Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonUHD Blu-ray er lille niche i aftagende dansk marked for filmskiver - FlatpanelsDK

UHD Blu-ray er lille niche i aftagende dansk marked for filmskiver

01 Mar 2019 | Rasmus Larsen |

Danskerne købte sidste år 2,2 mio. DVD- og Blu-ray-film, hvilket er en tilbagegang på 7%. Filmskiver sælges dog billigere end hidtil, hvorfor omsætningen stadig falder hastigt. UHD Blu-ray udgør en forsvindende lille andel af salget.

Dansk salg af DVD & Blu-ray i 2018

I 2011 blev der solgt 12 mio. DVD-skiver i Danmark, men over det seneste årti er DVD-skiven blevet rundbarberet, samtidig med, at Blu-ray ikke har formået at løfte arven.

I 2018 gik det danske styksalg af filmskiver 7% tilbage i forhold til 2017; styksalget af DVD gik 12,9% tilbage, hvorimod Blu-ray oplevede overraskende fremgang på 3,7%. Det viser tal fra Foreningen af Danske Videodistributører (FDV), som Flatpanels har fået indblik i.

- ”Selvom det digitale marked for film og serier er i konstant vækst, er der stadig en lang række forbrugere, der efterspørger de fysiske filmformater. I 2018 blev der solgt for næsten 200 mio. kr. DVD og Blu-rays. Det er et fald fra året før på 22%. Men en stor del af faldet i værdi sker på baggrund af faldende gennemsnitspriser på de fysiske produkter. Vi ser nemlig en tilbagegang på kun 7% i antallet af solgte film, hvilket må siges at være en overraskende tendens, udviklingen indenfor det digitale marked taget i betragtning,” siger Ditte Rie Agerskov, Sekretariatschef i FDV.Årsagerne kender vi allerede. FDV har tidligere peget på, at den voldsomme tilbagegang hænger sammen med den digitale udvikling, herunder lanceringen af streamingtjenester som Netflix. I perioden er Fona gået konkurs og kæder som TP Musik og Stereo Studio har måttet dreje nøglen om.

Egmont spåede i 2015, at DVD-markedet ville være ”nærmest ikke-eksisterende” i 2018. Så galt er det ikke gået selvom omsætningen på filmskiver dog er faldet drastisk fra 1,37 mia. kroner i 2007 til 199 mio. kroner i 2018, ifølge tal fra FDV.

Der er desuden lidt optimisme at spore i tallene for de første 8 uger af 2019, lyder budskabet fra foreningen.

- ”Afmatningen af det fysiske marked tager længere tid, end man for ganske få år siden regnede med. Kigger vi isoleret på antallet af solgte Blu-rays i 2018, ser vi faktisk en stigning i forhold til 2017 på 4%, hvilket er yderst overraskende. Ser vi på de første 8 uger af 2019, ser vi en stigning i markedet på ikke mindre end 9% i antallet af solgte DVD og Blu-rays i forhold til de første 8 uger af 2018. Det er branchen ganske tilfredse med,” tilføjer Ditte Rie Agerskov.


UHD Blu-ray er en lille niche

Styksalget af Blu-ray er faldet en smule siden 2011, men ikke drastisk. Der er stadig en gruppe entusiaster, som ønsker filmskiver i god billed- og lydkvalitet til samlingen. Det nye UHD Blu-ray-format har dog ikke formået at puste liv i det danske marked.

Der blev i 2018 solgt lidt over 18.000 UHD Blu-ray-film i Danmark. Det svarer til ca. 2% af det samlede salg af Blu-ray og 0,8% af det samlede salg af filmskiver. I kroner og ører omsatte UHD Blu-ray sidste år for ca. 3,6 mio. kroner og man begynder at forstå, hvorfor en stigende andel film slet ikke udgives i dansk eller nordisk udgave på formatet.

Det globale marked for UHD Blu-ray viser da heller ikke sundhedstegn. Blu-ray Disc Association melder godt nok om stigende salg af UHD Blu-ray-skiver, men Samsung meldte tidligere på måneden ud, at de trækker sig fra UHD Blu-ray. Samsung følger således i fodsporene på Oppo, der trak sig fra markedet sidste år.

Bedst sælgende DVD/Blu-ray-film i 2018

1. Fifty Shades Freed (Universal/Sony)
2. Star Wars The Last Jedi (Walt Disney)
3. Avengers Infinity War (Walt Disney)
4. Mamma Mia Here We Go Again (Universal/Sony)
5. Thor 3 Ragnarok (Walt Disney)
6. Jurassic World Fallen Kingdom (Universal/Sony)
7. Deadpool 2 (Twentieth Century Fox)
8. Incredibles 2 (Walt Disney)
9. Solo A Star Wars Story (Walt Disney)
10. Coco (Walt Disney)
- Kilde: FDVFlere nyheder

Apple TV+ afslører nye titler for vinteren og 2023

05 Dec 2022 |

Inflationsramte forbrugere vil drive vækst i reklamebetalt streaming

05 Dec 2022 |

Android 13 til TV er klar – endnu en lille opdatering

05 Dec 2022 |

FIFA+ app klar på Android TV og Google TV

05 Dec 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Viaplay i december

04 Dec 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på DRTV i december

04 Dec 2022 |