Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGode råd til ny TV-skærm, afspiller & TV-lyd - FlatpanelsDK

Gode råd til ny TV-skærm, afspiller & TV-lyd

28 Nov 2022 | Rasmus Larsen |

Flatpanels hjælper dig på vej i vores hurtig-guide med gode råd til billedindstilling og opsætning, hvis du har købt nyt TV/AV-udstyr på Black Friday og i julen – eller på et andet tidspunkt.

Nye TV-skærme kan være fornuftigt kalibreret fra fabrikken, men står som udgangspunkt ikke i denne billedprofil. Den skal vælges manuelt og hedder typisk 'Film' (Samsung), 'ISF' (LG), 'Expert' (Philips), 'Personlig' (Sony), 'Professional' (Panasonic) eller lignende.

Husk at indstil SDR (normalt indhold), HDR10 og HDR10+, idet TV-skærme har særskilte billedindstillinger for disse. Understøtter TV'et Dolby Vision, så er 'Dolby Vision Dark' den mest farvekorrekte billedprofil. HDR og Dolby Vision kan kun indstilles, når indhold i dette format afspilles.

Vil du have endnu mere ud af din TV-skærm, så se Flatpanels' forslag til kalibrerings-indstillinger her.


Opsætning af soundbar

Har du købt ny soundbar, så er det vigtigt at tilslutte den korrekt for at udnytte de nyeste lydformater. Optisk er en gammel standard for lydtilslutning, som ikke understøtter f.eks. Dolby Atmos. Du bør bruge TV'ets HDMI ARC-port, som er en nyere type lydudgang, eller endnu bedre HDMI eARC, som er en moderne lydudgang med høj båndbredde til nyeste lydformater. eARC skal understøttes i både TV og soundbar. Læs også: Guide: Dolby Atmos i hjemmet HDMI-tilslutning sikrer samtidig, at soundbaren tænder/slukker med TV'et og at du kan styre lydstyrken vha. TV'ets fjernbetjening. Det hedder HDMI CEC. Vi har en guide til HDMI CEC her. Har du eksterne afspillere såsom Apple TV 4K eller Nvidia Shield, så kan de tilsluttes direkte til TV'et, når der bruges HDMI ARC/eARC videre til soundbar. Har du en UHD Bly-ray-afspiller kan det pga. DTS-lydformat (hvis soundbaren understøtter det) være nødvendigt at tilslutte afspilleren til soundbarens 'HDMI In' port, så soundbaren bliver mellemliggende enhed, idet DTS ikke altid virker over HDMI eARC i TV-skærme. Her er det dog vigtigt, at soundbaren har passthrough af 4K, HDR og Dolby Vision, så det kommer videre til TV'et.

Opsætning af medieafspiller

En medieafspiller sender som udgangpunkt alt indhold ud i 60Hz. Det giver hakkende video, særligt med dansk/europæisk indhold, som skabes i 25/50 billeder per sekund. Nogle afspillere har såkaldt match-funktion til billedfrekvens, som bør aktiveres for at sikre afspilning i korrekt billedfrekvens, dvs. uden hak. Du bør også aktivere match-funktion til dynamikområde (SDR/HDR). Det sikrer, at farver/lys vises korrekt uden konvertering. Læs også: Guide: Optimal opsætning af video & lyd på Apple TV 4K Ønsker du have mere konkret vejledning til dit specifikke udstyr, så opret i tråd i forummet.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |