Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonAwards, karaktersystem & testmetoder - FlatpanelsDK

Awards, karaktersystem & testmetoder

21 Sep 2007 | Torben Rasmussen |Vi giver i denne artikel et overblik over vores to typer Awards, vores dynamiske karaktersystem samt de testmetoder, som ligger til grund for anmeldelserne.

Artiklen er opdateret d. 25.05.2015 i forbindelse med re-design af FlatpanelsDK.

Awards

Vi har to Awards, som uddeles til skærme, der klarer sig særligt godt; Reference Award og Top-anbefaling Award. Vær OBS på, at awards kun uddeles til TV vi selv har haft på testbænken. Vores liste over generelle købsanbefalinger derimod, er en liste over alle de skærme/tilbehør vi ser som et godt køb - også selvom vi ikke selv har testet udstyret. Dén liste finder du her.

Reference Award er det ypperste og uddeles til den skærm, der sætter en ny reference for billedkvalitet for de skærme, som vi har haft på testbænken. Det er en der skiller sig ud fra mængden og det er den skærm, som alle nødvendigvis må måle sig op imod. Denne Award afhænger udelukkende af billedkvalitet og tager ingen andre faktorer i betragtning, heller ikke prisen. Der er dog ét enkelt forbehold; hvis en given skærm kan levere præcis samme kvalitet som reference skærmen, men til en lavere pris, vil den billigste model overtage tronen.

Reference Award er gyldig lige indtil en ny skærm overtager. Det kan tage få måneder, men det kan også tage flere år. Hvis der således ikke figurerer en Reference Award for indeværende år, skyldes det, at den seneste skærm med awarden stadig er referencen. Vi datostempler vores reference-award, så man kan se hvornår den er opnået af hensyn til muligheden for, at awarden uddeles flere gange i samme år og da flere trykte medier benytter sig af vores award-logo.

Top-anbefaling Award tildeles til skærme, som vi synes er anbefalelsesværdige. Billedkvalitet vejer tungest i vurderingen, men andre faktorer såsom funktionalitet og brugervenlighed vurderes også. Vurderingen holdes til sidst op imod prisen på skærmen.

Top-anbefalingen kan tildeles til så mange skærme årligt, som nødvendigt. Den følger vores dynamiske karaktersystem (se nedenfor) i den forstand, at en skærm der har fået en award for 2 år siden ikke nødvendigvis er bedre end en skærm, der ikke har fået en award i indeværende år. Kravene for at få awarden kan rykke sig år for år, men vurderes altid ift. indeværende år; altså hvilke alternativer der er på markedet.

En Top-anbefaling kan fratages en skærm hvis en producent ændrer på detaljer der i væsentlig grad forringer kvaliteten, eller hvis producenten hæver prisen markant.

Tv-skærme


 • År
  Model
  Score
  Pris
 • År
  Model
  Score
  Pris

PC-monitors


 • År
  Model
  Score
  Pris
 • År
  Model
  Score
  Pris

Mediebokse


 • År
  Model
  Score
  Pris
 • År
  Model
  Score
  Pris

VR-headset


 • År
  Model
  Score
  Pris
 • År
  Model
  Score
  PrisKaraktergivning

Vi har for nylig indført karaktérgivning i vore anmeldelser. Den primære grund til at vi ikke har benyttet karakterer indtil nu, har været, at det har plaget os hvordan en ældre anmeldelse ikke ville have en gyldig karaktér efter ét til to år, samt at nye anmeldelser løbende ville presse sig mod 100% og derved gøre en fuld skala ugyldig.

Vi har derfor udviklet vores eget dynamiske karaktersystem, hvor vi har måttet overkomme nogle tekniske udfordringer i den forbindelse og har brugt noget tid til at evaluere før vi satte dyret i verden. Og her er det så.

Alle anmeldelser vil ende i en karaktergivning, som opdeles i kategorier. For tv-skærme vil disse kategorier være hhv:

 • Billedkvalitet
 • Features
 • Brugeroplevelse
 • Total score

Billedkvaliteten indeholder en vurdering af farvegengivelsen, billedbehandlingen, bevægelseshåndtering, kontrasten/sortniveauet, lyshomogeniteten mv. Features vurderes efter de muligheder TV’et byder på, såsom apps, dual-tunere, optager, smart-features mv., samt lydkvalitet. Brugeroplevelsen vil indeholde en vurdering af brugergrænsefladen, hastigheden af denne, brugervenligheden, fjernbetjeningen samt byggekvaliteten af produktet.

Den totale score vil være en vægtet sum af de tre ovenstående fordelt efter: 50% Billedkvalitet, 25% Features og 25% Brugeroplevelse.

Vi vil have tre forskellige sæt karakterer: Et sæt for TV, et for monitors, og et for mediebokse som kunne være mediestreamere, spilkonsoller og lignende. Monitors vurderes ud fra billedkvalitet (40%), hastighed/responstid (10%), features (25%) og ergonomi (25%). Mediebokse vurderes ud fra features (30%), økosystem/apps (40%) og brugeroplevelse (30%).

Og her kommer så det “nye”: Hver af de tre kategorier scores på en absolut skala, dvs. der tildeles et antal point, hvor det maksimale antal point, man kan opnå, er en flydende målværdi, som VI bestemmer. Det maksimale antal point fastsættes efter hvad vi egenrådigt vurderer til at være det ypperst opnåelige lige nu og dette tal vil altid være opdateret - vores side, vores regler. I 2015 starter hver af de tre kategorier på index 100, men efterhånden som ny og bedre teknologi kommer til, så vil maks-scores (én for hver kategori) øges individuelt. Det betyder, at et TV, som scorer 85 point i 2015, kan have en vurdering på 85% (=85/100). Men i 2016 kan nye og bedre TV have hævet det maksimale antal opnåelige point til index 120, og så vil den gamle anmeldelse automatisk få en score på 85/120 = 71%.

Alle vores anmeldelser vil fremadrettet indeholde en boks med scores i konklusionen og disse opdateres automatisk og dynamisk. Du kan derfor åbne ældre anmeldelser og aflæse den score, som TV’et vil have målt ift. nutidens bedste. Denne boks vil se ud som vist herunder:


Plusser


Minusser
Vi hæver det maksimale antal opnåelige point, hvis vi ser ny og revolutionerende teknik, som sætter nye grænser for de tre kategorier, men som udgangspunkt revurderer vi maks-scoren en gang årligt. I år kommer der for eksempel helt nye styresystemer på alle TV, hvilket ville have været skelsættende hvis karaktersystemet havde været taget i brug tidligere. Et andet eksempel kunne være indtoget af ny skærmteknologi såsom OLED, 4K, HDR, der også øjeblikkeligt ville have hævet det maksimale antal point for billedkvalitet. Som nævnt, så starter vi dog i år på index 100 i alle kategorier.

Det bør også pointeres, at den maksimale score i vores pointsystem godt kan være sammensat af egenskaber man ikke finder i ét TV (og dermed ikke kan købe) - hvilket er en væsentlig forskel fra vores “Reference award”. Eksempelvis et 4K OLED-panel med HDR fra producent A, sammen med billedbehandlingen fra producent B. Eller styresystemet fra producent C, sammen med diverse features man kun finder hos producent D og E. Det vil derfor være tæt på usandsynligt nogensinde at ramme 100% - selv hvis en skærm har fået Reference Award! En konsekvens heraf er da, at man nok vil finde vores karakterer en smule lave, hvis man er vant til at læse anmeldelser på andre sider, som har et løsere defineret pointsystem. Det er dog ikke et udtryk for, at produkterne er dårlige - blot at vores overligger er meget høj.

For når det kommer til vore to awards, så forholder tingene sig lidt anderledes. En award gives ikke alene på baggrund af scores, da der her også kan indgå ting som pris / “value-for-money” i vores Top-anbefaling Award. En top-anbefaling fratages ikke et TV blot fordi max-scoren ændrer sig. Vores Reference Award vil også stadig være årsbaseret og udelukkende gå på billedkvalitet, så hvis et TV ikke bliver vippet af pinden inden for et kalenderår, så beholder man sit stempel for altid. Referencen relaterer sig kun til TV vi selv har haft til test og er dermed ikke en teoretisk sammensætning af egenskaber fra forskellige TV. Vi har endvidere re-designet logoet for vores awards en smule for at passe bedre til det nye design. Læs også mere om Awards i afsnittet ovenfor.

Testmetoder

I forbindelse med re-design af FlatpanelsDK har vi ændret opbygningen af anmeldelserne. Der er kommet ovenfornævnte karaktersystem til og vi vil gøre mere brug af tabeller, der skal være selvforklarende, så teksten bliver mindre beskrivende. Vi har også indført interaktive tab-elementer, så husk at kigge efter noget du kan trykke på!

Testmetoderne er dog grundlæggende uændret. Vi har testværktøjer til at måle billedparametre såsom farvepræcision, gamma, kontrast (altid på ANSI-mønstre), sortniveau, lysstyrke, input lag og PWM (flimmer). Disse præsenteres i testens tabeller og er indgår naturligvis i vurderingen af skærmen. Vi er desuden begyndt at tage tidsmålinger af hhv. opstart på tv-skærmen og opstart af de vigtigste apps.

Vi tester også i helt almindelige scenarier såsom brug af tv-kanaler, streamingtjenester, spilkonsol, Blu-ray og PC. Vi benytter fortsat vores egetudviklede monitorTest til stresstest, men supplerer med andre testskiver.

Vi præsenterer, som altid, vores forslag til kalibrering af en given skærm i samtlige anmeldelser. Dette forslag er vejledende og vi kalibrerer mod et rum i aftentimerne. Det er vigtigt at understrege, at vi med en kalibrering sigter mod branchens standarder. Når en skærm får besked på at gengive Coca-Cola rød, så skal den gengive præcis denne farve. Producenten af skærmen skal ikke fortolke eller "forbedre", hvilket desværre er en udbredt misforståelse omkring billedgengivelse. Farver kan imidlertid påvirkes af omgivelsernes lysintensitet (rummets belysning), hvorfor vi understreger at vores kalibreringsforslag er beregnet til et relativt mørkt rum. Indstillingerne kan derfor være anderledes, hvis du primært ser tv i en oplyst stue.

Vi har udviklet denne testmetode for snart et årti siden og den er lige så gyldig i dag som dengang, fordi den tager fat i de fundamentale elementer af billedgengivelse. Det betyder også, at alle skærme vurderes på lige vilkår. Det er det, vi mener en anmeldelse handler om!

For en mere detaljeret gennemgang af vore metoder henviser vi til vores dedikerede artikel om emnet..

God fornøjelse.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |

Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

20 Dec 2023 |