Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvorfor et 8K disc-format er usandsynligt - FlatpanelsDK

Hvorfor et 8K disc-format er usandsynligt

27 Nov 2019 | Yoeri Geutskens |

Med et TV-marked, som langsomt men gradvist rykker fra 4K til 8K, har nogen peget på, at Ultra HD Blu-ray-skiver og afspillere bør følge efter. Det synes dog usandsynligt af flere årsager.

For det første har næsten ingen seere et 8K TV på nuværende tidspunkt. Analyseselskabet IHS Markit vurderer, at bestanden i husstandene per 2020 vil være under 1%. Selv i Japan, hvor Olympiske Lege i Tokyo optages og udsendes i 8K, vil bestanden forventeligt være under 0,1%. Det vil tage adskillige år før 8K TV vil nå ud i stuerne i bred forstand.

Det er klart, at denne situation ikke er ulig den, som vi oplevede med 4K for omkring 6 år siden. Dengang fik vi et 4K Ultra HD Blu-ray disc-format, men i denne omgang er flere omstændigheder anderledes. Det vender vi tilbage til om lidt.

For det andet er der ingen film og intet tv-indhold i 8K-opløsning, og det vil ikke ændre sig i nævneværdig grad foreløbigt. Der er heller ikke meget ægte 4K-indhold og Hollywood virker ikke til at have travlt med at producere det. Mange film redigeres stadig i 2K-opløsning. Selv film som er optaget ved højere opløsninger (2.8K, 3.4K, 4K, 6K, 8K) redigeres ofte i 2K DI (Digital Intermediate – den primære kilde i produktionsprocessen, hvorfra alle biograf og hjemmevideo-udgivelser skabes) idet CGI (computer-generated imagery, altså grafik - også kaldet VFX eller visuelle effekter) typisk renderes i 2K (en opløsning tilsvarende 1080p HD). Det skyldes bl.a. hensyn til tidsforbrug og omkostningsniveau. Det er ganske vist blevet mindre usædvanligt, at film skabes i 4K, men det er langt fra normen endnu og i skrivende stund er ingen Hollywood-film blevet skabt fra ende til anden i 8K.

Det betyder, at den eneste kilde til 8K-indhold på den korte bane vil være kraftfulde gaming-PC’er, næste generation af spilkonsoller (PlayStation 5 og næste Xbox) samt visse kameraer.


Fremtidsudsigterne for optiske skiver

Til den tid, hvor disse to forhold ændrer sig, vil det formentlig være for sent for et 8K-skiveformat. Det virker usandsynligt, at et selskab vil investere i et nyt optisk skiveformat og den tilhørende hardware. Produktkategorien har været i tilbagegang i årevis. 4K Ultra HD Blu-ray bliver ikke et produkt til massemarkedet. Det vil i stedet forblive et nicheprodukt. Vi var heldige, at vi overhovedet fik formatet i første omgang. Formatet vil ikke få disc-markedet tilbage i vækstsporet, og det ændrer 8K ikke på. To store producenter på markedet for disc-afspillere - Samsung og Oppo - forlod markedet sidste år, og LG har ikke opdateret sine afspillere siden CES-messen i starten af 2018. Ingen nye selskaber er trådt ind på markedet siden Pioneer meldte sin ankomst. Det er også værd at notere sig, at ingen kinesiske lavprisproducenter er gået ind på markedet, ligesom det var tilfældet med DVD og i mindre grad Blu-ray-afspillere. Der er ikke meget konkurrence på markedet. Det efterlader os med valgmuligheder fra mærker som Panasonic, Sony, Pioneer, LG, Funai/Philips/Magnavox i USA (om end Funai ikke har lanceret den prototype, som de fremviste tidligere, mens Philips/Magnavox produkterne ikke er blevet opfrisket siden anden udgave), og naturligvis Microsofts Xbox One S/X. Hvilket bringer os til spilkonsoller og ikke mindst annonceringen fra Sony om, at PlayStation 5 vil anvende 100GB BD-ROM skiver til spil samt at det optiske drev vil fungere som en 4K Ultra HD Blu-ray-afspiller. Det vil give et tiltrængt boost i forhold til at forlænge 4K-discformatets levetid for både filmskabere og seere.  Der har historisk været en 10-års cyklus på markedet for filmskiver. DVD-Video blev introduceret i 1996, Blu-ray Disc i 2006 og Ultra HD Blu-ray i 2016 (se A brief history of Ultra HD Blu-ray). En oplagt tidsramme vil derfor være 2026, men det er svært at vurdere i hvilken forfatning markedet for optiske skiver vil være i til den tid - om end forfatningen næppe vil være positiv. 

Blu-ray disc

Hvad hvis de anvender nuværende skive?

Hvis 8K på filmskiver bliver en realitet, så bliver det sandsynligvis med det nuværende BD-ROM 3.x format. Det er muligt, men udfordringen består i, at disc-kapaciteten på 100GB kan være for lav ift. spillelængden på film i dag, med mindre man ofrer billedkvalitet, hvilket naturligvis ville være modstridende i forhold til hele pointen i at rykke til 8K.  Nogle nøgletal: En trelags Ultra HD Blu-ray-skive har 100GB kapacitet og en maksimal overførselshastighed på 128 Mbps. 8K-video kræver 4 gange højere båndbredde end 4K-video, idet man ikke opnår ‘stordriftsfordele’ når man skalerer rumlig opløsning. Hvad angår dokumentarer og andet ikke-filmisk indhold, så vil minimum en fordobling af billedfrekvensen være ønskelig for at modarbejde den uskarphed i bevægende billeder, som bliver mere synligt ved højere rumlig opløsning. Heldigvis vil man på billedfrekvens opnå højere effektivitet i videoenkodningen, idet forskellen imellem hvert billede i billedstrømmen bliver mindre. Det vil efter sigende øge båndbredden med beskedne 15-25%.  Hvad angår biograffilm, så må vi forvente, at billedfrekvensen på 24fps fastholdes. Med det pt. mest effektive videocodec, HEVC, anbefaler streamingtjenester som Netflix 25 Mbps båndbredde for at opretholde en 4K-videostrøm på 15 Mbps i gennemsnit. Det er markant lavere end 4K Ultra HD Blu-ray, der nemt trækker 50-70 Mbps i gennemsnit - og endnu højere topniveau.  Lidt hurtig hovedregning viser, at en 100GB skive, såfremt der anvendes 100 Mbps bitrate, kan indeholde 136 minutters video. Det er tilfældigvis (eller ikke) meget tæt på de 135 minutter, som altid har været angivet som spilletiden for en DVD-skive. Jeg formoder, at 95% af alle Hollywood-film dækkes ind, hvilket denne graf bakker op om (kilde: Stephen Follows). Nu er spørgsmålet så, om 100 Mbps vil give høj nok billedkvalitet til at yde 8K-video retfærdighed; såvel hvad angår film i 24fps samt dokumenterer ved højere bitrate? Hvis man spørger Netflix, så vil svaret givetvis være ‘ja’. Hvis man spørger selskaber, som pt. frigiver 4K Ultra HD Blu-ray-skiver, så kan det nok debatteres.  En hjælpende hånd kan komme fra nye videocodecs. Afløseren til den nuværende HEVC (High-Efficiency Video Coding eller H.265) standard kaldes VVC (Versatile Video Coding eller H.266). Formatet er på nuværende tidspunkt i udkastsform og man sigter mod at have VVC klar i juli 2020. Den nye algoritme vil angiveligt kunne øge videokomprimeringsgraden med 30-50% ved samme visuelle kvalitet (ift. HEVC). Det kan muliggøre udgivelsen af 8K-film i god kvalitet på 100GB skiver. 

Blu-ray disc

Officiel afkræftelse

Den officielle 8K Association følte sig for nylig tvunget (uden tvivl efter at blive adspurgt af adskillige journalister) til at frigive en udtalelse om, at man ikke skal regne med et 8K Blu-ray-format.  Til trods for, at det virker som en fair udtalelse - med første del af denne artikel in mente - så husk på, at 8K Association er (endnu en) organisation anført af Samsung; et selskab som fuldstændig har droppet markedet for optiske skiver. Måske det ville være bedre at spørge BDA (Blu-ray Disc Association), hvor Sony og Panasonic begge spiller en vigtig rolle. 

Konklusion

Vi får sandsynligvis ikke et nyt optisk skiveformat med højere kapacitet, da det vil kræve lasere med kortere bølgelængde (navnet ‘UltraViolet’ ville være frygteligt forvirrende), men 8K-video kan muligvis klemmes ned på nuværende 100GB BD-ROM 3.0 skiver og stadig give rimelig videokvalitet vha. nye codecs som VVC. En sådan standardisering ville givetvis kræve langt mindre arbejde end tidligere skiveformater, men det virker alligevel usandsynligt, ikke mindst pga. fraværet af 8K-indhold samt en fortsat meget lav bestand af 8K TV i overskuelig fremtid.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |