Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: Philips OLED908 (MLA), 42" OLED808, ny fjernbetjening, trådløs surround - FlatpanelsDK

Første kig: Philips OLED908 (MLA), 42" OLED808, ny fjernbetjening, trådløs surround

17 Feb 2023 | Rasmus Larsen |

Philips' første OLED med MLA er en opgradering på både billede og platform, mens DTS Play-Fi begynder at tage form som en robust trådløs lydplatform. Her er Flatpanels' første indtryk af Philips' 2023 TV.

Flatpanels var i Amsterdam for at se årets nyheder fra Philips og OLED908 var uden tvivl højdepunktet. Med det nye WOLED-panel med MLA-teknologi (Micro Lens Array) har skærmen markant mere overskud i lys både på papiret og i virkeligheden.

Danny Tack, Senior Director of Product Strategy and Planning, startede med at fremhæve de primære fremskridt i MLA WOLED-panelet fra LG Display. Han tilføjede, at kølepladen er blevet opgraderet og at energieffektiviteten er forbedret, idet mikrolinserne sørger for, at det genererede lys udnyttes bedre, hvorfor levetiden på panelet bør være den samme som før.


Philips OLED908 MLA

De primære ændringer i MLA WOLED-panelet i OLED908, ifølge Philips. Foto: Flatpanels

De fleste forbedringer i panelet blev afsløret på CES 2023, hvor LG G3 og Panasonic MZ2000 blev præsenteret, men én ændring, som ikke blev omtalt i samme omfang, er den nye antifleksbehandling, som ses i videoen nedenfor, optaget af Flatpanels i Amsterdam. Som du kan se, er effekten ret udtalt. Vi har set det nye panel et par gange og selvom det stadig er blankt (ikke mat), så fremstår det en smule mindre blankt i visse omgivelser. Vi har dog brug for et testeksemplar, før vi kan komme nærmere en konklusion.
Venstre TV: Philips OLED908 (2023). Højre TV: Philips OLED907 (2022)
Danny Tack demonstrerede, hvordan den højere lysstyrke i Philips OLED908 forbedrer HDR-billedkvaliteten med mere slagkraftigt højlys og klarere hvid ift. sidste års OLED907 – begge TV var i 'Dynamisk'-tilstand. Vi har set disse videoklip brugt før, og selvom det kan være svært at vurdere ud fra vores video (optaget i SDR), så var forbedringerne meget tydelige under den korte demonstration. Opdatering: Philips siger nu, at MLA-panelet findes i OLED908 i 55, 65 og 77-tommer. Som resultat af disse forbedringer har Philips besluttet ikke at lancere QD-OLED TV i år. Måske næste år, sagde han. OLED808 får samme OLED EX-panel som sidste års OLED807 og OLED708 det samme som sidste års OLED707 (ikke OLED EX). OLED908 er flagskibet i 2023, idet der ikke kommer en 'OLED938'. Under sin præsentation kom Danny Tack desuden ind på nye funktioner i 7. generation af P5 videoprocessoren, herunder den nye 'Ambient Intelligence'-funktion og understøttelse af Dolby Vision i 4K 120Hz for første gang i et Philips TV. Han introducerede en ny indstillingsmenu i 2023 Philips TV og demonstrerede, hvordan DLG (Dual Line Gate) og HSR (Hardware Super Resolution) teknologier i de nye 50Hz LCD TV kan forbedre gengivelsen af bevægende billeder. Se videoen.
Video: Flatpanels
En anden ny udvikling fra Philips i 2023 er, at selskabet lancerer sit første 42 tommer 4K OLED TV. Det bliver en del af OLED808-serien med to HDMI 2.1 porte med 4K120, VRR, ALLM mv. OLED808 har 3-sidet Ambilight og idet Philips er den eneste TV-producent, der tilbyder indbygget stemningslys, er der tale om det første 42-tommer OLED TV med stemningslys, lød det fra selskabet.
Video: Flatpanels

Pentonic chip, Google TV, fjernbetjening

Philips nævnte ikke den nye MediaTek Pentonic 1000 systemchip, men bekræftede over for Flatpanels, at den er at finde i 2023 OLED TV såvel som de to nye 'The One' LCD-modeller. Pentonic 1000 anvendes ikke i de to 'The Xtra' miniLED LCD-modeller. Chippen er hurtigere og med hardwareopgraderingen skifter Philips fra Android TV til Google TV (Android 12). Vi nåede ikke at se Google TV i aktion på et 2023 Philips TV, da der var tale om meget tidlige eksemplarer, men brugerfladen vil ligne den på andre enheder med Google TV inkl. Chromecast, idet Google beder partnere om ikke at ændre den. Philips bekræftede over for Flatpanels, at OLED908 bliver deres første TV-model med WiFi 6 (ax) og Bluetooth 5.2. De andre modeller med Google TV får WiFi 5 (ac) og Bluetooth 5.0.

Philips OLED908 remote

Ny fjernbetjening i metal til Philips OLED908. Foto: Flatpanels

OLED908 bliver den eneste model, som leveres med den komplet redesignede fjernbetjening med indbygget batteri, der kan genoplades via USB-C. Fjernbetjeningen har bagbelyste knapper og en bevægelsessensor detekterer, når du løfter den, hvorefter baglyset automatisk tændes. Philips sagde, at det er en prototype, så visse ting kan ende med blive justeret inden lancering, men vores umiddelbare indtryk er, at det er en kæmpe opgradering ift. Philips' nuværende fjernbetjening. Den har et lækkert udseende i metal og ligger godt i hånden med fin vægt. Der er stadig for mange knapper, inkl. sponsorerede knapper i hvid, men omvendt også flere fede detaljer såsom et ekstra lag af nøglefunktioner, der kan frembringes i berøringspanelet i midten ved tryk på en knap. Se hvordan i videoen nedenfor.
Video: Flatpanels

Ny Smart TV-platfrom fra Philips

Her er et plot-twist: De to 'The Xtra' PML9308 og PML9008 miniLED LCD-modeller får ikke Google TV og MediaTek Pentonic 1000, hvilket betyder, at de heller ikke understøtter Dolby Vision 4K ved 120Hz eller seneste version af DTS Play-Fi trådløs lyd (se næste afsnit). Det bekræfter Philips over for Flatpanels. De er i stedet bygget på en ny udgave af Philips' egen Smart TV-platform, som er en videreudvikling af den linux-baserede Saphi-platform i tidligere Philips TV. Det betyder, at den har samme apps som Saphi plus yderligere apps, der kommer senere på året. Der vil være en form for cast-funktion, som lader brugeren overføre indhold fra en smartphone eller tablet, men det er uklart præcist, hvad det indebærer. Philips annoncerer yderligere detaljer senere.

Philips Smart TV 2023

Philips' nye linux-baserede Smart TV-platform. Foto: Flatpanels

Den nye TV-platform har stadig ikke et officielt navn, men Philips gav os et smugkig i videoen nedenfor, hvori selskabet også giver overblik over det nye modelprogram af TV-skærme i 2023. PML9308 får VA LCD-panel, men Philips angiver ikke antallet af miniLED-zoner. Det er endnu ikke besluttet, om PML9008 får VA eller en blanding af VA og IPS LCD. De andre LCD-modeller vil have enten VA eller IPS, afhængigt af størrelsen.
Video: Flatpanels

Trådløs surround-lyd, Ambilight

I slutningen af 2022 præsenterede Philips og DTS en opgraderet udgave af DTS Play-Fi, som er en trådløs lydplatform, der nu understøtter fuld surround inkl. Dolby Atmos i op til 7.1.4 kanaler. Tidligere havde man brug for en soundbar med DTS Play-Fi for at komme i gang med at udbygge et trådløst surround-system i stuen, men teknologien er nu indbygget direkte i Philips TV, hvilket betyder, at du kan tilslutte adskillige kompatible DTS Play-Fi højttalere trådløst til TV'et. Alle nye modeller med Google TV fra Philips understøtter op til 7.1.4-kanaler trådløst, mens de to 'The Xtra'-modeller understøtter første generation af DTS Play-Fi, der er begrænset til stereo.

Philips DTS PlayFi TV

DTS Play-Fi trådløs lydplatform i 2023 Philips TV. Foto: Flatpanels

Philips FS1, som kan bruges som baghøjttalere, og FW1 subwoofer er blandt de første kompatible højttalere, men du kan også bruge højttalere fra andre mærker, der har DTS Play-Fi certificering. Philips bekræftede, at DTS Play-Fi i årets nye modeller kan udnytte loft-vendte højttalerenheder og Dolby Atmos, hvorimod side-vendte enheder stadig bruges som "en base" sammen med fronthøjttalere. Derudover kan TV'et fungere som centerhøjttaler, hvis du fx har et Philips TV med B&W-højttalere. Den trådløse platform kan samtidig bruges til at udvide Ambilight i hjemmet vha. ekstra højttalere. Ved demonstrationen, vi fik, fungerede både den trådløse lydtransmission og udvidelse af Ambilight som tiltænkt, men vi har brug for mere tid med systemet, før vi kan fælde dom. Philips ynder at kalde det et "byggeklods"-system og du kan selv se demonstrationen i videoen nedenfor. Top Gun: Maverick blev afspillet med DTS-lyd mens Venom blev afspillet med Dolby-lyd – begge ud over de trådløse DTS Play-Fi højttalere. Yderligere detaljer om årets nye TV-modeller fra Philips kan findes i tabellen nederst (klik på modelnavnet).
Video: Flatpanels

Philips 2023 TV – specifikationer

Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Hvor længe går der fra biograf- til hjemmepremiere på nye film?

19 Jul 2024 |

Hvorfor er der forsinkelse på streaming-tv?

28 Jun 2024 |

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |