Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere - FlatpanelsDK

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

|


Apple har lanceret HomePod (2nd Gen), der ud over at kunne agere musikhøjttaler, kan fungere som et sæt trådløse TV-højttalere til din TV-skærm og alle dennes HDMI-kilder inkl. PlayStation, Xbox og set-top bokse. Det kræver Apple TV 4K (2nd eller 3rd Gen), der agerer en slags lydreceiver via HDMI eARC/ARC. Apple TV 4K (1st Gen) virker også med HomePod, men kan ikke trække lyden ud af TV'et og dets HDMI-tilsluttede enheder.

Flatpanels tester her et par HomePod (2nd Gen) med fokus på TV-integrationen til film, serier, spil og musik.


Priser og forhandlere:

HomePod (2nd Gen)
Apple TV 4K (3rd Gen)

Apple HomePod (2nd Gen) – specifikationer

2x cylinder højttalere

360-lyd

DolbyHDMI ind/ud

Indgange AirPlay 2
Udgange
WiFi (WiFi 4)
Ja

I kassenStrømkabel
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Apple HomePod (2nd Gen) minder i både størrelse og form om den originale HomePod, der aldrig blev sat officielt til salg i Danmark og Norden pga. manglende dansksproget Siri i sin tid. Højttaleren findes i to farver (hvid og mørkegrå) og kræver alene tilslutning med et farvematchende strømkabel, der – modsat den originale HomePod – kan afmonteres og skiftes. Alt andet foregår trådløst, hvilket betyder, at der ingen fysiske indgange eller udgange findes i HomePod. Højttaleren er skabt til alene at modtage lydindhold trådløst direkte over internettet eller fra en anden Apple-enhed via AirPlay, f.eks. iPhone eller Apple TV 4K boksen. Der er teknisk set indbygget Bluetooth, men det fungerer udelukkende til HomeKit-styring af det opkoblede hjem – ikke lyd.

HomePod (2nd Gen)

HomePods indvendige komponenter. Foto: Apple

Jeg har ejet et par af de originale HomePods i hvid siden lanceringen for 5 år siden og med tiden, i et hjem med børn, har der sat sig lidt snavs på det hvide mesh. Berøringsfeltet øverst indbyder til trykke, så står de sjældent i fred. Mesh'et er også er blevet en smule misfarvet – måske af solen. Det forlyder, at man kan vaske mesh'et nænsomt, men det har jeg ikke forsøgt. Herunder kan du se, hvordan mine 5 år gamle HomePod ser ud ift. en ny hvid HomePod (2nd Gen).
Ny (venstre), gammel (højre)
Selv de nye hvide HomePods kan dog have en tendens til at se lidt snavsede fra nogle vinkler i dagslys, idet elektronikken inde bagved kan anes. Overvej derfor om den hvide variant bliver for sart til dit hjem. Når det er sagt, så er materialet og designet nydeligt, og indgår godt i nordiske stuemiljøer. De hverken føles eller ser billige ud, hvilket ofte er tilfældet med soundbarer. Touchfeltet øverst lyser hvidt, når højttaleren er aktive. Der er touchfelter til at skrue op og ned. Berøring i midten starter eller stopper musik/videoafspilning. Dansende farver i touch-feltet betyder, at Siri lytter med. Har du aldrig set en HomePod i virkeligheden, så tror jeg, at dit første indtryk vil være, at højttaleren er væsentligt mindre end forventet – det var i hvert fald mit første indtryk. Alligevel sidder der indeni en 4-tommer bashøjttalere og fem diskanthøjttalere. Der er også fem mikrofoner til automatisk realtids lydkalibrering og -tuning ift. rummet samt baskorrektion. Strømforsyningen er indbygget. Designmæssigt adskiller HomePod sig markant fra en soundbar og min oplevelse er, at de står mest naturligt, når TV-skærmen er vægmonteret ovenover. De to HomePods bør i øvrigt stå med en rimelig afstand imellem sig (mindst 1,2 meter, ifølge Apple) for at få ordentligt stereoperspektiv og en virtualiseret centerkanal – mere om det senere.

Opsætning

Opsætningen er nem, men kræver en iPhone/iPad (ikke muligt med Android, Windows, macOS), som skal være i nærheden HomePod, hvorefter tingene klares på iPhone-skærmen. Her logger man ind med sit Apple ID, samtidig med, at HomePod beder dig om at sige nogle ting for at lære din stemme at kende.
Annonce:
HomePod kan kende forskel på stemmer til f.eks. personlige musikønsker, men det kræver, at du har opsat husstandens Apple ID'er til familiedeling. Fast parring med Apple TV 4K er også ligetil, men du skal være opmærksom på, at Apple TV 4K og HomePod-parret først skal indstilles til at være i samme rum i Hjem appen fra iPhone/iPad/Mac. Derefter klares opsætningen på Apple TV 4K. Vær også opmærksom på, at graden af HomePod-integration afhænger af, hvilken generation af Apple TV-boksen, du har. Det forholder sig sådan her:

HomePod parring med Apple TV

Fast parringHDMI eARC/ARC til TV'ets lydDolby AtmosFilm & spil-lyd
Apple TV HD
(kun midlertidig)

(kun video)
Apple TV 4K (1st Gen)
Apple TV 4K (2nd Gen)
Apple TV 4K (3rd Gen)
Flatpanels
Et par af de original HomePod-højttalere fungerer på samme måde. Et par HomePod mini kan ligeledes parres med Apple TV 4K, men jeg vil ikke anbefale HomePod mini til TV-lyd. De mangler bas, klarhed og generelt overskud i lyden. HomePod mini understøtter maksimalt stereo-lyd sammen med Apple TV 4K. Når et sæt HomePod er parret fast til Apple TV 4K, vil de afspille alt lyd fra Apple TV 4K inkl. menulyde og spillyd fra den efterhånden pæne pulje spil, der kan installeres. For at trække lyden fra TV'ets tuner, PlayStation, Xbox, Nintendo og andre HDMI-kilder, der er tilsluttet direkte til TV'et, skal du aktivere/opsætte HDMI eARC/ARC (enhanced Audio Return Channel) på både Apple TV 4K og TV-skærmen. Det kræver, at Apple TV 4K er tilsluttet HDMI ARC-porten i TV'et. Dette aktiveres i Apple TV 4K's lydmenu. Se nedenfor.

Apple HomePod test

Aktiver ARC/eARC på Apple TV 4K for at få al lyd fra TV'et og HDMI-enheder ud over HomePod. Foto: Flatpanels

Nu er du klar til, at et sæt HomePod overtager som TV-højttalere og Apple TV 4K en slags AV-receiver. Hver gang du tænder TV'et, vil lyden automatisk komme ud af HomePods. Lyden falder ikke tilbage på TV'ets højttalere, med mindre du slår HDMI ARC/eARC fra på TV'et. Det er muligt fordi Apple TV 4K altid står i standby og aldrig slukker helt. Du må med andre ord ikke slukke på stikkontakten. En sidenote: Det er ikke pt. muligt at sende lyden fra TV'ets eARC videre til Apples hovedtelefoner (AirPods) – kun HomePods. Det er værd at nævne, at HomePod (2nd Gen) ligesom HomePod mini, men modsat den originale HomePod, har indbyggede målere til temperatur og luftfugtighed, der kan bruges til at lave automatiseringer i det opkoblede hjem, hvilket HomePod (2nd Gen) kan agere hub for som både Thread Border Router og styreenhed til HomeKit. Den har indbygget UWB-chip, så man den kan registrere, når en iPhone med UWB nærmer sig, for at overtage musikken. WiFi er derimod begrænset til n-standarden (WiFi 4) – en spøjs begrænsning, der ikke findes på de tidligere andre HomePods.

Målinger

Apple HomePod (2nd Gen) drives af Apples egen S7 chip, der er udviklet til Apple Watch. Den er yderst energieffektiv, så det primære strømforbrug kan henføres til HomePods højttalerenheder.
StrømforbrugHomePod (2nd Gen)
Dagligdagslyd6-9W
Filmlyd ved høj lydstyrke10-38W
Venteposition5,9W
Standby1,1W

Trådløst TV-lyd: Stabilitet & forsinkelse

Som trådløse TV-højttalere er det altafgørende, at forbindelsen er stabil og at der ikke er forsinkelse på TV-lyden, hvorfor jeg vil addressere dette punkt inden vi kommer til funktionalitet og lydkvalitet. Sonos har opbygget et ry for at kunne håndtere opgaven med trådløs TV-lyd. Forskellen mellem Sonos og HomePod er, at der hos Sonos kræves en HDMI-kablet soundbar for at komme i gang. Apple har i princippet "bare" rykket denne funktionalitet hen i Apple TV 4K. Det eliminerer HDMI-kablet til højttaleren, men giver omvendt et ekstra strømkabel til HomePod nummer to. Mine originale HomePods, der snart er 5 år gamle, har været klippestabile sammen med Apple TV 4K i de 2-3 år sammenlagt, hvor de har været brugt til TV-lyd. Jeg har ikke oplevet ét eneste udfald på forbindelsen, hvilket overrasker mig meget. Hvordan de præcis forbinder trådløst til Apple TV, er ikke bekræftet af hovedpersonen. De kræver et WiFi-netværk i hjemmet – hvilket kan være kilde til problemer, hvis dit ikke er stabilt – men det virker som om, at der oprettes en dedikeret WiFi Direct-forbindelse mellem Apple TV 4K og HomePod, hvilket kræver særlig hardware i begge enheder. Det vil også forklare, hvorfor Apple TV HD ikke er understøttet. Hvad angår HomePod (2nd Gen), så er det svært at sige med sikkerhed, idet vi kun har testet dem siden maj, men foreløbigt er det så godt som samme historie. En enkelt gang efter opsætning måtte jeg genstarte Apple TV 4K fordi lyden begyndte at skratte. Det er ikke sket siden i hjemmet. Jeg prøvede imidlertid at simulere et miljø med meget dårlig WiFi-dækning ved at rykke alle enhederne, hvilket afslørede, at selv i dårlig WiFi dækning kører lyden til HomePod rimelig stabilt, så længe Apple TV er kablet. Dog kan lyden begynde at skratte i takt med, at forbindelsen bliver dårligere – fremfor lydudfald.

HomePod Apple TV 4K

Apple TV 4K (nederst) har under testen været lukket inde i møblet

Lydforsinkelsen med TV-lyd på HomePod er i praksis ikkeeksisterende – den måles i få millisekunder. Det gælder selv spillyd, hvilket er lidt af en bedrift, idet spillyd genereres i realtid (man kan altså ikke forudindlæse særlig meget spillyd). Lige fra bilspil til musikspil er forbindelsen klippestabil og forsinkelsen så lav, at jeg aldrig har oplevet en sekvens, hvor jeg har bemærket noget. Det er muligt fordi Apple TV 4K arbejder i et PCM-miljø – fremfor bitstream – hvilket betyder, at al lyden flyder ukomprimeret rundt. Det betyder ikke, at din lydkilde (f.eks. streaming) er i ukomprimeret lydkvalitet, men betyder blot, at Apple TV 4K selv udpakker/dekoder al lyd, før det sendes videre. Synkroniseringen mellem HomePod-lyd og billedet på TV-skærmen kan derimod blive en opgave, som du skal tage hånd om ifbm. opsætning. For at få en forståelse af situationen har vi testet HomePod (2nd Gen) med TV-skærme fra LG, Samsung, Sony og TCL. Vi oplevede ikke problemer i samspillet med HDMI eARC mellem de (nyere) TV-skærme fra disse fire TV-mærker, som vi testede HomePod sammen med via Apple TV 4K, men hos TCL krævede aktivering af eARC en manuel procedure. Hos de andre skiftede TV'et selv over til eARC, når funktionen blev aktiveret på Apple TV 4K. Der kan være mange årsager til problemer med AV-synkronisering generelt, men oftest relaterer det sig til, at højre hånd ikke ved hvad venstre hånd foretager sig, forstået på den måde, at hvis man bruger en ekstern afspiller til videoafspilning, så ved TV/lydanlæg reelt ikke, hvad der sker på afspilleren – og vice versa. Der er 3 ting, du bør gøre ifbm. opsætningen i denne rækkefølge:
  1. TV'et: Slå motion-smoothing fra (TruMotion, MotionFlow, Motion Plus osv). Det udglatter billedet ved at sætte falske billeder ind i billedstrømmen, hvilket kræver, at billedet typisk forsinkes over 100 ms, altså 1/10 af et sekund eller mere. Forsinkelsen i millisekunder vil dog variere afhængigt af indholdets format, hvorfor det kan føre til sporadiske problemer med lydsynkronisering.
  2. Apple TV 4K: Fordi billed/lydforsinkelse kan ske flere steder i kæden, har Apple TV 4K en indbygget funktion til at korrigere AV-sync. Den hedder Wireless Audio Sync / Synkronisering af trådløs lyd under Indstillinger -> Video og lyd. Funktionen bruger TV'ets indbyggede højttalere – ikke HomePod – til at afspille testtoner, som opfanges af en kompatibel iPhone i nærheden. Min erfaring er, at denne kalibrering eliminerer eventuel lydforsinkelse. Vær opmærksom på, at du skal køre Wireless Audio Sync med Apple TV 4K sat først til 60Hz video-output, dernæst 50Hz og dernæst 24Hz, såfremt du bruger Apple TV 4K's funktion til match billedfrekvens. Det skyldes, at TV-skærme kan have forskellige niveauer af forsinkelse alt afhængig af hvilken videofrekvens, der opereres ved.
  3. HDMI-tilsluttede enheder: På de afspillere/konsoller, som er tilsluttet din TV-skærm via HDMI, skal du sørge for, at de er opsat til at sende lyd i ukomprimeret PCM fremfor komprimeret bitstream. Det sikrer, at udpakning af video og lyd sker synkront på afspilleren i stedet for forskellige steder i AV-kæden.
Wireless Audio Sync-funktionen kunne godt være mere elegant (til at synkronisere 24Hz, 50Hz og 60Hz i ét hug) og jeg synes, at Apple burde gør brugeren mere opmærksom på kalibreringsfunktionen, måske endda gøre den til et obligatorisk i opsætningen. Eller de kunne lave deres egen TV-skærm!

Synkronisering af trådløs lyd

Husk at kør 'Synkronisering af trådløs lyd' i både 60Hz, 50Hz og 24Hz videotilstande. Foto: Flatpanels

Lyttetest: Musik

Vi tester HomePod med fokus på TV-lyd, men HomePod er naturligvis først og fremmest designet som musikhøjttaler. Apples tilgang med at flippe prioriteterne på hovedet synes jeg er så åbenlys, at det overrasker mig, at andre elektronikgiganter ikke gør det. Klassiske HiFi-mærker har taget samme tilgang, men har meget lidt tanke på TV-delen. Vores nationale Bang & Olufsen har samme tilgang – men i et helt andet prisleje. LG, Sony (med undtagelse af HT-A9), Samsung, Philips, Panasonic, TCL m.fl. falder derimod nærmest over hinanden for at lancere soundbarer, og der kan ikke være to meninger om, at soundbar-formen ikke er velegnet til at gengive vellydende musik.
Annonce:
At Apple – og til dels Sonos – har kunnet skabe en musikhøjttaler, der også kan agere TV-højttaler handler dog også om teknologiske løsninger og ren praktik. Det er ikke praktisk at føre et HDMI-kabel fra TV'et først til venstre fronthøjttaler og dernæst forbinde et kabel til højre fronthøjttaler. Så det kræver simpelthen trådløs lyd og naturligvis en robust trådløs platform. Jeg har selv sagt i årevis, at overgangen til trådløs lyd vil åbne for den fleksibilitet, der fører til, at forbrugere vil være mere åbne for at installere surround eller lignende i stuen. Klassisk HiFi har aldrig tiltalt den typiske forbruger, hvorfor surround efter årtier stadig har så ringe udbredelse. Én HomePod gør det godt til musik i en semistor stue, men to i stereopar gør det markant bedre lydmæssigt, samtidig med, at man får ægte stereoperspektiv. De klarer alle musikgenrer godt, selv elektronisk og rock, og der kommer overraskende meget vellyd ud af de små kasser. Dét er det første indtryk, som alle, jeg har demonstreret dem til, giver udtryk for. Soundbarer i samme eller væsentlig højere prisklasse kommer simpelthen ikke i nærheden af den lydkvalitet, som et par HomePod leverer ifbm. musik. En af "hemmelighederne" er, at HomePod automatisk lærer rummets udformning at kende vha. indbyggede mikrofoner og automatisk rumkalibrering, Rykker du en HomePod, så registrerer en sensor, at enheden er rykket, og rumkalibreringen sker på ny, når den igen står stille. Det er en helt anden måde at arbejde med rummet på ift. normale højttalere. Jeg har tidligere omtalt dette ifbm. de originale HomePods og hvordan det overordnet gør et par HomePod til bedre musikafspillere end mine B&O BeoLab 9 højttalere, der koster mange faktorer mere, i en stue med store vinduer og stengulve. Det har overrasket mig, ikke kun fordi Beolab 9 koster så meget ekstra, men mest fordi den automatiske rumkalibrering er så udslagsgivende. De matcher naturligvis ikke BeoLab 9 på bassen eller power, men balancen i lyden og fraværet af utilsigtet ekko/lydrefleksion, fordi BeoLab 9 som udgangspunkt ikke aner hvilket rum de spiller i, gør, at jeg foretrækker HomePods til musik i min stue. Jeg har haft dem med udenfor på terrassen nogle gange, hvor det også imponerer mig, at de bare tilpasser sig helt automatisk. Kombineret med musik i tabsfri kvalitet (lossless) og Dolby Atmos, så er ydeevnen i prisklassen helt i top.

Dolby Atmos Apple TV

Musik i Dolby Atmos kan afspilles direkte på HomePod eller vha. Apple TV 4K. Foto: Flatpanels

Hertil hører dog den væsentlige begrænsning, at kun Apple Music-tjenesten er fuldt integreret i HomePod. Spotify og andre kræver en iPhone/iPad og brug af AirPlay, hvilket er en hæmsko. De er helt klart mest oplagte til brugere af Apple Music, hvor nogle af de bedste musiknumre i Dolby Atmos kan lyde herligt. Omvendt har andre numre i Dolby Atmos karakter af gimmick-effekter. Når Atmos-musik fungerer bedst i HomePod, så er det som om, at lydbilledet har et ekstra niveau af stemning; som om at nogle lyde, der former en basgang eller en instrumental rytme, udvides til at komme et andet sted fra end resten af lydene; som om lydfeltet omringer én. Det er noget, som lyddesignere åbenbart specifikt er opmærksomme på mht. objektbaseret lyd såsom Dolby Atmos, og noget de er begyndt at udnytte (læs: Første lyt: Sonys økosystem af 360 Spatial Sound produkter). Når HomePod i stuen skal bruges til både musik og TV-lyd, så er der nogle ekstra funktionelle hensyn. Det har taget mange tvOS-opdateringer at nå hertil og der har været underlige fejl undervejs (på de originale HomePod), men nu virker det efterhånden rimelig godt. Beder man f.eks. HomePod om at afspille musik, så forbliver TV'et slukket. Beder man Siri om at åbne Netflix, så tænder TV-skærmen automatisk. Læs også: AirPlay 2-højttalere kan måske snart parres til Apple TV De eneste tidspunkter, hvor jeg til tider stadig oplever, at TV-skærmen tænder ved musikafspilning er i uforklarlige scenarier ved afspilning fra iPhone via AirPlay, hvor det virker som om, at Apple TV tror, at der kommer en musikvideo. Det sker meget sjældent, men denne drilske fejl skal Apple have identificeret. En anden irritation er, at Apple TV nogle gange glemmer at sætte videoen på pause, når jeg samler spil-controlleren op for at tænde Xbox/PlayStation og der skiftes til konsollens HDMI. Derved spiller to lydspor oven i hinanden på HomePod. Det er ikke værre end, at man trykker på pause på Apples fjernbetjening, men det burde fungere hver gang.

Apple HomePod test

Lys i touch-feltet ovenpå HomePod betyder at Siri lytter med

Men ellers er HomePod efterhånden en meget elegant multi-højttaler, der kan stå både alene og fungere med andre HomePods i multirum. Du kan udvide musikken til flere rum vha. iPhone eller – lidt mere besværligt – Siri, og du kan tilmeld give HomePod kommando til f.eks. at regulere temperaturen i hjemmet (kræver HomeKit-kompatibel termostat) uden at det stopper afspilning af filmen eller musikken. Højst to HomePods kan parres som stereo-par, men flere kan godt spille sammen i samspil i stuen, hvis man vælger dem til fra iPhone. Valg og styring af musik via Siri kan være både en glæde og kilde til stor frustration, når hun ikke genkender musikken. Jeg orker ikke Siri på dansk, fordi blandingen af engelsk og dansk ikke fungerer særlig godt, men selv på engelsk er der sangtitler eller kunstnere, som hun simpelthen ikke fanger, og mere end hvad godt er, får man en fejlbesked om, at hun ikke kan få forbindelse til Apple Music. To sekunder efter fungerer det, så det virker som et problem i forbindelsen op til Siri-serveren. Det er mig uforståeligt, at Siri stadig er så upålidelig efter så mange år. Begrænset funktionalitet kan man acceptere, men stabilitet og pålidelighed skal altså sidde i skabet efter så mange år. "Hey Siri" fungerer det meste af tiden, men der er også stadig situationer, hvor hun ikke reagerer på trods af, at der ikke er larm i rummet. Det sker i særdeleshed, når min kone og piger taler til hende.

Lyttetest: Film og tv

Ved hjælp af integrationen med Apple TV 4K bliver et sæt HomePod et reelt alternativ til en soundbar, og hvis vi lige starter dér, så synes jeg personligt, at to små, runde højttalere er en mere elegant løsning. En soundbar klods op ad TV'et får hurtigt løsningen til at fremstå som frankenstein med flere dele, der ikke har samme dimensioner eller, materialer, farve eller noget andet. Jeg er heller ikke helt tilfreds med mit eget LG GX OLED TV (det der kan hænge helt op ad væggen) + HomePod opsætning, fordi TV'et står på fod, men jeg har set HomePod placeret på et lavstående mobil under et vægmonteret TV og det er mit eget mål – jeg skal bare tage mig sammen og bore hullerne. Som nævnt har jeg haft et par originale HomePod siden 2018, hvorfor jeg indledningsvis vil pointere, at lydkvaliteten i første og anden generation er næsten den samme. Der er små forskelle i bas, mellemtoner og tuning, men ikke nok til, at jeg vil pege på den ene, som en klar vinder. Blev jeg tvunget til at udpege én, ville jeg sige, at 2nd Gen er en tak mere balanceret i lyden, men det kræver, at man sidder og lytter til begge. Testen nedenfor gælder derfor overordnet også de originale HomePods, såfremt du har mulighed for at købe dem, f.eks. brugt. De fungerer på samme måde og de samme kritikpunkter gælder.

Apple HomePod test

Apple HomePod (2nd Gen) parret til LG GX OLED TV. Foto: Flatpanels

Som TV-højttalere bør du have to HomePod-enheder. Man kan godt parre én, men der er flere årsager til, at det ikke er en god idé. Først og fremmest kræver TV-lyd et stereoperspektiv, og det leverer et par HomePod. To enheder formår i samspil på ret utrolig vis at simulere en centerhøjttaler dér, hvor TV-skærmen står. I praksis er det primært stemmer, der kommer ud af den virtuelle "centerhøjttaler" og jo bedre din lydkilde, desto bedre fungerer det. Det er bl.a. derfor Dolby Atmos også er en fordel til stereo; fordi stemmer er lagret som særskilte lydobjekter i kilden, så enheden kan dirigere disse lydobjekter videre uden at skulle analysere lyden og forsøge at trække visse dele ud af en præ-mikset stereo eller surroundkilde – hvilket er lydteknologi på analoge principper, som for længst burde være udfaset. "Centerhøjttaleren" er den bedste fantomhøjttaler, jeg har hørt fra et sæt højre/venstre fronthøjttalere, og i praksis betyder det, at man får et stereoperspektiv, som er bredere end hvad en soundbar kan levere, samtidig med, at man også får centerperspektivet, som det kendes fra en soundbar. Og betydelig bedre lydkvalitet oveni hatten ift. mange soundbarer.
Annonce:
Jeg vil her pointere, at det er vigtigt, at du parrer HomePods som faste TV-højttalere. Hvis du bare vælger HomePods på Apple TV 4K fra kontrolcentret, så er det kun en midlertidig parring, der forsvinder igen efter standby, og så fungerer f.eks. Dolby Atmos ikke. Et par HomePod formår at simulere en smule sidelyd med et lydspor i Dolby Atmos. I starten tog jeg mig flere gange i at sidde og kigge til siden fordi lydeffekten i sandhed lød som om, at den kom ovre fra vores vindue. Dog er det meget afhængigt af din stues struktur. Et helt firkantet rum er ideelt, men i min stue er den ene sidevæg tæt på og den anden langt væk, så effekten opnås kun til den ene side. Hvordan det opleves i din stue, kan kun du afprøve. Når det fungerer, så formår et HomePod-par dog at lave et forholdvis fyldigt og detaljeret lydperspektiv i seerens aktive synsfelt hen mod TV'et. Der er gode scener til demonstration af Atmos-mulighederne i film som Gravity, The Matrix Revolutions, Soul (Sjæl) og Fantastic Beasts, og nogle af dem kan faktisk lyde tilnærmelsesvis overbevisende med et par HomePod. Til tider fornemmer man sågar en smule effekt bag lyttepositionen, men det sjældent og kun ved specifikke lydfrekvenser, og det er her festen stopper ift. surround sound og Dolby Atmos. HomePods er designet som musikhøjttalere og formår på meget imponerende vis at udnytte rummets struktur til at give et fyldigt og indlevende musikperspektiv, men TV-lyd er af natur mere retningsorienteret, og her kommer de til kort på flere områder.

Apple HomePod test

Apple HomePod (2nd Gen) parret til TCL C845. Foto: Flatpanels

Der mangler simpelthen mulighed for at tilslutte baghøjttalere, for hele området bag lytteren mangler. Det er noget vi ofte kommenterer på i vores anmeldelser af soundbarer, altså at de lider af sammen mangel, men til gengæld tilbyder mange af disse mulighed for at tilslutte baghøjttalere trådløst. Det er den udvidelse til soundbarer, som vi oftest anbefaler. Måske er det alene en software-opdatering, der skal til, for at gøre HomePod surround-enheder kompatible – måske har Apple andre planer – men udvidelsesmulighederne mangler i dag. Den andenvigtigste (manglende) udvidelsesmulighed omhandler bas, for selvom et par HomePod har overraskende dyb bas, så når de ikke derned, hvor subwoofere har til opgave at arbejde. De giver ikke bulderbas, så til filmaftenen får et par HomePod ikke stuen til ryste, og formår ej heller at give eksplosioner kraft og saft. Den tredje mangelvare er ovenlyd sammen med Dolby Atmos. HomePods formår at simulere breddeperspektivet, men ikke højdeperspektivet. Det er ikke så underligt i og med, at der ikke er loftvendte enheder indbygget, men strukturen af en HomePod umuliggør det ikke, så årsagen er sandsynligvis, at de er designet først og fremmest som musikhøjttalere. Der går rygter om, at Apple udvikler udgave af HomePod med fokus på TV-lyden, så det bliver interessant at se, hvad det bliver til. Apples lydsimulering og automatisk rumkorrigering fungerer nemlig allerede imponerende indenfor de rammer, hardwaren tillader. Lydens balance opleves som rigtig god, men igen vil stukturen af dit rum have en rolle at spille. Et par HomePod bruger indbyggede mikrofoner til at lave en profil af dit rum, og korrigerer lyden ift. dette, især ift. refleksioner og perspektivet til Dolby Atmos-film. Det sker i realtid ift. typen af lydinput, men også ift. placeringen af de to HomePods, muliggjort af den relativt kraftige processor, der er indbygget. Det er et par niveauer over, hvad konkurrenterne gør, inkl. Sonos. Bassen er som nævnt overraskende god og velkontrolleret, men den kommer ikke helt dybt. Der opleves i bassen ikke brummen eller kompensation – den er velbalanceret ift. hardwaren. Mellemtonerne opleves som klare og definerede og det samme gør diskanten, så alt fra instrumenter til stemmer til generelle lydeffekter ikke drukner i lydbilledet. Faktisk oplever jeg separationen så god, at jeg hører elementer i både sange og film, som jeg ikke har hørt, når jeg har testet andre relativt dyre soundbarer – jeg kender efterhånden testmaterialet ret godt. Diskanten er velbalanceret og behagelig uden nogensinde at blive skinger. Jeg oplever faktisk aldrig, at højttalerne på en eller anden måde forsøger at kompensere, så jeg bliver irriteret over manglende evner. Der kommer bare rigtig meget vellyd ud af de to små kasser.

Apple HomePod test

Apple HomePod (2nd Gen) parret til LG G3 OLED TV. Foto: Flatpanels

I det store (lyd)billede kommer man til at savne lidt power, når filmaftenen starter, men i dagligdagen mener jeg, at et par HomePod klarer opgaven eminent. Klare stemmer, dejlig balance i lyden så man ikke hele tiden sidder og skruer op og ned, og sans for detaljer, der gør, at man har lyst til at bruge dem som TV-højttalere. Så er et par HomePod en opgradering ift. indbyggede højttalere i TV-skærme? En massiv opgradering på alle tænkelige måder, ingen tvivl. Er et par HomePod et alternativ til en soundbar? Ja, og mere end bare et alternativ. Jeg har haft mulighed for at sammenligne med Sonos, som ude i de danske stuer er en velkendt størrelse. Sammenlignet med Sonos Beam, så mener jeg, at HomePods er markant bedre som TV-højttalere på lydbalance, bas, stemmeklarhed, stereoperspektiv, surround-simulering og enormt meget bedre til musik. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at HomePods kan udfordre Sonos Arc på TV-lyd med bedre stereoperspektiv, men ikke samme højdeperspektiv, samtidig med, at HomePods helt udkonkurrerer Arc på musik. Tilslutter man baghøjttalere, så lægger Sonos Arc sig i front på TV-lyd, og får man også en subwoofer på, så trækker Sonos fra. Jeg har ikke en projektor, men jeg vil gerne tilknytte en pointe alligevel. Som udgangspunkt mener jeg, at man i en kælder med projektor bør investere i et "rigtigt" surround-setup, hvis man har pladsen, men ønsker man af en eller anden grund noget mere diskret, så løser HomePod nogle af de tilslutningsproblemer, man ofte løber ind i pga. kabelføring. Her kan Apple TV 4K sende lyden trådløst til HomePod, så man ikke behøver lydoutput fra projektoren eller en receiver som samlingspunkt. Vil man have en UHD Blu-ray afspiller med i ligningen, så kan man, hvis projektoren har ARC/eARC tilslutte Apple TV 4K til ARC-porten og gøre det samme – sende Blu-ray lydsporet trådløst fra Apple TV 4K til HomePods. Det giver en vis fleksibilitet.
Apple HomePod (2nd Gen) test

Lyttetest: Spil

Sonos virker med spillyd fordi soundbaren, der er tilsluttet med HDMI, er hjernen ift. håndtering af TV-lyden, men andre trådløse TV-lydsystemer i stil med Apples, der eliminerer soundbar-leddet, virker ofte ikke med spillyd. Det gælder f.eks. Roku og FireTV, der begge har trådløse lydsystemer, der minder om Apples integration mellem Apple TV 4K og HomePod. Hos Roku og FireTV bemærker man dog ikke begrænsningen, da de ikke rigtig tilbyder spil, der kan installeres (pga. svag hardware), men kun spil, der streames, hvor lyden så virker ligesom en normal videostrøm fra f.eks. Netflix. På Apple TV kan man installere spil og der er en stigende pulje gode – og mindre gode – spil tilgængelige inkl. flere titler, man kender fra PlayStation og Xbox. En løsning med to HomePods ville således ikke være fuldendt, hvis spillyden ikke også kom med, og det gør den heldigvis. Der blev åbnet for trådløs spillyd med tvOS 14.2 i 2020. Læs også: Apple TV: Bedste spil fra Apple Arcade & App Store Spil fra app-butikken og Apple Arcade har generelt stereo-lydspor. Apple har endnu ikke prioriteret Dolby Atmos-lyd eller HDR til spil. Stereo-lydsporet kommer fint igennem til et par HomePod og giver fyldig og klar spillyd, der gør, at man kan nyde mange spil i højere grad end med TV'ets indbyggede højttalere. Et større løft i lyden oplever man med spil fra PlayStation og Xbox, som kan sende op til 7.1 PCM igennem til Apple TV 4K og HomePod. Det er igen afgørende, at du sætter din PlayStation eller Xbox til at udsende lyd i PCM og ikke bitstream, da du ellers vil opleve forsinkelse på spillyden forårsaget af konsollens reenkodning af al lyd til en bitstream. Det kræver, at din TV-skærm har HDMI eARC fremfor ARC, ellers vil du være begrænset til 2.0 (stereo) PCM. Af en eller anden årsag opfatter Xbox Series X ikke Apple TV 4K som Atmos-kompatibel. Det burde rent teknisk virke, så jeg er ikke klar over, hvad årsagen er. Ikke desto mindre er det en nydelse at spille et konsolspil med et godt lydspor på et par HomePod. I et spil som Ori and the Will of the Wisps, der ikke kun er fantastisk til at fremvise hvad HDR kan men også har et fantastisk lydspor, virker lyden til tider nærmest fortryllende. Det er primært spillets fortjeneste, men HomePod formår at gengive det detaljeret, kraftfuldt og meget rummeligt. Igen savner man dog baghøjttalere (og loftlyd, hvis Atmos kom igennem fra Xbox). På et eller andet tidspunkt må man formode, at Apple åbner for Dolby Atmos eller egen 'spatial audio' (rumlig lyd) i spil på Apple TV 4K. Det er HomePod forberedt til.

Fleksibel TV-lydstyrke

Lydstyrken kan også styres med Remote appen til iPhone
Jeg har ikke omtalt styring af lydstyrke endnu, idet det fortjener et særskilt afsnit. Der medfølger ingen fjernbetjening til HomePod, men efter parring til Apple TV 4K vil du først og fremmest bemærke, at lydsstyrken kan styres med både Apples fjernbetjening og TV'ets fjernbetjening. Der er en diskret lydindikator i højre side af skærmen, når TV'et står på Apple TV's HDMI-port. På alle TV'ets andre HDMI-input får man ingen lydindikator på skærmen, hvilket er naturligt, idet Apple TV 4K ikke kan vise et billede på f.eks. PlayStations 5's HDMI. Ikke desto mindre er det noget, man savner. Til gengæld har man stor fleksibilitet ift. styring af lydstyrke. Foruden de fysiske fjernbetjeninger, kan man bruge remote appen til iPhone/iPad og ikke mindst Siri-stemmekommandoer. Stemmestyring virkede for mig i starten som en gimmick, men det er overraskende nyttigt at kunne skrue ned/op uanset, hvor man befinder sig i huset, f.eks. hvis børnene har skruet lige rigeligt op eller at man allerede har sat sig til rette i sofaen kun med spil-controlleren fra PS5 i hånden (man behøver faktisk slet ikke at bruge fjernbetjeninger for at tænde konsol, tænde TV og slukke tingene igen). "Hej Siri" virker direkte på HomePod, men også via dine andre Apple-enheder inkl. iPhone og andre HomePods i huset, så længe man bare husker at sige, at det er TV'et i f.eks. stuen, man vil styre. Man kan bede Siri om bare at skrue op/ned eller bede om et specifikt lydniveau i procent. Jeg får personligt svært ved at vende tilbage til TV-lyd, der ikke kan styres med stemmen som supplement, og jeg noterer mig, at mine familiemedlemmer også gør det jævnligt efterhånden. Siri er generelt ikke særlig god til at klare diverse opgaver, men når man begrænser sine anmodninger til TV-lyd, så klarer hun det fint. Siri kan desuden bruges til at tænde og slukke TV'et via HomePod eller andre Apple-enheder. Det virker i praksis ved, at kommandoen dirigeres til Apple TV 4K, der vækker TV'et via HDMI-forbindelsen, såkaldt HDMI CEC.

Konklusion

Apple HomePod (2nd Gen) er som følge af muligheden for fast parring med Apple TV 4K, hvilket åbner for 5.1, 7.1 og Atmos-lydspor, samt udvidelsen med HDMI ARC/eARC, som også kan tage lyd fra TV, PlayStation, Xbox og andre bokse, blevet et reelt alternativ til en soundbar – og efter min mening en flottere løsning så længe TV'et er vægmonteret.
Annonce:
Et sæt HomePod koster ca. 5000 kroner, hvilket gør dem dyrere end Sonos Beam, som de udkonkurrerer, og billigere end Sonos Arc, som de på nogle punkter overgår lydmæssigt (i særdeleshed musik) men på andre ikke matcher. Det er særligt udvidelsesmulighederne hos Sonos og andre soundbar-producenter, som Apple mangler for at skubbe HomePod mere i retning af 'hjemmebio'; først og fremmest mulighed for baghøjttalere. Som hverdagshøjttalere til en blanding af tv-programmer, film og spil, så er et sæt HomePod et stærkt valg, efter min mening. De er overraskende kraftige ift. størrelsen og funktionaliteten er virkelig god, så længe man er i Apple-økosystemet. Det samme er fleksibiliteten i de mange måder at styre lydstyrken på. Fremtidsperspektiverne ift. Matter/Thread i det smarte hjem er lovende. Vil du samtidig bruge dem som musikhøjttalere til stuen, så er beslutningen reelt taget ift. en soundbar i samme og et par højere prisklasser. Nærmest ingen soundbarer kan matche et par HomePod på lydkvalitet, når det kommer til musik. Det starter helt fra klassisk stereo-musik på tværs af alle genrer, og forstærkes blot, når man krydrer med lossless (tabsfri), Dolby Atmos, og ikke mindst HomePods automatiske rumkorrektion, der er udslagsgivende ift. dyrere højttalere. Hvad Apple HomePod mangler som TV-højttalere er først og fremmest udvidelsesmulighed med baghøjttalere, men mit ønske er samtidig en lidt mere potent udgave – HomePod TV? – der er optimeret til surround sound og Dolby Atmos med tv, film og spil på samme måde, som HomePod (2nd Gen) i dag er udviklet med musikafspilning som det primære formål. Sådanne HomePods til TV bør også have loftvendte enheder. Dette mix vil for alvor rykke og jeg er personligt spændt på at følge med i, hvor udviklingen ender.

Priser og forhandlere:

HomePod (2nd Gen)
Apple TV 4K (3rd Gen)

Gode (trådløse) TV-højttalere inkl. centerlyd
Rigtig gode til musik
Neutral, balanceret lyd
Automatisk rumkorrektion
Fleksibilitet i styring af lydstyrke


Kræver Apple TV 4K
Ingen loftvendte enheder
Manglende udvidelsesmuligheder (surround)


Nærmeste konkurrenter
Flere anmeldelser

Test: 115" TCL X955 Max

26 Jun 2024 |

Test: LG C4 OLED

17 Jun 2024 |

Test: Canvas

31 May 2024 |

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |