Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKonsolspil i HDR: Hvad du skal vide - FlatpanelsDK

Konsolspil i HDR: Hvad du skal vide

24 Aug 2017 | Rasmus Larsen |

Både PlayStation og Xbox kan i dag levere spil i HDR (High Dynamic Range) og spiludviklerne har omfavnet det med åbne arme. Der er nu tæt på 50 konsolspil i formatet. Vi gør status på HDR på spilkonsoller her 1 år efter, at startskuddet lød.


Status: Spilkonsoller med HDR

Du kan opleve spil i HDR, der dækker over større lysdynamik og flere synlige farver, på Sony PlayStation 4 og PlayStation 4 Pro samt på Microsoft Xbox One S og den kommende Xbox One X. Nintendo er ikke med på den nyeste teknologi og PC-økosystemet er kun i sin spæde start.

Der er flere film end spil i HDR, men spilbranchen kom vel at mærke også senere i gang. Indenfor spilkonsoller lagde Microsoft ud med Xbox One S i august 2016 og Sony begyndte i november 2016.

Til gengæld rykker spiludviklerne hurtigt på den nye videostandard, der skal opleves for at forstå, hvor meget det kan hæve spiloplevelsen. På den rigtige tv-skærm ser spil i HDR ganske enkelt forrygende ud. Nogle af redaktionens foreløbige favoritter er Uncharted 4 og Horizon Zero Dawn.

Løfter HDR spiloplevelsen i højere grad end 4K-opløsning? Det er vores opfattelse, ja, men det hører med til historien, at PS4 Pro sjældent leverer ægte 4K og den kommende Xbox One X ser også ud til at måtte ty til tricks.

Læs også: Status på HDR: Hollywood, TV, film, spil, biografer & formater

HDR kræver modsat 4K-opløsning ikke noget særligt af spilkonsollens grafikmuskler. Game engines, altså motoren der giver liv til spillet, arbejder som regel allerede i HDR. Det betyder, at eksisterende spil kan opdateres vha. en softwarepatch. Hidtil har der blot manglet et output-format til at levere HDR-effekterne til fremvisningsskærmen. Det er hvad vi har fået nu med HDR-formater såsom HDR10 og Dolby Vision. Med HDR kan man så at sige nyde spil med langt større lysdynamik, der f.eks. giver mere naturtro, lysstærke eksplosioner samt flere synlige farver, herunder kraftig rød og grøn.

HDR-spilkonsoller fra billigste til dyreste:
 • Xbox One S
 • PlayStation 4
 • PlayStation 4 Pro
 • Xbox One X


  Gran Turismo Sport in HDR


  HDR-formater på spilkonsoller

  Både Sony og Microsoft har i første omgang valgt at støtte op om et enkelt ud af de fire relevante HDR-formater på markedet. Der er her tale om HDR10, som af branchen betragtes som et baseformat.

  Der findes herudover HLG, HDR10+ og Dolby Vision. Førstnævnte format er udviklet til live-udsendelser (kanaler eller streaming) og har ingen relevans for rendyrkede spilkonsoller. HDR10+ og Dolby Vision kan derimod potentielt løfte spiloplevelsen yderligere. Dolby taler gerne åbent om ønsket om at få deres format ind i alt fra film til spil, men Sony og Microsoft har intet konkret antydet i den retning. Det er sandsynligt, at Dolby Vision kan tilføjes med firmware på nuværende konsoller, men ikke givet. HDR10+ vil derimod kræve HDMI 2.1, hvilket ingen af de nuværende spilkonsoller har, men Xbox One X efter sigende får.

  HDR10 er et statisk HDR-format, forstået på måde, at det ikke kommunikerer løbende med skærmen, der fremviser billedet. Indholdet – spillet – serveres blot via HDMI-kablet og formatet oplyser overordnet om, hvilket farverum og maksimal lysstyrke, som spiludvikleren har valgt. Dolby Vision etablerer derimod løbende kommunikation imellem afspiller (eller potentielt spilkonsol) og skærm, hvorefter billedet kan optimeres scene-for-scene – eller sågar frame-for-frame. Dolby Vision kender også skærmens karakteristika (og begrænsninger) for dem har Dolby certificeret. HDR10+ kan noget af det samme som Dolby Vision, men med visse begrænsninger. Der er f.eks. ikke en certificeringsproces.  50 spil i HDR - store titler på vej

  På tværs af PlayStation 4 og Xbox One er der cirka 50 spiltitler tilgængelige i HDR-kvalitet, ifølge vores optælling. Det er værd at holde for øje, at spil der er ”optimeret til PS4 Pro” eller ”Xbox One X enhanced” ikke nødvendigvis kan opleves i HDR. Rise of the Tomb Raider er et eksempel herpå.

  Ligesom på konsolmarkedet generelt, ligger PS4 i front ift. antallet af HDR-spil. Der skal dog en fælles indsats til fra Sony, Microsoft og spilstudier for at løfte hele markedet. Dette illustreres måske bedst af forløbet med The Witcher 3: Wild Hunt, som i forbindelse med PS4 Pro ikke udkom i HDR. Først med præsentationen af Xbox One X lå der et tungt nok pres på studiet til at det valgte at tage fat i en katalogtitel og udføre arbejdet med at implementere HDR. Patchen kommer til begge konsoller senere.

  Den måske mest toneangivende titel i HDR er Horizon Zero Dawn, hvor effekterne ser helt fantastiske ud. Overordnet for markedet, er de fleste spil i HDR katalogtitler, som er blevet opdateret. Først i disse måneder og året ud vil vi kunne opleve spil, hvor HDR er tænkt ind fra starten.

  Nogle af disse titler er Gran Turismo Sport og Uncharted: The Lost Legacy, hvor sidstnævnte netop er udkommet til PS4 Pro, samt Forza Motorsport 7 til Xbox One X.

  Microsoft har i øvrigt en HDR-sektion i butikken på Xbox One S. Scroll ned til ’HDR Gaming’.

  Konsolspil i HDR

  PlayStation 4
  Deus Ex: Mankind Divided
  Fallout 4
  FIFA 17
  Final Fantasy XV
  Here They Lie
  Hitman
  Homefront: The Revolution
  Horizon Zero Dawn
  Hustle Kings
  inFAMOUS First Light
  inFAMOUS Second Son
  Injustice 2
  Mantis Burn Racing
  Mass Effect: Andromeda
  MLB The Show 17
  MotoGP 17
  NBA 2K17
  Nex Machina
  Nier: Automata
  No Man’s Sky
  Ratchet & Clank
  Resident Evil 7: Biohazard
  Resogun
  Rime
  Snake Pass
  Sniper: Ghost Warrior 3
  The Elder Scrolls Online
  The Last Guardian
  The Last of Us Remastered
  The Last of Us: Left Behind
  The Surge
  The Witness
  Uncharted 4: A Thief’s End
  Uncharted: The Lost Legacy
  Wipeout Omega Collection
  World of Tanks
  Xbox One S + X
  Deus Ex: Mankind Divided
  Final Fantasy XV
  Forza Horizon 3
  Gears of War 4
  Halo Wars 2
  Hitman
  Injustice 2
  Mass Effect: Andromeda
  NBA 2K17
  Pure Chess Ultra
  Recore
  Resident Evil 7: Biohazard
  Sniper: Ghost Warrior 3
  The Elder Scrolls Online
  Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands
  World of Tanks

  Kommende spil - ikke udtømmende

  PlayStation 4
  Assassin’s Creed Origins
  BioWare’s Anthem
  Days Gone
  Death Stranding
  Detroit: Become Human (2018)
  Gran Turismo Sport
  Gravity Rush 2
  Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
  Skyforge
  Spider Man (2018)
  The Last of Us: Part II
  The Witcher 3: Wild Hunt (patch)
  Xbox One S + X
  Assassin’s Creed Origins
  Battlefield 1
  BioWare’s Anthem
  Forza Motorsport 7
  ReCore
  The Witcher 3: Wild Hunt (patch)
  Warframe

  Fremtiden for HDR-spil

  HDR og spil er nærmest som skabt for hinanden. De episke fantasiuniverser, som spilstudierne skaber, kan i endnu højere grad end på film vækkes til live med de værktøjer, som HDR-formater stiller til rådighed.

  HDR har stærkt momentum på spilkonsoller og er så småt på vej op i omdrejninger på PC-markedet. Det er blot et spørgsmål om tid før de mere atypiske og perifere grene af industrien også kaster sig over HDR. Nvidia Shield håndterer allerede til nogen grad HDR-spil, hvorimod Apple og Google er ved at lægge fundamentet på hhv. tvOS og Android TV.

  Om Dolby Vision kommer ind i billedet, kan vi på nuværende tidspunkt kun gisne om, men Dolby er i hvert fald opsatte på at det skal ske. Med et Atmos-lydformat, der så småt tager form i spiluniverset, åbnes døren på klem for totalløsningen: Dolby Vision + Atmos.

  2016 var året, hvor HDR-spil blev skudt i gang. 2017 bliver året, hvor budskabet skal ud til gamere. I de kommende år håber selskaberne på, at du bider på og udskifter din støvbunke af en tv-skæm med en funklende HDR-skærm. Spil i HDR er i sandhed en oplevelse, når det vises på den rigtige skærm. Tag det fra en redaktion, der har spil tæt på hjertet. Må vi tillade os at give et par anbefalinger?

  - Kilder: Neogaf forum, Sony PlayStation, Microsoft Xbox
 • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

  Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

  Flere fokusartikler

  Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

  05 Feb 2024 |

  Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

  02 Feb 2024 |

  Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

  31 Jan 2024 |

  Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

  04 Jan 2024 |

  Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

  22 Dec 2023 |

  Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

  20 Dec 2023 |