Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHobbitten er ny filmmagi - fakta om HFR-teknikken - FlatpanelsDK

Hobbitten er ny filmmagi - fakta om HFR-teknikken

30 Nov 2012 | Rasmus Larsen |

Hobbitten havde snigpremiere i New Zealand i går, og selvom vi i andre dele af verden må vente lidt endnu, så kan FlatpanelsDK sammen med Cinemaxx nu fortælle mere om teknikken bag HFR (high frame rate), der er starten på en helt ny æra indenfor film.

Hobbitten er filmmagi

I går havde Hobbitten: En uventet rejse premiere i New Zealand. Filmen er ikke kun bemærkelsesværdig fordi den følger op på den vanvittig populære Ringenes Herr-trilogi, men også fordi den bringer filmteknik ind i næste fase.

Hobbitten er første film, der er optaget i 48 billeder per sekund i stedet for 24 billeder per sekund. Den er også optaget i højere opløsning og kan gengive 3D med 48 billeder per sekund per øje. Det bør løfte 3D-billedkvaliteten markant, ligesom det giver en mere flydende og anderledes oplevelse ved 2D.

Hobbitten
Hobbitten er første film som optages i 48 billeder per sekund


Hvis man skal tro IMDB, så er der allerede noget at se frem til. Efter lidt over 4300 stemmer har Hobbitten netop nu en karakter på 9.3. Det betyder, at den placerer sig foran både Godfather og The Shawnshank Redemption, som den bedst bedømte film nogensinde – med forbehold for, at det er hele filmholdet der har afgivet deres stemme.

Forestillingen i New Zealand var også verdenspremiere på RealD 3D HFR som var det system Peter Jackson havde valgt skulle benyttes til premieren på hans første film i Hobbit-trilogien. Cinemaxx fortæller herunder, hvad det reelt betyder og hvad det har betydet for udstyret i deres biografer. Bidrag også gerne i kommentarsektionen, hvis du ved, hvor Hobbitten med den nye teknik vises rundt om i landets biografer.

Vi gengiver herunder Cinemaxxs materiale uden redigering.

What’s new?

Siden lydens indtog i Hollywood i slutningen af 1920’erne er filmillusionen blevet skabt ved at vise 24 forskellige billeder på lærredet hvert eneste sekund. Hastigheden blev valgt både af tekniske og økonomiske årsager. En filmblænde blev sidenhen normal i enhver filmprojektor således at hvert billede blev vist to gange for i alt at sende 48 lysglimt op på lærredet hvert sekund. Til sammenligning udsender en alm. elpære (glødepære) 50 lysglimt pr. sekund.

Gennem tiden har adskillige instruktører og filmfotografer har følt sig begrænset af 24 fps (frames per second/billeder pr. sekund), hvilket har ført til flere forskellige forsøg igennem filmhistorien. I 1958 var f.eks. Todd-AO fremme med 30 fps. og Motion Master og Showcan forsøgte sig så sent som i 1990’erne med en række testfilm med højere hastighed. Men både udgiften til selve filmmaterialet, fremkaldelsen og kravene til fremvisningen har indtil nu været al for uoverskuelig til, at filmbranchen har kastet sig ud i denne enorme økonomiske risiko.

Hvorfor HFR?

I sin nye film ”Hobbitten: En uventet rejse” udnytter Peter Jackson de digitale muligheder. Teknologien kaldes HFR (High Frame Rate, som nok bedst kan oversættes med ’hurtige billeder’). Resultatet er, at filmen på lærredet bliver endnu mere skarp, levende og helt uden slør, når kameraet panorerer eller der er hurtig action på lærredet.

Med et mere flydende billede uden uregelmæssigheder forstærkes illusionen i hidtil uset grad og publikum vil med kombinationen af 3D og HFR opleve, at billederne bliver ufatteligt naturtro.

Peter Jackson om HFR:
- ”En af de største fordele er det faktum, at øjet oplever dobbelt så mange billeder pr. sekund, som giver filmen en vidunderlig fordybende kvalitet. Jeg syntes, at HFR er fantastisk”

Hobbitten
Hobbitten er første film som optages i 48 billeder per sekund


Nyt format kræver ny teknologi

For at kunne vise ”Hobbitten” i både 3D og HFR formatet har biograferne investeret i ny teknologi. Et valg man allerede har truffet i CinemaxX, hvor man netop har fået installeret HFR udstyr og dermed er klar til at vise ”Hobbitten” i 3D HFR.

Administrerende direktør for CinemaxX, Kim Brochdorf begrunder valget:
- ”Udviklingen indenforbiografteknologi slutter ikke ved digitaliseringen – det er blot begyndelsen på en ny æra. Digitaliseringen har allerede givet os det nye RealD 3D format, og det er kun naturligt, at de mest visionære af filmskaberne bliver ved med at udforske de nye muligheder, som digitaliseringen åbner op for og at vi som biograf viser filmene for publikum, som de er tænkt, da de blev skabt.”

Det er ikke kun ’Hobbit’-trilogien der kommer i det nye HFR format. James Cameron har også meddelt at ”Avatar 2” og ”Avatar 3” vil blive produceret i HFR.

- ”Peter Jackson og James Camerons bidrag til en bedre filmoplevelse er uvurderlige”, udtaler filmchef i CinemaxX, Rikart Olander Købke.

- ”Det er jo de helt tunge drenge, der fører an her og de har før stået for de helt store nyskabelser. Tænk bare på Jacksons brug af motion capture til skabelsen af Gollum i ”Ringenes Herre”, samt Camerons brug af CGI i ”Terminator 2”, og ikke mindst hans visionære 3D gennembrud med ”Avatar”.

Teknikken bag RealD 3D/HFR

Filmprojektorer fungerer på hver sin måde hvad angår HFR, billeder pr. sekund samt lysglimt. CinemaxX benytter RealD samt Sony Digital Cinema Projektorer og DLP-projektorer når ”Hobbiten: En uventet rejse” opleves i 3D.

RealD har udviklet teknologien bag den nye generation af 3D-film. For at skabe en flerdimensionel effekt bliver der vist to billeder på samme tid - et billede til hvert øje – højre billede og venstre billede. Hjernen ’smelter’ så de to billeder sammen med hjælp fra 3D-brillen. På denne måde kopierer 3D den måde vores øjne opfatter omverdenen på.

DLP-projektorer afvikler 3D-film sekventielt. Billederne vises skiftevis til venstre og højre øje. Standard film afvikles ved 24 fps og en standard 3D-film med 48 fps: 24 billeder til venstre øje og 24 billeder til højre øje. Hvert af de 24 billeder bliver vist tre gange også kaldet ”triple flash”. 3D-film optaget med 24 fps vises altså med 144 lysglimt pr. sekund (48 billeder x triple flash = 144 lysglimt pr. sekund).

Når en film (som ”Hobbitten”) er optaget med 48 fps afvikles en 3D-film med 96 fps: 48 billeder til venstre øje og 48 billeder til højre øje. Hvert af de 48 billeder bliver vist to gange. 3D-film optaget med 48 fps vises altså med 192 lysglimt pr. sekund (96 billeder x 2 flash/lysglimt = 192 lysglimt pr. sekund).

For at skabe 3D benytter DLP-projektoren RealD XL der er aktive polariserede filtre. Der benyttes flydende krystaller til at skifte mellem de to polariseringer. Dette skift tager omkring 400 mikrosekunder at udføre. Elektronikken, der styrer polariseringen, kan håndtere op til 240 lysglimt pr. sekund og dermed afvikle alle HFR-film.

For at skabe 3D benytter Sony-projektoren RealD XLS. RealD XLS er forsynet med to objektiver – et til hvert øje. XLS er ikke elektronisk og benytter ikke ekstra lysglimt da hvert af de 96 billeder afvikles konstant og ikke sekventielt. RealD XLS har ingen øvre grænse for hastigheden af HFR. RealD XLS er udviklet i samarbejde med Sony.

Bare en dille?

Selvom der allerede inden premiere har lydt kritiske røster om formatet HFR ser FOR virkeligt ud, er filmindustrien i Hollywood ikke i tvivl om, at formatet er fremtiden. Dan Feldman, præsident for Warners amerikanske distributionsafdeling udtaler:

- ”Vi er meget engageret i high frame rates, som vi ser som den vigtigste ændring i biografsektoren formentlig siden fremkomsten af tonefilm.”

Kim Brochdorf supplerer:
- ”Det er klart, at HFR vil opleves anderledes, når vi altid har set film med halvt så mange billeder pr. sekund, men HFR er meget tættere på hvad øjet faktisk opfatter og derved en helt ny filmisk oplevelse, der vil virke meget mere virkelig end vi er vant til. I CinemaxX tilbyder vi ”Hobitten” i alle tre formater RealD 3D/HFR, RealD 3D samt 2D, så kan vore gæster kan selv vælge hvilken version af filmen de vil se”.

Fakta

Hobbitten er Peter Jacksons længe ventede filmatisering af JR Tolkiens bog, der foregår før ”Ringenes Herre”. Filmatiseringen der bl.a. byder på et gensyn med Ian McKellen som Gandalf, kommer ligesom ”Ringenes Herre” i tre dele. 1. del ”En uventet rejse” har premiere den 12. december i 2012, 2. del kommer i december 2013, mens 3. og sidste del vil være i biograferne i løbet af sommeren 2014.

HFR = High Frame Rate/flere billeder pr. sekund. Hidtil har standarden været at vise 24 billeder pr. sekund på biograflærredet. I ”Hobbitten” vil publikum få en 3D oplevelse med 48 billeder i sekundet, hvilket giver en helt skarp og meget naturtro oplevelse.

Digitaliseringen af biograferne har gjort HFR praktisk muligt.
Når filmindustrien har fastholdt standarden på 24 billeder i sekundet i så mange år, hænger det sammen med, at det før digitaliseringen ville have krævet den dobbelte længde fysisk filmmateriale at fremstille hver eneste filmkopi, hvis man skulle op på 48 billeder i sekundet. Dermed ville filmene i produktion og fragt være blevet væsentligt dyrere for filmindustrien. Den forhindring er væk med digitaliseringen, og Peter Jackson er den første til at udfordre den næsten 100 år gamle standard.

CinemaxX har biografer i København, Odense og Aarhus. I alle 3 byer har man netop installeret ny teknologi, der gør det muligt at vise film i HFR formatet. ”Hobbitten: En uventet rejse” får premiere i både 3D/HFR, 3D samt 2D.

Kender du andre biografer, som viser Hobbitten med den nye teknologi, så del gerne din viden i kommentarerne herunder.

Du kan også se Peter Jackson fortælle om og demonstrere teknikken i videoen fra vores tidligere artikel her.

Biografer med HFR-teknik

Vi prøver at samle en liste over biografer, hvor Hobbitten kan opleves i HFR. Indtil videre ser listen således ud med input fra Recordere.dk, Cinemaxx og jer brugere.

Aalborg: Biocity
Aarhus: Biocity
Aarhus: CinemaxX
Albertslund: Biograferne

Bagsværd: Bibliografen
Ballerup: Baltoppen
Bjerringbro: Bjerringbro Biograf

Esbjerg: BioCity

Fanø: Bio
Fredericia: Panorama
Frederiksberg: Falkoner Biografen
Frederikshavn: Palads 1-2-3

Greenaa: Kino Grenaa
Glostrup: Glostrup Bio

Haderslev: Kosmorama
Hadsund: Hadsund Bio 1+2
Haslev: Haslev Bio
Helsingør: Cinema Center
Herning: BioCity
Hillerød: Biocity
Hjørring: Biocenter
Holbæk: Kulturbiografen Frysehuset
Holstebro: Scala Center
Horsens: Megascope
Hvalsø: Hvalsø Bio

Ishøj: Ishøj Bio

Karup: Karup Bio
Kastrup: Kastrup Bio
Kgs. Lyngby: Kinopalæet
Kolding: BioCenter
København: Empire Bio
København: Imperial
København: Palads
København: Park Bio
København: CinemaxX
Køge: Køge Bio

Løgstør: Løgstør Bio

Nykøbing Falster: Scala Bio
Næstved: Bio Næstved 1/2/3/4/5
Næstved: BioCity

Odense: Biocity
Odense: CinemaxX

Pandrup: Pandrup Bio

Randers: BioCity
Roskilde: Kino Ro´s Torv
Rødding: Rødding Bio

Silkeborg: Bio Silkeborg
Skive: Cinema 3
Slagelse: Panorama
Svendborg: Scala 1-2-3-4
Struer: Apollon

Taastrup: Biocity
Thisted: Kino 1-2-3
Tønder: Biografen 1&2

Vejle: Lido Biograferne
Viborg Biografcenter Fotorama
Værløse: Værløse Bio

- Kilde: Cinemaxx, biografliste fra Recordere

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |