Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDRTV om 4K-streaming, TV-apps, lyd og HbbTV - FlatpanelsDK

DRTV om 4K-streaming, TV-apps, lyd og HbbTV

11 Nov 2022 | Rasmus Larsen |

DRTV streamer nu i 4K, men lyden forbliver indtil videre i stereo. Der kigges på forbedring af TV-apps og HbbTV. Og så giver DR et lille indblik i danskernes brug af TV-platforme.

Både DRTV og TV 2 Play introducerede for nylig streaming i 4K-opløsning. At det skete skete samtidig var en tilfældighed, oplyser produktchef for DRTV Troels Hauch Tornmark da Flatpanels i forbindelse med lanceringen fangede ham til en snak om teknik og planer for fremtiden.

- "Vi mener, at bedre billedkvalitet og bedre lydkvalitet er en forudsætning for, at vi kan holde trit med de streamingtjenester, vi konkurrerer med, og imødegå brugernes forventninger," understreger Troels Hauch Tornmark indledningsvis.


Danskproduceret indhold i 4K

Streaming i 4K fra Danmarks to største broadcastere vidner om en dansk tv-branche, der otte år efter Netflix's lancering af 4K, er blevet moden til filme, producere og udgive i det nye format. I sidste led, altså transmission af signalet ud til seeren, er 4K blevet muliggjort af nye enkodere hos DR. En encoder er det udstyr, som komprimerer og klargør video, så det kan udsendes f.eks. over internetforbindelsen som streaming til seere landet over.
Troels Hauch Tornmark
Troels Hauch Tornmark, Produktchef for DRTV
- "Vi har villet (4K, red) i lang tid, men der har været andre vigtigere opgaver. Vi skiftede leverandør af encodere for cirka et år siden. Populært sagt gik vi fra rugbrødmaskinen til noget, der kan differentiere på, om det er nyheder, dramaproduktioner osv." Han kalder det "differentieret streamingkvalitet". Når man ikke længere enkoder video efter laveste fællesnævner, som virker på tværs af alle enheder, så bliver det muligt at udgive indhold i forskellige formater; eksempelvis 4K til udvalgte enheder og 1080p50 til andre. Kildematerialets format spiller naturligvis en rolle her for det er kun udvalgt indhold, der optages og produceres i 4K. Sidste år hævede DRTV streamingkvaliteten fra 720p50 til 1080p50, altså Full HD med 50 billeder per sekund, og bitraten fra 5,5 Mb/s til 8 Mb/s. Med 4K nærmer bitraten sig 15 Mb/s i det nyere og mere effektive HEVC-videoformat. På nuværende tidspunkt kan Carmen Curlers og Teaterblod streames i 4K-opløsning, men fodbold-VM 2022 fra Qatar sendes i 1080p50 på DRTV. Der transmitteres i øvrigt ikke i 1080p på DRs kanaler hos tv-distributører såsom YouSee og Stofa. Læs også: VM 2022: DR klar til massiv trafik på DRTV Netflix er ligeledes begyndt at streame danskproducerede serier i 4K-opløsning. Hos Netflix præsenteres indholdet også i HDR, altså udvidet lysdynamik og farverum. - "Vi har kigget på HDR. Det er lykkedes os at få det til at virke internt," siger Troels men påpeger, at det udelukkende er på teststadiet.

Lyden på DRTV

Så hvad med lydsiden, der stadig er i stereo? - "Vi har ingen konkrete planer at melde ud (om lyd, red), men kigger naturligvis på, om vi kan adskille billede fra lyd, der hvor det giver mening," siger Troels Hauch Tornmark med henvisning til differentieret streamingkvalitet. - "Ambitionen er – fordi det hører med til en god dramaoplevelse, natur eller musik – at vi kan levere så høj lydkvalitet som muligt," understreger han.

DRTV Smart TV

DR har både rigtige apps og HbbTV "apps". Der streames ikke i 4K til HbbTV.

HbbTV og TV-apps

DR bruger som den eneste broadcaster i Danmark det såkaldte HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) system. Når danskere ser en DR-kanal kan de med den røde knap på fjernbetjening tilgå indholdsarkivet, som så streames til TV'et. Det er også HbbTV, som ligger nedenunder DRTV til Smart TV fra bl.a. LG, Samsung og Panasonic. Det kan beskrives som en slags hjemmeside, der bliver "wrappet" i et genvejsikon. Det er altså ikke en rigtig app – en native app – ligesom de DRTV apps, der findes til Apple TV, Android TV og mobilenheder. DRs 4K-streaming virker ikke på HbbTV på nuværende tidspunkt og derfor heller ikke på LG og Samsung Smart TV. Står det til at ændre sig? - "Med HbbTV, som bliver wrappet til LG og Samsung TV, skal vi tage højde for mange hardwarekonfigurationer," forklarer Troels Hauch Tornmark. "Det kommer an på hvilken succes 4K giver. Så vil vi kigge på andre platforme." I stedet har DR ved lancering af 4K valgt at fokusere på Apple TV og Android TV. Det samme har TV 2 Play dog med tilføjelse af nyere LG og Samsung Smart TV. - "Der var to stykker hardware, som alt andet lige var mere egnet til at fungere (Apple TV og Android TV, red). Platformene har været mere tilgængelige at udvikle på," siger Troels. For at kunne løfte billedkvaliteten på HbbTV kræves opgradering af HbbTV-versionen i DRTV-applikationen. DR er stadig ved at afdække mulighederne, men den umiddelbare vurdering er, at den nyere HbbTV-version kun virker på max 3-4 år gamle Smart TV. DR har tidligere i forbindelse med det hvide redesign opgraderet HbbTV-versionen, hvilket afskar ældre Smart TV og gav problemer på andre Smart TV. En anden løsning kan blive at udvikle rigtige apps til Smart TV. - "Vi overvejer løbende native apps kontra HbbTV," siger Troels uden at ville love noget. Der arbejdes i øvrigt "intensivt på" at få løst den begrænsning, der findes i DRTV til HbbTV, som gør, at noget indhold ikke kan afspilles. Læs også: "Programmet kan ikke ses på DRTV": Hvad DR siger til fejlen

Danskernes brug af DRTV

DRTV blev tidligere på året udfaset på PlayStation. Det skyldes, at et styresystem skal være i brug af mindst 3% af brugerne på DRTV ved den kvartalsvise opgørelse for ikke at ende på listen over platforme, som DR overvejer at skære fra. DR vil ikke ud med konkrete markedsandele, men oplyser, at over en tredjedel af brugerne ser DRTV på de store skærme. En tredjedel af dette storskærmsforbrug ligger på Apple TV og Android TV samlet. Det oplyses også, at traditionel Chromecast stadig er en af de mest hyppigst anvendte TV-platforme, når danskerne tilgår DRTV.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |