Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips OLED809 - FlatpanelsDK

Test: Philips OLED809

|


Philips har lanceret en ny generation af sit 8-serie OLED TV. OLED809 byder på Ambilight Next-Gen, 4K, udvidet Filmmaker Mode, Dolby Vision, Dolby Atmos, Google TV og for første gang Apple AirPlay. OLED809, som findes i 42 til 77 tommer, skal ud og konkurrere direkte med blandt andet LG C4. Flatpanels tester 65-tommer udgaven.

 Læs også: Oversigt: Philips 2024 TV


Priser og forhandlere:

42"
48"
55"
65"
77"

Første indtryk

Philips OLED809 ligner mange andre OLED TV med et ekstremt tyndt panel, hvorpå der er monteret en elektronikboks på nederst del af bagsiden. Skærmen kan vægmonteres, men der medfølger også en midterjusteret drejefod, der kan justeres en smule fra side til side (undtagen i 77" der har to-delt fod der kan hæves – se ovenfor). Omkring skærmen ses en smal inder- og yderramme. Inderrammen er en del af panelet, mens yderrammen er metal med en gnubret tekstur. Foden er ligeledes i metal og er tung nok til at give skærmen en rimelig solid base på trods af, at den kun bærer TV'et på midten. På bagsiden findes en basport og de mange stikind- og udgange, der alle vender til siden eller nedad, hvilket sikrer, at de ikke generer ved eventuel vægmontering. Det er som det skal være, men vi noterer os dog, at der stadig kun er to HDMI 2.1 porte til 4K 120Hz, samtidig med, at Ethernet-porten stadig er begrænset til 100 Mbps. HDMI ARC/eARC sidder på HDMI 2, så hvis man tilslutter en soundbar eller receiver, er man reelt nede på én HDMI 2.1 port til brug med f.eks. spilkonsol Det er også på bagsiden, at dioderne til Ambilight sidder, og netop Ambilight er et stadigt større fokusområde for Philips, faktisk i en sådan grad, at skærmene nu officielt hedder 'Ambilight TV'. I OLED809 sidder 3-sidet "næste generations" Ambilight, som kom sidste år, med lysdioder der kan lyse i endnu flere nuancer. Ambilight Plus, der skaber mere omfangsrig Ambilight-effekt, er forbeholdt årets topmodel, OLED959.

Brugeroplevelse & features

Selvom Philips har valgt at udskifte Google TV med Titan OS i sine LCD-modeller (plus 7-serien af OLED), leveres 8- og 9-serien af OLED-modellerne stadig med Google TV. Flatpanels kan bekræfte, at de drives af den såkaldte MediaTek Pentonic 1000 chip (MT5896), hvilket også var tilfældet sidste år. De køres stadig Android 12. Sony bruger ligeledes Pentonic 1000 chip i sine 2024 Google TV og sidste års A95L, men der er visse forskelle imellem Philips og Sony. Philips har nemlig valgt at parre chippen med 3GB RAM, hvor Sony har 6GB RAM. Philips har også mindre lagerkapacitet – 6,5GB fri til brugeren – mod Sonys 14GB fri kapacitet. Det er muligt at udvide lagerpladsen til apps, f.eks. via USB. Med andre ord er det på Google TV-området samme hardware og software som i sidste års high-end modeller fra Philips. Flatpanels har kørt benchmark på CPU'en og GPU'en:

Google TV – CPU/GPU benchmark

CPU – Geekbench 4 (single-core & multi-core)
MediaTek MT5887
Philips OLED805
612
1716
MediaTek MT5889
TCL C845 X1
929
2256
MediaTek Pentonic 700
TCL C805, X955
971
2452
MediaTek MT5895
Sony XH90, X90J, X90K, X90L, Philips OLED807
1195
2882
MediaTek Pentonic 1000
Philips OLED809
1327
3271
MediaTek Pentonic 1000
Sony A95L
1359
3342
Nvidia Shield TV
1400
4100
Apple A10X
Apple TV 4K 1st Gen
4000
9500
GPU – GFXBench (1080p Manhattan 3.1 & Aztec Ruins), 3D Mark (Slingshot Extreme)
MediaTek MT5887
Philips OLED805
fejler
142 frames
450 frames
MediaTek MT5889
TCL C845 X1
277 frames
173 frames
423 frames
MediaTek Pentonic 700
TCL C805, X955
-
-
421 frames
MediaTek MT5895
Sony XH90, X90J, X90K, X90L, Philips OLED807
958 frames
605 frames
1148 frames
MediaTek Pentonic 1000
Philips OLED809
1266 frames
847 frames
1903 frames
MediaTek Pentonic 1000
Sony A95L
-
-
1913 frames
Nvidia Shield TV
2765 frames
2250 frames
4250 frames
Apple A10X
Apple TV 4K 1st Gen
4500 frames
3300 frames
-
Flatpanels
Hvis du selv vil prøve, så virker benchmark-appen 3D Mark desværre ikke længere til Google TV, og GFXBench skal installeres fra Play-butikken på Android TV og Google TV og derefter åbnes via Settings -> All apps, idet appen ikke fremkommer på hovedskærmen efter installation. Philips OLED809 har samme grafikkort (GPU) som Sonys Pentonic 1000-modeller, navnlig Mali G57, men den ekstra mængde RAM hos Sony vil give noget ekstra i praksis. Som det fremgår af tabellen, er de nyeste Google TV tæt på at matche Nvidia Shield-boksen på processoren (CPU), men stadig langt efter på grafik (GPU). De er ikke i nærheden af selv første generation af Apple TV 4K. I et større perspektiv, betyder det, at Google og partnere stadig ikke har formået at lægge hardware-fundamentet for konsolspil og andre grafiktunge opgaver på Google TV. I stedet bør du kigge mod apps til spilstreaming såsom Nvidia GeForce Now. Googles egen spiltjeneste, Stadia, er som bekendt lukket. Xbox appen findes endnu ikke til Google TV. Hvad angår Google TV som helhed, så er der ikke de store ændringer at berette om. Pentonic 1000 chippen gør, at det hele kører lidt mere flydende (og vil måske sikre lidt længere levetid), men overordnet set fungerer Google TV ligesom i skærme fra andre producenter samt den eksterne Chromecast med Google TV.
Der er adgang til langt de fleste danske og internationale apps, foruden indbygget Chromecast cast-funktion. Der leveres 4K, Dolby Vision og Dolby Atmos til størstedelen af de apps, der supporterer det, inkl. Netflix, Disney+ og Apple TV+, men dog ikke Viaplay. Som noget nyt har Disney+ appen fået DTS-lyd – se mere i afsnittet om lyd. Der er kommet en ekstra Philips-fane øverst på Google TV's hovedskærm, men der er ikke proppet så meget derind endnu, pt. en introduktion til Ambilight og så er der en 'NFT Collection'-sektion. Google TV er mere fleksibelt og alsidigt end f.eks. Tizen og webOS indbygget i henholdsvis Samsung og LG Smart TV, og efter vores mening er Google TV den bedste indbyggede TV-platform. En ekstra bonus er, at Android-softwaren typisk opgraderes efter køb og at Google TV til tider også får nye funktioner direkte via Googles servere. Man kan dog nemt tilføje Google TV til ethvert TV ved at købe Chromecast med Google TV – og snart Google TV Streamer. Vores største kritikpunkter i forhold til Google TV forbliver den for svage hardware og de mange reklamer i brugerfladen. I Norden er vi forskånet en del i forhold til amerikanerne, hvor karrusellen øverst også viser reklamer for bl.a. biler og mad, men de mange "anbefalinger" i Google TV-brugerfladen er også i Danmark reelt reklamer, som streamingtjenester kan betale for eller på anden måde gøre sig fortjente til, om end de til tider også kan være relevante eller nyttige, når man er på udkig efter nyt indhold. EU arbejder på at gøre dette tydeligt for forbrugeren.
Annonce:
Som noget nyt i år har Philips TV fået indbygget Apple Home og AirPlay 2. Det gælder fra OLED809 og opefter. Det betyder, at visse af TV'ets funktioner kan styres fra iPhone/iPad. Du kan også sende mediefiler, såsom billeder og video, fra en iPhone/iPad trådløst over på skærmen. Disse funktioner virkede i vores test ligesom i andre TV-modeller (der er endnu ingen TV-modeller med indbygget Thread/Matter til Apple HomeKit). Da vi begyndte at teste OLED809 var der noget galt med HDMI CEC-delen (Philips kalder det EasyLink), altså det system, der gør, at TV'et kan tændes/slukkes sammen med en ekstern boks. En firmware-opdatering rettede op på problemet, om end der stadig var en smule knas i nogle få tilfælde for os, hvorfor endnu en opdatering måske skal finpudse tingene. Der er i skærmen indbygget WiFi 6 og Bluetooth 5.2, hvilket er tidssvarende, om end WiFi 7 er begyndt at banke på døren. Bluetooth-support sikrer blandt andet, at du kan tilslutte hovedtelefoner og spilcontrollere. I vores test virkede dekodning af AV1 video korrekt, men der er endnu ikke dekodning af VVC (H.266), der er efterfølgeren til videoformatet HEVC (H.265). Et stort argument for at vælge Philips er naturligvis Ambilight. Selvom der med årene er kommet alternative løsninger, der kræves eksterne lysdioderne, en boks eller en app med abonnement mv. så er Philips stadig alene om at have stemningslys indbygget direkte i TV'et.
Du kan selv vælge om Ambilight skal følge billedets farver eller have en fast farve. Foto: Flatpanels
Ambilight i OLED809 er "Next Generation"-udgaven, der bruger nye lysdioder, der kan styres mere præcist, så farverne bag skærmen bedre matcher billedet.
Philips OLED809 test
Lounge Light er en af funktonerne i Ambilight
Over de seneste år er der bygget mange ekstra funktioner på Ambilight, men i sin grundform kan du stadig frit vælge, om det skal følge farverne på skærmen eller vise en fast tone, f.eks. varm hvid – såkaldt bias-lys. Der er også funktioner som Ambilight Lounge, der kan lyse, når TV'et er slukket og Ambisleep, der skulle hjælpe dig med at falde i søvn – ikke noget vi testede i dagstimerne i testlokalet. Der er desuden mulighed for at udvide Ambilight via baghøjttalere, men det er ikke længere muligt at tilkoble Philips Hue, der er frasolgt til selskabet Signify. Hvad man synes om Ambilight, er en smagssag, men systemet er blevet meget fleksibelt, så det kan tilpasses dine præferencer. Alternativt kan man også vælge at slå det helt fra. Her ses en demonstration af Ambilight i dynamisk funktion, hvor farverne på væggen følger billedet:

Betjening

Det hele betjenes med den nye fjernbetjening, som Philips introducerede sidste år og som er blevet finpudset i år. Det er et metalhus, hvori antallet af knapper er kraftigt reduceret, om end der stadig er for mange til vores smag, heriblandt de tre sponsorerede knapper. Et tip ift. Google TV er at appen 'Button Remapper' kan ændre funktionen på visse knapper, men logoet på knappen ændre sig naturligvis ikke.

Philips 2024 fjernbetjening

Philips' nye fjernbetjening i metal. Foto: Flatpanels

Philips OLED809 test
De lysende 1-9 knapper kan aktiveres ved at trykke på '123'. Foto: Flatpanels
Fjernbetjeningen er væsentlig lækrere end gennemsnittet og vi vil rose Philips for igen at fokusere på området – selskabet havde i billedrørsdagene mange lækre fjernbetjeninger. Det indbyggede batteri oplades i øvrigt nemt via USB-C. En ekstra lille detalje er, at man kan trykke på '123'-knappen for at frembringe lysende 1-9 knappen ovenfor, som det ses til højre. Det er nyttigt når man f.eks. vil indtaste tal-koder. Bemærk også Ambilight-knappen øverst, der giver hurtig adgang til de mange Ambilight-funktioner.

TV-højttalere

Vi så i en periode et ryk mod at udfase DTS-support i TV-skærme, men nu trækker det en smule i den anden retning igen. Philips bakker op om både Dolby og DTS, og for første gang ser vi understøttelse af den specielle variant kaldet DTS:X profil 2 (der er en del af IMAX Enhanced), som er tiltænkt streaming.
Philips OLED809 test
2024 Philips OLED TV understøtter DTS:X lyd fra Disney+
Vi testede DTS:X på Disney+, der er den første streamingtjeneste med DTS:X lyd, og det virkede! Se fotoet hvor vi afspiller Avengers: Endgame. Vær opmærksom på, at man manuelt skal vælge IMAX Enhanced-udgaven af filmen i Disney+ appen under 'Versioner' og dernæst manuelt vælge DTS:X lydsporet, når filmen er begyndt at streame (se foto). Vi testede for nylig DTS:X hos TCL, hvor der burde virke, men det gjorde det bare ikke. Så at Philips har fået det implementeret, er godt nyt for de seere, der gerne vil opleve f.eks. Marvel-film med DTS:X lydsporet, der er baseret på lydsporet til IMAX-biografer. Hvordan lød det? Faktisk lidt mere IMAX-agtigt, selv på de indbyggede højttalere. Vi havde ikke et fuldt lydsystem tilkoblet Philips OELD809 under testen. Læs også: Liste: TV-skærme med Dolby Atmos, DTS:X & IMAX Enhanced Philips understøtter også Dolby Atmos, men det er klart, at hverken Dolby Atmos eller DTS:X kommer til sin ret på indbyggede TV-højttalere. Indbygget support af Dolby Atmos og nu DTS:X profil 2 til IMAX Enhanced sikrer dog, at man overhovedet får lyden i første omgang. Der er f.eks. ingen streamingbokse, der kan trække DTS:X lyden fra Disney+ ned endnu. Vi bekræftede i øvrigt også, at dekodning af DTS-HD MA, med eller uden DTS:X, virkede. Man får altså hele lydpakken hos Philips. Hvad angår højttalerne i Philips OLED809, så er de klart bedre end gennemsnittet i TV-skærme. Der er faktisk lidt bund i lyden – hjulpet af basporten på bagsiden – og mellemtonerne er rimelig klare, inkl. stemmer. Det går an til film og tv-serier, men til musik mangler der noget bas og klarhed – det lyder lidt indelukket. Til blandt tv-brug tror jeg, at mange husstande vil finde højttalerne tilstrækkelige, men til den store film- eller spilaften, skal der naturligvis ekstern lyd til, ikke mindst for at udnytte Dolby Atmos og DTS:X.

Kalibrering

Som sædvanlig har Philips OLED809 et utal af billedprofiler, og du bør ignorere de fleste, inkl. den Eco-profil, TV'et leveres i pga. EU-reglerne for strømforbrug. Målet er som altid at få billedet til at være i overensstemmelse med de videosignaler, der modtages. Ingen personlige præferencer for noget; hvis signalet beder om en specifik nuance af grøn, så skal dén vises. Dertil skal man huske, at hver HDMI-port (eller anden kilde) kan have særskilte billedprofiler. Man skal altså holde tungen lige i munden, når man kalibrerer. Vi kom nærmest målet med Filmmaker Mode, om end vi havde håbet på en tak mere præcision. Det krævede også visse ekstra ændringer i billedmenuen. Game-profilen, som TV'et slår automatisk over i med Xbox og PS5, er ikke god hvad angår præcision. Den trækker farverne ud i et for stort farverum og gør billedet mere blåligt. Den burde Philips justere ind, idet den er vigtig for spilbrug for at holde inputforsinkelsen i bund. Vi prøvede at få Filmmaker Mode spot-on vha. 2-punkts kalibrering (fordi det er grænsen for hvad vi kan dele med læserne), men der er pt. en fejl i softwaren, der gør, at man ikke kan justere den mørke end af RGB (rød, grøn, blå). Offset-indstillingen (mørke ende) styrer i stedet Gain-indstilling (lyse ende), hvilket Gain-indstillingen også gør. Det samme skete i øvrigt på TCL C855 (test følger), så det lader til at være en fejl i Google TV-softwaren. Philips TV er Calman Ready, hvis du selv vil give dig i kast med at kalibrere.
Annonce:
Hvad angår HDR, så er historien den samme. Filmmaker Mode manglede lige den sidste tak præcision (det samme gør IMAX Enhanced-profilen), om end den stadig er langt mere farvepræcist end udgangpunktet. I HDR er Game-profilen ligeledes for overstyret på farver og lys, der overordnet gør billedet lidt lysere end det burde være. I Dolby Vision anbefaler vi 'Dolby Vision Filmmaker'. Der er desuden kommet 'Dolby Vision Game' i forbindelse med, at Philips har skiftet til Pentonic 1000 chippen, som åbner for spil i Dolby Vision op til 4K 120Hz med Xbox Series X. OLED809 er baseret på et WOLED-panel (uden mikrolinser/MLA) fra LG Display, så det er ikke overraskende, at dækningen af DCI-P3 og Rec.2020 farverumme ligger på hhv. 98% og 70%. Til gengæld når vi endelig over 1000 nits højlys, hvilket er godt nyt for både film- og spilelskere – mere om det i næste afsnit.

Målinger

Vores "målinger"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret’ strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-120 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.

Billedkvalitet

Vi er tæt på det punkt, hvor alle nye store amerikanske film, tv-serier og spil udgives i HDR-format, enten HDR10, HDR10+ eller Dolby Vision. Anderledes ser det ud for den danske film og tv-branche, der endnu ikke er rykket til HDR, men fordi det er på HDR-området, at TV-markedet udvikler sig, så er det på HDR, at TV-producenterne fokuserer og forbedrer. Så lad os starte med HDR. Efter 10 år med OLED, rammer Philips OLED809 nu 1000 nits – faktisk over 1100 nits. 1000 nits er en vigtig milepæl, fordi det meste HDR-indhold i dag er skabt med udgangspunkt i 1000 nits højlys. Når skærmen kan levere dette lysniveau, sikrer det, at detaljerne i højlyset (f.eks. en himmel) kan gengives og detaljer skelnes korrekt, uden diverse tricks eller uden at klippe de lyseste toner fra... med mindre indholdet er skabt til 4000 eller 10000 nits – de næste milepæle. Samtidig overstiger lysstyrken i fuld skærm nu 200 nits, hvilket sikrer, at billedet som helhed kan være blive lysere end hidtil. Det er en fordel både til HDR-indhold og i oplyste lokaler i almindelighed. Læs også: Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR Det samme er tilfældet på årets nye C-serie fra LG, som påvist i vores test af LG C4, så det virker til at være resultatet af et forbedret 2024 WOLED panel fra LG Display, nok foranlediget af konkurrencen fra QD-OLED. I praksis leverer Philips OLED809 herlig HDR-billedkvalitet og kendere vil nok kunne se, at lysstyrken har fået et nøk op ift. tidligere OLED TV, inkl. dem fra Philips, der typisk lå omkring 700-800 nits i højlys og 160-180 nits i fuld skærm. Som altid sikrer OLEDs styring af af lys/farver på pixelniveau, at farver og lys funkler med en præcision, der gør, at billedet fremstår meget tæt på referencen. Det kan stadig imponere os, når lysende stjerner på en nattehimmel ruller over OLED-skærmen, og det er i denne typer scener, at OLED for alvor trækker fra miniLED LCD. Vi dobbelttjekkede også mørkegrå scener, hvor sidste års OLED908 havde problemet, og der var intet problematisk at observere på OLED809.
Når det er sagt, så er lysstyrken dog stadig ikke på niveau med de dyrere MLA OLED-modeller og nyeste QD-OLED TV. Philips' modeller med MLA OLED hedder i år OLED909 og OLED959. Det mindre overskud i lys vil komme til udtryk i visse HDR-scener, der er meget lyse, eller i oplyste lokaler, hvor sollys kan gøre, at man måske savner lidt mere lys i skærmen til f.eks. fodboldbanen. Vi vurderer dog ikke længere, at lysstyrken er en begrænsning i OLED TV – mere kan dog være "nice to have". Skærmens overflade reflekterer lyse elementer, hvilket kan være generende særligt hvis man har vinduer bag sofaen. Den bedste løsning er stadig gardiner.
Annonce:
Philips' P5-videoprocessor har en række systemer, der kan ændre eller tilpasse billedet dynamisk på forskellige måde. Med målet om mest korrekt billedkvalitet, vælger vi at slå nærmest dem alle fra. 2024 Philips TV kan i øvrigt nu skifte automatisk til f.eks. Filmmaker Mode, når en film detekteres i signalet (såfremt signalet sendes korrekt). Brugeren har visse tilpasningsmuligheder, som set på billedet. Philips har derimod ikke det "officielle" auto-skift til Filmmaker Mode med Prime Video og Apple TV appen. Som nævnt kort i kalibreringsafsnittet, så har Philips TV for første gang fået Dolby Vision Filmmaker Mode. Filmmaker Mode har hidtil været forbeholdt indhold i SDR og HDR10 format. Vi har skrevet mere om nyheden og fordelene her.
Til SDR-indhold, altså alt det indhold der ikke er i HDR, klarer Philips sig ligeledes godt. Her kommer den højere lysstyrke i fuld skærm til gavn, men som nævnt i kalibreringsafsnittet, kunne vi godt have ønsket os, at Filmmaker Mode var lige en tak mere farvepræcis. Ikke desto mindre står Philips OLED809 flot henover film, serier, sport, tv-programmer og andet. Ingen yderligere anmærkninger. Til bevægende billeder har vi ofte fremhævet, hvordan OLED kan få særligt film og serier i 24fps men også sport i 50fps til fremstå hakkende, eller "stroboskopisk" som vi har kaldt det. Det er et resultat af indholdet lave billedfrekvens og OLEDs meget hurtige pixelresponstid. Bliver det for udtalt for dig, så kan du prøve at aktivere Philips' 'Movie'-indstilling under Motion -> Motion Styles (Bevægelse - Bevægelsestyper på dansk. Det udglatter billedet en lille smule, mens "soap opera" holdes til et lavt niveau. Læs også: Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film
Skifter vi fokus til spil, så åbner Pentonic 1000 chippen i Philips 2023 og visse 2024 TV for Dolby Vision i op til 4K 120Hz med Xbox Series X. Det er i tillæg til HDR10 og HDR10+, der allerede virkede i op til 120Hz. Faktisk kan man nå helt op på 144Hz sammen med en PC, hvis man manuelt aktiverer det. Det kommer ovenpå alle de ting, som HDMI 2.1 har åbnet for, altså spil i op til 4K 120Hz, VRR (variabel frekvens) og ALLM (auto-skift til Game-profil). Vi målte input-forsinkelsen til ca. 13 ms i Game-profilen (og over 130 ms i andre billedprofiler). Det er en solid pakke af spilfunktioner, der sammen med OLED-panelet sikrer, at spil fremvises eminent – intet mindre. På spilfronten trækker OLED TV for alvor fra det typiske miniLED LCD TV fordi Game-profil reducerer TV'et til en langt mere rå form, hvor OLEDs styring af farver og lys på pixelniveau stadig fungerer stort set uden kompromisser, og et spil i HDR som f.eks. Ori and the Will of the Wisps ser simpelthen helt fantastisk ud – og lyder også magisk. Jeg skriver "stort set uden kompromisser" fordi aktivering af VRR sammen med PlayStation 5, Xbox Series X eller PC stadig giver noget flimmer og hævet sortniveau i mørke scener. Det gælder alle OLED TV (og alle miniLED LCD TV). Philips har indbygget en ny spilmenu med hurtig adgang til relevante funktioner. Her kan man f.eks. aktivere et fast sigtekorn midt på skærmen og få information om signalet (vær dog opmærksom på, at bit-dybden og billedfrekvensen ikke altid rapporteres korrekt).
I forhold til LG OLED TV, som pt. er TV-referencen for spilydelse og -funktionalitet, så er Philips nu tættere på end nogensinde, samtidig med, at de har visse fordele såsom HDR10+ support og Ambilight til spil. Philips mangler dog stadig fire HDMI 2.1 porte, så man ikke begrænses til én spilkonsol med 4K120, hvis man også vil bruge eARC-porten til en soundbar eller receiver. Og så bør Philips levere en mere farvenøjagtig Game-profil (om end den ikke er i nærheden af at være lige så dårlig som Samsungs). Vores eksemplar af OLED809 havde ikke problemer med ujævne farver/lys, eller banding, i OLED-panelet, og som bekendt er betragtningsvinkler ikke rigtig et problem på OLED.

Konklusion

Philips OLED809 er et endnu bedre OLED TV til masserne, og en seriøs konkurrent til LG C4, uanset om det er film, serier, spil eller til brug med de andre muligheder, moderne TV tilbyder. De største forskelle er, at Philips har stemningslyset Ambilight, der fortsat udbygges, og TV-platformen Google TV, der er væsentlig mere alsidig og fleksibel end webOS (LG) og Tizen (Samsung).
Annonce:
I år rammer Philips OLED809 over 1000 nits højlys til HDR, og lysstyrken i fuld skærm har også fået et nøk op. Sådan ydelse var engang var toppen af poppen inden for OLED, der nu fås til menneskepenge – topmodellerne med MLA OLED og QD-OLED er dog rykket højere. OLED809 leverer ikke desto mindre virkelig god billedkvalitet i både HDR og SDR. Der er i år kommet Apple Home, AirPlay 2, Dolby Vision Filmmaker Mode og Dolby Vision i op til 4K 120Hz. Lyden er bedre end gennemsnittet og OLED809 er det første TV, vi har testet, der understøtter IMAX-udgaven af DTS:X på Disney+. Dermed har man både Dolby Atmos og DTS:X. Den nye fjernbetjening er samtidig en stor forbedring – nu mangler Philips bare at fjerne sponsorknapperne. Af mangler og kritikpunkter vil vi pege på, at der stadig kun er to HDMI 2.1 porte, ingen support af HDMI QMS og så kunne Filmmaker Mode godt have været en tak mere farvepræcis. Vi oplevede i starten problemer med HDMI CEC-styring. En firmware løste det meste, men der bør nok komme endnu en firmware for at få HDMI CEC til at spille 100%. Alt i alt har vi med Philips OLED809 et virkeligt stærkt bud på et af årets bedre value-for-money OLED TV. Det fortjener vores Top-anbefaling Award.

Priser og forhandlere:

42"
48"
55"
65"
77"

Fremragende SDR & HDR m. +1000 nits
Google TV og AirPlay 2
Ambilight er udbygget, fleksibelt
HDMI 2.1 & gaming-funktioner
DTS:X (IMAX Enhanced) lydsupport
Fjernbetjening


Kun to HDMI 2.1 porte
Filmmaker Mode ikke helt spot-on
Intet over 77"
Hævet sort / flimmer i VRR




Flere anmeldelser

Test: Samsung S95D QD-OLED

12 Sep 2024 |

Test: Sonos Ace til TV-lyd

09 Sep 2024 |

Test: Philips OLED809

03 Sep 2024 |

Test: 115" TCL X955 Max

26 Jun 2024 |