Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic G30 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic G30

|


Panasonic G30 test

Panasonic er klar med efterfølgeren til den meget roste G20 model fra 2010, der gav fantastisk value-for-money. Den nye 2011 variant hedder G30 og er Panasonics bud på et mellempris Tv, der rummer alle de mest essentielle Tv-funktioner. Det betyder blandt andet, at 3D er sparet væk, men at modellen stadig bygger på Panasonics Infinite Black 2 panel og har Viera Connect internet-platformen.

Men har Panasonic forbedret billedkvalitet i forhold til sidste års G20 model? Og er G30 stadig en value-for-money model i disse tider, hvor LCD/LED-modellerne forbedres betydeligt? Det vil FlatpanelsDK undersøge i denne test af Panasonic G30.

Panasonic G30 findes i 42, 46 og 50 tommer kaldet TX-P42G30Y, TX-P46G30Y og TX-P50G30Y.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online. Se blandt andet frem til anmeldelser af Sony HX920, Sharp LE831 og Samsung D8005 (plasma).

This review in English: Panasonic G30 review


Størrelse:50" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:0,001 ms
Kontrastforhold:5,000,000:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):-
Dot pitch:
Paneltype:Plasma-Tv
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 74.4cm x 120,4cm x 7.0cm (uden fod)
Vægt26,0 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART (1 indgang)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Andet
Udgange
Audio (type) (analog stereo)
SCART
S/PDIF (optisk)
Andet
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T (MPEG4)
DVB-C
DVB-C (MPEG4)
DVB-S
DVB-S (MPEG4)
Andet
Øvrigt

Pris og forhandler:

42"50"


De første indtryk

Panasonic G30 har været på slankekur, men den er ikke lige så slank, som de nye 3D-modeller fra Panasonic såsom GT30 og VT30, som vi for nylig har testet. Alligevel er den tyndere end sidste års G20 model og Panasonic har også arbejdet på at skabe et mere elegant og moderne design, der dropper det industrielle look, som har fulgt Panasonics skærme gennem flere år.

Panasonic G30 test
Panasonic G30 test


Rammen har ikke lige så bløde og afrundede former, som tidligere Panasonics Tv, men den nederste grå linje er bibeholdt. Højttalerne er skjult fra fronten og er integreret i kabinettets bund.

Panasonic G30 test
Panasonic G30 test


Foden giver en solid base for skærmen og foden har tilmed en manuel drejefunktion.
Indgangene findes på bagsiden af Tv'et, men desværre har Panasonic ikke følt behov for at vende stikkene nedad eller til siden. Det er en skam for vi ved, at Panasonic kan. Det så vi senest på GT30.

Panasonic G30 test
Panasonic G30 test


Jeg hørte en smule summen fra bagsiden af Tv’et. Intet alvorligt, men det er der og kan høres fra en afstand på 20-50 centimeter fra Tv’et.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

I Tv’ets kasse fandt vi denne fjernbetjening.

Panasonic G30 test
Panasonic G30 test


Ingen overraskelser her, for det er grundlæggende samme fjernbetjening, som har fulgt Panasonics fladskærme i nogle år. Kun topmodellen VT30 kommer med en mere elegant fjernbetjening.

På nyhedsfronten har Panasonic G30 alligevel lidt at byde ind med i forhold til 2010 modellerne. G30 kommer med Viera Connect internetplatformen, samt gamle kendinge såsom DLNA, USB-optagelse og USB-afspilning med DivX understøttelse. Vi har allerede undersøgt al funktionaliteten i dybden da vi testede Panasonic GT30, og derfor vil jeg foreslå, at du læser ”Funktionalitets”-afsnittet i GT30 anmeldelsen her for en detaljeret gennemgang.

Panasonic G30 test
Panasonic G30 test


Siden vi testede GT30 har Panasonic ikke tilføjet nogen nævneværdige Apps til Viera Connect-platformen. Panasonics App Store er åbent og fungerer godt, men som vi sagde i GT30 testen, så mangler der indhold – især i Europa.

Her ses Panasonics EPG (elektroniske programguide), der efter min mening ser noget gammeldags og for sammenklumpet ud. Men den fungerer da.

Panasonic G30 test
Panasonic G30 test


Kalibreringsindstillinger
I menuerne på Panasonic G30 fandt vi følgende billedindstillingsmuligheder: kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, farvebalance, levende farver, farve remaster, eco-mode, P-NR, og Picture in Picture (PIP).

I den avancerede menu kan du styre: hvidbalance (RGB), gamma, IFC (Intelligent Frame Creation), Resolution Enhancer, 16:9 overscan, og Pixel Orbiter.

Du kan også vælge fra disse billedindstillinger: Dynamisk, Normal, Cinema, THX, Spil, Foto, Professional1, og Professional2.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Nedenfor har jeg målt energiforbruget på 50-tommer TX-P50G30Y.

Standby0.1 W0.1 W
SD+HD150 W162 W


Efter kalibrering målte jeg energiforbruget til 162 W, hvilket er lavere end på sidste års G20 model. I 2010 testede vi 42" varianten af G20, der blev målt til 164 W efter kalibrering. Her tester vi 50" modellen af G30, som sluger samme mængde strøm.

Panasonic TX-P50G30Y forbruger dog stadig mere strøm end den typiske LED-model. Et eksempel er 46" Samsung D8005, der forbruger 81,5 W efter kalibrering.

Kalibrering af Panasonic G30

Nedenfor kan du se en måling af billedkvalitet på Panasonic G30 med skærmens standardindstillinger i Normal billedprofilen og uden Eco-tilstanden slået til.

Panasonic G30 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Skærmens standardindstillinger er ikke særlig præcise. Farverne er alt for intense, fordi gamma stiger fra 1,5 i de lyse områder til 2,6 i de mørke områder, hvilket betyder, at lyse farver er for lyse og mørke farver er for mørke (detaljer i mørke områder mistes).

    Vi tog vores måling uden skærmens Eco-funktion, der justerer lysstyrken i forhold til rummets belysning, og her så vi, at Tv’et gav os en lysstyrke på 87 cd/m2. Det er ikke lige så højt som på LGs PZ950W plasmamodel og typiske LCD/LED modeller, men højt nok til blandet brug i dagstimerne.

    Jeg skiftede nu til skærmens THX-profil og tog en ny måling.

    Panasonic G30 test


    THX-profilen er langt mere præcis. Farveafvigelserne er nu generelt under 3 (på grafen til højre), hvilket betyder, at farveafvigelserne er meget små. Gamma er tæt på at være perfekt, men en tand for høj i de mørkegrå toner, som forventeligt betyder, at ikke alle detaljer i mørke filmscener vises (vi vender tilbage til dette senere), men afvigelsen er beskeden. Farvetemperaturen er dog for lav og derfor fremstår billeder på skærmen en tand for rødlige og ”varme”.

    Bemærk også, at lysstyrken nu er målt til 96 cd/m2, hvilket er højere end i skærmens standardindstillinger. Højere lysstyrke på et plasma-TV bidrager til bedre gengivelsen i dagstimerne, fordi plasma-Tv generelt har en tendens til at sende for lidt lys ud i meget oplyste rum, hvilket kan få billederne til at se ”udvaskede” ud.

    Jeg er meget tilfreds med THX-profilen. Billedprofilen kaldet Normal var ikke særlig præcis, men det betyder ikke så meget i sidste ende, når brugeren har mulighed for at vælge THX-profilen og nyde lige så præcis og flot farvegengivelse, som Panasonic tilbyder i deres high-end modeller. Panasonic er faktisk en af de få Tv-producenter, der tilbyder THX i mellemprisklasse-fladskærme, og det gør, at G30 skiller sig i konkurrencefeltet.

    Jeg foretog nu en kalibrering f Panasonic G30. Herunder ses mit resultat.

    Panasonic G30 test


    Efter kalibrering formåede jeg at forbedre farvegengivelsen yderligere. Hvad jeg ønskede var primært, at forbedre gengivelsen i de mørke områder af billedet og forbedre farvetemperaturen for at sikre, at billedet ikke fremstår for rødligt. Efter kalibrering er gamma nu meget tæt på vores mål på 2,2 og farvetemperaturen er nu 6356 Kelvin - meget tæt på vores 6500 Kelvin målværdi.

    Lysstyrken blev målt til 97 cd/m2, hvilket er i den gode ende for et plasma-Tv.

    Nedenfor ses mine kalibrerede indstillinger.


    Profil:Professionel1
    Kontrast36
    Lysstyrke+1
    Farve:30
    Skarphed:0
    Color Remaster:Fra
    EcoFra
    P-NRFra
    Gamma2.2
    Intelligent Frame Creation (IFC)Til/Fra
    Resolution EnhancerFra
    16:9 OverscanFra
    R-Gain0
    G-Gain-7
    B-Gain6
    R-Cutoff-2
    G-Cutoff-1
    B-Cutoff+2


    I min kalibrering har jeg ændret til professional1 profilen for at få adgang til den avancerede kalibreringmenu på G30. Jeg ændrede også en smule på indstillingen kaldet lysstyrke for at forbedre gamma og så foretog jeg RGB (rød, grøn, blå) kalibrering. Jeg har også sænket skarphed, for at undgå den kunstig skarphed som tilføjes i billedet.

    Billedkvalitet på Panasonic G30

    I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Panasonic G30 har et plasma-panel og det betyder også, at skærmen har nogen refleksioner i frontglasset. Panasonic har dog gjort en del for at mindske refleksioner i deres Tv i de seneste år, med blandt andet en helt ny plasma-panelstruktur og nye anti-refleksive filtre. G30 ikke har de samme effektive anti-refleksive filter som den meget dyrere VT30 model, men den anti-refleksive filter er nyttigt. Nedenfor kan du se et billede af G30 i et rum med loftsbelysning.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Jeg gik videre til at undersøge farvenuanceringen, som fortæller os i hvilken grad et Tv kan skelne de mange tætliggende farver fra hinanden. I vores Panasonic VT30 anmeldelse klagede vi over, at skærmen ikke formåede at gengive perfekt farvenuancering og det er et generelt fænomen på plasma-Tv, fordi plasma-skærme bruger dithering-mønstre til at skabe visse farver. Dithering refererer til meget hurtige farveskift i pixels, hvor man ”blander” to farver for at skabe en tredje. Det er nødvendigt, fordi plasma-paneler ikke er i stand til at genskabe alle farver af natur.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Panasonic G30 gengiver heller ikke perfekt farvenuancering, og vi spottede nogle ”bånd”, primært i de mørke områder, hvilket betyder, at der kan forekomme ”banding” (opbrydning af farveflader) i film og spil. De semi-lyse og lyse farver gengives dog uden problemer. Mellempris LCD/LED-fladskærme er ikke meget bedre mht. farvenuancering, men high-end LCD/LED-modeller klarer ofte opgaven bedre.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Jeg flyttede nu fokus til SD (standard definition, fællesudtryk for Tv-signaler og DVD) billedkvaliteten. Og her gav G30 gav os smukke og detaljerede billeder, som vi også tidligere har set Panasonics plasma-Tv. G30 er et mellempris-TV, men sammenlignet med f.eks. mellemprisklasse LED-modeller, fremstår G30 nærmere som et high-end Tv pga. den imponerende gengivelse af Tv-signaler og anden lavtopløseligt videoindhold.
    Billederne er skarp og detaljerede, og THX-profilen sikrer, at farverne fremstår korrekte og naturlige, samtidig med, at skærmens hurtige responstid sikrer flot gengivelse af hurtige actionsekvenser.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    HD-billedkvaliteten er også smuk, men jeg mener, at det specielt er her Panasonics mellempris-Tv og high-end Tv adskiller sig. Topmodellen VT30 gengiver fantastisk HD-billedkvalitet. G30 gengiver også smukke HD-billeder, men ikke med samme grad af detaljering. Stillestående HD-billeder fremstår også en smule ”blødere” end på f.eks. Samsungs mellemprisklasse LED-modeller. På den anden side klarer G30 sig betydeligt bedre end mellemprisklasse LCD/LED-modeller, når det kommer til bevægende billeder fordi skærmen er i stand til at opretholde detaljegraden.

    Og det fører mig til vores næste punkt; responstid. Panasonic G30 har et meget hurtigt panel med stort set intet slør på hurtige bevægelser. Plasma-paneler er stadig betydeligt hurtigere end deres LCD-modstykker. Det største problem med plasma-paneler er derimod fosfor-slør.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Panasonic G30 har et strejf af blåligt og gulligt fosfor-slør - meget lig GT30 og VT30. Panasonic G30 har også samme pixellering omkring bevægende objekter, som vi så på VT30. Samtidig må jeg dog sige, at fosforsløret er minimalt og det er positivt at se, at G30 leverer samme resultater som langt dyrere modeller. G30 er et af de hurtigste TV i dag, og den hurtige responstid bidrager til fremragende gengivelse af actionfilm og flot billedkvalitet i spil.

    Panasonics såkaldte IFC (Intelligent Frame Creation) har samme funktion, som den der typisk kendes som 100/200 Hz på LCD/LED-fladskærme, og jeg har ikke noget at tilføje her i forhold til vores tidligere anmeldelser af Panasonics fladskærme. Vi har talt om IFC ved talrige lejligheder og IFC har ikke ændret sig fundamentalt siden da. Det er et system designet til at skabe mere flydende billede ved at beregne nye billeder, der indsættes i billedstrømmen, men på samme tid, kan det få billeder på skærmen til at fremstå kunstige og sæbeopera-agtige. Personligt foretrækker jeg at slå IFC fra.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Input lag (forsinkelse fra skærmen modtager et signal til det vises på skærmen) er et vigtigt aspekt for folk med hang til videokonsolspil. Og vi blev fornøjede over at kunne konstatere, at G30 har en meget lav input lag på kun 22-28 ms. Dog stiger input lag markant, hvis IFC aktiveres.

    Vi så problemer med retention (midlertidig fastbrænding af billedet) på Panasonics seneste 3D plasma-Tv. Det samme gør sig gældende for LG og Samsungs 3D plasma-Tv- Panasonic G30 er dog ikke et 3D TV, og derfor udnyttes ikke samme fosfor, som på 3D-varianterne. Det er på sin vis positivt, for det betyder, at G30 ingen problemer har med retention, hvilket er meget positivt.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Nedenfor har jeg målt sortniveauet og kontrast.

    Sortniveau0.03 cd/m20.03 cd/m2
    Lysstyrke87 cd/m296 cd/m2
    Kontrastforhold2900:13200:1
    Kontrastforhold +/- 200


    Efter kalibrering målte jeg sortniveauet til 0,03 cd/m2, hvilket er fantastisk. Det er på niveau med den dyrere Panasonic GT30 samt Samsung D8005 (LED), og det er en klar forbedring i forhold til sidste års populære G20 model.

    Den dybe gengivelse af sort bidrager til at give billeder intensitet og dybde i både film og spil, og vi har ikke set så dyb sortgengivelse på et mellemklasse-Tv før. Sort fremstår også dyb og intens selv i oplyste lokalder pga. Panasonics gode anti-refleksive filter.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste farver fra hinanden) er god, men ikke perfekt. De 1-2 mørkeste nuancer af mørkegrå gengives ligesom sort. Alligevel mener jeg, at G30 leverer et pænt resultat på dette punkt.

    Herunder har jeg undersøgt Panasonic G30 i et helt mørkt rum for at se, om det er tendens til ujævnt lys.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Panasonic G30 har ingen problemer med inhomogen lysfordeling.

    PC og mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge"Just" skærmformatet på Panasonic G30. 16:9 Overscan skal desuden deaktiveres i skærmens billedmenu.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er meget brede, og det var forventet. Ændringen i farveintensitet fra vinkler er minimal. Kontrasten falder desuden ikke fra yderlige vinkler, hvilket er et af de punkter, hvor plasma adskiller sig betydeligt fra LCD/LED-modeller, der taber meget kontrast fra vinkler.

    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Panasonic G30 test
    Panasonic G30 test


    Lyden

    Højttalerne er skjulte, men ikke så svage som jeg frygtede. Bassen er svag, men mellemtonerne og diskanten er ganske god. Skærmens ramme vibrerer heller ikke ved høje lydstyrkeniveauer. Til daglig Tv-kiggereri mener jeg, at højttalerne leverer rimelig værdi.

    Til film, spil og musik anbefaler jeg separate højttalere.

    Konklusion

    Panasonic G30 erstatter den meget roste G20-model fra 2010, der var et godt value-for-money køb. G30 kommer med mange af de samme multimedia-funktioner, såsom USB-optagelse og DLNA. Men G30 udvider også multimediaherligheden med den nye Viera Connect internetplatform, hvor der er adgang til Panasonics App Store kaldet Viera marked. Internet-platformen mangler stadig indhold, men Panasonic er godt på vej og sigter i den rigtige retning. Panasonic har dog virkelig behov for at ændre retningen på deres indgangs- og udgangsstik på bagsiden af Tv’et.

    Jeg frygtede, at Panasonic havde flyttet fokus til high-end Tv samt 3D, og derved efterladt deres mellempris-modeller i dødvande. Men jeg tog heldigvis fejl. Panasonic har gjort en indsats for at forbedre billedkvaliteten på G30 og det resulterer i et Tv, som bestemt er en forbedring i forhold til sidste års populære G20-model. Farvenøjagtigheden er fantastisk med THX-profilen - noget der ikke så ofte ses på mellemprisklasse TV - og sortgengivelsen er blevet forbedret til samme niveau, som flere af de bedste Tv på markedet praler med. Responstiden er også utroligt hurtig, men fosfor-slør er ikke fuldstændig elimineret.

    Panasonic G30 giver brede betragtningsvinkler og rimelig god shadow detail. Tilføj de mange kalibrerings-muligheder til listen og vi står med et Tv, der leverer fremragende billedkvalitet. På den negative side noterer vi os, at lysstyrken stadig er i den lave ende, og at vi så refleksioner i plasma-panelet på trods af det anti-refleksive filter.

    Alt i alt er Panasonic G30 er endnu et gennemført TV fra den japanske producent. Det leverer fantastisk billedkvalitet for dem, som kan undvære 3D. Tv’et har endda samme multimedia-funktionalitet, som de langt dyrere Panasonic modeller kommer med, herunder den nye Viera Connect internetplatform. G30 er ikke bare en ligegyldig opdatering; det er en forbedring i forhold til sidste års G20 model, der høstede ros fra mange anmeldere. Derfor tildeler jeg også Panasonic G30 vores Top Anbefalings Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Pris og forhandler:

    42"50"


    BilledkvalitetStik vender bagudStuen
    ResponstidEn smule buzzingHjemmebiografen
    Farvepræcision og THX-profilIkke perfekt farvenuancering / dithering
    SD-billedkvalitetViera Connect mangler indhold
    USB-optagelse
    Viera Market App Store
    Meget lavt input lag


    Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online. Se blandt andet frem til anmeldelser af Sony HX920, Sharp LE831 og Samsung D8005 (plasma).

    Panasonic G30 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Panasonic G30 debat

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |