Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA - FlatpanelsDK

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 | Rasmus Larsen |

Panasonic skifter fra egen MyHomeScreen-platform til FireTV i årets nye OLED TV, der desuden er udstyret med et endnu mere lysstærkt MLA OLED-panel. Flatpanels har set flagskibet Z95A i aktion.

2024 er en ny begyndelse for det japanske selskab, med ny nomenklatur for modelnumre. Z95A er årets nye flagskib, der bliver tilgængeligt i 55 og 65 tommer, mens Z93A kun kommer i 77-tommer uden MLA OLED-teknologi.

Den mest synlige ændring er skiftet fra Panasonics egen TV-platform, MyHomeScreen, der ikke længere vil være at finde i nye Panasonic TV – men som stadig vil blive vedligeholdt i ældre TV, ifølge selskabet – til Amazons FireTV-platform. Med skiftet introduceres også en helt ny menustruktur.


Panasonic Z95A

De redesignede billed/lydmenuer i Panasonic Z95A. Foto: Flatpanels

Flatpanels fik en demonstration af FireTV-funktionerne i Z95A, og et af de overraskende elementer er, at Amazon og Panasonic har samarbejdet om at integrere Panasonics egen TV-guide, menu til optagelser og andre af de unikke tuner-funktioner, der kendes fra eksisterende Panasonic TV – modificeringer der ikke ses i andre FireTV. Panasonic Z95A og Z93A leveres desuden med Panasonics egen fjernbetjening – fremfor Amazons – med MyApp-knappen, der kan brugerkonfigureres. Det nye Matter Casting-system vil ligeledes være understøttet i Panasonic FireTV, foruden Apple AirPlay 2. Amazons stemmestyring, Alexa, vil kunne angives i Danmark på engelsk, bekræfter Amazon. Nedenfor ses Amazons 'Ambient Experience', der hidtil har været eksklusiv til Amazons egne enheder, men som også vil være at finde i Panasonic FireTV.

Panasonic Z95A

Amazons Ambient Experience er implementeret i Panasonics FireTV. Foto: Flatpanels

I modsætning til MyHomeScreen, vil FireTV modtage regelmæssig opdatering af brugerfladen via Amazons servere, men FireTV har omvendt et stigende antal reklamer på hovedskærmen. Det er Panasonics ansvar at udrulle firmwareopgraderinger relateret til tunere og HDMI-hardware, såfremt det bliver nødvendigt. Vi optog præsentationen, så du selv kan se den.

Teknologien i Panasonic Z95A

Du har nu set FireTV, hvilket Panasonic siger "vil være vores primære OS" i år – Google TV udelades ikke i visse andre modeller – men Z95A er naturligvis først og fremmest et flagskibs OLED TV. Det bekræftes over for Flatpanels, at Z95A leveres med årets nye OLED-panel med Micro Lens Array, altså mikrolinser der øger lysstyrken. Mens LG Display hævder, at paneler kan når op på 3000 nits højlys, så undlader Panasonic at fremlægge tal. Selskabet siger blot, at det er mere lysstærkt. Hvad angår manglen på MLA OLED i 77 tommer fra Panasonic, så forklares det med, at markedet for 77-tommer OLED TV ikke er særligt sort, og MLA-teknologi ville have gjort 77-tommeren dyrere. Vi fik en kort demonstration af billedkvaliteten i Z95A og den maksimale lysstyrke, men ikke nok til at give en vurdering af konkrete faktorer. Vi vil blot nøjes med at konstatere, at det ser meget lovende ud. Vores forventning er endnu en gang, at Z95A placerer sig som noget af det på markedet. Filmmaker Mode, der præsenterer filmen som tiltænkt, understøtter automatisk skift ind/ud af billedprofilen i Prime Video appen, men endnu ikke Apple TV appen. Amazon oplyser, at denne mekanisme til autoskift fungerer med over 1000 film på Prime Video. Panasonic skifter samtidig chipplatform til MediaTek Pentonic. Det betyder i praksis, at Z95A (og Z93A) for første gang klarer Dolby Vision i op til 120Hz, sågar 144Hz med PC'en. Ligesom andre TV-modeller med Pentonic, så er der dog stadig kun HDMI 2.1-porte. De to andre HDMI-porte understøtter udvalgte HDMI 2.1-funktioner, men har kun HDMI 2.0-båndbredde, det vil sige op til 4K60.

Panasonic Z95A

Det opgraderede Game Control Board ii Panasonic Z95A. Foto: Flatpanels

Til spilfolket er der ent opgraderet 'Game Control Board' med information om input-signalet og hurtig adgang til relevante spilfunktioner. Som du kan se på billedet, vil VRR med et Nvidia GeForce PC-grafikkort for første gang på TV-skærme være understøttet i op til 144Hz. Panasonics 'True Game Mode' er en billedprofil, der er kalibreret på forhånd, så spil fremvises som tiltænkt af spilskaberen. Panasonic sagde, at spil nu er et af deres hovedfokusområder, sammen med film. Med de nye funktioner og forbedringer er Panasonics OLED TV nu tættere end nogensinde – bortset fra fraværet af fire HDMI 2.1 – på at matche LGs OLED TV, der er populære blandt gamere.

Atmos-højttalere med nye funktioner

Det indbyggede højttalersystem er stort set uændret hvad angår hardware, med både loft- og side-vendte højttalere til brug med Dolby Atmos-lydspor i film og spil. Som vist i videoen, er der dog kommet nye lydindstillinger og funktioner, der gør det muligt at vinkle lyden mod bestemte placeringer i stuen, hvis du for eksempel har en lænestol, der ikke står direkte foran TV'et. Der er 'Spot Mode' og 'Area Mode', som illustreret på billederne nedenfor. Desværre var miljøet for støjende til at kunne vurdere, hvor godt det fungerede. Det var alt for denne gang. Flatpanels regner med senere at modtage et testeksemplar.

Panasonic Z95A

Nye lydfunktioner i Panasonic Z95A og Z93A. Foto: Flatpanels

Panasonic Z95A

Nye lydfunktioner i Panasonic Z95A og Z93A. Foto: Flatpanels

Panasonic Z95A

Nye lydfunktioner i Panasonic Z95A og Z93A. Foto: Flatpanels

Panasonic 2024 OLED TV – specifikationer

Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |

Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

20 Dec 2023 |