'Streamingkrigen' er i gang. Apple, Disney, NBCUniversal og Warner udfordrer Netflix, HBO, TV 2, Viaplay m.fl. Hvordan navigerer man i junglen? Hvilke TV-platforme har hvilke apps og tjenester? Billed- og lydkvalitet? Her er Flatpanels store streamingguide.
Opdateret 6.3.2023: TV 2 Play har startet test med 5.1 surround sound. Golf TV er lukket.
Opdateret 27.10.2022: DRTV er udfaset på PlayStation. Apple TV+ har hævet prisen. YouTv lukker inden årets udgang og er fjernet. Apple TV app har fået HDR10+ på Samsung TV og Dolby Vision på Panasonic TV.
Opdateret 3.10.2022: Nordisk Film+ klar til Android TV / Google TV. Allente klar til LG Smart TV. Starzplay har skiftet navn til Lionsgate+.
Opdateret 27.9.2022: SkyShowtime er lanceret i Danmark og erstatter Paramount+. Nordisk Film+ er lanceret og erstatter Dansk Filmskat og Min Bio. DRTV og TV 2 Play starter streaming i 4K. Amazon Prime Video har fået Dolby Vision og Dolby Atmos.
Opdateret 18.7.2022: Allente, Norlys og Waoo har lanceret apps til Android TV / Google TV. Discovery+ har fået app til LG webOS. TV 2 Play har hævet startprisen fra 49 til 69 kr/md. (for én enkelt kanal). Blockbuster har fået 5.1 lyd.
Opdateret 4.11.2021: HBO Max billed/lydkvalitet for de forskellige TV-platforme fremgår nu af tabellen (klik på det blå plus tegn for at folde ud). F1 TV er kommet som app til Apple TV (nu også Android TV og Google TV). MLB.tv (Major League Baseball) fremgår nu af tabellen. Hayu til flere platforme.
Opdateret 8.10.2021: HBO Nordic bliver til HBO Max (TV-platforme, streamingkvalitet mm. tilføjet i tabel), YouTv tilføjet, NFL Game Pass tilføjet, Disney+ på Panasonic TV, Apple TV app til flere platforme, DRTV i 1080p, F1 TV har fået AirPlay / Chromecast, Paramount+ udgår, Google Play Film lukket, Boxer har skiftet navn til Norlys.
Opdateret 9.12.2020: PlayStation 5 og Xbox Series X fremgår nu af oversigten. Tilgængelige apps på de forskellige TV-platforme opdateres automatisk løbende via output fra
TV-databasen.
Opdateret 19.6.2020: DRTV er kommet til Android TV (i beta). Boxer er kommet til Apple TV. Boxer fremgår nu af app-tabellen. Information om danske undertekster tilføjet. Information om download/offline-funktion tilføjet. Rettelser/ændringer for Min Bio apps.
Den store streamingguide
Amerikanske medier har døbt det 'streaming wars', men det er lige så meget en kamp om platformsherredømmet. Apple, Amazon, LG, Google, Samsung, Roku m.fl. kæmper om at blive for TV, hvad Android og iOS er for mobilenheder. Ovenpå platformene bygges egne tjenester, mens aktører som Disney, HBO og Netflix søger bredde.
Også på hjemmefronten er vi vidne til store forskydninger i disse år. DR lukker tv-kanaler og sender seerne mod streamingtjenesten DRTV. Man søge mod streaming, hvis man vil se samtlige sportsudsendelser ét og samme sted. Netflix er på rekordtid blevet en af de største tv-tjenester i Danmark. Og flere nye tjenester lurer i kulissen.
Læs også: Guide: Bedste tjenester til filmleje & filmkøb
Valget af streamingtjeneste afgøres i høj grad af indhold og tilgængelighed, men har du gjort dig overvejelser om TV-platformen? For seeren afgør valget af TV-platform ikke kun, hvilke apps/tjenester man har - eller får - adgang til, men også brugeroplevelse, billed/lydkvalitet og alt det udenom; brugerflade, søgning, hastighed, anden funktionalitet osv. Har man valgt den "forkerte" platform, så har man ikke haft adgang til DRTV og man får ikke adgang til Disney+, Apple TV+ og potentielt andre fremtidige tjenester. Historikken kan give os et fingerpeg om fremtiden.
Måske har du helt droppet tv-pakken. Måske har du kun grundpakken tilbage. Eller måske holdes du som gidsel i et forhandlingspil. Mange seere vil, når de tilmelder sig en streamingtjeneste, skulle overveje, hvilke enheder de skal anvende. Det er her platforme som Apples tvOS, Googles Android TV, Samsungs Tizen, LGs webOS m.fl. kommer ind i billedet.
Oversigt over apps
Vi gennemgår TV-platforme og streamingtjenester længere nede, men til formålet har vi udviklet en interaktiv tabel, hvor du kan vælge, hvilke streamingtjenester, du ønsker. Tabellen giver dig svar på app-support, billed/lydkvalitet (klik på ) mv. Data trækkes fra TV-databasen, så tabellen opdateres automatisk.
klik på plusset for at få information om tjenestens billed/lydkvalitet på TV-platformene.
angiver, at tjenesten findes som app til platformen.
angiver, at tjenesten kan sendes til skærmen via Airplay (se hvilke TV her) eller Chromecast
angiver, at app'en er på vej eller et andet forhold. Klik på ikonet for at læse mere.
Android TV tvOS Firefox Tizen webOS PS5 Xbox
TV-platforme
Tabellen ovenfor besvarer, hvilke streaming-apps de forskellige platforme tilbyder, men der er naturligvis også andre aspekter. Får man fordele ved at satse på Googles Android TV eller Apple TV, hvis man bruger hhv. Android eller iPhone? Kan man samle alt på Smart TV? Hvad tilbydes ellers på platformene? Hvad med andre apps og spil? Kvalitet? Brugervenlighed? Det kigger vi på herunder.
Apple TV (tvOS)
Apple lancerede i 2015 sin første boks med tvOS, der giver adgang til app-butik med bl.a. streaming-apps og spil. I 2017 fulgte Apple TV 4K-boksen, også med tvOS, og i 2021 kom en opgraderet udgave. Der findes i TV fra bl.a. LG, Philips, Sony og Samsung en såkaldt Apple TV app, men det er blot én app. Apples tvOS er i stedet et komplet styresystem og det findes ikke til nogle TV-skærme. Til tvOS findes også en række andre apps fra selskabet, herunder Apple Arcade og Apple Music. Alle tvOS-baserede bokse får stadig seneste software; fra tvOS 9 i 2015 til tvOS 15 i 2021. Apple tvOS er pt. eneste platform, som automatisk kan skifte billedfrekvens og -dynamik ift. indholdet, så man sikres videoafspilning i korrekt format.
Navn: tvOS
Udvikler: Apple
Siden: 2015
Findes i: Bokse
Opdateringer:
Android TV / Google TV
Google søsatte sin i 2014 sin TV-platform kaldet Android TV. Tilføjelsen af 'TV' er væsentlig fordi platformen har særskilt app-butik ift. mobil-Android. Heri finder man kun TV-optimerede apps for at sikre en vis kvalitet. Platformen findes i mange TV fra Philips, Sony, Sharp og TCL samt bokse som Nvidia Shield og Xiaomi Mi Box. Brugerfladen ser ens ud i dem alle fordi den ikke må ændres. Det må den til gengæld i set-top-bokse fra f.eks. Stofa og Allente. Chromecast er altid indbygget i Android TV. Nogle Android TV opdateres, men ikke alle.
I 2020 blev Google TV bygget ovenpå Android TV som en ny brugerflade. Google TV kører stadig Android.
Navn: Android TV / Google TV
Udvikler: Google
Siden: 2014
Findes i: TV & bokse
Opdateringer:
Enheder med Android/Google TV 2019 | Nvidia Shield | Boks | 9.0 (Pie) | | |
2019 | Nvidia Shield Pro | Boks | 9.0 (Pie) | | |
2018 | Xiaomi Mi Box | Boks | 8.0 (Oreo) | | |
Firefox (MyHomeScreen)
I 2014 annoncerede Mozilla – skaberen af Firefox-browseren – egen TV-platform i form af Firefox OS. Kun Panasonic bed på og allerede i 2016 kastede Mozilla håndklædet i ringen. Panasonic fortsatte og omdøbte det til MyHomeScreen. I dag står vi med en platform, som kun tilbyder en håndfuld af de velkendte apps, som i brug opleves mest som glorificerede hjemmesider. De nye store tjenester, der er på vej, har ingen udmeldte planer om en løsning til platformen. Ingen Firefox-enheder har fået opdateret software siden lancering.
Navn: Firefox OS / MyHomeScreen
Udvikler: Panasonic / Mozilla
Siden: 2015
Findes i: TV
Opdateringer:
Tizen
Samsung lancerede i 2015 sit første Smart TV baseret på Tizen. Inden da benyttede selskabet en anden platform. Styresystemet har været forbeholdt Samsung TV, men blev fra 2020 åbnet for andre producenter, om end ingen har bidt på. Tizen giver adgang til streaming-apps, men har ikke en blomstrende app-butik ligesom det kendes fra Android TV og tvOS. Ingen Tizen-enheder har fået opdateret software siden lancering. Samsung TV med Tizen 3.0 er fanget på 3.0 osv. Det kan forhindre apps i at køre på ældre Tizen-baserede TV eller forhindre funktioner i at virke på ældre versioner.
Navn: Tizen
Udvikler: Samsung
Siden: 2015
Findes i: TV & Blu-ray-afspillere
Opdateringer:
webOS
LG opkøbte resterne af webOS og omdannede det i 2014 til et TV-styresystem. Det har givet liv til alle selskabets Smart TV samt visse B&O TV. Der er en god håndfuld apps til webOS, men det har ikke en blomstrende app-butik ligesom det kendes fra Android TV og tvOS. Kun i sit andet år valgte LG at opdatere softwaren på skærme med webOS 1.0. Sidenhen har ingen webOS-enheder har fået opdateret softwaren. Et LG TV med webOS 3.0 er fanget på 3.0 osv.
Navn: webOS
Udvikler: LG
Siden: 2014
Findes i: TV
Opdateringer:
PlayStation 5
PlayStation 5 er lanceret som en rendyrket spilkonsol, men den har også apps til streamingtjenester. Man finder på konsollen en håndfuld af de mest populære apps, men PlayStation gør det bedre som spilkonsol end streamingboks. Nogle af de største ulemper er ekstraordinært højt strømforbrug ved streaming, videoafvikling i forkert format (billedfrekvens og forceret HDR) og manglende support af bedste billed/lydkvalitet på flere tjenester. PS5 understøtter ikke Dolby Vision og Dolby Atmos på streaming. Vi anbefaler, at man undlader at bruge sin spilkonsol som sin primære streamingboks.
Navn: PS OS
Udvikler: Sony
Siden: 2020
Findes i: Spilkonsoller
Opdateringer:
Xbox Series X
Xbox Series X genbruger styresystem og brugerflade fra Xbox One-generationen, hvilket givet håndfuld apps til streamingtjenester, foruden et UHD Blu-ray drev. Der findes dog langt fra alle de streamingtjenester, som er relevante for danskere. F.eks. mangler DRTV og TV 2 Play. Igen er nogle af største ulemper et meget højt strømforbrug ved streaming, videoafvikling i forkert format (billedfrekvens og til tider forceret HDR) og manglende support af bedste billed/lydkvalitet på flere tjenester. Vi anbefaler, at man undlader at bruge sin spilkonsol som sin primære streamingboks.
Navn: Windows (Xbox)
Udvikler: Microsoft
Siden: 2020
Findes i: Spilkonsoller
Opdateringer:
Enheder med Windows 10 (Xbox)
Roku, FireTV, HarmonyOS m.fl.
I USA er de to førende TV-platforme Roku, som udviklet af Roku selv, samt FireTV, som udviklet af Amazon. Platformene findes i billige Smart TV og bokse, hvor indtjeningen senere hentes ind på målrettede reklamer. En stor del af finansieringsmodellen er derfor opbygget om omfattende indsamling af seerdata.
Roku- og FireTV-platformene findes på nuværende tidspunkt ikke officielt i Norden. Mobilgiganten Huawei har udviklet HarmonyOS, mens Hisense har udviklet Vidaa.
I Kina er det en udbredt praksis at bygge TV-platforme på mobil-Android, men efter en kort flirt med idéen fra Philips' side, så ser vi ikke længere denne praksis i Europa og USA. I dag er der tale om 'Android TV' eller 'Google TV', som er Googles TV-version af Android med særskilt butik til TV-apps.
Streamingtjenester
Du kender nok de store aktører, men hvad med de mindre? Der er et mangfoldigt konkurrencefelt af streamingtjenester, muliggjort af den nærmest ubegrænsede distributionskapacitet på internettet. De klassiske gatekeepere (tv-distributører) bestemmer ikke længere, hvad du kan se og ikke kan se, og hvornår du skal se hvad. Den nye markedsrealitet sikrer konkurrence, men gør samtidig markedet uoverskueligt. Vi har herunder inkluderet de vigtigste tjenester.
DRTV
DR har egen streamingtjeneste i form af DRTV, der skal være "hovedindgang" til DR. Her finder du DR-kanaler, arkivindhold og onlineuniverser som DR2+, der ikke findes på tv-kanaler. DRTV blev relanceret i efteråret 2019 med nye funktioner. Der er fri adgang til DRTV, da den finansieres via public service. DRTV er reklamefri.
TV 2 Play
TV 2 har egen streamingtjenester i form af TV 2 Play, som skal være "hoveddør til TV 2". Her finder du TV 2-kanaler og arkivindhold samt indhold, der ikke sendes på kanalerne. På Play kan TV 2 Regionerne streames gratis, men resten koster månedligt abonnement. Man kan købe kanaler enkeltvis eller købe pakker.
Netflix
Netflix er den førende streamingtjeneste såvel i Danmark som globalt. For et fast beløb får man adgang til film, tv-programmer, dokumentarer mm. Der sendes ikke sport eller andet live-indhodl på Netflix. Selskabet producerer selv indhold og det kan streames på tværs af nærmest alle tænkelige enheder. Forskellige niveauer af abonnement åbner for bedre billed/lydkvalitet og flere samtidige streams.
Disney+
Disney har lanceret egen streamingtjeneste i form af Disney+. Det bliver med det fulde katalog af Disney, Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic. Der produceres eksklusivt indhold såsom første Star Wars og Pixar tv-serier. Den danske pris står til at blive 59 kr/md. men den danske lanceringsdato kendes endnu ikke.
Apple TV+
Apple har meldt sig på banen med egen streamingtjeneste, som udelukkende byder på tv-serier og film fra Apple. Der er med andre ord ikke et bagkatalog af indhold fra andre tjenester. Prisen er lav, hvilket dog afspejler sig i et meget smalt katalog. Streamingkvaliteten er derimod den bedste blandt nuværende streamingtjenester. Tjenesten tilgås via Apple TV app'en, som findes til få udvalgte platforme.
Viaplay
Viaplay er en nordisk streamingtjeneste fra NENT, som også ejer TV3 og Viasat. Viaplay byder på flere pakker, hvor den mindste indeholder film og tv-programmer, mens den dyrere supplerer med live-sport fra nogle af de helt store ligaer såsom Champions League. Selskabet er også begyndt at producere eget indhold.
HBO Max
HBO Max erstatter HBO Nordic, som en ny større streamingtjeneste med indhold fra HBO, Warner Bros, DC, Cartoon Network og flere studier. HBO Max er bredere supporteret på TV-platforme og bygget på ny teknisk platform. Der understøttes 4K HDR og Dolby Atmos på udvalgte titler. HBO Max er billigere end HBO Nordic.
Amazon Prime Video
Amazon har ikke netbutik i Danmark, men vi har alligevel adgang til selskabets streamingtjeneste, hvor der bydes egne produktioner såsom The Grand Tour samt et bagkatalog af indhold fra andre studier. Amazon streamer i op til 4K Dolby Vision og Dolby Atmos og appen findes til de fleste platforme.
SkyShowtime
SkyShowtime har erstattet Paramount+ i Danmark. Det er en fælles streamingtjeneste med indhold fra bl.a. Universal, Paramount, Sky, Showtime og Peacock.
Eurosport Player
Eurosport Player er en af Discoverys streamingtjenester. Her finder man den sport, som Discovery har rettigheder til, samlet ét sted. Det er med andre ord en rendyrket sportstjeneste, hvor man kan undlade at abonnere på Discoverys andre programmer.
Discovery+
Discovery+ er en af Discoverys streamingtjenester. Der er flere abonnementstyper, hvor den mindste giver adgang til Discoverys tv-programmer og en dyrere pakke inkluderer den sport, som Discovery har rettigheder til. I forhold til Eurosport Player kan man på Discovery+ opnå mængderabat, hvis man vil have både tv-programmer og sport.
Nordisk Film+
Nordisk Film+ er lanceret i 2022 og erstatter Dansk Filmskat og Min Bio. Tjenesten fra Nordisk Film har fokus på danske film, både et stort bagkatalog der går mange år tilbage samt nye danske film, der 3 år efter biografpremiere kommer til streaming på tjenesten.
C More
C More er en nordisk streamingtjeneste i stil med Netflix og Viaplay. Det er film, tv-programmer og børneindhold, som man kan tilgå fra et katalog. I samarbejde med svenske TV4 er C More begyndt at producere eget indhold, som kun kan findes til streaming på C More.
Telia TV
Vi har ikke fremhævet YouSee, Stofa og de andre distributørers apps her i oversigten, da de kræver installation af klassisk tv-signal før man kan komme i gang. Telia TV vender det på hovedet og giver adgang til en klassisk tv-pakke med kanaler via streaming og apps. Dermed kan man hente app'en og komme i gang med det samme uden at installere tv-kabler, set-top-bokse og andet overflødigt udstyr.
YouTube
YouTube kræver næppe den store introduktion, men det er nok ikke alle, der ved, at tjenesten foruden videoer fra private verden over, har eksperimenteret med at producere egne tv-serier samt har et abonnement (YouTube Premium), som fjerner reklamerne. YouTube er i skrivende stund eneste, som streamer i op til 8K-opløsning (kun på PC).
Acorn TV
Acorn TV er en abonnementstjeneste med fuld fokus på britiske tv-programmer. For et fast månedligt abonnement får man adgang til både velkendte programmer samt mindre kendte programmer. Der tilføjes løbende nyt indhold.
F1 TV
F1 TV er Formel 1's streamingtjeneste, hvor man kan gå udenom distributører og i stedet få alle løb og arkivprogrammer direkte hos ligaen. Opstarten var plaget af problemer, men nu er der kommet ny teknisk platform, 1080p50 streaming, app til Apple TV samt AirPlay og Chromecast support. Flere TV-apps følger senere.
Filmstriben
Filmstriben er bibliotekernes streamingtjeneste. Med sit lånerkort kan man månedligt, uden beregning, leje et antal film, tv-programmer eller dokumentarer. Kataloget udvælges baseret på samme kriterier, som biblioteker udvælger bøger på. Filmstriben er tilgængelig på nogle få TV-platforme.
Hayu
Hayu er en abonnementsbaseret streamingtjeneste, som fokuserer på reality-tv, herunder amerikanske produktioner såsom Keeping up with the Kardashians. Tjenesten findes som app til både TV-platforme og mobilplatforme.
Pluto TV
Pluto TV er en gratis streamingtjeneste med reklameafbrydelser. Der er adgang til tv-kanaler og arkiv. Pluto TV har opslugt Viafree.
Filmtjenester: iTunes, Blockbuster, Google
Der findes en håndfuld filmbutikker online, hvor man ikke abonnerer, men i stedet køber eller lejer filmtitler enkeltvis. Det er tjenester som Apple TV (iTunes), TDCs Blockbuster, Xbox Film og Rakuten. Vi kigger nærmere på filmtjenesterne i en senere guide. Opdatering: Guiden til bedste tjenester til filmleje & filmkøb er nu online.
Apple iTunes / TV app: Køb eller lej film enkeltvis i op til 4K HDR og Dolby Atmos
Blockbuster: Køb eller lej film enkeltvis i op til HD
Microsoft Xbox Film: Køb eller lej film enkeltvis i op til HD
Rakuten TV: Køb eller lej film enkeltvis i op til 4K HDR
Grand hjemmebio: Køb eller lej film enkeltvis
Viaplay: Viaplay udlejer og sælger også film enkeltvis i op til 1080p
NutAlone: Leje af europæiske film
SF Anytime: Køb eller lej film enkeltvis i op til HD
Distributører: YouSee, Stofa, Waoo
Klassiske tv-distributører som YouSee, Stofa, Norlys, Waoo og Allente har alle egen app til streaming af deres kanaludvalg og arkiv. For at få adgang til app'en kræves dog en klassisk tv-tilslutning. Man kan ikke tegne abonnement direkte i app'en ligesom det kendes fra andre streamingtjenester. Derfor sætter vi ikke fokus på tjenesterne i denne guide.
Norlys Play: Tv-kanaler forbeholdt Norlys-kunder (tidligere Boxer)
Allente: Tv-kanaler og arkiv forbeholdt Allente-kunder
Stofa web-tv: Tv-kanaler og arkiv forbeholdt Stofa-kunder
YouSee: Tv-kanaler og arkiv forbeholdt YouSee-kunder
Waoo web TV: Tv-kanaler og arkiv forbeholdt Waoo-kunder
Andre streamingtjenester
Vi har fremhævet de største streamingtjenester herover, men der findes mange andre mindre profilerede tjenester. Mange tv-udbydere tilbyder streamingtjenester eller lejetjenester, som en del af tv-abonnementet. Herunder et kort overblik over nogle af de andre tjenester som findes:
DR Bonanza: Et arkiv over en stor del af Danmarks Radios egenproduktion.
DanishDox: Danske dokumentarfilm
Filmcentralen / For alle: Gratis kort- og dokumentarfilm
Filmperler: Filmtjeneste med fokus på kunstneriske film
Plex: Gratis, reklamefinansieret filmstreaming.
NFL Game Pass: Streaming fra NFL, amerikansk fodbold.
MLB.tv: Streaming fra MLB (Major League Baseball).
Stumfilm.dk: Gratis adgang til danske stumfilm fra 1903-1928
Twitch: Streamingtjeneste, som live-streamer fra spilturneringer samt arkiv
UEFA.tv: Gratis streaming-supplement til UEFAs sportsturneringer
FIFA+: Gratis streaming af udvalgte live-fodboldkampe under FIFA samt arkiv
Motorsport.tv: Gratis reklamefinansieret adgang til udvalgt motorsport
YouTube Kids: YouTubes kuraterede børnesektion
Docma: Nordisk streamingtjeneste med fokus på dokumentarfilm
Lionsgate+: Streamingtjeneste fra Lionsgate med film, serier og nye originalproduktioner
Vimeo: En streamingtjeneste i stil med YouTube, som også sælger visse typer indhold.
Toonix: Streamingtjeneste med børneindhold