Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus - FlatpanelsDK

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 | Rasmus Larsen |

Philips præsenterede for nylig OLED959 og OLED909, begge med 2. generations MLA-teknologi, foruden OLED809 med OLED EX og OLED759 med Titan OS. Her er vores første indtryk af de nye OLED TV og Ambilight Plus.

Der er god bunke nyheder fra Philips i år. De to nye 9-serier har anden generation af MLA OLED med op til 3000 nits lysstyrke, ifølge Philips. Derudover skifter der i nogle til det nye Titan OS, inkl. OLED759.

Philips introducerer desuden forbedret 2-dimensionelt Ambilight Plus og genintroducerer sin flagskibsmodel, OLED959, med specialdesignede højttalere fra Bowers & Wilkins.


Philips 2024 OLED

Nogle af nyhederne i 2024 Philips Ambilight OLED TV. Foto: Flatpanels

Vi har allerede dækket de mest nyhedsværdige aspekter i vores nyhedsartikel og publiceret en video-demonstration af det nye Titan OS her. I denne artikel deler vi vores første indtryk og videoer fra præsentationerne. Vi kommer også med yderligere detaljer om årets nye modeller.

Mere lysstærke OLED TV

Philips lancerede sit første OLED TV med MLA (Micro Lens Array) teknologi sidste år. I 2024 rykker man til anden generation af MLA i OLED909 og OLED959. Ifølge Philips kan panelet nå op på 3000 nits maksimal lysstyrke, afhængigt af billedprofilen. Det vides endnu ikke, hvor meget den når op på i kalibreret tilstand. Selskabet har ikke kommenteret på lysstyrken i fuld skærm, men på CES forlød det, at panelet er specificeret til 250 nits.

MLA vs. MLA 2 OLED

Venstre: 2023 Philips OLED908 (MLA OLED). Højre: Philips OLED909 (2. gen MLA OLED). Foto: Flatpanels

Flatpanels fik en demonstration af Philips OLED959 sammenlignet med sidste års OLED908, der er specificeret til 2100 nits maksimal lysstyrke. Demosekvenserne omfattede jorden, solen, farverige eksplosioner og fyrværkeri. Den højere maksimale lysstyrke var tydelig at se i flere af disse scener. De mest funklende elementer i billedet udviste mere gnist, glød og intensitet. Mere relevant er det dog, at små lyse objekter i billedet, der vises ved 3000 eller 2000 nits på et OLED TV, fremstår med større slagkraft, samtidig med, at finessen bevares, sammenlignet med de mest lysstærke miniLED LCD TV. Forskellen kan tilskrives OLEDs styring af både lys og farver på pixelniveau, i modsætning til LCD TV's begrænsede antal lyszoner. Det er en forskel på finesse kontra power, eller kvalitet over kvantitet, om man vil. Selvom der ikke var mulighed for at sammenligne 2024 MLA OLED med QD-OLED denne gang, påpegede Philips sidste år, at begge paneltyper har styrker. MLA OLED leverer eksempelvis højere lysstyrke i hvid, hvorimod QD-OLED leverer mere mættede farver ved høje lysstyrkeniveauer. Under demoerne så vi tegn på, at 2024 MLA OLED leverede højere farvemætning ved høje lysstyrkeniveauer end 2023 MLA OLED. På CES 2024 lagde fabrikanten af panelet, LG Display, netop vægt på "forbedret farvelysstyrke på op til 1500 nits". Vi skal dog have fingre i et eksemplar for at tjekke om, der er tale om en reel forbedring i panelet, eller blot et resultat af forskellige billedindstillinger. Bortset fra det, så ligner 2024 MLA OLED i store træk 2023-udgaven. Årets panel har den samme, mere effektive anti-refleksoverflade og lidt bredere betragtningsvinkler end normal OLED. Årets nye OLED EX paneler i OLED809 og OLED759 er også mere lysstærke, ifølge Philips. OLED809 i 55-77-tommer forventes at nå op på 1300 nits lysstyrke og 200 nits i fuld skærm – en stigning fra hhv. 1000 og 185 nits sidste år. OLED759 og 42-48-tommer OLED809 siges at kunne nå 1000 nits maks og 150 nits i fuld skærm – en stigning fra hhv. 900 og 135 nits sidste år.

Opgraderet P5 videoprocessor

De tre dyrere serier af OLED TV får i år 8. generation af Philips' P5 videoprocessor. Den har nye systemer til billedbehandling optrænet vha. maskinlæring. Flere billedsystemer kan nu tilpasse sig i forhold til, hvilken type indhold, brugeren ser. Denne nye videoprocessor findes i to versioner: '8th Gen P5 AI' i OLED909 og OLED809, og '8th Gen P5 AI Dual Engine' i OLED959. De fleste billedfunktioner går igen, men sidstnævnte har lidt ekstra i puljen, som skitseret i diagrammet:

Philips P5 2024

Ottende generaration af P5 videoprocessoren. Foto: Flatpanels

For første gang vil mange af modellerne klare 144Hz input i SDR, HDR10, HDR10+ og Dolby Vision. På nuværende tidspunkt er 144Hz kun relevant for PC-gamere, idet nuværende spilkonsoller er begrænset til 120Hz, men det kan naturligvis nå at ændre sig i den tid, man ejer TV'et. Apropos spil, så introducerer Philips en ny Game Bar, der viser information og giver hurtig adgang til forskellige spilfunktioner:

Philips 2024 Game Bar

Den nye Game Bar-menu. Foto: Flatpanels

Philips' billedguru Danny Tack holdt et oplæg om de nye billedfunktioner i ottende generation af P5. Flatpanels filmede seancen, som du kan se nedenfor. En funktion, som vi vil fremhæve, er 'Smart Bit Enhancement', der har til formål at udglatte 'banding', altså bånd i f.eks. en himmel eller en grågradueret baggrund i komprimeret indhold, f.eks. streaming. Vi så systemet i aktion og det var umiddelbart meget effektivt, hvilket er en god nyhed, idet vi observerede problemer på sidste års OLED908.

2-dimensionel Ambilight Plus

Ambilight, altså Philips' stemningslys, fejrer 20 års fødselsdag i år. Ambilight har i perioden udviklet sig fra et relativt simpelt system til noget, der i dag i høj grad kan konfigureres af brugeren, optimeres til forskellige situationer (inkl. din farve på væggen) og som findes i de fleste af Philips' TV-modeller.

Philips Ambilight

Ambilight fylder 20 år i 2024. Foto: Flatpanels

Hvis du eksempelvis foretrækker, at Ambilight ikke følger farverne i skærmbilledet, kan systemet indstilles til en fast farvetone, kendt som 'bias lighting'. Du kan justere intensiteten og for første gang tilpasse hver enkelt Ambilight-profil. Nyder du omvendt de dynamiske lyseffekter, så er der en ny 'AI Ambilight' profil, der tilpasser lyseffekterne til den type indhold, du ser på det givne tidspunkt. Denne funktion findes kun i OLED-modellerne med Google TV – ikke i modellerne med Titan OS såsom OLED759. Selskabet er endda gået så langt, at de har ændret branding til 'Ambilight TV' for at understrege, at de betragter Ambilight som en særskilt kategori på markedet.

Philips Ambilight customization

Nye muligheder for at tilpasse Ambilight-profilerne. Foto: Flatpanels

I 2024 introduceres Ambilight Plus, der beskrives som '2-dimensionelt'. Ved at benytte flere lysdioder og konvekse minilinser – små optiske linser – kan lyset retningsføres mod forskellige zoner bag TV'et, hvilket altså skaber denne 2-dimensionelle effekt. Du husker måske, at Philips tidligere har præsenteret 2-dimensionelt Ambilight. Det skete i 2026 med Ambilux, der tog pico-projektorer i brug til at opnå effekten. Ambilux vandt imidlertid aldrig indpas og blev droppet efter blot én generation, blandt andet pga. høje produktionsomkostninger. Jeg så i sin tid Ambilux på IFA-messen i Berlin og husker det således, at det projicerede lys nåede længere ud bag TV'et end hvad Ambilight Plus formår. Alligevel mener jeg, at effekten fra Ambilight Plus er bedre takket være brugen af kraftigere RGB-lysdioder frem for pico-projektorer. Ambilux fungerede kun godt i et mørkelagt rum, hvorimod Ambilight Plus stadig fungerer effektivt i et oplyst rum.

Philips Ambilight Plus

Ambilight Plus findes kun i flagskibet OLED959. Foto: Flatpanels

Philips Ambilight Plus

Her ses Ambilight Plus fra bagsiden af OLED959. Bemærk 4-klyngerne af lysdioder. Foto: Flatpanels

Den dynamiske og farverige Ambilight-effekt deler tilsyneladende stadig vandene – nogle købere elsker den, mens andre elsker at hade den. Philips selv fremhæver til tider, at Ambilight har den højeste retentionsrate, dvs. når europæiske forbrugere opgraderer deres TV-skærm, så er det dén funktion, de prioriterer højest, såfremt de også havde Ambilight i et tidligere TV. Med de nye muligheder for tilpasning og optimering, sammen med den forbedrede effekt i Ambilight Plus, så repræsenterer 2024 efter min mening det største fremskridt for Ambilight siden lanceringen for 20 år siden. Desværre fås Ambilight Plus kun i den dyreste OLED959 og det er begrænset til 3 sider omkring skærmen, modsat det 4-sidede "gamle" Ambilight i OLED909. Du kan se, hvordan Ambilight Plus virker i denne korte video:

OLED759 med fire HDMI 2.1

Som du måske husker fra vores nyhedsartikel, så lancerer Philips også OLED759, der erstatter OLED708. Den blev ikke vist frem i Barcelona, men vi har formået at samle flere detaljer om modellen.
Philips Qi remote
Philips' nye fjernbetjening Qi opladning
Det mest overraskende er nok, at OLED759 bliver det første Philips TV med fire HDMI 2.1 porte, i modsætning to HDMI 2.1 på de dyrere OLED TV i 8- og 9-serien. Hvorfor? Vi har erfaret, at OLED759 i stedet for en MediaTek systemchip er udstyret med hardwaren fra Novatak for at kunne køre Titan OS. På trods af forskellen i hardware, understøtter den mange af de nye funktioner. OLED759 har dog visse mangler. Den er udstyret med sidste års P5 videoprocessor (7. generation). Den har et mindre lysstærkt OLED-panel, som omtalt tidligere. Den leveres heller ikke med årets redesignede fjernbetjening med trådløs Qi-opladning – denne er forbeholdt 8- og 9-serierne. Med andre ord er der i år større forskel på OLED759 og OLED809 end hidtil. Philips havde inviteret Bowers & Wilkins til at introducere og demonstrere det nye højttalersystem i OLED959. Pakken af højttalere er optimeret til Dolby Atmos med front-, side- og loftvendte enheder.

Philips B&W OLED959

Dolby Atmos højttalersystemet i OLED959, udviklet af Bowers & Wilkins. Foto: Flatpanels

Vi nåede at lytte kort til OLED959. Der blev afspillet en film og selvom det var overbevisende filmlyd, så er det stadig "kun" TV-højttalere, begrænset af de fysiske rammer et TV-kabinet sætter. Samtidig tror jeg dog, at de fleste købere nu vil stille sig tilfredse med lyden til stuebrug, med undtagelse af dem, der også ønsker lyd bag seerpositionen. En fin detalje er muligheden for at tilslutte en normal subwoofer. Hvad angår Google TV modellerne, så bekræftede Philips til Flatpanels, at de igen i år lanceres på Android 12. Selskabet er i gang med at kigge på opgradering til Android 13, men der kan ikke gives en tidshorisont. OLED959 står til at blive lanceret i 3. kvartal 2024, mens OLED909 og OLED809 begge står til lancering i 2. kvartal 2024, efterfulgt af OLED759. Danske vejledende priser følger senere. Vi har tilføjet OLED759 og PUS8309 til TV-databasen, så du nu kan få overblik og sammenligne specifikationer. Klik på modelnavnene nedenfor.

Philips 2024 TV – specifikationer

Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |