Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: HP ZR24W - FlatpanelsDK

Test: HP ZR24W

|


HP ZR24W test

HP har lanceret deres nye ZR serie, som erstatter LP serien. ZR24W er den nye 24-tommer variant, og i år kommer både 22” og 24” modellerne med IPS panel. IPS panelteknologien er velegnet til grafisk arbejde og populær blandt kræsne brugere, som ikke er tilfredse med de billigere og dårligere TN paneler, som dominerer i de fleste skærme i dag.
ZR24W har også en DisplayPort-indgang og lovende ergonomiske funktioner.

I denne test tager FlatpanelsDK et kig på ZR24W men konklusionerne gælder også for 22” udgaven ZR22W. Begge skærme kommer til en meget attraktiv pris, men kan de overbevise os? Og hvordan klarer ZR24W sig i en heads-on test med Dell U2410? Det finder FlatpanelsDK ud af i denne test af HP ZR24W.

ZR serien lanceres i 22 og 24” kaldet hhv. HP ZR22W og ZR24W

Panelstørrelse:24"
Opløsning:1920x1200
Responstid:5 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:400 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.270 mm
Panelnummer (Type):IPS
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 42.5cm x 44.5cm x 23.5cm (med fod)
Vægt:- kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet
Diverse:4-ports USB hub

Pris og forhandler:

22 tommer24 tommer


De første indtryk

HP ZR24W har et blødere look end LP2475w som den erstatter. Rammen er rundere og set fra siden har den en grå linje hele vejen rundt.

”HP


Rammen er mat sort og en tand lysere end de fleste andre skærme bygget fra sort plast. Rammens bredde er 1.8 centimeter, hvilket passer godt i et setup med flere skærme ved siden ad hinanden.

”HP


Foden er bred og giver et solidt fundament, men ZR24W føles en smule mere usikker på sin stand end Dell U2410.

”HP


De ergonomiske indstillingsmuligheder er rigtig gode. ZR24W giver dig mulighed for at justere skærmen i højden (dog ikke hele vejen ned til bordet) samt vippe og rotere skærmen. En pivot funktion er også blevet indbygget.

”HP


Alle indgange er placeret på bagsiden af skærmen og vender nedad. ZR24W har også en 2-port USB hub på venstre side af rammen. To yderligere USB-indgange kan desuden findes på bagsiden..

”HP


Menuerne er gode og navigering er let. ZR24W har disse billedindstillinger: lysstyrke, kontrast og farve (med 5000K, 6500K, 9300K og RGB). I Image Control menuen kan du justere skalering, skarphed, Overdrive og dynamisk kontrastforhold.
Du kan i øvrigt også slukke for LED statusindikatoren på fronten.

Effektforbrug

Målingerne for strømforbruget på HP ZR24W kan ses nedenfor.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Standby0,1 W0,1 W
PC75.9 W49.0 WEnergiforbruget fra ZR24W blev målt til 49 W efter kalibrering. Dette er højt og lidt højere end på NEC PA241W, som vi for nyligt anmeldte.

Det er dog ikke atypisk for en grafikerskærm og skærme med IPS paneler har ofte energiforbrug over gennemsnittet. Jeg opfordrer stadig producenterne til at begynde at benytte LED backlight ligesom på Tv apparater, da det kan bidrage til at sænke strømforbruget markant.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på HP ZR24W

Out-of-box billedkvaliteten på ZR24W i skærmens standardprofil (som er sRGB) er målt nedenfor.

HP ZR24W


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Standard billedprofilen på ZR24W er sRGB profilen og resultatet er - som du kan se - ganske godt. Eizo EV233WH og NEC PA241W har en lidt bedre sRGB profil end HP ZR24W, men især sidstnævnte PA241W er også prissat væsentligt højere.

  Gamma i sRGB profilen er en smule for høj og varierer fra 2,22 og 2,3 – det er dog på ingen måde foruroligende. De fleste farver er meget præcise, men der er nogle afvigelser i de mørke nuancer af grå. Dette betyder sandsynligvis også, at shadow detail ikke er perfekt. Jeg kommer ind på dette senere i testen.

  Jeg foretog nu en fuld kalibrering på ZR24W i skærmen Custom profil, hvor man har adgang til RGB (rød, grøn, blå) indstillinger. Mit resultat kan ses nedenfor.

  HP ZR24W


  Det kalibrerede billede er rigtig godt Det lykkedes mig at ramme 2,2 gamma og farvepræcision er flot. HP ZR24W passer ikke 100 % perfekt ind i farveskalaen (venstre del af grafen, bemærk den sorte trekant som er ZR24W), men det er ikke kritisk.

  Jeg formåede også at forbedre gengivelsen af mørke nuancer af grå.

  HP ZR24W har ingen AdobeRGB profil og derfor har jeg ikke taget en måling på denne.

  Her er mine kalibrerede indstillinger, som du kan prøve på din ZR24W. Husk dog på, at vi også laver en ICC-profil på baggrund af vores kalibrering med fysisk måleudstyr.


  Efter kalibrering
  Brightness:0
  Kontrast:80
  RGB:Custom
  • R:247
  • G:220
  • B:239  Mine kalibrerede indstillinger kan ses ovenfor, men jeg vil gerne tilknytte et par ord. For det første er RGB indstillingerne på ZR24W alle sat til maksimum på 255. Det betyder, at hvis du ønsker at indstille RGB, skal du sænke dem alle til et nyt udgangspunkt (for eksempel 240) og starte herfra (eller kan du ikke hæve dem relativt i forhold til hinanden).
  Når du reducerer intensiteten på alle tre primærfarve, reducerer du også lysstyrken fra skærmens panel.

  Også lysstyrken afhænger af, hvad du vælger for RGB værdierne. I sRGB profilen målte eksempelvis lysstyrken til 110,7 cd/m2 når jeg havde skruet lysstyrke-indikatoren i skærmens menu helt ned på 0.
  Med min egen RGB kalibrering målte jeg lysstyrken til 132,6 cd/m2 når lysstyrke-indikatoren i skærmen menu var på 0.
  Man kan sænke RGB-værdier endnu mere for at reducere lysstyrken, men jeg havde hellere set en mulighed for at reducere baggrundsbelysningen og derved lysstyrken, en smule yderligere direkte i skærmens menu.

  Lad mig tale lidt om billedkvaliteten i praksis.

  Farvegengivelse er god. IPS panelerne er en generelt gode paneler for de fleste grafiske opgaver. ZR24W gengiver de lyse og semi-lyse farver uden problemer, men nogle af de semi-mørke farver adskilles ikke helt perfekt. Jeg så nogle mindre ”bånd" i test med flydende gradient-mønstre (for eksempel en gradient fra sort til rød).
  Jeg tror ZR24W ville have nydt godt af en mere kraftfuld LUT (look up tabel) til at håndtere den interne farvestyring, hvilket ses på mange dyrere grafikerskærme, men omvendt kan man heller ikke forvente alt med det lave prispunkt, som HP ZR24W har.

  Jeg er også fornøjet over 1920x1200 opløsningen, og jeg er stadig fan af denne opløsning frem for 1920x1080 i 16:9 format. 120 ekstra pixels i højden lyder måske ikke af meget, men det er det faktisk. Du vil opleve, at du har mere plads på skrivebordet og at 16:10 formatet på ZR24W er bedre egnet til plads-krævende applikationer. Godt valg fra HPs side.

  IPS panelet i ZR24W har samme krystalliserede overflade/coating som de fleste IPS baserede skærme og effekten er meget lig den som findes på Dell U2410, som jeg har stående ved siden af ZR24W på testbænken. Nogle mennesker generes ikke af den ”beskidte”, krystalliserede overflade på IPS panelerne, men andre brugere bryder sig ikke om det.
  Alternativet er VA panelteknologien, der har nogle andre fordele og ulemper i forhold til IPS teknologien.
  Læs i øvrigt mere om de forskellige panelteknologier her.

  Begge skærme har et godt billede, men det ses også tydeligt, at ZR24W har en højere farvetemperatur end Dell U2410 i sRGB billedprofilen. Dell U2410 blev målt til 5800 Kelvin i sRGB profilen og er således varmere og lidt for rødlig. ZR24W har en farvetemperatur 6800 Kelvin i sRGB profilen og billedet er en smule for blåligt og koldt. Vores reference er 6500 Kelvin.

  ”HP
  Dell U2410 til venstre, HP ZR24W til højre


  Jeg føler, at Dell U2410 har en lidt bedre farvegengivelse (bortset fra den for lave farvetemperatur) end ZR24W. De mørkere farver skelnes bedre og U2410 har ikke i samme omfang problemer i vores gradient test som ZR24W har det. Shadow detail er også en tand bedre på U2410 og sort fremstår dybere på U2410.

  Nedenfor kan du se et billede af to skærme ved siden af hinanden.

  ”HP
  Dell U2410 til venstre, HP ZR24W til højre


  Og nedenfor kan du se de to skærme i et helt mørkt rum.

  ”HP
  Dell U2410 til venstre, HP ZR24W til højre


  Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrastforholdet på ZR24W:

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Black level0,54 cd/m20,29 cd/m2
  Lysstyrke (Brightness)273 cd/m2132 cd/m2
  Kontrastforhold506:1455:1
  Kantrastforhold er angivet med en usikkerhed på +/- 50


  Efter min kalibrering målte jeg en sort til 0,29 cd/m2. Før kalibrering jeg målte jeg 0,54 cd/m2, som er meget høj og tydelig i praksis (sort er ikke så dyb og ligner mørkegrå). Men lad mig også knytte et par ord til målingerne.

  Som jeg nævnte tidligere, så er lysstyrken højere med mine kalibrerede indstillinger end med sRGB billedprofilen. Og faktisk var jeg i stand til at reducere sort dybden til 0,24 cd/m2, hvis jeg valgte sRGB profilen på ZR24W, når jeg samtidig sænkede lysstyrkeindstillingen i menuen ned til 0. Her målte jeg maksimal lysstyrke på 110,7 cd/m2 (for den hvide farver).
  Som du kan se i tabellen ovenfor, så målte jeg en maksimal lysstyrke på 132 cd/m2 med de kalibrerede indstillinger.

  Dell U2410 målte jeg sort til 0,18 cd/m2. På NEC EA231WMi målte jeg sort til 0,15 cd/m2. Forskellen er synligt i praksis, og jeg er en smule skuffet over dybden af sort HP ZR24W.
  IPS teknologien er også klart bagefter VA panelteknologien hvad angår sortgengivelse. På Eizo EV2333WH målte jeg f.eks. imponerende 0,04 cd/m2.

  Shadow detail på ZR24W er god, men ikke perfekt. Før kalibrering havde skærmen lidt problemer med at adskille de tætliggende nuancer af mørke farver og mørkegrå nuancer, men efter kalibrering skelner ZR24W bedre mellem nuancerne. Kun de 1-2 mørkeste nuancer er visuelt svære at skelne fra sort, men det er meget almindeligt for IPS skærme.

  Endelig har jeg taget et billede af ZR24W i et fuldstændig mørkt rum til at undersøge clouding / backlight bleeding – altså om skærmen har tendens til ujævnt lys i f.eks. hjørnerne af skærmen.

  ”HP


  HP ZR24W har ingen kritiske problemer med fordelingen af lyset på panelet, også kaldet clouding.

  Responstid og spil

  Responstiden på HP ZR24W er god. Det er ikke en gamer skærm og 120 Hz skærme såsom Samsung 2233rz er stadig noget hurtigere, men personligt havde jeg ingen problemer med at afvikle de fleste spil på ZR24W.

  Jeg nød f.eks. en omgang gammeldags-strategi i form af C&C, men jeg så ZR24W performer ikke helt perfekt i hurtigere spil som f.eks. Fifa 2010 og Counter-Strike.

  Responstiden er også balanceret og ZR24W har næsten samme mængde slør på lyse og mørke farver. Det er faktisk vigtigere end de fleste tror, fordi sløret ofte varierer meget afhængigt af farveskiftet på panelet (et skift fra rød til grøn kan f.eks. gå meget langsommere end fra sort til blå). For nogle år tilbage blev der målt på en del skærme og målingerne viste ofte, at responstiden på nogle skærme kan variere fra 8 ms til 80 ms, afhængigt af hvilket farveskift der er tale om.

  Responstiden er en smule langsommere end på Dell U2410, men kun en brøkdel. ZR24W har lidt mere traditionelt slør end Dell U2410, men U2410 har en smule mere Overdrive slør. ZR24W har en Overdrive funktion i menuen, som er deaktiveret fra start af.

  Hvis jeg aktiverede Overdrive i menuen, blev slør på ZR24W faktisk mere synligt og jeg anbefaler, at man ikke slår Overdrive funktionen til ZR24W.
  Begge skærme er velegnede til de fleste spil efter min mening, med undtagelse af de helt hurtige FPS spil.

  Input lag på ZR24W er også meget lavt, tæt på nul i visse tilfælde. Det er imponerende.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er gode som med de fleste IPS paneler, men farveintensiteten reduceres fra store vinkler og kontrasten reduceres også og resulterer i dårligere sort fra vinkler.

  Betragtningsvinkler nedenfor.

  ”HP


  ”HP


  Konklusion

  HP ZR24W er attraktiv på grund af sit IPS panel og en meget attraktiv pris. Den er billigere end Eizo EV2333WH og Dell U2410, og prissat svarende til NEC EA231WMi. ZR24W er absolut en god skærm, men det har også et par mindre gode sider. Byggekvalitet er fair og de ergonomiske funktioner er gode med justering af højde, tilt, rotation og pivot. Indstillingsmulighederne er langt fra så omfattende, som på dedikerede grafikerskærme, men tilstrækkelige til de fleste kræsne brugere, fotografer og amatørgrafikere.

  Billedkvaliteten har mange positive elementer og sRGB profilen er god og forholdsvis præcis, og kræver giver et godt udgangspunkt for flot billedkvalitet på ZR24W. Farvegengivelse i praksis er overbevisende, men en tand dårligere end på Dell U2410.
  Responstiden er hurtig og input lag er meget lavt, hvilket gør ZR24W velegnet til de fleste spil såvel som filmbrug. Dybden er sort er derimod ikke overbevisende. Efter kalibrering jeg målte 0,29 cd/m2 og det er ikke helt så dybt som på flere af de andre nye IPS baserede skærme fra konkurrenter som Dell og NEC. Shadow detail er derimod god og ligeledes er betragtningsvinklerne. Den høje opløsning i 16:10-format giver i øvrigt god plads på skrivebordet til pladskrævende arbejdsopgaver.

  ZR24W har samme krystalliserede overflade, som de andre IPS skærme. Jeg ville også gerne have haft mulighed for at sænke lysstyrken lidt mere på ZR24W, men det var ikke muligt.

  Så hvem henvender ZR24W sig til? Primært de kræsne brugere, som værdsætter et godt billede og nyder et spil ind i mellem. Grafikere og fotografer kan også få gavn af HP ZR24W, og prisen er meget attraktiv for en IPS skærm. Det slår ikke definitvit Dell U2410 eller NEC EA231WMi, men er helt sikkert et alternativ, hvis du leder efter en rimelig prissat kvalitetsskærm. Jeg er dog en smule skuffet over gengivelsen af sort.

  Pris og forhandler:

  22 tommer24 tommer


  ZR serien lanceres i 22 og 24” kaldet hhv. HP ZR22W og ZR24W

  PositivNegativMålgruppe
  BilledkvalitetGengivelse af sortGrafikere
  Ergonomiske funktionerLysstyrke kan ikke sænkes nokFotografer
  sRGB profilSmå farvebånd I gradienterCAD
  16:10 formatStrømforburg Kræsne brugere
  Shadow detail"Dirty look" fra IPS overfladeSpil (ikke FPS)
  Betragtningsvinkler
  Pris


  HP ZR24W debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=16020 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |