Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvornår kan det bedst betale sig at købe TV-skærm? - FlatpanelsDK

Hvornår kan det bedst betale sig at købe TV-skærm?

25 Apr 2019 | Rasmus Larsen |

Det spørgsmål får Flatpanels ofte, hvorfor vi sidste år lavede en undersøgelse af prisudviklingen på nogle af de mest populære TV. Vi har gentaget øvelsen i år og den viser, at foråret - netop nu - generelt er det billigste tidspunkt at købe på - dog med forbehold.

Billigst i foråret

Den årlige cyklus i tv-branchen forløber således: Fulde modelprogrammer præsenteres i starten af året og lanceres typisk i foråret, hvor de erstatter sidste års modeller. Det er typisk nogle måneders overlap.

Op til lanceringen af nye TV, og i perioden med dette overlap, vil priserne på sidste års TV typisk nå bunden. Dels fordi konkurrencen har presset priserne ned henover et helt år, dels fordi lagrene skal tømmes for at gøre plads til de nye modeller, som starter prismæssigt højt (og så gentager cyklussen sig).

Da vi foretog undersøgelsen sidste år tog vi udgangspunkt i nogle af de mest populære tv-modeller fra de største producenter. Vi tjekkede prisen ved introduktion, Black Friday, januarudsalget og i forårsperioden. Vi medtog ikke åbningstilbud i lokale butikker eller medlemsrabatter.

Denne øvelse har vi gentaget fra foråret 2018 til foråret 2019. I diagrammet nedenfor ser du undersøgelsen fra både 2019/18 og 2018/17 (klik på fanerne øverst), så du kan sammenligne resultaterne.

Øvelsen viser igen, at priserne er lige så lave eller lavere i foråret end under Black Friday og januarudsalget. På visse tv-modeller er prisforskellen betydelig, mens den på andre modeller er beskeden. Den eneste undtagelse er 55-tommer B8 fra LG, som var billigere på Black Friday.

Øvelsen viser også, at priserne på populære 55- og 65-tommer TV generelt er lavere nu end ved samme undersøgelse sidste år. Særligt 65-tommer TV er faldet i pris. Intropriserne blev i foråret 2018 også sat lidt mindre optimistisk end i foråret 2017.Nogle forbehold

Med til historien hører dog, at man for at spare mest muligt, er nødsaget til at købe sidste års model. Det er ofte uproblematisk, men der er nogle forbehold i den forbindelse, som man skal være opmærksom på.

Tv-markedet rykker sig generelt ikke voldsomt fra år til år, men der er nogle markante tekniske overgange undervejs. F.eks. overgangen fra HD til 4K HDR eller fra tunere til apps. I disse to konkrete eksempler skulle man gøre sig tanker om hhv. stiktyper og formater (til modtagelse af 4K) samt tv-platformen (ift. udvalget af apps). En del tv-skærme er baseret på en tv-platform, som ikke opdateres til næste store softwareudgave. Det svarer til at købe en smartphone, som ikke opdateres til næste store version af Android eller iOS.

Vi anbefaler generelt ikke, at man køber TV lige ved lancering, da priserne er kraftigt opskruet. Efter blot få måneder begynder priserne at falde mærkbart.

Pricerunner har foretaget en undersøgelse af priser på tv-skærme, baseret på prisdata fra de 50 mest populære tv-modeller på deres side, og fra et prismæssigt perspektiv når de frem til samme konklusion som Flatpanels.

- "Det er både dyrt og dumt at købe et nyt tv lige når det kommer i butikkerne. Du betaler al for meget for dit nye tv, og det klogeste du kan gøre, er at vente med at købe, fordi prisen falder markant," siger Martin Andersen, direktør for PriceRunner. "Prisen starter ofte meget højt og efter 4-6 uger sker der noget dramatisk med prisen, hvor der kommer et stort fald. Faldet er i gennemsnit 17 procent, men for mange tv-skærme er faldet betydeligt større."

Flatpanels holder ugentligt Tilbudsjagten opdateret, hvor du kan finde de laveste priser på TV, spilkonsoller, mediebokse, lydprodukter mv.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

24 May 2024 |

Samsung fremviser første QD-LED (NanoLED) skærm

24 May 2024 |

Android 14 til TV får bedre ydeevne, Energi-tilstande, hjemme-hubs mm.

23 May 2024 |

DRs nye nyhedskanal kommer på kabel-tv

23 May 2024 |

Sharp trækker sig fra produktion af skærmpaneler

23 May 2024 |

'Dune 2' kan nu streames på Max i 4K – se hvad der ellers er på vej

22 May 2024 |