Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: Chromecast & Android 12's match-funktion er ufærdig - FlatpanelsDK

Første kig: Chromecast & Android 12's match-funktion er ufærdig

20 Oct 2022 | Rasmus Larsen |

Android 12's nye 'match indholdets billedfrekvens'-funktion matcher ikke Apple TV 4K's ditto. Faktisk virker den ikke med nogen af ​​de store streamingtjenester ved lancering.

Det var med glæde, at vi tidligere på måneden kunne berette, at Chromecast med Google TV (4K) blev opgraderet til Android 12. Det åbner for en ny funktion til match af billedfrekvens, som har potentialet til endelig at eliminere hakkende videoafspilning på Googles TV-platform pga. mismatch mellem indholdets billedfrekvens (f.eks. 25fps) og videooutput (f.eks. 60Hz). Glæden blev dog hurtigt afløst af skuffelse da vi begyndte at teste den nye funktion, som også kommer til andre TV-enheder med Android 12.


Problemfri vs. ikke problemfri

Lad os først spole tilbage. Android 12 tilføjer en ny indstillingsmenu under Skærm og lyd. Herfra kan du vælge 'problemfri' (seamless på engelsk), 'Ikke problemfri' (non-seamless) og 'Aldrig':
 • Problemfri, hvilket er en underlig dansk oversættelse fra Google, er HDMI 2.1's QMS (Quick Media Switching), som lader en medieafspiller matche sit videooutput til indholdets billedfrekvens uden at forårsage en mellemliggende sort skærm på TV'et.
 • Ikke problemfri er standard skift af HDMI-tilstand, som forårsager en mellemliggende sort skærm ("HDMI bonk") hver gang skærmens opdateringsfrekvens skifter mellem 24Hz, 50Hz, 60Hz osv. Chromecast understøtter ikke HDMI 2.1 QMS, så det er overraskende at se muligheden angivet her, men det er sandsynligvis en generisk ting. På nuværende tidspunkt er der heller ingen TV-skærme med QMS-support. Så du skal altså vælge 'Ikke problemfri', selvom det ikke er det oplagte valg efter man har læst Googles beskrivelse. Vi forstår i øvrigt ikke, hvorfor der er to muligheder, idet en QMS-kompatibel afspiller automatisk registrerer, om det tilsluttede TV er kompatibelt eller ej. Det ekstra valg skaber blot forvirring.

  Android frame rate match

  Android 12's nye match-funktion til billedfrekvens. Screenshot: Flatpanels

  Android frame rate match

  Android 12's nye match-funktion til billedfrekvens. Screenshot: Flatpanels

  Match på systemniveau, men...

  Apple TV's match-funktion til billedfrekvens er så vellykket fordi den kører på systemniveau med opt-out, altså fravalg. Det betyder, at alle video-apps, som bruger Apples standard tvOS-videoafspiller, understøtter match af billedfrekvens uden videre. Kun apps, der anvender egenudviklet videoafspiller, skal manuelt implementere Apples API. Google har ikke samme faste greb om videokæden i apps til Android TV, så selskabet har i stedet valgt et opt-in system, altså tilvalg, til match af billedfrekvens. Desværre betyder det, at såfremt funktionen skal fungere, må hver enkelt app-udvikler manuelt implementere API'en (udviklerdokumentation her). Vi testede Amazon, Apple TV appen, DRTV, Disney+, HBO Max, Netflix, YouTube og en håndfuld andre apps. Ikke en eneste af disse understøttede den nye match-funktion i Android 12 på Chromecast. Ikke engang selskabets egen Google Play Film app med filmudlejning understøtter match. Kodi og Plex understøtter match af billedfrekvens, men begge bruger en ældre API i Android, som ikke er velegnet til videostreaming over internettet. Android understøtter både heltals- (24,000Hz, 60,000Hz osv.) og brøkfrekvenser (23,976Hz osv.), men på nuværende tidspunkt kan vi ikke bekræfte, om det fungerer i samspil med Android 12's nye API. Læs også: Filmskabere opfordrer TV-branche til at udfase brøk-frekvenser (23,976fps) Googles nye match-funktion er en skuffelse og vi frygter, at det kommer til at tage adskillige år før alle de store streamingtjenester omfavner den. Derfor anbefaler vi Apple TV 4K, hvis du ønsker korrekt videoafspilning uden hak (judder) på tværs af streamingtjenester.
 • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

  Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

  Flere fokusartikler

  Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

  05 Feb 2024 |

  Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

  02 Feb 2024 |

  Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

  31 Jan 2024 |

  Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

  04 Jan 2024 |

  Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

  22 Dec 2023 |

  Halvdelen af danskerne lejer/køber lejlighedsvis en film til sofaen

  20 Dec 2023 |