Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonApple TV 2022: Hvad vi forventer og håber at se - FlatpanelsDK

Apple TV 2022: Hvad vi forventer og håber at se

06 Oct 2022 | Rasmus Larsen |

Opgraderet Apple TV-hardware rygtes klar senere i 2022. Her er hvad rygterne siger, hvad vi forventer at få samt hvad vi håber at se nu eller i fremtiden.

Først rygterne: Analytiker Ming-Chi Kuo sagde i maj, at ny Apple TV-boks lanceres senere i år. Bloombergs Mark Gurman skrev i juni, at den vil være udstyret med en A14-chip og 4GB RAM (op fra 3GB).

Potentialet i Apple TV er imidlertid langt større, så her er vores ønskeliste.


Opgraderet hardware

Apple TV 4K er kraftfuld og god nok til de fleste video-formål, men Apple står i en god position ift. at udvikle videoindustrien og omdanne den lille sorte boks til en spilkonsol. Det kræver mere power, mere RAM, mere lagerkapacitet, mere af alting. Hvad vi ikke ønsker, er en billigere Apple TV-dongle. Apple bør holde fast i sin strategi og ikke lade sig forblænde af kapløbet mod bunden – ligesom Roku. Det nytter ikke at tisse i bukserne for at holde varmen. I det lange løb ville det ødelægge tvOS med flere reklamer og indtægtsgenerering. Hvis et selskab ikke tjener penge på hardwaren, skal pengene tjenes andetsteds. Så hold fast i prispunktet, gør hardwaren så kraftfuld som mulig, lad overskuddet finansiere videre hardwareudvikling, og lad gammel hardware falde i pris når ny hardware lanceres.

Forbedret gaming-support

Spilkonsoller: Grafikydelse

Apple TV HD
0.1 TFlops
PlayStation 3
0.23 TFlops
Xbox 360
0.24 TFlops
Nintendo Switch (i dock)
0.38
Apple TV 4K
0.5 TFlops
Nvidia Shield (2019)
0.5 TFlops
Apple TV 4K (2nd gen)
0.7 TFlops
Apple TV 2022 (A14)?
≈1 TFlops
Xbox One
1.3 TFlops
Xbox One S
1.4 TFlops
PS4
1.8 TFlops
A14 er fin, men det er ikke en M-serie chip, og det er tydeligt, at Apple endnu ikke er klar til for alvor at udfordre Nintendo, Sony og Microsoft på markedet for spilkonsoller. Hvis vi kender Apple ret, tager de en unik tilgang. Man kan allerede se planerne for multi-platform spil begynde at tage form i Apple Arcade. Hvis man kigger endnu nærmere, så har Apple brugt årevis på at lægge fundamentet til TV-spil. Apple TV understøtter nu PlayStation, Nintendo, Xbox og mange andre spil-controllere. Der er Game Center og 'achievements'. Der er et Vennecontroller-system. Der er understøttelse af brugerprofil på systemniveau så alle i husstanden kan have egen spilfremgang. Der er endda en funktion, som matcher Xbox' 'Quick Resume'. Hvad vi i virkeligheden ønsker, er en specialdesignet TV SoC fra Apple, kald den f.eks. T2, og partnerskaber med de store spiludviklere. Smid en Apple-designet spil-controller i puljen og aktiver HDR og Dolby Atmos (Spatial Audio virker allerede) til spilbrug. Så begynder det at ligne noget. Det er OK, hvis en M-baseret Apple TV boks med 512GB lagerplads koster ekstra.

High Frame Rate (HFR) og HDMI 2.1

Tilbage i 2021 fandt 9to5Mac referencer til 120Hz support i koden til en tvOS beta. Apple TV 4K (2. generation) understøtter op til 4K 60Hz Dolby Vision. Springet til 4K 120Hz vil kræve en HDMI 2.1 udgang – altså rigtig HDMI 2.1. Samtidig skal hardwaren opgraderes for at blive i stand til at dekode video i 4K 120fps. Kan A14 klare det? Måske, men det er værd at bemærke, at Apple ikke skiftede til 120Hz på iPhone før A15. Nogle vil måske stille spørgsmålstegn ved, om 120fps videosupport virkelig er nødvendigt. De fleste film optages trods alt stadig i 24fps. Der er dog i branchen begyndende eksperimenter med HFR i forskellige former – forestil dig en naturdokumentar i 120 fps. Der er også spilaspektet, om end Apples hardware endnu ikke er egnet til spil i 4K 120fps. Derudover ville det være herligt at få andre HDMI 2.1-funktioner såsom VRR (Variable Refresh Rate), QMS (Quick Media Switching) og ALLM (Auto Low Latency Mode). 8K? Det er for tidligt.

Forbedret video-support

Apple TV 4K (2. generation) understøtter allerede MPEG4 og HEVC, endda Googles VP9 ​​som er påkrævet til YouTube HDR. Det er samtidig den eneste TV-platform, som matcher billedfrekvens på systemniveau i både heltals og brøkfrekvenser. Ud over HFR, håber vi på at se support af AV1-video. Apple er et stiftende medlem af Alliance for Open Media sammen med Amazon, Google, Netflix og andre. Disse selskaber har forpligtet sig til at bruge AV1, som leverer mere effektiv videostreaming til forbedret billedkvalitet og/eller reduceret båndbredde. Apple har endnu ikke tilføjet support på nogen enhed, men forbereder sig tilsyneladende på AV1.

AirPlay TV-lyd

Apple TV 4K er i stand til at udsende stereo TV-lyd trådløst til AirPlay-kompatible højttalere, men kun HomePod kan sættes som faste, trådløse Apple TV-højttalere og arbejde med lyd i op til Dolby Atmos. AirPlay 2-højttalere kan meget vel få samme funktionalitet, ifølge kodereferencer fundet i iOS 16.1 betaen. Dette vil give brugere mulighed for at benytte AirPlay 2-højttalere fra Bang & Olufsen, Bluesound, Bose, LG, Harman, JBL, Samsung, Sony eller sågar Sonos. Forhåbentlig vil Apple samtidig gøre det muligt for systemet at arbejde med mere end to fronthøjttalere, hvilket er den nuværende begrænsning med HomePod. For eksempel baghøjttalere, loftvendte enheder og subwoofer. Derudover går rygtet, at Apple arbejder på en ny HomePod-højttaler designet specifikt til Apple TV, men den er tidligst klar i 2023, ifølge Bloomberg.

Forbedret lyd-support

Apple TV 4K (2. generation) har den fedeste eARC-implementering, vi har set, og boksen understøtter Dolby-lyd i op til Dolby Atmos kablet (HDMI) eller trådløst (AirPods, HomePods). Undtagelsen er Dolby TrueHD, som kræver ekstra køb af licens (f.eks. i Infuse). Nogle brugere har rippet deres Blu-ray samlinger til en netværksharddisk og længes efter en løsning til Atmos i TrueHD. Det behøver ikke nødvendigvis at være bit-streaming – det vil give udfordringer på Apple TV – men Apple bør tilføje indbygget understøttelse af Dolby TrueHD med og uden Atmos. Vi vil også gerne have Dolby Atmos-support i spil. DTS? Tjo, fint til afspilning af filer lagret lokalt, men indtil videre er DTS irrelevant til streaming, idet ingen tjenester bruger det. Apples Spatial Audio (Rumlig Lyd) fungerer allerede godt, men det ville være rart, hvis mere end et par AirPods kunne forbindes med Spatial Audio. Dette kræver sandsynligvis en nyere Bluetooth-version end 5.0.

Forbindelser & HomeKit

Apple TV 4K (2. generation) tilføjede WiFi 6 (ax) og Thread. Sidstnævnte vil gøre Apple TV til Matter-hub efter en tvOS-opdatering senere på året. Det ville være fint at få WiFi 6E eller endda WiFi 7 (nok for tidligt). Det ville også være rart, hvis handlinger på Apple TV kunne udløse Matter / HomeKit-scener. For eksempel kunne afspilning af en film i dagtimerne automatisk sænke stuens gardiner. Fjernbetjeningen bør få en lille højttaler med 'Find min'-support. Læs også: Apple tvOS 16 er frigivet: Her er alle nyhederne – opdateret Hvad håber du at se i ny Apple TV hardware?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 LG OLED (B4, C4, G4) – starter lavere

12 Apr 2024 |

TCL træder ind på monitor-markedet med miniLED LCD

12 Apr 2024 |

James Camerons 4K-genudgivelser har vist sig kontroversielle

11 Apr 2024 |

Sårbarheder i webOS rammer tusindvis af LG TV – opdater nu

11 Apr 2024 |

Banebrydende at global streamer opruster med topfodbold i Danmark

10 Apr 2024 |

TCL afslører C855 miniLED LCD TV med op til 2304 zoner, 3500 nits

10 Apr 2024 |