Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: 115" TCL X955 Max - FlatpanelsDK

Test: 115" TCL X955 Max

|


TCL's største TV – og et af de største TV til dato – er X955 Max på 115 tommer (QM891G i USA). Det er samtidig det mest avancerede miniLED LCD TV med over 20.000 lyszoner og over 5.000 nits højlys, ifølge TCL. Her er Flatpanels' anmeldelse.


Priser og forhandlere:

85"
98"
115"

Første indtryk

Før vi starter, skal vi bemærke, at vi ikke testede 115-tommeren i vores eget testrum pga. udfordringerne med at transportere skærmen. I stedet havde vi fuld adgang til et eksemplar i et rum stillet til rådighed af TCL i Polen. Her tilbragte vi 2 dage med at måle, teste og se tv. På grund af den begrænsede tid, måtte testen på nogle punkter forkortes en smule, hvorfor vi også droppede kalibrering. Ved afslutningen følte vi dog, at vi havde nået et niveau af dybdegående test, der kvalificerer sig som en fuld anmeldelse, omend vi ikke kan afvise, at vi har overset en detalje eller to. Med sin bredde på 2,5 meter, højde på 1,5 meter og vægt på næsten 100 kilo, er en 115-tommer TV-skærm rigtig stor, men ikke gigantisk. Det er stadig muligt at hænge skærmen på væggen, og der findes også en gulvstand, såfremt dit TV-møbel ikke er bredt nok til de medfølgende fødder. 115-tommer modellen er mere voluminøs end de mindre størrelser af X955 (Europa) og QM851G (Amerika), med en dybere profil, men fremstår stadig relativ slank for så stor en kasse.
Her er 115-tommeren sammenlignet med TV-skærme på 85 og 98 tommer. Bemærk, hvordan især 85-tommeren ser lille ud til sammenligning, hvilket giver mening, når man husker, at skærmarealet – målt diagonalt – af en 115-tommer er 83% større end en 85-tommer.

TCL X955 Max test

85" TV (venstre), 115" TV (midten), 98" TV (højre). Foto: Flatpanels

Og her er den med en TCL-repræsentant ved siden af for at give et andet perspektiv. Fotoet blev taget i januar på CES-messen af den amerikanske udgave (QM891G):

TCL 115 QM891G

TCLs 115-tommer. Foto: Flatpanels på CES 2024

Vi samlede ikke selv skærmen, men prøvede at montere bærehåndtagene. Der er fire i alt, hvilket sikrer, at 2 eller 3 personer kan flytte skærmen i samarbejde. Det mest imponerende er dog den medfølgende vægbeslagsløsning. Den er så slank og let, at det er svært at tro, at vægbeslagene (der er to af dem) kan bære 115-tommer TV'et, men TCL forsikrede os om, at det spiller. Du kan endda vippe skærmen ud fra væggen for at få adgang til stik ved at trække i bunden. Kudos til den ansvarlige person! Portene er alle placeret i en lille fordybning. Der er fire HDMI, men kun to af dem er HDMI 2.1 med op til 4K 144Hz. eARC er flyttet til en af HDMI 2.0 portene, hvilket kan være både en fordel og ulempe, afhængigt af dine andre enheder. Det betyder, at fremtidige medieafspillere, såsom Apple TV og FireTV med eARC til trådløs højttalerforbindelse, vil være begrænset til HDMI 2.0-båndbredde, men til spilkonsoller sikrer det, at du kan tilslutte både PS5 og Xbox Series X. Bemærk også, at bagsiden af TV'et har et strømlinet udseende med små sorte plastikpaneler. Der er to basporte midtfor på bagsiden.
Input-porte, vægbeslag (2x påkrævet) og bærehåndtag. Fotos: Flatpanels

Brugeroplevelse & features

Vi bekræftede, at 115-tommer X955 Max har en MediaTek Pentonic 700 chip (MT5896) med 2,5 GB RAM og Mali G52 GPU. Denne chip leveres med Android 12 og Google TV brugerflade fra start. Det er samme hardwareplatform som i andre 2024 TCL Google TV, bortset fra, at TCL har øget lagerpladsen fra 20 GB til 49 GB i X955 Max, hvoraf 46 GB er fri efter opsætning – meget mere end i de fleste andre Google TV. I og med, at chippen og Android-versionen er uændret, henviser vi til vores tidligere test af TCL C805 for benchmark ift. tidligere TCL-modeller samt Sony Google TV, Nvidia Shield og Apple TV 4K. Et TCL Google TV fungerer ligesom andre Google TV, men TCL har lavet visse tilpasninger af indstillingsmenuen.

Google TV – CPU/GPU benchmark

Geekbench 43D Mark - Slingshot ExtremeGFXBench - Manhattan 3.1 (offscreen)GFXBench - Aztec Ruins (offscreen)
MediaTek MT5889 (TCL C845 X1)Single: 929
Multi: 2256
423277 frames173 frames
MediaTek Pentonic 700 MT5896 (TCL C805, X955/QM891G)Single: 971
Multi: 2452
421--
MediaTek MT5895 (Sony XH90, X90J, X90K, X90L)Single: 1195
Multi: 2882
1148958 frames605 frames
MediaTek Pentonic 1000 MT5897 (Sony A95L)Single: 1359
Multi: 3342
1913--
Nvidia Shield TVSingle: 1400
Multi: 4100
42502765 frames2250 frames
Apple A10X (Apple TV 4K 1st Gen)Single: 4000
Multi: 9500
-4500 frames3300 frames
Flatpanels
Google TV er en af de bedste integrerede TV-platforme med adgang til alle populære streaming-apps, om end der – særligt udenfor Norden – ses en stigende mængde påtrængende reklamer på hovedskærmen inkl. reklamer i fuld skærm. Alt dette styres af Google og kan ændres når som helst direkte fra serveren – ingen ny firmware eller software påkrævet. Alle Google TV har indbygget Google Cast (tidligere Chromecast), og TCL tilbyder desuden Apple AirPlay 2. Ligesom andre TCL TV findes et støre udvalg af gratis tv-kanaler med reklamer, der kan streames over internettet. Du kan få adgang til disse med 'TCL Channel'-knappen på fjernbetjeningen. X955 Max understøtter WiFi 6 og Bluetooth 5.0, og selvom der ikke er tale om allernyeste standarder, så bør de holde dig kørende i mange år. Bluetooth gør det muligt at tilslutte hovedtelefoner og spilcontrollere til brug med bl.a. apps til spilstreaming som GeForce Now. Xbox appen er stadig ikke at finde på Google TV. Dekodning af video i AV1-formatet fungerer som forventet, men der er stadig ikke understøttelse af VVC (H.266). En praktisk detalje er, at HDMI CEC (TCL kalder det 'HDMI control') igen var deaktiveret fra start på TCL X955. Hvis du ønsker, at TV'et skal tænde/slukke sammen med andre enheder, kan du aktivere funktionen under Channels and Inputs -> External Inputs. Dette er i øvrigt en forudsætning for at HDMI ARC/eARC kan virke.

TCL X955 Max test

Google TV på TCL X955. Foto: Flatpanels

Betjening

115-tommer X955 Max og de mindre størrelser af X955 leveres med en ny fjernbetjening i sølv. Antallet af knapper er reduceret drastisk, men der er stadig for mange til min smag, herunder 4 sponsorknapper. En bedre løsning ville være at have 4 brugerkonfigurerbare knapper. Den nye fjernbetjening ligger bedre i hånden end den gummibelagte fjernbetjening, der følger med billigere TCL-modeller, men den føles ikke desto mindre stadig for billig til et TV i denne prisklasse. Plastikhuset og knappernes taktile feedback bør forbedres.

TCL X955 review

TCL's premium fjernbetjening til X955. Foto: Flatpanels

TV-højttalere

115-tommeren er udstyret med et 6.2.2-kanals (ned-, op- og sidevendte højttalere) lydsystem udviklet sammen med Onkyo 120W, med understøttelse af både Dolby Atmos og DTS:X. Jeg har ikke været særlig imponeret over TCL's indbyggede TV-højttalere i tidligere modeller. Højttalersystemet i X955 Max er bestemt en opgradering i forhold til højttalerne i eksempelvis TCL C805, der manglende fylde og bund, så det er en bedre løsning til blandet brug. Der er en lille smule Dolby Atmos-effekt ovenover siddepositionen, men den er ikke lige så udtalt som på nogle Atmos soundbarer, der heller ikke excellerer på området. Selvom objektbaseret Dolby Atmos tilbyder andre fordele end effekter over siddepositionen, så har indbyggede TV-højttalere generelt svært ved at realisere fordelene. Højttalerne lyder stadig ret indelukkede og bassen er heller ikke særlig kraftfuld. Fra mit perspektiv er indbyggede højttaler overflødige i så stor en skærm. En så stor skærmoplevelse skal parres med et eksternt lydsystem. Punktum. TCL understøtter lyddekodning af både Dolby og DTS. For nylig blev Disney+ den første streamingtjeneste med DTS som del af IMAX Enhanced-initiativet. Vi tjekkede, om TCL's 2024-modeller har adgang til DTS:X fra Disney+, men på trods af at appen er fuldt opdateret og IMAX-certificeringen er på plads, virkede det ikke. TCL sagde, at de vil undersøge sagen.

Kalibrering

Øvrige billedprofiler

Tryk på profilen for at se målekurve

Standard (SDR)
Dynamic (SDR)
Game (SDR)
Dynamic (HDR)
Game (HDR)
miniLED-baglyset kan pumpe så meget lys ud, at skærmen til tider bliver ubehagligt lysstærk. Jeg vil derfor advare mod at skifte TV'et over i 'Dynamic'-profil i et mørkelagt rum. Udover at farverne skyder i vejret, så når Dynamic-profil faktisk op på næsten 1000 nits i fuld skærm (100% vindue), hvilket absolut ikke er behageligt at kigge på. Du kan se vores måling af 'Dynamic' HDR-profil – og andre billedprofiler – i tabellen til højre. Vores anbefaling er at bruge Film-profilen ('Movie') til HDR, da den giver det mest præcise billede, om end den ikke var helt så præcis som håbet. Lysstyrken svinger lidt for meget, øjensynligt på grund af det kraftfulde miniLED-baglys, der synes svært at kontrollere. Farvenøjagtigheden er rimelig. 'Game'-profilen tilbyder nogenlunde samme farvenøjagtighed som 'Film'-profilen, men denne udnytter ikke miniLED-baglysets boost-funktion. Jeg uddyber forholdene omkring boost-funktionen i afsnittet om billedkvalitet, men bemærk indledningsvis i vores måling nedenfor af 'Før kalibrering (HDR Movie)', at boost-funktionen fungerer ved at lade TV'et nå sin maksimale lysstyrke på omtrent 2500-3000 nits, hvorefter den begynder at 'rulle af' for at få flere detaljer med i højlyset, før den pludselig booster til 5500+ nits højlys uden mellemliggende trin fra ~3000 til 5000 nits. TV'et dækker 96% af DCI-P3 og 74% af Rec.2020 farverummet, hvilket er lidt mere end tidligere generationer af miniLED LCD TV fra TCL. I SDR gælder samme anbefalinger: Undgå billedprofilerne kaldet 'Dynamic' og 'Standard', idet de har ekstrem farvemætning, selv med SDR-indhold, og trækker farverne ud i panelets iboende farverum, hvilket ikke er meningen. Lysstyrken er også indstillet alt for højt til SDR. Selv ved laveste niveau af lysstyrke i billedmenuen overstiger 115-tommer X955 Max faktisk stadig 100-120 nits, hvilket typisk betragtes som referenceniveauet for SDR i et mørkt rum. Som tidligere nævnt, havde vi ikke tid til at kalibrere X955 Max. Derfor anbefaler vi den prækonfigurerede Film-profil til både HDR10 og SDR, og 'Dolby Vision Dark' til Dolby Vision-indhold. Husk at TV'et har forskellige billedindstillinger for hver HDMI-indgang, så husk at kopiere indstillingerne til alle indgange.

Målinger

Vores "målinger"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV'ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret' strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-110 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.

Billedkvalitet

Lad os starte med det vigtigste: Oplevelsen af at sidde foran en 115-tommer skærm. I vores test af 98-tommer TCL C805 konkluderede jeg, at selvom 98-tommer er et meget stort skærmformat, så opleves det stadig mere som et stort TV end et hjemmebiografformat og således ikke en fuldgod erstatning for hjemmeprojektoren. Springet til 115 tommer tipper balancen. Skærmen opleves mere omsluttende med sine 115 tommer – knap 3 meter – diagonalt – mere som et hjemmebiografformat. Det giver mening i og med, at et typisk projektorlærred i hjemmebiografen måler 100–120 tommer. Det overraskende mig, hvor stor forskel de ekstra 17 tommer gør, når man ser film, og jeg tror, at 115-tommer LCD TV står til at blive et seriøst alternativ til hjemmeprojektoreren i de kommende år, i takt med, at priserne falder. Mere afgørende er det, at billedkvaliteten på skærmen er langt bedre end den billedkvalitet, man får med en projektor, samtidig med, at TCL's 115-tommer X955 Max endelig kan tilbyde HDR-billedkvalitet derhjemme i projektorstørrelse. Er det et problem, at skærmen har 4K i stedet for 8K-opløsning, hvilket ville give mening på en 115-tommer skærm? Ikke efter min mening, da 4K-indhold fremstår skarpt og detaljeret på TV'et. Jeg oplevede ikke, at 4K var en begrænsende faktor, og med det komplette fravær af 8K-indhold og de betydeligt højere produktionsomkostninger, er det bedre at vente med 8K indtil teknologien og markedet er modnet. Læs også: TCL kan producere endnu større TV-paneler end 115"
En af årsagerne til den høje pris, ud over 115-tommer panelet, er X955 Max's status som TCLs flagskib indenfor miniLED. Baglyset har 192x108 lyszoner, altså 20.736 i alt – langt flere end de få tusinde zoner, der findes i high-end miniLED LCD TV fra konkurrenterne. Det er dette, der for alvor adskiller den fra en hjemmebiografprojektor, så lad os starte med HDR. Indledningsvis havde vi mulighed for at undersøge miniLED-baglyset i sin rå form uden LCD-panel foran (der sidder i stedet en plexiglasfront for at reducere den ekstreme lysoutput, hvilket er grunden til, at skærmen i videoen nedenfor ser ud som om, den er samlet af tre dele). I både denne kontrollerede test og vores praktiske test observerede vi, at zonestyringen er meget overbevisende, og mere i tråd med hvad vi foreløbigt har set på Sonys Bravia 9 end hvad vi normalt ser på eksempelvis Samsungs mindre præcise miniLED-styring i "Neo QLED" LCD TV, der har tendens til at overeksponere og undereksponere, hvilket fjerner detaljer i lyset. Her er hvordan 20.736 miniLED-lyszoner ser ud, når LCD-panelet foran er fjernet:
115" TCL X955 Max (venstre), 85" X955 (midten), 75" C855 (højre), TV der viser indholdet (helt til højre)
Som vi skrev i december 2023, da vi fik lejlighed til kort at undersøge 98-tommer X955, så har TCL implementeret et boost-system til højlys, altså den maksimale lysstyrke. Det betyder, at miniLED LCD TV'et har et "normalt" maksimalt lysstyrkeniveau plus en boost-tilstand, der kun aktiveres lejlighedsvis, med en nedkølingsperiode på flere sekunder (der kan ikke boostes igen i denne periode). Imellem den "normale" maksimal lysstyrke og den boostede maksimale lysstyrke findes ingen mellemliggende lysstyrketrin, så der er fuld knald i boost-tilstanden. Det giver visse udfordringer, hvilket vi kommer til om et øjeblik.
115 TCL boost
Vi observerede samme boost-system på 115-tommer X955 Max, som vist på grafen til højre, hvor den grå linje (den gule linje er referencen) springer direkte fra ca. 3000 nits til 5500 nits, når boost slår ind. Den normale maksimale lysstyrke er omkring 2500–3000 nits (5-10% vinduer), afhængig af billedprofil, og boost-systemet kan under optimale forhold booste til over 5500 nits. Dog så vi oftere, at boost ramte 4000-4500 nits, hvilket kan opretholdes i nogle få sekunder, hvorefter boost-tilstanden kræver 20-30 sekunders nedkøling, før der boostes igen. Stadig ekstremt lysstærkt. Et eksempel med rigtigt indhold er en film med to eksplosioner kort efter hinanden. Den første eksplosion booster til 4000-5000 nits, mens den anden kort efter "kun" når 2500-3000 nits. Vi observerede dette i visse situationer med testindhold. Det er en synlig forskel for øjet, og det lidt uforudsigelige boost-system kan nogle gange være distraherende. På grafen kan du også se, at miniLED til tider overbelyser HDR-billedet i mellemtonerne, hvilket er utilsigtet ifølge TCL, der håber at kunne finjustere det i en senere firmwareopdatering. Personligt ville jeg have foretrukket, om det var muligt at slukke for boost-funktionen, idet miniLED-baglysets normale lysstyrke er rigeligt intens på en skærm med "kun" 20.000 lyszoner. Det findes ikke en menuindstilling til at slukke for boost, men der er en anden metode, hvilket vi vender tilbage til. Hvorfor vil man have så høj lysstyrke, vil nogen nok spørge? De fleste film og spil i HDR er i dag skabt med et maksimalt lysstyrkeniveau op til 1000 nits, men der er internt i Hollywood og spilbranchen – anført af Sony – et ønske om at etablere 4000 nits som næste skridt inden for HDR. Det betyder ikke, at indhold generelt vil blive ekstremt lysstærkt – eller sågar lysere end i dag – men blot, at indholdsskabere får mulighed for at reproducere højlys, såsom stjerner eller lamper, ved 4000 nits – eller 2000 nits. For at opleve indhold som tiltænkt, uden at der klippes detaljer væk i højlyset eller tone-mappes i de lyseste billedområder, har vi brug for TV-skærme, der kan nå 4000 nits. TCL X955 Max reducerer lysglorier – blooming – til det laveste niveau, jeg hidtil har set på et miniLED LCD TV, men lysglorierne er stadig synlige omkring lyse lyse objekter i billedet fra tid til anden. Dette skyldes dels, at 20.000 lyszoner stadig er langt fra de 8,3 millioner pixels, der udgør et 4K TV, hvilket betyder, at hver zone i 115-tommeren dækker nøjagtigt 400 pixels. Derudover bliver 115-tommer skærmen til tider så ekstremt lysstærk, at mørke områder i billedet ikke forbliver helt mørke (LCD-panelet har et iboende kontrastforhold på ca. 5000:1). Lysglorierne er markant mere synlige, når skærmen ikke betragtes ligefra, som set på på billederne.
Med rigtigt indhold, såsom film‚ leverer X955 Max billedkvalitet, der minder mere om OLED end et traditionelt LCD TV uden zonestyring, dog med betydeligt højere overordnet lysstyrke ift. OLED og QD-OLED. Kontrasten i billedet er imponerende, og den maksimale lysstyrke kan være blændende i et mørkt rum – nogle gange for meget, forstærket af skærmens størrelse. 115-tommeren har dog til tider visse problemer med at styre alle sine muskler; i meget mørke scener forsøger den ofte aggressivt at forhindre lysglorier, hvilket kan føre til manglende detaljer i skygger i billedet. For eksempel var stjerner på himlen, som skulle have været synlige, næsten usynlige i nogle scener, fordi TV'et forsøgte at opretholde de dybe sorte nuancer på mørke nattehimmel – det er en kompromis mellem de to. Desuden kan der stadig ses lysglorier i andre scener, hvor skærmen forsøger at oplyse meget små lyse objekter, såsom stjerner eller lamper. På trods af disse bemærkninger, vil jeg sige, at X955 Max har den bedste miniLED-zonestyring, jeg til dato har testet, primært på grund af det høje antal zoner og hvordan de individuelt kan kontrolleres. Antallet af zoner er afgørende – det er tåbeligt at argumentere for det modsatte. X955 Max avancerer miniLED LCD-teknologi. Den fejl med Dolby Vision, vi observerede på TCL C805, er blevet rettet på alle 2024 TCL-modeller via firmwareopdatering, ifølge TCL, og vi kan bekræfte, at vi ikke observerede problemet under vores test af X955 Max. Dog bemærkede vi, at lysstyrken i Dolby Vision Game-profilen virkede forkert, så indtil videre vil vi anbefale at blive i HDR10 under spilbrug. Hvad angår SDR, altså alt indhold der ikke er i HDR, bruges TV'ets miniLED-zoner meget mere sparsomt. Det skyldes naturligvis, at SDR-indhold ikke har det samme dynamikområde som HDR. I SDR kan skærmens høje lysstyrke i stedet sikre, at hele billedet fremstår lysstærkt i dagstimerne i stuen. Lysstyrken i fuld skærm overstiger 800 nits i de fleste billedprofiler (og nærmer sig 1000 nits i Dynamic-profil), hvilket er ekstremt lyst på så stor en skærmflade, men du kan selvfølgelig justere det i indstillingsmenuen, om end selv den laveste indstilling for lysstyrke stadig overstiger SDR-referencen på 100 nits til brug i et mørkelagt rum.
TCL's videoprocessor er blevet mærkbart bedre over tid, og selvom vi foretrækker at deaktivere alle billedbehandlingssystemer, tilbyder TCL mange af de samme funktioner som nogle af de mere etablerede TV-mærker, inkl. mulighed for HDR-tone-mapping (Off, Detail Priority, Balance, Brightness Priority), og forskellige 'AI'-funktioner. Systemet til bevægelsesudglatning – motion smoothing – er noget, som nogen måske vil justere på, idet den meget høje lysstyrke fremhæver '24p judder', altså den hakkende effekt i film og serier optaget i 24 billeder per sekund, hvilket er nærmest alle film/serier i dag. Det gør det til tider svært at se særligt lyse scener på skærmen. Problemet forværres af panelets størrelse, der fremhæver den hakkende effekt. Læs også: Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film Det er også værd at bemærke, at på grund af størrelsen, er behovet for indhold i høj kvalitet større. Du bør som minimum se HD, men helst 4K, idet 115-tommer panelet nemt afslører kilder i lav kvalitet. Dette kan virke indlysende, men overvej alligevel, om du har det nødvendige udstyr til at udnytte et så stort TV – en Ultra HD Blu-ray afspiller til film og en PS5, Xbox Series X eller high-end PC til gaming. En normal Blu-ray afspiller eller PS4 slår ikke an. Vender vi blikket mod gaming, så var det en positiv overraskelse, at miniLED-zonesystemet forbliver aktivt selv i VRR-tilstand, hvilket sikrer dyb sort, høj kontrast og høj lysstyrke. Dog aktiveres boost-tilstanden ikke i Game-profil – hvilket vi faktisk ser som en fordel – så i stedet får man skærmens "normale" maksimale lysstyrke, sat en takt til omtrent 2300 nits. I Game-profilen er HDR-billedet en smule overbelyst, men ikke meget, og farvenøjagtigheden er generelt god sammenlignet med for eksempel Samsungs "Neo QLED" miniLED LCD TV, der i væsentlig grad forringer fremvisningen af konsol- og PC-spil. Input-forsinkelsen blev målt til 13,4ms i 60Hz og kan reduceres nogle ektra millisekunder ved at aktivere 'Performance Mode'. Input lag er lavere med hhv. 120Hz, 240Hz og VRR input-signaler. TCL har reduceret 'Local Dimming'-indstillingen i menuen ét trin ned fra 'High' i TV'ets Game-profil, men selv efter at ændre det til 'High', forblev input-forsinkelsen relativ lav på ca. 30ms. TV'et har to HDMI 2.1 porte med 4K 120Hz support til brug med spilkonsoller og 4K 144Hz eller 1080p 240Hz til brug med PC. Der er en spilmenu med hurtig adgang til spilfunktioner samt ALLM til automatisk skift ind og ud af Game-profil. Siden skiftet til MediaTeks Pentonic-chip sidst i 2023, har TCL fået understøttelse af Dolby Vision i op til 4K 120Hz, hvilket fungerede som tiltænkt. Vi testede med Ori and the Will of the Wisps, der er nærmest en torturtest til HDR-gaming på zonestyrede LCD TV, idet spillet med det samme afslører svagheder i sort, kontrast, kontrast, maksimal lysstyrke og lysglorier. Min konklusion er, at Ori and the Will of the Wisps aldrig har set bedre ud på et LCD TV, om end det stadig ikke ser lige så fantastisk ud som på et OLED TV. Det vil kræve endnu flere lyszoner at gengive de mørke og lyse kontrastelementer i spillet på optimal vis, men X955 Max leverede ikke desto mindre imponerende billedkvalitet, hvor Ori fremstår lys og intens mod den meget mørke baggrund. På LCD TV, inkl 115-tommer TCL X955, kan man stadig se slørede bevægelser i spil, medmindre man aktiverer nogle af kompensationssystemerne, der så har andre ulemper. Der er eksempelvis 'LED motion clear'-systemet på X955 Max, hvor sort skærm indsættes imellem billederne i billedstrømmen ved 240Hz. Det bidrager til at reducere slør, så bevægende billeder fremstår skarpere og mere detaljeret, men vi observerede stadig flimren – for meget til vores smag. Ori and the Will of the Wisps i HDR10 står stadig godt i TV'ets VRR-tilstand, der – som nævnt tidligere – stadig fungerer med TCL's zonestyring. Dette er et betydeligt fremskridt for VRR-gaming på LCD TV, om end OLED TV stadig giver en overordnet bedre gaming-oplevelse på grund af styring af lys og farver på pixel-niveau og de ultra-hurtige OLED-pixels. VRR, der fungerer med miniLED-zonestyring, bør også gælde for andre 2024 TCL-modeller, idet TCL informerer os om, at det er muliggjort af forbedret styring af miniLED. Vi har dog ikke haft lejlighed til at bekræfte dette endnu. Vi tester snart også TCL C855.
Hvor OLED TV derimod ikke længere kan konkurrere, er på størrelsen, og gaming på en 115-tommer skærm er bare endnu federe end på en 98-tommer. Igen føles springet fra 98 til 115 tommer som at gå fra et stort TV til hjemmebiografformat, samtidig med, at billedkvaliteten er langt bedre end på hjemmeprojektoren på grund af den høje lysstyrke og kontrast, der åbner for gaming i HDR. Den eneste gamingoplevelse, der er mere indlevende end dette, er et VR-headset, men kun få af dem har højtkontrastskærme såsom OLED. Ligesom andre VA LCD TV, så er betragtningsvinklerne smalle på 115X955 Max, og det forværres, når man sidder foran en 115-tommer sammenlignet med en mindre skærm. Du vil bemærke, hvordan siderne og hjørnerne til tider ser anderledes ud end midten af billedet, hvilket i nogle situationer kan ligne ujævnt baglys, om end det ikke er tilfældet. Det bliver mindre synligt, hvis man rykker længere væk fra skærmen. Fra siden mister skærmen meget lysstyrke og farveintensitet. Dette er et område, der skal forbedres på store LCD TV. Panelets lysfordeling var fin på vores eksemplar, men 'dirty screen-effekten' (DSE) var synlig.

Konklusion

TCL hæver igen barren for miniLED zonestyring med 20.736 zoner på 115-tommer X955 Max (QM891G i Amerika). TV'ets boost-tilstand er lidt uforudsigeligt og zonestyringen mangler til tider præcision, men det er stadig den bedste miniLED zonestyring, vi har testet, med færrest lysglorier, om end de stadig er synligt i visse scener, ligesom detaljer i skygger også kan mangle. TCL planlægger at finpudse algoritmen til zonestyring i en firmwareopdatering, der efter planen kommer i 3. kvartal 2024.
Annonce:
De mindre størrelser af X955 har færre zoner (ca. 5.000 i 85 til 98"). Flatpanels havde lejlighed til at undersøge dem sidste år) og de præsterer næsten lige så godt som 115-tommeren, vi har har testet her. Med så mange zoner er TCL ved at trække fra sydkoreanske LG og Samsung efter deres knap to årtiers dominans på TV-markedet. Men lad os endelig ikke stoppe ved 20.000 zoner, TCL! De mange lyszoner kombineret med 115-tommer, leverer en billedoplevelse, der er svær at beskrive. Sammenlignet med et 98-tommer TV føles 115-tommeren mere som en hjemmebiograf end "bare" et stort TV, og vi opfordrer til, at du prøver at finde skærmen, så du selv kan opleve det. Hvad angår gaming, så nedgraderes miniLED-zonerne ikke længere drastisk, ligesom det tidligere har været tilfældet på zonestyrede LCD TV. Den samlede billedkvalitet matcher ikke de bedste OLED TV, men TCLs TV leverer højere overordnet lysstyrke og en skærmstørrelse, der virkelig løfter oplevelsen. Ligesom andre nyere TCL TV har X955 Google TV, drevet af MediaTek Pentonic 700 chip. Skærmen har kun to HDMI 2.1 porte, hvilket er for lidt til et flagskibs-TV. Der medfølger en mere simpel fjernbetjening, hvilket er et fremskridt, men den er stadig ikke lækker. Det største problem med TCLs 115X955 Max er den høje pris, der betyder, at den endnu ikke definitivt kan udspille projektoren, på trods af skærmens overlegne billedkvalitet, især i HDR. TCL har taget en anden tilgang med 115-tommeren og positioneret den som flagskibet fra start, i modsætning til den første 98-tommer, der startede i mellemklassen. Den gode nyhed er, at vi allerede har set 115X955 Max nedsat til en tredjedel af startprisen (i Norge), så vi er spændte på at se, hvor TCL står om 1–2 år – med potentielt endnu større TV i fremtiden.

Priser og forhandlere:

85"
98"
115"

Så stor som projektor, men meget bedre billede
God SDR & HDR med 5000 nits boost
20,000+ miniLED lyszoner
Pentonic 700's nye funktioner
Google TV's app-udvalg


Pris
miniLED glorier
Betragtningsvinkler
Kun to HDMI 2.1 porte
Flere anmeldelser

Test: 115" TCL X955 Max

26 Jun 2024 |

Test: LG C4 OLED

17 Jun 2024 |

Test: Canvas

31 May 2024 |

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |