Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKøbt nyt TV på Black Friday? Sådan får du mest muligt ud af det - FlatpanelsDK

Købt nyt TV på Black Friday? Sådan får du mest muligt ud af det

28 Nov 2023 | Rasmus Larsen |

Hvis du er blandt dem, der har købt ny TV-skærm under Black Friday, så bringer Flatpanels her en guide med gode råd og nyttige links til at få mest muligt ud af skærmen.

En TV-skærm er ikke bedre end kilden, kalibrering kan forbedre billedkvaliteten og EUs regler for strømforbrug kræver justeringer i TV-skærme. Det er blot nogle af de faktorer, der spiller ind, når man opsætter en ny skærm.

Guiden er naturligvis stadig gyldig, selvom du har købt TV-skærm på et andet tidspunkt end Black Friday.


Skift billedprofil på TV'et

I stedet for 'Standard' eller 'Dynamisk' er et godt udgangspunkt for god og præcis billedkvalitet at skifte til en billedprofil i TV'et kaldet 'Film/Movie', 'ISF' eller lignende. I stigende grad, som konsekvens af EUs skærpede regler for strømforbrug, har TV-skærme også øko-indstillinger, der skal deaktiveres, hvis man vil have bedst mulig billedkvalitet. I nogle tilfælde kræver det blot, at man skifter TV'et ud af 'Eco'-billedprofil, men andre gange kan der være en ekstra indstilling, der skal justeres. Er det en TV-model, som Flatpanels har testet, så har vi forslag til kalibrering af TV her. Husk at TV-skærme typisk har særskilte billedindstillinger for hver kilde (apps, HDMI1, HDMI2 osv.), så billedindstillingerne skal sættes for hver af kilderne.

Disney+ 4K

Billedet bliver ikke bedre end kilden

TV'et er ikke bedre end kilden

På trods af TV-producenternes markedsføring vedr. opskalering og "AI", så er billedet på din nye skærm ikke bedre end kilden. Ser du tv-kanaler, så er der nærmest intet 4K-indhold at finde. Der er dog efterhånden en god portion indhold i 4K og/eller HDR på streaming. Vi henviser til denne guide til, hvor 4K-indhold kan findes. Se desuden udvalget af film i 4K/HDR i 4K-databasen eller besøg Streaming-kalenderen for at få inspiration til nyt indhold fra streamingtjenesterne, der i stigende grad tilbyder 4K/HDR. Hvad angår HDR (High Dynamic Range), hvilket næsten alle nye TV-modeller understøtter i software, så har kun få skærme hardwaren til at fremvise HDR ordentligt. Derfor anbefaler vi, at du slår HDR fra med mindre du har et OLED TV eller zone-styret (miniLED) LCD TV.

Lyden spiller ikke ordentligt

At lyden ikke spiller ordentligt, når man får ny TV-skærm, er en af de udfordringer, vi ofte hører om fra købere. Det skyldes blandt andet, at nye TV typisk ikke har analog lydudgang eller at soundbar/receiver bliver flaskehals i opsætningen. Det er et emne, vi snart går i dybden med, men så vidt muligt bør du bruge HDMI ARC eller eARC – i stedet for optisk – til at tilslutte moderne TV-skærme til moderne lydudstyr. Det sikrer, at nyeste lydformater kommer igennem og at lydforsinkelse så vidt muligt forhindres (her skal eARC helst bruges).

Atmos, HDMI eARC

Forstærker tvinger kæden ned på HDMI 2.0. Atmos virker, video nedgraderes

Er din soundbar eller receiver af ældre dato uden 'passthrough' af 4K og HDR, så bør du tilslutte en spilkonsol som PS5 eller Xbox Series X direkte til TV-skærmen via HDMI 2.1, og så trække lyden ud med HDMI ARC/eARC. Det sikrer, at konsollens 4K, 120Hz, HDR10, Dolby Vision og VRR kommer korrekt igennem til dit TV (hvis det understøtter disse formater). Læs mere i vores guide til HDMI ARC/eARC og vores guide til Dolby Atmos i hjemmet.

Overvej en medieboks

Moderne TV-skærme har indbyggede apps, men udvalget kan være mangelfuldt og nogle apps have manglende funktioner. F.eks. giver DRTV appen til Smart TV ikke adgang til alt indhold fra DR, hvorimod den gør det på mediebokse og TV-skærme med Google TV. Der er også en række andre fordele ved at bruge mediebokse som Apple TV 4K, Chromecast med Google TV og Nvidia Shield, hvad angår bl.a. video- og lydkvalitet, betjening, opdatering af styresystem og funktionalitet. Medieboksen kan styres med TV'ets fjernbetjening.
Der er mange fordele ved at vælge en medieboks. Her ses Apple TV 4K
Vi spurgte for nylig, om det er tid til at droppe (klassisk) Chromecast, hvor vi opremser nogle af fordelene, men derudover henviser vi til vores anmeldelser af mediebokse, hvor vi kommer i dybden. I Tilbudsjagten kan du desuden se, hvilke mediebokse, der stadig er på tilbud.

Spørg forummet

Hvis du har brug for yderligere hjælp eller har konkrete spørgsmål, så kig forbi forummet, hvor du kan oprette eget emne (kræver gratis brugerprofil) eller søge efter tidligere emner.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |

Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

20 Dec 2023 |