Opgørelse: Biograf-eksklusivitet er skrumpet men danske film holdes i jerngreb
25 Mar 2022 | Rasmus Larsen |
Flatpanels' opgørelse over biografernes eksklusivitet – holdback-vinduet – viser, at perioden er skrumpet helt ned 30 dage. Danske film er derimod bundet til biograferne.
Film efter corona
Coronapandemien tvang biografer i Danmark og udland til at lukke i lange perioder, og tvang filmdistributører til at tænke alternativt. Situationen udfoldede sig samtidig med, at flere Hollywood-studier lancerede og udbredte egne streamingtjenester.
VOD
Video-on-demand, ikke-premierefilm til leje
PVOD
Premium video-on-demand, premierefilm til køb/leje
Der blev eksperimenteret med simultanpremiere (PVOD), eksklusiv streamingpremiere (PVOD eller SVOD) og ikke mindst et markant forkortet biografvindue. I hvilket omfang? Helt ned til 30 dage (Encanto) for store film fra klassiske filmstudier.
Flatpanels har siden coronapandemiens udspring ajourført en tabel over filmpremierer i hhv. biografen og hjemmet. Den viser store forskydninger i holdback-perioden særligt hos filmstudier, der har egen streamingtjeneste.
Arbejdet med at ajourføre biografpremierer har været nemt pga. lettilgængelig information, men arbejdet med streamingpremierer på VOD/PVOD har været besværliggjort af, at premieredatoen fjernes og ikke længere oplyses efter filmen er blevet gjort tilgængelig. Derfor kan den reelle dato på VOD afvige en smule ift. tabellens angivelse.
Disney, Pixar og Marvel (Disney+) og Warner (HBO Max) har været de mest proaktive aktører ift. at skrumpe holdback, der før pandemien i gennemsnit lå på 120 dage i Danmark – det afhang af titlen. Dvs. at der i gennemsnit gik 120 dage fra en film fik premiere i biografen til den måtte sælges eller udlejes til hjemmebrug.
Flere Warner Bros-film kom direkte på streaming som konsekvens af boykot fra danske biografer. Kun i USA havde Warner Bros i en periode simultanpremiere. I Danmark og Europa er Warner Bros landet på 45 dages biografeksklusivitet.
Disney har forsøgt sig med simultanpremiere i alle lande med Disney+, men det er blevet afvist af biografer, hvorfor Disney fortsat i 2022 sender udvalgte film direkte på Disney+. Andre film vises eksklusivt i biografen i 30-70 dage, afhængigt af titlen. Disney har opkøbt 20th Century (Fox), men har stadig ikke fuld kontrol over aftalerne.
Læs også: Black Widow (simultan) omsatte for mere end Shang-Chi (bio-eksklusiv)
Med til historien hører sig, at Netflix er blevet branchens mest aktive filmstudie med en ny filmudgivelse ugentligt. Et fåtal af disse film får kort og begrænset biografpremiere, men de fleste sendes direkte på streaming uden merpris. Derfor er størstedelen af Netflix's film ikke at finde i vores opgørelse.
Afhænger af streamingstrategi
Sony Pictures, som ikke har egen global streamingtjeneste, har under pandemien holdt fast i et tæt samarbejde med biografer om typisk 100 dages eksklusivitet i Danmark.
Danske distributører holder samtidig danske film i et jerngreb. Visse danske film spiller i biograferne i en næsten lige så lang periode som før pandemien. Det gælder ikke mindst hos Nordisk Film, som også ejer Danmarks største biografkæde, Nordisk Film Biografer.
Strategierne fra filmstudier som Paramount og Universal, der forbereder lancering af fælles SkyShowtime streamingtjeneste, og MGM, der er blevet opkøbt af Amazon, har været mere vævende.
Læs også: Ny streamingtjeneste i Danmark samler Universal, Paramount, Peacock m.fl.
Danske film har under pandemien holdt hånden under de hårdt pressede biografer, som er gået fra billetsalg på 13,2 mio. i 2019 til 7,2 mio. i 2020 og 6,85 mio. i 2021, ifølge brancheforeningen. 5 af de 10 mest sete biograffilm sidste år var danske, samtidig med, at 41% af alle billetter blev solgt til en dansk film, ifølge DFI.
Coronapandemien er i 2022 ved at løje af, men filmbranchen ser ikke ud til at skifte kurs. Pandemien satte skub i en udvikling, der allerede var undervejs.
Tabellen kan sorteres ved at klikke på overskrifterne. Du kan desuden filtrere på titel eller filmstudie i tekstfelterne.