Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: NEC PA241W - FlatpanelsDK

Test: NEC PA241W

|


NEC PA241W test

NEC PA241W er en ny 24” skærm fra NEC med IPS panel rettet til mod grafiske applikationer. Den har en 10-bit panel og en intern 3D LUT (look-up tabel) for at sikre meget nøjagtige farver. PA241W har også en opløsning på 1920x1200, understøtter 99,3% af AdobeRGB farverummet og kommer med meget attraktive ergonomiske indstillingsmuligheder.

PA241W ligger i den dyrere ende af prisskalaen, og vi er meget interesserede i at se hvordan den klarer sig mod andre grafikerskærme fra f.eks. Eizo og Dells professionelle serie, som vi har testet for nyligt. Men kan PA241W stå distancen? Og hvad byder skærmen generelt på? Det finder vi ud af i denne test af NECs helt nye PA241W.

NEC PA serien bliver tilgængelig i 23, 24, 27 og 30 tommer kaldet PA231W, PA241W, PA271W og PA301W.

Panelstørrelse:24"
Opløsning:1920x1200
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:360 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Farvespektregengivelse:107 % af NTSC
Signal processering: 10 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.270 mm
Panelnummer (Type):IPS
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 55.7cm x 37.8cm x 22.7cm (med fod)
Vægt:10,6 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 4-ports USB hub
Diverse:

Pris og forhandler


De første indtryk

NEC PA241W har mat plastik finish i sort. Kabinettet er relativ stort, ligesom på de fleste andre skærme rettet mod grafik.

”NEC


Foden på PA241W er omfattende og stabil. Den tilbyder højdejustering, tilt og rotation. Generelt er samlinger og byggekvaliteten på PA241W pæne og solide.

”NEC


NEC PA241W har en pivot-funktion, som automatisk registrerer, når brugeren drejer skærmen. Du skal således ikke manuelt vende billedet i grafikkort-indstillingerne og det er rart.

”NEC


Alle indgange findes på bagsiden af rammen. Her finder man DVI, DisplayPort og D-SUB (VGA) samt en s-video indgang. På venstre side af skærmen er der en USB-port og på bagsiden er der yderligere 2 USB-indgange

”NEC


Skærmens menu tilbyder meget omfattende billedindstillingsmuligheder. Du finder naturligvis de selvskrevne parametre såsom brightness, contrast og Eco Mode, og der kan vælges mellem følgende billedprofiler: AdobeRGB, sRGB, High Bright, Full og DCI. PA2412W har også forskellige farvetemperatur-tilstande fra 3000 Kelvin til 15.000 Kelvin med trin på 100 Kelvin.

”NEC


PA241W har tilmed meget avancerede indstillingsmuligheder. Se nedenfor

”NEC


Og nogle endnu mere avancerede indstillinger.

”NEC


Effektforbrug

Strøm-målingerne på NEC PA241W kan ses herunder.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Stand-by0,0 W0,0 W
PC64,1 W43,2 WNEC PA241W har et strømforbrug på 43,2 W efter kalibrering. Dette er temmelig højt i forhold til typiske forbruger-skærme, men ikke usædvanligt for grafikerskærme. På den anden side er standby-forbruget på 0,0 W (eller hvert fald tæt på, vores måleapparat opererer kun med en decimal).

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på NEC PA241W

Præcisionen i billedet på PA214W direkte udpakket fra kassen er målt herunder.

”NEC


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Out-of-box-måling er fair. Jeg brugte profilen kaldet High Bright, som er beregnet til arbejde i lyse omgivelser f.eks. om dagen. Gamma er ikke helt perfekt, og farvetemperaturen er en smule for lav. Det er dog ikke kritisk.

  Jeg gik videre til at måle på sRGB billedprofilen på PA241W. sRGB er et meget udbredt farverum for grafiske virksomheder.

  ”NEC


  sRGB profilen på NEC PA241W imponerer mig. Den er ikke 100 % perfekt, men hvis du arbejder med meget tunge grafiske opgaver bør du under alle omstændigheder anvende en kalibrator. sRGB profilen har dog næsten spot-on gamma, der kun varierer med 0,02. Farvetemperaturen er en smule for høj, men det er ikke kritisk og ikke synligt for de fleste. Vores mål er 6500 Kelvin.

  Lysstyrken er 72 cd/m2 og blev indstillet til 75 cd/m2 i PA241W’s menu. I stedet for procent-værdier i menuen, bruger PA241W cd/m2 værdier. Det er virkelig praktisk. Vælger du eksempelvis 75 cd/m2 i menuen, giver PA241W dig denne værdi (eller 72 cd/m2, som vi målte, men det er tæt nok).

  Så alt i alt en dejlig sRGB billedprofil, der er optimal til det meste grafiske arbejde selv uden en yderligere kalibrering.

  Jeg gik videre til at måle på AdobeRGB billedprofilen i PA241W og du kan se mine resultater nedenfor.

  ”NEC


  AdobeRGB profilen er også meget nøjagtig. I venstre side af grafen ovenfor kan du se det bredere farverum, der anvendes til AdobeRGB arbejdsmiljøer. PA241W dækker 99,3% af AdobeRGB farveskalaen ifølge NEC og dette er sandt viser vores målinger.

  I AdobeRGB profilen er farvetemperaturen meget præcis ved 6506 K og gamma er næsten spot-on med værdier fra 2,21 til 2,25.

  NEC har øget lysstyrken en smule i AdobeRGB til cirka 150 cd/m2, men du kan bare ændre dette i skærmens menu.

  Endelig foretog jeg en fuld kalibrering med en kalibrator og en ICC-profil for at se, hvad PA241W er i stand til.

  ”NEC  Her er mine indstillinger efter kalibrering:  After calibration
  Picture mode:sRGB (2)
  Brightness:80 cd/m2
  White:6500K
  Gamma:sRGB
  Sharpness:0
  Response improve:On
  Eco mode:Off
  Auto Brightness:Off  Jeg har valgt ikke at foreslå en RGB kalibrering fordi resultatet på PA241W er meget præcist. Hvis du vil have en reel forbedring herfra, har du brug for en kalibrator.

  Jeg undersøgte også PA241W i praktisk brug. Det første jeg undersøgte var farvegengivelsen. En ting er farvenøjagtighed, en anden er farvegraduering. Farver kan forekomme at være meget præcise, men man skal også sikre, at samtlige farver gengives, så der ikke mistes nogle af nuancer i for eksempel rød.
  Forestil dig en flydende farverovergang fra mørkerød til lys rød. Ideelt set vil dette give alle nuancer herimellem i små skridt. Har skærmen problemer med at skelne farver, kan man opleve, at den flydende overgang opdeles små ”bånd”.

  PA241W har en intern 3D LUT (look-up tabel) der har til formål at sikre, at netop dette gøres rigtigt. Grundlæggende går LUT’en ind analyserer farverne, før du ser billedet på skærmen.

  PA241W gør et godt stykke arbejde mht. farvegraduering. Farverne er meget præcise og nuanceret. Jeg oplevede ingen problemer med gradienter, og det er et bevis på meget god farvestyring fra NEC. Jeg har ingen klager overhovedet.

  Opløsningen på 1920x1200 er højere end på de fleste af de 1920x1080 24-tommer skærme der er på markedet i dag. 16:10 formatet giver ekstra plads i højden og det er faktisk en væsentlig og synlig forskel i forhold til 1920x1080. Du får mere plads på skrivebordet, og jeg er sikker på, at folk der arbejder med CAD vil værdsætte dette.

  IPS paneler har typisk anden anti-refleksiv coating end TN og VA paneler. PA241W har samme coating som de fleste andre IPS paneler, og det betyder også, at panelet har en hvid, krystalliseret coating. En såkaldt A-TW polarisator har før været brugt i visse NEC skærme til at reducere denne effekt, som nogen grafikere ikke bryder sig om.
  Desværre har PA241W ikke en A-TW polarisator. Det ville have været en velkommen tilføjelse. På den anden side; hvis du før har arbejdet foran IPS skærme og aldrig har været generet, vil du heller ikke opleve nogen som helst problemer PA241W.

  Jeg gik videre til at måle gengivelsen af sort og kontrastforholdet.

  Out-of-BoxAfter calibration
  Black level0,25 cd/m20,13 cd/m2
  Brightness230 cd/m284 cd/m2
  Contrast ratio920:1646:1
  Contrast ratio +/- 50  Gengivelsen af sort på PA241W efter kalibrering er målt til 0,13 cd/m2. Dette er en tand dårligere end på Dell U2711. Dell U2711 opnåede 0,12 cd/m2 sort, dog med en lidt højere lysstyrke på 106 cd/m2.

  Dybde af sort på IPS paneler er stadig en at de største ulemper ved IPS panelteknologien og VA paneler formår stadig at producere dybere sortniveauer. Vi målte f.eks. 0,04 cd/m2 på Eizo EV2333WH.

  Lige så vigtigt som gengivelsen af sort, er shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden). NEC PA241W skelner størstedelen af de mørke nuancer og shadow detail på PA241W er ganske god efter kalibrering. Det er et godt resultat, men den tætteste gråtone på sort gengives stadig som helt sort i stedet for mørkegrå. Det er ikke kritisk og en typisk for IPS paneler.

  Endeligt undersøgte jeg PA241W for clouding / backlight bleeding.

  ”NEC


  NEC PA241W har ingen clouding / backlight bleedig. PA241W har en indbygget Uniformity funktion i den avancerede menu, som netop skal eliminere disse problemer, og den klarer opgaven fornemt.

  Responstid

  NEC PA241W er ikke en skærm rettet mod gaming, men responstiden er alligevel fair.

  NEC PA241W har bestemt en anelse slør i hurtige scener og hurtige spil, hvilket er generelt for IPS paneler, men PA241W er ikke langsom. Jeg oplevede heller ingen Overdrive slør, som typisk ses som en slags hvid glorie omkring bevægende objekter, og det traditionelle slør er omtrent det samme eller en tand værre end på Dell U2410.

  Jeg vil ikke anbefale PA241W til hurtige spil, men det er velegnet til film og videoredigering.

  Jeg forsøgte blandt andet Counter Strike og selvom det er muligt, vil jeg ikke anbefale PA241W til sådan nogle opgaver. En omgang strategi-spil eller World of Warcraft klares dog uden de store problemer.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er gode, men ikke perfekte. IPS-teknologien har generelt ry for at have de bredeste betragtningsvinkler af alle LCD panelteknologier, men farverne på PA241W ændrer sig stadig en smule fra store vinkler. Kontrasten reduceres også.

  Betragtningsvinklerne kan ses nedenfor:

  ”NEC


  ”NEC


  Sort reduceres en smule fra vinkler, som det ses herunder.

  ”NEC  Konklusion

  Der er ingen tvivl om, at NEC PA241W er en ret komplet grafiker skærm. PA241W gengiver et meget præcist billede og har omfattende billed-indstillingsmuligheder og forudindstillede billedprofiler. De to sRGB og AdobeRGB profiler er yderst velegnede til selv krævende grafiske opgaver.

  NEC PA241W har også fremragende ergonomiske indstillingsmuligheder, så du kan tilpasse skærmen til de fleste arbejdsstillinger. En ting jeg især godt kan lide, er, at lysstyrkeindstillingen i menuen har cd/m2 indikator i stedet for procent indikator. Så hvis du ønsker en lysstyrke på 100 cd/m2, indtaster du blot denne værdi.

  Billedkvaliteten er flot og præcis, men IPS panelet har et par begrænsninger. Gengivelsen af sort på PA241W er ikke så dyb som med VA paneler og jeg har også håber på en A-TW polarisator i PA241W for at sikre en pænere og mere glat overflade på panelet i skærmen.

  NEC PA241W vil blive savnet her på skrivebordet. Prisen er høj, men de mange tunge grafikerskærme ligger i dette prisleje. Det er absolut et reelt alternativ til f.eks. Eizos skærme, vi som vi har testet tidligere og meget anbefalelsesværdig for grafikere, om end en tand kostbar.

  Pris og forhandler


  NEC PA serien bliver tilgængelig i 23, 24, 27 og 30 tommer kaldet PA231W, PA241W, PA271W og PA301W.

  PositivNegativMålgruppe
  Billedkvalitet og IPS panelEco Mode kan ændre gammaGrafikere
  ErgonomiSortFotografer
  Shadow detailResponstidKontor
  Høj opløsningIngen A-TW polarisatorKræsne brugere
  Betragtningsvinkler
  Auto-pivot


  NEC PA241W debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=15926 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |