Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Canvas - FlatpanelsDK

Test: Canvas

|


Flatpanels tester danske Canvas, der er en kraftfuld lydløsning, som integreres elegant med din eksisterende TV-skærm vha. HDMI, en fleksibel beslagsløsning (der både kan stå og hænge på væggen) og en frontløsning, der findes i både stof og træ, og som kan tilpasses skærmens bredde. Canvas passer til alle mærker af TV-skærme.

Men hvad får man for tæt på 25.000 danske kroner? Særligt sammenlignet med soundbarer, der har udviklet sig betydeligt over de seneste 10 år. Lad os undersøge sagen.


Priser og forhandlere:

Canvas – specifikationer

TV-integration

Stereo-opsætning

PCM



HDMI ind/ud

Indgange AUX/Optisk
Udgange HDMI eARC
WiFi
Ja

I kassenUniversalbeslag, Umbraco-nøgle, skruer, strømkabel, HDMI-kabel
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Canvas leveres i to kasser, hvor enheden og beslaget findes i den ene og det valgte frontstof eller trælamelpanel i den anden. Alle ting, der kræves for at komme i gang, er inkluderet inkl. skruer, umbraco-nøgle, HDMI-kabel til TV'et og strømkabel. Den er nem at samle med tilhørende skridt-for-skridt guide og det var min egen fejl, at jeg var så ivrig at komme i gang, at jeg glemte at kigge på første skridt, hvor man skal vende foden om, hvis Canvas skal stå på gulvet i stedet for at hænge på væggen. Nuvel, det var nemt at korrigere. Den største udfordring var i stedet, at Canvas vejer en pæn sjat – næsten 40 kilogram uden TV'et – men det kan godt gøres alene indtil TV'et skal monteres. I princippet kan man godt selv montere TV'et på Canvas' beslag, da Canvas hælder en smule bagover – i hvert fald i gulvkonfigurationen – og der sidder to midlertidige holdere, som set på tredje billede herunder, der støtter TV'et indtil man får det skruet fast, hvorefter de fjernes igen. Jeg vil dog ikke anbefale, at man selv kaster sig over at montere TV'et, da det virker lige lovligt risikabelt. På samme tid skal du være opmærksom på, om universalbeslaget sidder i de rigtige huller i toppen af Canvas-modulet, idet beslaget ikke kan justeres i dybden efter TV'et er monteret. Canvas er designet til 55, 65, 75 og 77-tommer, men selskabet afviser ikke, at der i fremtiden kommer covers til større TV.
Først samles Canvas og beslaget. Næste skridt er at sætte TV'et op. Foto: Flatpanels
Efter opsætning klikker man den magnetiske front på og klarer kabelføring til TV'et, der bør sluttes til Canvas med HDMI ARC / eARC for at få fuld HDMI-styring sammen med TV'et. Det er også muligt at tilslutte vha. AUX/optisk, men så mister du HDMI-styring. Med lidt selvforskyldte bump på vejen tog det mig vel 35-40 minutter at få Canvas sat op og monteret et LG OLED TV ovenpå. Den lille gummiflap på siden med Canvas-logo på kan nemt skrues af på bagsiden.

Canvas

Canvas-logoet kan fjernes. Foto: Flatpanels

Canvas

Der er ikke særlig mange stikporte på Canvas. Du bør slutte TV'et til HDMI eARC. Foto: Flatpanels

Universalbeslaget på bagsiden af Canvas har plads til kabeldåser og kabler, der kan skjules bag en plade, som glider ned i riller i siden. Det er en fin løsning til kabelføring, men jeg kunne godt have tænkt mig, at der var nogle kabelholdere indbygget i beslaget samt at der var åbning i siden til at føre kabler fra TV'et ind, idet TV'ets stik typisk er placeret ude mod siden. Der er i beslaget plads til streamingbokse som Apple TV og Chromecast, men ikke større bokse såsom konsoller og idet man med Canvas "mister" sit TV-møbel, så er man nødsaget til at forsøge at gemme en konsol på bagsiden eller helt droppe den til fordel for alternative løsninger såsom spilstreaming lokalt eller over internettet – i hvert fald hvis man vil have det hele strømlinede udseende.

Canvas

Her sidder TV'et (LG GX OLED) på Canvas. Bemærk at du kan trække TV'et op og ned for at få det til at flugte med underdelen. Der er ingen kabelindførsel ind fra siden i vægbeslaget, der har en bagside (ikke vist her). Foto: Flatpanels

Det er både en fordel og ulempe, at Canvas' universalbeslag er lavet i jern, undtagen på bagsiden (plastik). Jern giver stor stabilitet, men forværrer WiFi og Bluetooth forbindelsen til de bokse, der gemmes på bagsiden, i kombination med, at mange TV-modeller har en signalafskærmende plade på bagsiden. Jeg var nødsaget til at rykke Apple TV 4K (2022) – den med dårlig Bluetooth-forbindelse til fjernbetjening – ud på Canvas' 'plateau'. Det er OK, da det hele er sort, men ikke ideelt. Ved meget høj lydstyrke faldt Apple TV-boksen ned. Personligt synes jeg, at Canvas er et meget elegant TV-møbel og i testperioden har flere personer kommenteret positivt på det. Mindre teknisk velbevandrede personer har som udgangspunkt troet, at det er et B&O TV. Når der har været lidt kritik, så er den typisk gået på, at Canvas har stået på gulvet, men det vælger man jo selv. Et andet kritikpunkt fra folket har været, at man i dagstimerne kan ane højttalerenhederne gennem frontstoffet. Hvad ingen har nævnt, men som generer mit øje en smule, er, at frontstoffet øverst midtfor buler en smule ud, hvilket skyldes, at det LG GX OLED TV, der sidder ovenpå, har et logopanel nederst på rammen, så frontstoffet ikke kan komme helt ind. Det vil afhænge af den specifikke TV-model.

Canvas

Frontstoffet buler en smule ud øverst i midten fordi TV'et har et logopanel på undersiden af rammen. Det ser lidt værre ud på billedet end i virkeligheden pga. vinklen. Se også billedet i afsnittet om konsolspil. Foto: Flatpanels

Opsætning

Canvas skal rumkalibreres for at yde optimalt. Det sker ikke automatisk, så man skal have Canvas på sit WiFi-netværk, så tilhørende Canvas app til smartphone kan forbinde. Jeg havde vanskeligheder med at få det til at ske, indtil jeg fandt ud af, at det skal gøres via Google Home appen, som jeg normalt kun bruger sparsomt til hjemmeenheder såsom Nest. Canvas oplyser, at det bliver nemmere med en snarlig opdatering, så det kan gøres direkte via Canvas appen, hvilket er en kærkommen tilføjelse, da det ikke virker logisk at skulle have fat i en app fra en anden producent. Til tider mister Canvas sin parring til appen (selvom WiFi i Canvas stadig virker fint til AirPlay og Chromecast), hvilket typisk kan løses ved at genstarte appen, alternativt ved at trække strømmen. Nu rumkalibreres Canvas vha. appen og din smartphones mikrofon, mens du fører telefonen i cirkelbevælgelser rundt i rummet. Det tager ca. 1 minut, hvor der er godt larm på Canvas, så gør det, når alle i hjemmet er vågne – ellers sørger Canvas for det. En fed detalje kunne have været, at rumkalibrering sker automatisk og lydløst, ligesom det kendes på f.eks. Apple HomePod, men manuel kalibrering går også an, og automatisk ville kræve bl.a. mikrofoner og yderligere logik.

Canvas

Canvas appen til smartphone. Foto: Flatpanels

Herefter skal du i din TV-skærms lydmenu vælge, at lyden skal sendes ud eksternt via HDMI ARC eller eARC. Hvis din TV-skærm også understøtter HDMI CEC, hvilket så godt som alle TV-modeller har gjort i hvert fald et årti, og HDMI CEC er aktiveret i TV'et menu (se guiden nedenfor), så vil Canvas automatisk tænde og slukke med TV'et, samtidig med, at du kan bruge TV'ets fjernbetjening til at kunne styre lydstyrken på Canvas. Du vil også kunne bruge din boks' fjernbetjening til at tænde/slukke og styre lydstyrke. For mig fungerede det uden problemer, sammen med LG GX OLED og blandt andet Apple TV 4K, PlayStation 5 og Nintendo Switch. Spilcontrollere tænder også TV og Canvas, hvis du på spilkonsollen har HDMI CEC aktiveret. Læs også: Guide til HDMI CEC: Styr boksen med TV'ets fjernbetjening – og vice versa Hvis Canvas spiller musik via AirPlay eller Chromecast, så stopper den automatisk forbindelsen og slukker musikken, når TV'et tændes (skal være tilsluttet HDMI), da HDMI-indgangen har højere prioritet i input-rækkefølgen. Der er dog stadig en mindre knast i logikken, hvis TV'et allerede er tændt og man hører musik via f.eks. AirPlay i Canvas. I dette tilfælde skifter Canvas ikke til HDMI automatisk. Man skal i stedet slukke musikken (AirPlay eller Chromecast) og vente nogle sekunder, hvorefter TV-lyden selv kommer igennem uden videre. Det er i praksis ikke et stort problem, men det ville være fint, hvis det kunne løses for at finpudse brugeroplevelsen. I appen bør du også justere kiggeafstanden og basniveauet samt aktivere Bacch 3D, hvilket vi vender tilbage til. Du vil måske også opsætte Canvas til at indgå i Apple Home (HomeKit), hvilket der ikke reklameres med, men som virker, og/eller Google Home.
Annonce:

Styring med Apple og Google Home

Opsætning med smart home-integration giver nogle fordele. Det er eksempelvis muligt at opsætte automatisering, så Canvas automatisk slukker (sammen med andre enheder), hvis alle har forladt hjemmet. Man kan også styre afspilning (play/pause) på Canvas via stemmekommandoer til andre enheder i hjemmet. Jeg kunne derimod ikke styre lydstyrken på Canvas via stemmekommandoer til f.eks. iPhone eller Apple HomePod, med mindre man lyttede til musik via AirPlay. Så det er f.eks. ikke muligt at styre lydsstyrken via Siri, når man spiller PlayStation 5. Det savner jeg i forhold til en løsning med to HomePod-enheder parret til Apple TV 4K og TV'ets HDMI eARC. Læs også: Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere Canvas identificerer sig som en lydenhed – ikke TV-enhed – til Apple Home og Google Home, hvilket sætter begrænsninger på, hvad der kan gøres. Du kan f.eks. heller ikke styre den fra Remote appen på iPhone. Til gengæld kan man direkte gøre brug af sådanne styrekommandoer, hvis man bruger en medieafspiller som Apple TV 4K, da Canvas blot følger efter. Canvas har desuden – efter opdatering til firmware MCU-57 – implementeret den funktion, hvor lydsstyrke-indikatoren (0-100) fremvises på skærmen, når man bruger Apple TV 4K. Som udgangspunkt får man ikke indikatoren, når en boks er tilsluttet over HDMI ARC / eARC – det er valgfrit for producenter at implementere.

Canvas

Foto: Flatpanels

Canvas er stereo

Ved opsætning, og fremadrettet, skal du være opmærksom på, at Canvas er en stereo-enhed, hvor al lydoutput skal opsættes til stereo. Sådan bør den også identificere sig over HDMI for tilsluttede afspillere og TV-skærme. Dog oplevede vi, at nogle afspillere stadig ville sende surround-lyd til Canvas, muligvis fordi det var sådan, vores enheder i forvejen var opsat med det tidligere udstyr. Det betød, at f.eks. center-lyden (stemmer) manglede. Andre afspillere skiftede korrekt til stereo-output, da Canvas kom ind i HDMI-kæden, men dobbelttjek lige dine afspillere inkl. spilkonsoller. De skal opsættes til stereo PCM output, hvilket kan sendes via TV'ets HDMI uanset om der er tale om HDMI ARC eller HDMI eARC (det er først ved multikanals PCM at eARC er nødvendigt). Læs også: HDMI ARC (Audio Return Channel) og eARC forklaret Efter opsætning med et LG GX OLED TV, oplevede jeg, at TV'et efter standby slog hen på egne højttalere igen. Det skete flere gange. Det er efter sigende en fejl på LG TV, der kan løses ved at gå ind i Settings -> General - Additional Settings. Her skal du ændre Quick Start+. Det er ikke afgørende, om den står på on/off, baseret på mine test, men blot, at du ændrer indstillingen, hvis du tidligere har haft noget andet eksternt lydudstyr tilsluttet TV'et. Nu laver TV'et nyt 'handshake' med Canvas. Det er muligt, at noget lignende kan ske med andre mærker af TV. Det er ikke noget vi generelt oplever under test, så jeg ved ikke, hvorfor det skete med Canvas. Et andet problem, som derimod er relateret til Canvas, er, at højttalerne slukkes med det samme, hvis der ikke er aktivt lydinput på. Det betyder i praksis, at menulyde klipper ud, hvis du tøver et øjeblik. Når du skifter 2-3 gange i menuen, så kommer menulydene på igen, da der nu er aktivt lydsignal. Og så sker det igen, når du tøver. Det er en lille ting, men ikke desto mindre et irritationsmoment, hvis man bruger f.eks. Apple TV eller Chromecast med Google TV og har menulyde aktiveret. Flatpanels har været i dialog med Canvas, som oplyser, at de vil kigge på sagen. Softwareopdateringer installeres automatisk, hvilket skete uden problemer i testperioden henover natten. Hardwaren kan i princippet også opgraderes ved at udskifte selve modulet, ifølge Canvas, men tiden må vise, om det bliver aktuelt.

Målinger

Nedenfor ser du strømmålinger på Canvas ved typiske brugsscenarier. Strømforbruget vil variere primært i forhold til lydstyrken. TV'ets eget strømforbrug er ikke medtaget.
StrømforbrugCanvas
Tændt TV (uden lyd)6,5W
Tv/filmlyd (typisk)6,5–20W
Musik (typisk)8–20W
Standby2,9W

Lyttetest: Musik

Jeg besøgte Kim Neeper, der har udviklet Canvas, for år tilbage i udviklingsfasen, hvor Kim oplyste, at prioriteten var at skabe en højttaler til musik, der også kan fungere som en kraftfuld TV-højttaler. Det er den omvendte tilgang i forhold til en klassisk soundbar, der først og fremmest er skabt til TV-lyd, hvorfor musikdelen næsten altid er et stort kompromis. Som jeg før har sagt (blandt andet i testen af Apple HomePod), synes jeg, at tilgangen med at flippe prioriteterne på hovedet, er så åbenlys, at det overrasker mig, at andre elektronikgiganter – med undtagelse af B&O – ikke gør det, idet en højttaler i stuen også bør være et lydsystem til musik. Jeg vil tro, at det skyldes, at det kræver en tilgang, der er mere HiFi-orienteret, hvilket betyder, at produktet bliver sværere at integrere som TV-løsning. Denne udfordring og balancegang, synes jeg, Canvas har løst på en virkelig elegant måde, og jeg fremhæver det for at slå fast med det samme, at Canvas ikke skal tænkes alene som en TV-højttaler – ligesom soundbaren. Det er stuens højttaler.
Annonce:
Til test af musik benyttede jeg Apple TV 4K til tabsfri (lossless) musikkvalitet i 24-bit / 48KHz samt AirPlay og Chromecast fra en telefon (lossy lyd). Det blev ikke testet, men Canvas oplyser, at der også understøttes Roon, Tidal (inkl. 24-bit / 192 kHz lyd efter opdatering), Spotify Connect og DLNA. Herudover er det i kabinettet på bagsiden muligt at få Canvas integreret med kontrolenheder til Bluetooth, Bluesound, Sonos appen, B&O appen HEOS appen, Bose appen og Samsung appen. Det blev ikke testet. Så hvordan lyder den? Jeg synes, at stereo-lyden ved musik er vidunderlig. Man hører nuancer i musikken, som man normalt ikke hører i en stue, med mindre man har klassisk HiFi. Musikydeevnen er langt bedre end selv en relativt dyr soundbar og man bliver ekstra glad for at sidde i sin sofa og opleve, at det er muligt uden at stuen omdannes til et elektronikalter med tårne på hver side.

Canvas

Canvas kan spille musik fra TV-apps men har også indbygget AirPlay, Chromecast mv. Foto: Flatpanels

I forhold til populære soundbarer såsom dyrere modeller fra Sony, LG, Samsung og Sonos – f.eks. Arc eller Playbar – så "åbner" musikken sig i en anden grad på Canvas, der samtidig fastholder balancen i lydbilledet, uanset om man lytter til klassisk eller elektronisk musik. Der er god bas i Canvas, som sagtens kan spille stuen op, uden at den dog sætter huset i vibration – mere om det i næste afsnit. I forhold til soundbarer, så hører man detaljer i musikken, som man simpelthen ikke normalt hører, og det er en fornøjelse, for det lyder rigtig godt. En passende sammenligning er måske forskellen på in-ear og over-the-ear hovedtelefoner. Der er forskel i klasse, så jeg synes det vil være ærgerligt, hvis man sidestiller Canvas med soundbarer i sin købsproces. Med soundbarer ude af billedet, bør man nok sige, at B&O er undtagelsen. Jeg mener, at Canvas klarer sig bedre end B&Os "billige" soundbar, Beosound Stage (og Sennheiser Ambeo), men med den markant dyrere Beosound Theatre er vi ovre i noget mere sammenligneligt, klassemæssigt. Beosound Theatre er mere potent, men også markant dyrere. Den mere afgørende forskel, efter min mening, er dog, at Theatre er mere teknisk fleksibel og kan udbygges til at indgå i meget større B&O-opsætninger. Det har mere betydning i forhold til filmlyd, men dog stigende grad også betydning i forhold til musiklyd, hvilket jeg vender tilbage til om lidt. Læs også: Test: B&O Beosound Theatre Før jeg opsatte Canvas i egen stue, for at kunne teste lyden i omgivelser, jeg kender, havde jeg TV-lyden parret med to Apple HomePods, der har automatisk rumkorrektion og som er meget fleksible og alsidige på både lyd og funktionalitet. Canvas spiller en del bedre, hvilket ikke overrasker mig, men HomePod spiller bedre ved lav lydstyrke, hvilket er noget jeg savner ved Canvas. Dels skal man skrue relativt højt op på 0-100% skalaen (omkring 30-40%) før lyden bliver hørbar, dels skal man skrue ret højt for at få det fulde lydbillede til at udfolde sig. Det er klassisk HiFi på godt og ondt. En anden forskel på Canvas i forhold til et sæt Apple HomePod, men også visse nyere soundbarer, er understøttelsen af Dolby Atmos-musik eller tilsvarende objekt-baseret lyd til musikbrug. Musik i Atmos kan lyde både godt og dårligt, afhængigt af mikset, men når Atmos bruges "rigtigt", så kan det udvide lydbilledet på en sådan måde, at musikken bliver mere omsluttende; at instrumenter ikke lyder som scenelyd forfra, men at visse instrumenter kan placeres diffust og lige så vigtigt separeres fra stemmerne, så stemmer kan forblive klare i fuld dynamik uden tingene drukner i et stereokanalmiks, hvilket grundlæggende er en komprimering af lyddynamikken. Som en lydmikser, der har arbejdet med store kunstnere, for nylig sagde til mig, så kan objekt-baseret lyd såsom Atmos til musik, hvor særskilte lydobjekter (f.eks. instrumenter) kan flyttes rundt i 3 dimensioner, også bruges til at forbedre rumklang, hvilket kan være afgørende for at skabe stemningen i musikken. Canvas understøtter ikke Dolby Atmos – hverken til musik eller film. Det er en stereo-konfiguration. Til gengæld har Canvas et system kaldet Bacch 3D, der tager stereo-lydsporet, analyserer det, og virtualiserer en "3D"-lydeffekt i sweet spot i stuen. Her er beskrivelsen fra udvikleren af Bacch 3D:
BACCH 3D Sound is a breakthrough audio technology (developed at Princeton University) that yields unprecedented spatial realism in speaker-based audio playback allowing the listener to hear, through only two loudspeakers, a truly 3D reproduction of a recorded sound field with uncanny accuracy and detail, and with a level of high tonal and spatial fidelity that is simply unapproachable by even the most expensive and advanced existing high-end audio systems. BACCH 3D Sound relies on canceling an undesired artifact, called crosstalk, that occurs whenever stereo sound is played through loudspeakers, thus allowing the 3D cues which the brain needs to hear in 3D, and which exist in abundance in practically all well-made stereo recordings, to naturally reach the brain of the listener.
Bacch 3D-systemet har jeg hørt ved flere lejligheder og undervejs i testen udrullede Canvas en opdatering, der løftede Bacch 3D-delen. Det er en ret interessant øvelse at sidde og slå Bacch 3D fra og til i appen imens man lytter til musik, men først og fremmest lyder Bacch 3D naturligt og godt. Det bibeholder et stereoperspektiv, men breder samtidig lyden ud, så Canvas lyder som en bredere højttalerkonfiguration end den er. Bacch 3D giver musikken lidt af det samme som et godt Dolby Atmos-miks, dog uden at være lige så retningsbestemt og effektivt, og uden at få lyd fra oven og bag siddepositionen med. Bacch 3D er lidt mere diffust i breddeperspektivet, men det er overbevisende og jeg valgte derfor at beholde Bacch 3D-funktionen aktiveret for både musik og TV-lyd. Det er svært at forklare, præcis hvordan det opleves, så jeg vil anbefale, at du får Bacch 3D demonstreret på Canvas selv. Afslutningsvis ift. musikafspilning vil jeg tilføje, at Canvas i min testperiode har været klippestabil på både AirPlay og Chromecast. Det samme kan jeg ikke sige om alle andre soundbarer, ej heller Apples egen HomePod ift. AirPlay. Lige så vigtigt så forblev TV'et altid slukket, når musikken blev afspillet via cast-systemer. Summeret set en virkelig potent, vellydende og funktionelt stabil højttaler til musikbrug.

Lyttetest: Film og tv

Musikdelen var meget overbevisende, men den virkelig test for Canvas er TV-lyden i og med, at det er en TV-integreret enhed. Som nævnt tidligere, så virker den færdige udgave af Canvas med TV fra alle mærker vha. et universalbeslag. TV'et skal dog være i 55, 65, 75 eller 77 tommer for at matche bredden på frontstoffet, der kan udskiftes, hvis man senere køber nyt TV. Canvas plus TV-skærm ligner en fuldintegreret enhed, men en enkelt ting, som jeg synes, man bør være opmærksom på i forhold til sin nuværende skærm, er refleksioner. Min oplevelse er, at refleksionerne fra vinduer bliver væsentlig mere udtalte, når TV'et hælder bagover – op mod himlen. På vægbeslag vil det være en anden historie. TV-skærme i dag er begyndt at have dekodning af DTS:X og Dolby Atmos, hvilket muliggør kablet eller trådløst output til soundbar. Visse producenter er også begyndt at have dybere integration med egne soundbarer, så soundbar og TV kan fungere i samspil, så der kommer flere enheder i spil til Dolby Atmos. Alle de ting parkeres ved brug af Canvas, der er en stereo-højttaler. Den understøtter hverken Dolby Atmos eller DTS:X, men kan godt afspille lyd i både normal Dolby og DTS, forstået på den måde, at lyden bare skal dekodes ovre på afspilleren og sendes som PCM (ukomprimeret lyd). God tv- og filmlyd starter altid med frontperspektivet. Der skal være klar stereoseparation, center-perspektiv til klare stemmer og præcis håndtering af de mange lydfrekvenser henover hele skalaen; fra høj diskant til dyb bas. Her skuffer Canvas ikke. Ligesom på musikdelen, så leveres der kraftfuld og balanceret lyd uanset om man ser et tv-program eller en actionfilm. Nogle folk har det med at undervurdere musiklyden i forhold til TV-brug, men med Canvas bliver man opmærksom på, hvordan den gode musikydeevne løfter filmlyden i forhold til en soundbar. Der er trods alt baggrundsmusik i langt de fleste film, og dedicerede musikscener i mange.
Annonce:
Stemmer i lyden er samtidig klare og man oplever aldrig svagheder i frekvensgangen, ligesom det kendes fra soundbarer, hvor f.eks. stemmer kan blive skingre, fordi der i visse frekvensområder må kompenseres på forskellige måde, eller hvor soundbarens bas må kompensere på forskellige måder i actionscener. Canvas håndterer tingene uden problemer, selv når dynamikken i lyden er stor og varierende i filmscener. Canvas kan også spille rigtig højt. Ikke koncert- eller biograf-højt, men højt nok til at blæse igennem i stuen, uanset om man ser film eller lytter til musik. For min personlige smag faktisk for højt, hvis man drister sig til at nærme sig den maksimale lydstyrke. Som stue-lydenhed, der nok ofte skal indgå i en familie, ville det være rart at kunne begrænse den maksimal lydstyrke via appen. Til filmlyd Canvas trækker igen klart fra soundbarer på lydens grundlæggende parametre, men her er der dog nogle flere nuancer, så lad os prøve at kigge på dem.

Canvas

Filmen 'Her' på LG GX OLED monteret på Canvas. Foto: Flatpanels

Bassen er generelt veldefineret og kraftfuld, og godt egnet til filmbrug. Canvas siger, at bassen kan spille ned til en frekvens på 30 Hz, og Canvas kommer godt ned i de dybe toner, men det er dog ikke med den massive effekt, som subwoofere kan levere – Canvas efterlader ikke en subwoofer-effekt i kroppen. Jeg tror, at bassen vil være tilstrækkelig i de fleste stuer, men købere, der er vant til en subwoofer, vil nok savne noget ekstra. Det samme vil folk med egen hjemmebiograf. Det er ikke fordi bassen nogensinde bliver tynd eller skal ud i underlige kompensationsøvelser, men den mangler bare den rå power i de dybeste frekvenser, der kan mærkes i kroppen fra en subwoofer. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at det ikke er muligt at tilslutte en trådløs subwoofer, som kunne gemmes af vejen. Jeg er med på idéen med Canvas om at skabe en elegant, kraftfuld HiFi-løsning til TV'et – det mangler i den grad i markedet – men jeg savner lidt mere fleksibilitet fra HiFi-verdenen, altså fra den klassiske AV-receiver. Det bringer os naturligt videre til (manglen på) baghøjttalere. Det er heller ikke muligt at tilslutte baghøjttalere til Canvas, hverken kablet eller trådløst. Hardwaren understøtter det ikke. Det gør softwaren for den sags skyld heller ikke, idet der som nævnt er tale om et stereo-system. Fraværet af udvidelsesmuligheder ødelægger dog ikke helhedsindtrykket hos mig. Jeg oplever filmlyden som potent og behagelig, og det er her Bacch 3D-implementeringen kommer ind i billedet. Bacch 3D aktiveres fra Canvas appen (god effekt kræver rumkalibrering) og det breder lydperspektivet i film og serier ud på en måde, så det lyder som om, at lyde rent faktisk også kommer fra siderne og næsten bagfra (men ikke ovenfra) i visse sekvenser, uden at det bliver gimmick- eller dåselydsagtigt. I stedet vil jeg faktisk sige, at Bacch 3D i flere situationer er ulogisk effektivt og overbevisende. Det er igen afbalanceret, for det ændrer ikke på lyden, men breder i stedet perspektivet ud. Det er lidt svært at forklare, men behageligt på en sådan måde, at jeg endte med at have Bacch 3D aktiveret til både musik og filmlyd uden nogensinde at føle, at det degraderer lydoplevelsen. For mig endte Bacch 3D aldrig med at blive et af de systemer, som man aktiverer og deaktiverer i forhold til brug eller indholdet. Prøv at få det demonstreret før du køber.

Canvas

Filmen The Matrix på LG GX OLED monteret på Canvas. Foto: Flatpanels

Dog vil jeg tilføje, efter at have hørt Bacch 3D flere gange i forskellige opsætninger, at det virker lidt mindre effektivt i min stue end i nogle af de andre opsætninger. Jeg vil tro, at det skyldes, at Canvas står på gulvet (så højttalerne vinkles), samtidig med, at vi i stuen har marmorgulv og mange vinduer – notorisk vanskeligt for højttalere inkl. mine B&O Beolab. Effekten er stadig god og det forhindrer ikke Bacch 3D, men det gør bare at højre/venstre separationen føles lidt mindre udtalt. Vær også opmærksom på, at Bacch 3D kræver, at man sidder i sweet spot og kigger ligeud. Lyden er stadig fin udenfor sweet spot, men man får bare ikke denne "3D"-effekt, om man vil. Det er lidt ærgerligt i en større familie. Jeg nævnte det også i forrige afsnit, men man skal skrue relativt højt op på 0-100% skalaen (omkring 30-40%) før lyden bliver hørbar, og endnu højere op for at få detaljerne i lydfrekvenserne med. Det er der som sådan ikke noget odiøst i forhold til hvordan menneskets ører fungerer, men i forhold til tv- og filmlyd, så tror jeg, at nogen vil opleve, at man måske lige skal et tak for højt op på lydstigen i aftentimerne, når børnene sover, hvis man vil have hele lydbilledet med. Canvas har ikke en aftenfunktion eller på anden måde indstillinger til equalizer eller justering af dynamikområdet (bassen kan dog justeres), men nogle medieafspillere har det efterhånden implementeret, hvilket måske er værd at tage et kig på. Helt generelt er Canvas mere HiFi end moderne soundbar, på godt og ondt, så det skal man være opmærksom på, hvis man er vant til at bruge nogle af disse "optimeringer" på soundbarer. Til gengæld får man virkelig god og potent filmlyd i stuen fra en relativ kompakt enhed.

Lyttetest: Spilkonsol

Spil er vel nok den mest krævende disciplin for TV-højttalere, fordi spillene er så mangfoldige og forskellige; de dækker alt fra simple beep-lyde henover musik til storslåede actionscener. Spiludviklere tager også flittigt surround og i stigende grad Dolby Atmos i brug, og er ikke nærige med effekterne. Derfor er det en skam, at spil ofte associeres med en lille (LCD)-skærm på et skrivebord med dårlig lyd. Ligesom den store filmoplevelse, burde der være mere fokus på den store spiloplevelse med skærm i stort (HDR)-format og god lyd.

Canvas

Spillet Gris på LG GX OLED monteret på Canvas. Foto: Flatpanels

Jeg var særlig spændt på, hvad Bacch 3D-systemet kan bidrage med i forhold til gaming, men jeg mødte hurtigt en udfordring, idet jeg typisk smider en sækkestol foran TV'et, når konsollen tændes. Bacch 3D kræver, at man sidder i sweet spot henne i sofaen. Så der var ikke rigtig nogen effekt, før jeg rykkede mig. Igen vender mine tanker tilbage på baghøjttalere. Derudover kan man dog sige mange af de samme ting, som til filmbrugen. Canvas leverer et potent, afbalanceret lydbillede, der bidrager til at løfte spiloplevelsen og indlevelsen. Der er ingen åbenlyse begrænsninger i frekvensbåndet ud over, at bassen ikke er buldrende dyb subwoofer-bas. Det er en fornøjelse at lytte til, men muligheden for at udbygge systemet savnes. Canvas er i høj grad også en designløsning og mens de fleste af danskerne har droppet DVD-afspilleren under TV'et for i stedet at streame, hvilket ikke kræve en stor kasse, så har mange af os stadig en eller flere spilkonsoller, som oftest stadig er store kasser. Det er den største designmæssige udfordring med Canvas, for selvom man næsten kan gemme en PlayStation 5 bag Canvas, ser det altså ikke så elegant ud. Hvis spil en dag også overgår til streaming eller mindre ARM-baserede bokse såsom Apple TV 4K og Nvidia Shield, vil man kunne gemme bag dækslet på bagsiden, men der er vi ikke helt endnu.

Canvas

PlayStation 5 gemt bag Canvas, set fra siden og fronten. Foto: Flatpanels

Konklusion

Canvas er en flot integreret løsning med TV'et, men vores største bekymring var, om det også føles som en integreret løsning i samspil og betjening. Det gør Canvas, med udgangspunkt i HDMI CEC-styring og HDMI ARC-forbindelse. Canvas tænder og slukker med TV'et hver gang, og TV'ets – eller boksens – fjernbetjening styrer lydstyrken. Kryds i den boks.
Annonce:
I forhold til designet, så virker universalbeslaget med alle TV-mærker i 55, 65, 75 og 77-tommer. Vi testede med LG GX OLED, hvilket flere af vores gæster i perioden instinktivt opfattede som en B&O-løsning – måske fordi B&O i dag også bruger LG OLED TV. Så langt ville jeg ikke selv gå i forhold til at beskrive designet, da bagsiden er lidt mere rå, materialevalget et andet og fordi der er visse designfinurligheder, men flot ser det ud. Lyden fra Canvas er virkelig god og potent, og her kan nærmest ingen soundbarer lege med længere. Den er først og fremmest bygget til musik, hvilket kan høres, men tv- og filmlyden er ligeledes kraftfuld, detaljerig og behagelig. Bassen er potent og går dybt, men matcher dog ikke en særskilt, god subwoofer. Til stuebrug kan Canvas dække alle behovene – på tværs af tv, film, musik og spil – samtidig med, at den ser bedre ud en soundbaren, der har det med at ende som en slags Frankenstein-designløsning. Med en spilkonsol ender man dog stadig med noget rod. Til musik understøttes AirPlay, Google Cast mv. Jeg er tilbøjelig til at giverne skaberne ret i, at produktet mere opleves som HiFi end en typisk TV-lydløsning, men omvendt mangler fleksibiliteten fra HiFi. Det betyder i praksis, at der hverken kan tilsluttes baghøjttalere eller subwoofer, hverken kablet eller trådløst, ej heller pilles særligt meget ved lydindstillinger. Det er et stereo-system uden Dolby Atmos og DTS:X. Bacch 3D-systemet kan udvide lydperspektivet og delvist virtualisere surround. Det er ret overbevisende og jeg endte med at lade Bacch 3D forblive aktiveret gennem testen, men det er ikke en fuld erstatning for ekstra højttalere, og det virker kun i sweet spot. De manglende udvidelsesmuligheder er den åbenlyse begrænsning i version 1 af Canvas. Efter at have testet Canvas, mener jeg, at det er en unik designløsning til TV-lyd, der virker så simpel i idé og form, at det kan undre, at den ikke allerede eksisterede. Det havde nok også været sværere for 10-15 år siden, hvor mange stadig havde DVD-afspiller. Canvas er flot og spiller drøngodt, men i form og funktion er det mere en løsning til stuen end hjemmebiografen. Indenfor de rammer, synes jeg, at Canvas er et virkelig fedt produkt. Med et prisskilt på næsten 25.000 kroner er det dog også en bekostelig løsning, hvor man skal værdsætte design og TV-integration i lige så høj grad som den herlige lyd.

Priser og forhandlere:


Rigtig god TV- og musiklyd
Flot og fleksibel TV-integration
Rumkorrektion og Bacch 3D
AirPlay, Google Cast mv.
Design passer til alle TV-mærker


Høj pris
Ingen mulighed for baghøjttalere, subwoofer
Kun stereo-support


Nærmeste konkurrenter




Flere anmeldelser

Test: 115" TCL X955 Max

26 Jun 2024 |

Test: LG C4 OLED

17 Jun 2024 |

Test: Canvas

31 May 2024 |

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |