Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOpløsningskløften - FlatpanelsDK

Opløsningskløften

24 Sep 2019 | Yoeri Geutskens |

Hvis du for nylig har købt nyt TV, så er der god sandsynlighed for, at det var et 4K TV. Over halvdelen af de solgte TV har nu 4K-opløsning, og målt på salgsværdi udgør 4K en endnu større andel af markedet. Det er vel nok mere bemærkelsesværdigt, at HD stadig har en så høj andel af det globale TV-salg, da HD TV efterhånden er svære at finde i butikkerne. De fleste store producenter har da også kun få modeller tilbage.

Siden 4K TV kom på markedet for omkring 6 år siden, så har de taktfast skubbet HD TV ud af markedet - først i store formater og efterfølgende ved at arbejde sig helt ned i de mindste TV-formater.

Denne relative succes for 4K TV lader til at bevise, at hønen eller ægget-situationer, hvor indhold og hardware udvikler sig i symbiose, ikke altid afgører markedsudviklingen. TV-producenter er først og fremmest rykket mod højere opløsning i et forsøg på at bekæmpe prisudviklingen, der har truet med at eliminere de allerede slanke indtjeningsmarginer

Har 4K TV revolutionen fundet sted? Det afhænger af, hvem man spørger. 4K TV vil helt sikkert forblive på markedet og forsvinder kun, hvis de erstattes af 8K TV, eller såfremt forbrugerne helt stopper med at købe TV-apparater (og skifter til mobilskærme i stedet). Det er dog mest af alt et drømmescenarie og det er usandsynligt, at det vil ske i overskuelig fremtid. Det er ligeledes usandsynligt, at TV-producenterne opgiver 4K for at vende tilbage til HD, ligesom de gjorde med 3D TV for at vende tilbage til 2D.

Så hvornår kan vi forvente, at samtlige eller i hvert fald størstedelen af tv-transmissioner vil være i 4K? Sandsynligvis aldrig. Hvis man havde regnet med, at det ville ske, så overvej for en stund, at vi 20 år efter introduktionen af High Definition Television (HDTV) stadig har mange tv-transmissioner i Standard Definition (SD). Er det et problem? Givetvis i den vestlige verden. Det afhænger af, hvor stort dit TV er, hvor langt du sidder fra det, hvor meget du går op i opløsning, hvor gode dine øjne er, hvor godt dit TV er til at opskalere, hvor ivrig du er for at se nyhedsudsendelser, og mange andre faktorer.

Så lad os prøve at kigge nærmere på de forskellige kilder, som fremvises på TV-skærme, samt undersøge, hvor langt op af stigen mod højere opløsning, de er nået.


The resolution gap Kilder: TVchannellists.com, Eutelsat, NPD VideoScan, HDReport, Allflicks, Parks Associates, IHS Markit, Futuresource, Witsview, egne estimater

TV-skærme

Antenne-tv er overgået fra analog til digital transmission i hele den veludviklede del af verden. Denne overgang var dog ikke kun drevet af hensyn til kvaliteten. Digital antenne-transmission (DTT) er en mere effektiv udnyttelse af den knappe båndbredde i den del af frekvensbåndet, som er allokeret til tv-transmission. Det betyder, at operatører kan presse flere tv-kanaler igennem æteren. Denne knaphed kombineret med ønsket fra operatørerne om at have flere kanaler (kvantitet over kvalitet) er årsagen til, at så mange kanaler stadig er i SD-kvalitet - en HD-kanal fylder i grove træk det samme som fire SD-kanaler. For slet ikke at tale om Ultra HD... en 4K-kanal fylder i grove træk det samme som fire HD-kanaler eller 16 SD-kanaler. Det er muligt at komprimere heftigt, men det vil være i modstrid med hele pointen i Ultra HD. Selvom der ikke er en eneste tv-station verden over, som sender 4K via antenne-tv, så er der dog en håndfuld 4K-kanaler på parabol-, kabel- og IP-tv. Herhjemme har vi Viasat Ultra HD-kanalen og fik desuden smag for sagen under fodbold-VM sidste år, hvor TV2 oprettede en midlertidig kanal. Globalt set udgør 4K-kanaler ca. 0,2% af kabel/IP-kanalerne og 0,3% af parabolkanalerne. Det er knapt nok muligt at få med på grafen ovenfor. For tv-aktørerne så findes der simpelthen ikke en forretningsmodel, som kan retfærdiggøre et ryk til 4K, idet omkostningerne vil stige, mens indtjeningen vil forblive nogenlunde den samme. De vil være nødsaget til at opgradere deres produktionsudstyr løbende (sker typisk hvert 10. år), men selv når merprisen på udstyret til 4K skrumper, så vil økonomien ift. båndbredden i nettet ikke have ændret sig.

Fysiske medier

Skinnende skiver er en bedre kilde til 4K-indhold. Selvom antallet af titler stadig tælles i hundreder - fra et bagkatalog med mange tusinde film og tv-serier - så er salgsandelen større. SD-kvalitet i form af DVD-skiver regerer stadig markedet for optiske skiver (pris har betydning), men UHD Blu-ray etableret sig som en solid lille niche, der nærmer sig 10% af det ugentlige salg i USA, målt i enheder (og noget højere målt i værdi). I Danmark ser det dog lidt anderledes ud. Her udgør UHD Blu-ray under 1% af det samlede salg af filmskiver, målt i enheder. Der blev i 2018 kun solgt 18.000 UHD Blu-ray-skiver i Danmark.

The resolution gapMarkedet i USA målt i enheder. Kilde: NPD VideoScan

Streaming

Fysiske medier er i sig selv naturligvis ved at blive en niche. Streamingtjenester spiller i dag en fremtrædende rolle i forbrugernes seervaner. På dette område ser tingene noget anderledes ud. Desværre afslører Netflix ikke mange detaljer om populariteten af deres film og tv-programmer. Vi ved ikke, hvor mange streams, der er i hhv. SD, HD og 4K. Vi har dog klarhed over et par andre faktorer. Vi ved, at Netflix har tre abonnementstyper, der giver adgang til hhv. SD, HD og 4K HDR-kvalitet, hvor salgsfordelingen er 28%, 42% og 30% respektivt. Dette er ikke en god indikator for populariteten af 4K-indhold, da standard- og premiumpakkerne giver andre fordele såsom muligheden for to og fire samtidige streams. Det er givetvis en vigtigere faktor fra mange abonnenters synspunkt. Indtil Netflix begynder at dele data, så er det umuligt at sige med sikkerhed. Der er imidlertid andre datapunkter. Netflix tilbyder pt. 530 film, tv-serier og programmer i 4K-opløsning - et imponerende tal, men stadig under10% af det samlede katalog (i USA). En positiv faktor her er, at alt andet på streamingplatformen er tilgængeligt i HD. Andelen af 4K vil helt sikkert stige idet det allerede er så godt som standardpraksis for Netflix at producere eget indhold i højere opløsning. Netflix er naturligvis kun en af mange streamingplatforme. Der er også Amazon Video, Youtube, Apple m.fl. Herudover lanceres Apple TV+ og Disney+ inden længe. Målt på andel, så vil mange andre streamingtjenester ligge under Netflix, mens enkelte vil overgå dem.

Hvor bevæger vi os hen?

Så hvor befinder vi os i det større perspektiv? Siden introduktionen af HD har der været uoverensstemmelse mellem opløsningen på vores TV-skærme og meget af det indhold, som vi nyder på dem. To årtier har ikke mindsket kløften. Tværtimod er kløften blevet dybere. Omkring halvdelen af alle ejere af 4K TV har aldrig set 4K-indhold på deres skærm. Størstedelen af det indhold, som ses på 4K TV er måske sågar ikke engang i HD-opløsning, men i stedet SD. I mellemtiden er 8K TV landet på markedet. Konservative estimater peger på, at de udgør 0,2% af TV-salget. Det lyder troværdigt i mine ører. Læs også: Hvorfor du ikke skal købe 8K TV i 2019

The resolution gap

Der er formentlig endnu mindre 8K-indhold i dag end der var 4K-indhold for fem år siden. Det forekommer mig usandsynligt, at der kommer meget mere i nærmeste fremtid. De traditionelle tv-aktører er knap nok begyndt at omfavne 4K (i distribution - produktion er en anden historie) og Hollywood har også været sløv til at komme i gang. Mange film - selvom de er optaget ved høj opløsning på filmruller - redigeres stadig i 2K for senere at blive opskaleret til 4K forud for distribution på forbrugermarkedet. Der kommer næppe et 8K-skiveformat. Man må formentlig fæstne sin lid til Netflix ift. at gøre 8K-indhold tilgængeligt. Selskabet var trods alt en af de første med 4K. Streamingtjenester står ikke overfor samme udfordringer, som de traditionelle tv-aktører og operatører på parabol-, kabel- og IP-tv idet streamingaktører ikke skal betale for kablerne til videodistribution. Det gør du. Og hvis du vil have 8K-indhold, så skal du have en hurtig forbindelse. Download er ved at blive erstattet af streaming og man vil formentlig skulle have en forbindelse på mellem 60-100 Mbps for at sikre, at de mange millioner pixels når frem i god behold. Man bør nok begynde at vænne sig til tanken om, at ens TV har bedre egenskaber end de karakteristika, som definerer det indhold, man ser på skærmen. Med andre ord vil din skærm ikke være flaskehals for seeroplevelsen. Der er en opløsningskløft og den forsvinder ikke.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |

Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

20 Dec 2023 |