyl, og der er helt sikkert paralleller her. Hvis det ultimative discformat har samme lange levetid, er det godt nyt for alle involverede.
Yoeri Geutskens dimitterede i Industrial Engineering & Management Science med en afhandling om videospilsindustrien. Han var Philips’ interne observatør for spilindustrien i over et årti samt arbejdet hos Philips Optical Storage og Philips Consumer Electronics med produktudvikling af DVD-optagere og Super Audio Cd-afspillere. I den rolle samarbejdede han med Sony i forbindelse med standardiseringen af Blu-ray Disc formatet. Hos NXP Semiconductors var han Business Creation Manager for videospilsindustrien. Yoeri er også manden bag twitter-brugerne 4K/UHD og Ultra HD Blu-ray.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |