Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTid til at droppe Chromecast? - FlatpanelsDK

Tid til at droppe Chromecast?

13 Oct 2023 | Rasmus Larsen |

Google har stoppet produktionen til fordel for de nye Google TV enheder med navne-sammenfald. Der er mange gode grunde til, at du bør opgradere fra klassisk Chromecast.

Chromecast så dagens lys i 2013 og blev hurtig populær som en billig måde at komme i gang med den nye verden af streaming, hvis man allerede ejede en smartphone.

I stedet for en TV-brugerflade, åbner man Netflix eller en anden app på sin telefon og 'caster' billedet til TV'et via Chromecast, der overtager streamingsignalet fra serveren.


Klassisk Chromecast er udfaset

Der er strømmet meget vand gennem åen de seneste 10 år og Google har droppet konceptet om, at en smartphone skal være primær styreenhed for TV'et. Med lanceringen i 2022 af Chromecast med Google TV (HD), der supplerer 4K-udgaven, blev de sidste klassiske Chromecast (3. generation og Ultra) udfaset. - "You will still be able to purchase Chromecast (3rd gen) and Chromecast Ultra at select retailers while supplies last. We'll continue to support all existing Chromecast devices with ongoing updates," skrev Google i september 2022.

Chromecast generationer

Tre generationer af klassisk Chromecast. Foto: Flatpanels

I maj 2023 meddelte Google så, at den originale Chromecast fra 2013 ikke længere supporteres; den får hverken fejl- eller sikkerhedsopdateringer, samtidig med, at ydelsen vil dykke og streaming-apps ikke nødvendigvis vil virke længere. De nyere enheder med Google TV har stadig indbygget Chromecast-funktion, men nu er brugerfladen på TV'et den centrale interaktionsmetode.

Hvorfor du bør opgradere fra Chromecast

Hvis du stadig bruger en klassisk Chromecast, så er der gode grunde til at opgradere på særligt TV'et i stuen:
 1. Hakkende billlede Chromecast står som udgangspunkt til 60Hz video-output, hvilket betyder, at alt dansk tv-indhold, hvilket er i 25fps eller 50fps, hakker en smule. Man kan manuelt skifte til 50Hz, men så hakker amerikanske film og serier.
 2. HD-opløsning Chromecast 1, 2 og 3 er begrænset til HD-opløsning. Kun Chromecast Ultra klarer 4K, HDR10 og Dolby Vision, men Dolby Atmos-lyd er begrænset til pass-through – ikke dekodning – hvilket medfører, at de fleste tjenester ikke åbner for hanen.
 3. Lyden Nyere streamingenheder har bl.a. rumlig lyd (Spatial Audio), mulighed for tilslutning af trådløse hovedtelefoner og trådløse højttalere, samt fuld understøttelse af Dolby Atmos.
 4. Det sociale aspekt I familier og grupper bliver styring med smartphone hurtigt asocialt. Mange af os kigger allerede for meget ned i mobilskærmen og hver gang forsøger apps at få opmærksomhed, så man bliver distraheret. TV-sening er en social oplevelse, så få brugerfladen op på TV'et, så alle kan kigge med, og alle kan styre med en fjernbetjening. Du kan stadig indtaste tekst på TV'et vha. smartphone.
 5. Ikke en god rejsekompagnon Chromecast er nem at tage med, men understøtter ikke 'captive portal' (Google support), hvilket er login-skærmen, der kendes fra hoteller.
 6. Apple TV+ virker ikke Det er Apples valg ikke at understøtte 'casting' til Chromecast, men ikke desto mindre virker Apple TV+ ikke, og du vil vel ikke gå glip af Masters of the Air og Killers of the Flower Moon?
 7. Manglende spil Google Stadia er død, så mulighederne for at afvikle spil på Chromecast er begrænsede. Selvom man har en konsol, så er der på streamingbokse efterhånden sjove familiespil og muligheder for spilstreaming af PC- og konsolspil.
 8. App-universet Nyere streamingenheder har andre typer apps såsom fitness, madlavning, spil, VPN, sociale medier, uddannelse mv.
 9. Stemmestyring Klassisk Chromecast har begrænset stemmestyring via ekstern Nest-højttaler, men nyere streamingenheder giver bedre mulighed for at tænde/slukke, styre lydstyrken, søge efter indhold og andre ting vha. stemmestyring.
 10. Det smarte hjem Nyere streamingenheder kan agere hjernen i det smarte hjem med styring over WiFi, Bluetooth og Thread. Der kan også vælges en 'scene' til f.eks. filmaften.

Chromecast Danmark

Streamingoplevelsen løftes, når du får fuld brugerflade på TV'et. Foto: Google

Bedre alternativer

Den direkte opgradering er Chromecast med Google TV, der har fuld TV-brugerflade og apps fra Google Play. Den har nyttige funktioner og får løbende softwareopdatering, men hardwaren er svag og lagerpladsen lille. Du kan stadig bruge klassisk 'cast' fra mobilen. Match af billedfrekvens virker kun på Netflix og der er reklamer i brugerfladen. Læs vores test af Chromecast med Google TV (4K) her. Skridtet op på Android-skalaen er Nvidia Shield, hvor hardwaren er mere potent, men softwaren mindre opdateret. Købsprisen er højere. Du kan stadig bruge klassisk 'cast' fra mobilen. Match af billedfrekvens virker delvist og der er reklamer i brugerfladen. Nvidia har egen spiltjeneste (GeForce Now). Læs vores test af Nvidia Shield 2019 her. Du kan skifte lejr til Apple TV 4K, der er mest potent på hardware og opdateres på software uden forsinkelse (pt. tvOS 17). Købsprisen er højere. Den har velfungerende match af billedfrekvens på de fleste streamingtjenester og Apple har egen spiltjeneste (Arcade). Læs vores test af Apple TV 4K 2022 her. Priser:
 • Chromecast med Google TV (HD)
 • Chromecast med Google TV (4K)
 • Nvidia Shield (2019)
 • Nvidia Shield Pro (2019)
 • Apple TV 4K 64GB (2022)
 • Apple TV 4K 128GB (2022) I udlandet findes Roku og Amazon FireTV, men de er endnu ikke aktuelle i Danmark. Læs også: Hvorfor du ikke bør bruge PlayStation og Xbox til streaming
 • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

  Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

  Flere fokusartikler

  Første indtryk: TCLs flagskib X955 løfter miniLED LCD, booster til 5500 nits

  08 Dec 2023 |

  Første kig på TiVo Smart TV der kommer til Danmark næste år

  06 Nov 2023 |

  Videoproblemer i ny YouSee-boks: "Alternativet er ikke bedre"

  11 Oct 2023 |

  Philips: MLA OLED er bedre end QD-OLED

  27 Sep 2023 |

  Første indtryk: Panasonic 2023 TV inkl. MLA OLED og miniLED LCD

  13 Jul 2023 |

  YouSee Play vs. Norlys Play: Priser, indhold, fordele & ulemper

  02 Jun 2023 |