Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display - FlatpanelsDK

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 | Rasmus Larsen |

Flatpanels besøgte LG Display og Samsung Display for at få indblik i fremtidens skærme, prototyper og teknologier på den korte-til-mellemlange bane. Her er hvad vi så.

LG Display og Samsung Display er to af de største og førende fabrikanter af skærmpaneler til forbrugerprodukter, heriblandt TV, monitorer, smartphones og andre typer enheder fra bl.a. Apple, Asus, Dell, LG Electronics, Panasonic, Philips, Samsung Electronics og Sony.

På CES 2024 besøgte Flatpanels selskabernes præsentationslokaler, der kun åbnes med invitation. Det altoverskyggende tema var, at OLED står over for en ny vækstfase, hvor teknologien vil erobre nye skærmsegmenter med hurtigere, tyndere, mere lysstærke og højopløselige paneler. Det er forbrugeren, der står tilbage som vinderen, på baggrund af den intensiverede konkurrence mellem de to giganter.

Samsung Display har fuldstændig droppet forskning, udvikling of produktion af LCD, og har solgt patenter og fabrikker primært til TCL CSOT, mens LG Display stadig har en enkelt LCD-fabrik.

Som du nok har hørt, så er microLED en lovende ny skærmteknologi. Det samme er NanoLED. Men ingen af de to aktører har fremlagt planer for disse teknologier på kort-til-mellemlang sigt. Faktisk ligger Samsungs microLED-projekt slet ikke under Samsung Displays virke.


Mere lysstærke OLED TV

Fulgte du nyhedstrømmen fra CES 2024, noterede du dig nok, at OLED TV bliver endnu mere lysstærke i år. Både LG Display og Samsung Display praler med 3000 nits højlys (i 3% vindue) på 2024 MLA OLED og QD-OLED TV-panelerne. Den faktiske lysstyrke på TV-skærme til forbrugerne må vi vente med at få bekræftet, men vi regner med, at den bliver lavere. Samsung Display oplyste, at lysstyrken i fuld skærm på 2024 QD-OLED TV-panelet er 300 nits, mens LG Display leverer 250 nits i fuld skærm på 2024 MLA OLED TV-panelet. Vi så begge demonstreret og det er endnu et synligt fremskridt, der ser fantastisk ud. En lysstyrke på 3000 nits bør forbeholdes små elementer i billedet, hvor det kan få stjerner og lamper til virkelig at funkle, såfremt indholdet er skabt i HDR ved disse lysniveauer.

3000 nits OLED

3000 nits er svært at fange på kamera men her er 2024 QD-OLED vs. 2023 QD-OLED. Foto: Flatpanels

Ved en anden demonstration sammenlignede Samsung Display LGs WOLED (ikke 2024-panelet) med egen 2024 QD-OLED med henblik på at vise, at QD-OLED har væsentlig lavere driftstemperatur. Som du måske ved, så fremskynder varme aldring af OLED-pixels.

WOLED vs. QD-OLED

QD-OLED har lavere driftstemperatur end WOLED, ifølge Samsung Display. Foto: Flatpanels

I mellemtiden viste LG Display et endnu mere lysstærkt MLA OLED-panel, der står til at komme i 2025. Desværre fik vi journalister ikke lov til at se prototypen, men branchefolk beretter (link), at den nåede op på 3700 nits. Mon ikke den overstiger 4000 nits, når kalenderen viser 2025. Er vi ved at nå grænsen for OLED TV? På ingen måde. Kommende fremskridt som blå PHOLED (fosforescens) og plasmoner i OLED-materialet vil drive lysstyrken højere, muliggjort af bedre energieffektivitet, i mange år frem. Endnu vigtigere, så kan OLED's lysstyrke faktisk opnås i film og spil, fordi det netop er i små områder af billedet, at disse lysstyrkeniveauer er tiltænkt. OLED styrer lyset på pixelniveau i stedet for i zoner, som i miniLED LCD TV, hvor hver zone skal styres og afbalanceres for ikke at over/undereksponere andre dele af billedet.

Hurtigere OLED med højere opløsning

En lavine af OLED-monitorer blev præsenteret på CES 2024, herunder 32-tommer 4K, 27-tommer 1440p, ultrabrede buede modeller mv. Det er et monumentalt fremskridt for PC-gamere, der i årtier har måtte stille sig tilfredse med kontrastsvage IPS LCD-skærme. HDR-gaming er endeligt blevet muligt på PC'en. LG Display har indtaget førerpositionen, hvad angår hastighed, med det første 480Hz panel, mens Samsung Display tilbyder et 360Hz panel. OLED's ekstremt hurtige iboende responstid giver dem en fordel på mindst 50% ift. en LCD-skærm med samme specifikation, så en 360Hz OLED overgår i praksis en 500Hz LCD. Det er synligt for det menneskelige øje og i denne artikel fra denne artikel fra Blur Busters præsenteres overbevisende argumenterer for, at vi bør stræbe efter 1000Hz eller endnu højere.
360Hz OLED udkonkurrerer visuelt 500Hz LCD, og i år får vi 480Hz OLED. Foto: Flatpanels
Omvendt ligger årets nye OLED-monitorpaneler stadig på omkring 1000 nits i lysstyrke. De er hurtigere end TV-panelerne, men ikke lige så lysstærke. Opløsning er en anden afgørende faktor. LG Display og Samsung Display lancerer begge 32-tommer 4K OLED i år. Samsung Display, med sin optimerede print-produktion af QD-blækket, regner med at nå 160 ppi (pixels per tommer) i 2025 eller tidligere, hvilket vil repræsentere et yderligere fremskridt ift. 140ppi i årets 32-tommer med 4K. 140ppi er den pixeltæthed, der kræves til et 65-tommer 8K OLED TV, mens 160ppi vil gøre det muligt at producere 27-tommer med 4K. Så altså pæne fremskridt indenfor opløsning.

27 4k QD-OLED

Samsung Displays 160ppi panel vil gøre det muligt at lancere 27" 4K QD-OLED i 2025 eller tidligere. Foto: Flatpanels

OLED er klar til IT-segmentet

I ovenstående afsnit fokuserede vi på eksterne PC-monitorer. Samsung Display fremviste imidlertid også et 'Ultra Thin' 0,7mm AMOLED-panel (QD-OLED bruges ikke under 27" pt.), som ses nedenfor. Disse paneler vil muliggøre endnu tyndere og lettere bærbare computere, tablets mv. Såkaldt 'UT' OLED er bygget på en oxid-bagplade i stedet for amorft silicium og har op til 47% lavere strømforbrug, ifølge Samsung Display. Dette opnås delvist med variabel opdateringsfrekvens helt ned til 1Hz – 1 opdatering pr. sekund – for første gang (og op til 120Hz), uden flimmer vel at mærke. Der blev desuden udstillet et 'Hole in Display'-panel til bærbare computere.

UT OLED

En ny generation af Ultra-Thin OLED er på vej fra Samsung Display. Foto: Flatpanels

UT OLED

De er ikke bare tyndere, men har også nye egenskaber og lavere strømforbrug. Foto: Flatpanels

Vi spurgte høfligt Samsung Display, om vi måtte se de tolags OLED-paneler, der er tiltænkt Apple iPad og MacBook. De grinede, og vi gik videre. På nuværende tidspunkt er vi dog ikke længere i tvivl om, at Apple påbegynder overgangen til OLED i IT-enheder – til at starte med iPad Pro – i 2024. Apples lancering vil fremskynde hele IT-branchens ryk væk fra LCD. Under rundvisningen stod det klart, at Samsung Display er i gang med at forberede sig på denne tsunami. Selskabet opfører for tiden sin første 8,6. generations (8,6G) OLED-fabrik til produktion af OLED-paneler til IT-enheder. Fra et 8,6G moderglas kan der udskæres 88 paneler á 14-tommer, hvilket er markant flere end 24 paneler fra et 5,5G moder-glas. Det fører til en betydelig reduktion i produktionsomkostninger.

UT OLED

Samsung Displays kommende 8.6G fabrik bringer OLED-skærme til IT-enheder. Foto: Flatpanels

Ovre hos LG Display blev der lagt vægt på, at OLED ikke kun er bedre for din øjensundhed, men også for miljøet, idet brugen af plastik er markant reduceret i forhold til LCD. Flatpanels undersøgte for nylig påstandene om øjensundhed i denne artikel.

OLED eco-friendly

LG Display siger at OLED er bedre for dine øjne og miljøet. Foto: Flatpanels

OLED eco-friendly

90% mindre plastik anvendes sammenlignet med miniLED LCD, ifølge LG Display. Foto: Flatpanels

OLED i nye produkttyper

Flatpanels har besøgt adskillige Hollywood-studier over årene, senest Company 3, der hævder at stå for 'color grading' af 80% af alle større Hollywood-film og serier. Company 3 sagde, at på trods af Sonys skift til dobbeltlags LCD i deres nye referenceskærm, der sælges til filmstudier, så bruger man stadig primært Sonys ældre RGB OLED reference-monitor. Company 3 valgte at købe den resterende beholdning, da skærmen udgik. Foruden den primære referencemonitor, der typisk er relativt lille, bruger Hollywood-studier i stigende grad et forbruger-TV som såkaldt klient-referenceskærm, altså når instruktøren eller andre skal kigge med. Company 3 bruger Panasonic (W)OLED TV. Sidste år annoncerede et selskab ved navn Flanders Scientific en 55-tommer referenceskærm baseret på 2023 QD-OLED panelet. På CES 2024 fortalte Samsung Display, at de i samarbejde med netop Flanders Scientific har udviklet en mindre 31,5-tommer QD-OLED udgave (XMP310). Denne er dog begrænset til en maksimal lysstyrke på 1000 nits.

QD-OLED mastering monitor

Flanders Scientific's QD-OLED referenceskærme til Hollywood-studier. Foto: Flatpanels

Det giver mening. Ingen Hollywood-studier benytter, så vidt vi ved, miniLED LCD TV som klient-referencer i deres redigeringsrum, og det er ikke særlig stor interesse i at bruge dobbeltlags LCD heller. QD-OLED vinder frem på grund af den stigende lysstyrke og muligheden for, at filmskabere kan arbejde med udvidet farverum og -volumen. OLED gør også fremskridt indenfor mikroskærme til headset. Mens Meta stadig anvender LCD-skærme af lav kvalitet i samtlige Quest-headset, så vil lanceringen af Apple Vision Pro, med sine to højtopløselige micro-OLED skærme, i denne uge hæve barren adskillige niveauer. Både LG Display og Samsung Display har øjne på dette segment, og på CES-messen fremviste Samsung Display to af deres nyeste micro-OLED skærme, også kendt som OLED-on-Silicon fordi de produceres på samme måde som mikrochip: En RGB OLED (1,03" med 3000 nits og 3500 ppi) og en white OLED (1,31" med 3000 nits og 4193 ppi).

Micro-OLED

Samsung Displays seneste micro-OLED skærme til headset. Foto: Flatpanels

Micro-OLED

Samsung Displays seneste micro-OLED skærme til headset. Foto: Flatpanels

LG Display havde stort fokus på gennemsigtige OLED-skærme. LG Electronics, altså forbrugermærket, lancerer senere på året et 77-tommer gennemsigtigt OLED TV, men LG Display forestiller sig, at de gennemsigtige skærme også kan anvendes til en række andre formål. Vi har svært ved at se fordelene i forbrugerprodukter, men LG Display kan have fat i noget interessant i forhold til professionelle løsninger til erhvervslivet, f.eks. vinduer, butiksfacader og måske endda køleskabe.

Transparent OLED

LG Display har nu en hel portefølje af gennemsigtige WOLED paneler. Foto: Flatpanels

OLED overalt

OLED udkonkurrerer taktfast LCD, segment-for-segment. På trods af løfterne om micro-LED og NanoLED, så står OLEDs momentum næppe til at aftage dette årti. Ikke omtalt her er alle de andre OLED-skærme, de to skærmfabrikanter fremviste på CES; flade, buede og sammenrullelige OLED-skærme til biler, et stort udvalg af sammenfoldelige OLED-skærme til håndholdte enheder som telefoner og tablets samt meget andet. Faktisk erindrer jeg ikke under mine besøg hos LG Display og Samsung Display at have set nogen anden skærmtype end OLED, ud over de LCD'er, de to selskaber havde medbragt, for at demonstrere overlegenheden ved OLED. Læs også: Har TCL løst problemet med betragtningsvinklen på LCD?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |

Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

20 Dec 2023 |