Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Dell U2410 - FlatpanelsDK

Test: Dell U2410

|


Indledning


Dell har for kort tid siden frigivet deres nye 24 tommer U2410, der er spændende på utrolig mange niveauer. Den supplerer 22 tommer skærmen Dell 2209WA som vi også har anmeldt idet den - ligesom sin lillebror - gør brug af et kvalitets IPS panel. IPS panelerne er generelt kendetegnet ved bedre billedkvalitet end de meget udbredte TN paneler, der sidder i størstedelen af PC skærme i dag, og IPS panelerne er derfor ideelle til krævende brugere, grafikere og fotografer.

Dell U2410 kommer desuden med omfattende tilslutningsmuligheder såsom HDMI, DisplayPort, DVI, samt USB, og ligner den oplagte multimediaskærm, der samtidig byder på gode ergonomiske funktioner. Endeligt kommer Dell U2410 prækalibreret for både sRGB og AdobeRGB. Alt i alt ligner Dell U2410 en af de absolut mest interessante PC skærme på markedet overhovedet, men hvordan klarer den sig med hovedet på blokken? FlatpanelsDK går i dybden med U2410 her i testen.

Panelstørrelse:24"
Opløsning:1920x1200
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:80.000:1
Lysstyrke:400 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:110 %
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.270 mm
Panelnummer (Type):H-IPS (LM240WU4-SLB1) (LG.Philips)
Strømforbrug:75 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 39.3cm x 49.3cm x 20.1cm (med fod)
Vægt:9,1 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 2-ports USB hub
Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:

Pris og forhandler:

De første indtryk


Dell U2410 har med sine veldefinerede kanter og matte plast materialevalg i sort og grå familiære bånd til Dell 2209WA og flere andre af Dells eksiterende skærme. Designet er gennemført og holdbart og så tilbyder det utroligt gode ergonomiske muligheder for at få indstillet skærmen korrekt.

Dell U2410


Skærmens ramme har en tænd/sluk knap i højre side, hvor der også er placeret trykfølsomme knapper til navigering i U2410's menuer.

Dell U2410


Skærmen er monteret på en fod, der med sit tilbagelænnede udtryk, tilbyder alle de ergonomiske indstilingsmuligheder, som man kan ønske sig. Herunder både højde, dreje og tiltjustering. Endeligt har Dell også været så rundhåndede at integrere mulighed for pivot tilstand.

Dell U2410


Alle stik sidder på skærmens bagside og vender nedad. Her finder man en stor portefølje af digitale og analoge indgange, som kan tilfredsstille alle behov og endda åbne for mulighederne for eksterne enheder, såsom Blu-Ray afspillere og spilkonsoller som PlayStation 3 og Xbox 360.

Dell U2410


På skærmens venstre side sidder der en 2-ports USB hub samt en kortlæser til både SD, xD, MS og MMC hukommelseskort. Skærmens menu tilbyder følgende billedindstillinger: Lysstyrke, kontrast, skarphed, farvetemperatur, samt RGB (rød, grøn, blå).

Alt i alt har Dell U2410 på sit ydre alt hvad man kan ønske sig og det varmer om hjertet at se Dell tage denne indgangsvinkel til en 24" skærm, hvor de fleste kan være med prismæssigt. Funktionalitetsmæssigt er det en utrolig omfangsrig og fuldstændig PC skærm.

Effektforbrug


Vi vil snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne for Dell U2410 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Pc brug73,7 W46,8 WDell forbruger omkring 46,8 W i brug efter kalibrering. Stand-by forbruget er på 0,1 W. Skærmen har ikke et lige så lavt energiforbrug som LCD skærme med LED backlight, men U2410 har et fornuftigt forbrug, og stand-by forbruget er ideelt.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Før jeg tager min indledende måling, vil jeg kort komme ind på Dell U2410s forskellige farveprofiler. Dell U2410 har nemlig to profiler kaldet henholdsvis sRGB og AdobeRGB. Disse profiler er kalibreret fra fabrikken af til at efterleve de krav der er til sRGB spektret og AdobeRGB spektret. På den måde kan man arbejde med begge farvespektre på Dell U2410, hvis man vil benytte den i grafiske applikationer.

Målet er, at man maksimalt vil have en deltaværdi på 4 og til at kontrollere dette har Dell selv lavet en måling for hver skærm de sender ud, som er vedlagt i skærmens kasse. Jeg har indscannet skemaet for denne skærm her: Dell U2410 calibration report

Jeg tog nu en indledende måling af billedkvaliteten på Dell U2410 herunder. Dette blev gjort på Standard profilen og således ikke på en af de to ovennævnte. Dem vender vi tilbage til bagefter.

Dell U2410For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier over 5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Standardprofilen på Dell U2410 er ikke så overbevisende og præget af farver der er lidt upræcise og et billede der er meget lysstærkt, men hvor gengivelsen af de mørkeste farver alligevel er for mørke og udetaljerede.

  Langt mere interessant bliver det dog, når man aktiverer en af de to prækalibrerede farveprofiler. Herunder tager jeg først udgangspunkt i sRGB profilen, som er den de fleste nok vil have interesse i. Langt det meste udstyr i dag kører efter sRGB farvespektret.

  Målingen for sRGB profilen på Dell U2410 kan ses herunder.

  Dell U2410


  Bemærk i grafikkens venstre side, hvordan Dell U2410 med sRGB profilen aktiveret i skærmens menu, rammer sRGB spektret stort set perfekt (sRGB er den orange linje, Dell U2410 er den sorte). Dell hiver således ikke i spektret, så man får forkerte farver på sRGB profilen, som man ellers oplever på mange skærme med udvidet farvespekter, og dette er en stor fordel.

  Bemærk også, at alle farver gengives under en delta (afvigelse fra målet) på 3, hvilket er meget utraditionelt med mindre man selv foretager en kalibrering. Farvetemperaturen er dog en anelse for lav, men ifølge Dells medfølgende papir over den kalibrering der er foretaget har man faktisk sigtet mod lidt over 6000 Kelvin, frem for de 6500 Kelvin, som vi plejer at sigte mod. Det giver en anelse mere rødglødet billedet.

  Gamma er også præcis. Jeg måtte dog manuelt reducere lysstyrken på skærmen. Denne justeres ikke i forbindelse med skift til sRGB farveprofilen.

  Jeg tog desuden en måling af skærmens AdobeRGB profil, for at undersøge om den er lige så præcis og for at give de brugere der arbejder med Adobe RGB en mulighed for at se, hvad Dell U2410 præsterer.

  Dell U2410


  Historien er den samme. Dell U2410 rammer stort set plet. Bemærk i grafikkens venstre kolonne, at Dell U2410 med AdobeRGB profilen aktiveret, kan dække et meget større del af det spekter, som det menneskelige øje er i stand til at se. Dell U2410 er repræsenteret ved den sorte streg.

  Jeg fandt det ikke nødvendigt at foretage en egentlig kalibrering, for Dell U2410 har så gode prækalibrerede indstillinger, at selv grafikere og fotografer kan få deres behov dækket. Kun hvis du arbejder professionelt med meget farvekritiske opgaver, bør du kalibrere yderligere på Dell U2410.

  Som nævnt var jeg dog manuelt nødt til at reducere lysstyrken på skærmen, men dette gøres nemt på skærmens front. Her er de indstillinger jeg anbefaler man benytter som almindelig bruger. Jeg har taget udgangspunkt i sRGB farvespektret, da det er dette du bør bruge som almindelig bruger, og fordi de færreste grafikere rent faktisk arbejder i AdobeRGB spektret.  Efter kalibrering
  Farveprofil:sRGB
  Lysstyrke:23-28
  Kontrast:50
  Input Color Format:RGB
  Mode selection:Graphics
  Sharpness50  Med Dell U2410s sRGB profil har jeg således ikke fundet det nødvendigt at foretage en farvekalibrering, for Dell U2410 leverer et fantastisk resultat. Den holder sig desuden inden for det farvespekter, som sRGB bygger på og det er et stort plus.

  Jeg undersøgte også skærmen i praksis, og jeg kan ikke rigtig sætte min finger på noget negativt. I stedet er der masser positivt at tage fat i og specielt farvegengivelsen er sublim. Farverne er nuancerede og præcise. Jeg åbnede eksempelvis vores monitorTest program, som FlatpanelsDK selv har udviklet. Her har vi nogle flydende farveovergange (gradienter) der laver overgange fra f.eks. en rød farve til en sort farve.

  Disse overgange står fejlfrit på Dell U2410, hvilket dels kan tilskrives de gode egenskaber skærmens besidder med Dells prækalibrerede sRGB farveprofil, dels kan tilskrives skærmens indbyggede 12-bit LUT (Look-up-table), som er en intern enhed der internt behandler farverne før de vises på skærmens LCD panel.

  Resultatet er så overbevisende, at jeg kun har set det tilsvarende på dyre grafikerskærme, som f.eks. Eizo. Men med Dell U2410 taler vi rent faktisk om en skærm der kan købes af de fleste mennesker med et moderat budget. Det er noget af en præstation fra Dells side.

  Jeg har herunder målt skærmens gengivelse af sort.

  Det interessante i denne sammenhæng er om Dell U2410 kan overgå 2209WA, som ikke var helt overbevisende på gengivelse af sort. IPS panelerne har dog hidtil været kendt som paneltypen, der har leveret den ringeste gengivelse af sort, og det været den største svaghed i forhold til modstykkerne i PVA typerne, der primært bruges i Samsungs dyrere modeller og Eizos nyere grafikerskærme og multimediaskærme.

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,36 cd/m20,18 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)227 cd/m2123 cd/m2
  Kontrastforhold631:1724:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50  Gengivelsen af sort rammer 0,17 cd/m2 efter kalibrering og det er på nogenlunde samme niveau som Dells 2209WA, som vi også har anmeldt, men ikke lige så dybt som de bedste Eizo skærme med S-PVA paneler. Det er desværre et af IPS panelets svagheder; den manglende evne til at gengive helt dyb sort.

  Shadow detail – evnen til at skelne de mørkeste gråtoner fra hinanden – er god. Jeg kan skelne stort set alle nuancer fra hinanden på nær de 2 allermørkeste i vores testprogram monitortest, som gengives som sort.

  Endeligt har jeg undersøgt om skærmen har backlight bleeding eller det som også kaldes clouding. Dette fænomen opstår på LCD skærme, når der slipper mere lys igennem i f.eks. hjørner eller kanter af panelet. Se billeder herunder.

  Dell U2410


  Dell U2410 har ingen problemer med clouding.

  Responstid og spil


  Dell U2410 har en fin responstid til det allround brug, men de mest hardcore gamere vil nok stadig foretrække TN panelerne, hvis styrke netop ligger i responstiden. Et eksempel herpå er Samsung 2233rz, som vi allerede har anmeldt her: Samsung 2233rz anmeldelse.

  Dell U2410 minder meget om sin lillebror 2209WA, der også har et IPS panel. Responstiden er lav, men ikke lige så lav som på TN panelerne. U2410 har også en anelse overdrive trailing, som er denne hvide glorie-effekt man også kan fornemme på nogle LCD-TV, der kommer omkring bevægende objekter på skærmen.

  Dell U2410 har ved test også en meget lav input lag. Den klarer således spil godt, men som sagt, er den ikke helt så hurtig som de hurtigste 2 ms TN-baserede skærme på markedet. Til sporadisk spilbrug er U2410 dog fuldt ud tilstrækkelig og leverer samtidig langt bedre billedkvalitet end de deciderede gamerskærme.

  Film og betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne på IPS panelerne, som U2410 også er bygget over, har altid været blandt de bedste blandt LCD paneltyperne (mens TN har de dårligste betragtningsvinkler). Dell U2410 har derfor også fine betragtningsvinkler og der er kun mindre ændringer fra vinkler, primært i sort og så falder farveintensiteten en anelse.

  Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

  Dell U2410


  Dell U2410  Konklusion


  Dell U2410 bygger videre på de gode takter fra 2209WA, som vi roste meget. Dell formår endda at tage det skridtet videre med U2410, som med sine to fabrikskalibrerede sRGB og AdobeRGB profiler giver grafikere og fotografer incitament til at hoppe på en U2410 uden yderligere bekymringer.

  Dell U2410 leverer nemlig meget præcis billedgengivelsen direkte fra kassen, som udmønter sig i blandt andet fantastisk farvegengivelse, der kun matches af dyrere grafikerskærme. Betragtningsvinklerne er gode og billedkvaliteten er generelt helt fantastisk. Dell U2410 er således en sværvægter på billedkvalitet, men til en pris hvor de fleste kan være med. Eneste minus er, at IPS panelet i U2410 ikke kan gengive så dyb sort.

  Dell U2410 brillerer også med HDMI, DVI, DisplayPort og USB indgang. De ergonomiske muligheder er perfekte og så har skærmen al den fornødne funktionalitet og mulighed for at fungere både som PC skærme og multimediaskærm med f.eks. spilkonsoller eller andre afspillere.

  Jeg vil derfor på det kraftigste anbefale Dell U2410, som jeg synes er en helt fantastisk skærm. Man får ufatteligt meget for pengene, på billedkvalitet, ergonomi, funktionalitet; alt i alt den perfekte skærme til grafikere, fotografer og krævende brugere. Dell U2410 får hermed en Top-anbefaling og en af de varmeste jeg nogensinde har givet.


  Tryk på awarden for at læse mere.  Bemærk, at såfremt man ikke køber Dell U2410 gennem Dell Danmark, følger Dells fordelagtige ombytnings- og garantivilkår ikke med. Disse omfatter Dells Premium Panel-garanti der sikrer mod lysende pixelfejl, en 3-årig garanti (udvidelse op til 5 år) samt 24 timers døgnsupport.

  PositivNegativMålgruppe
  Billedkvalitet og farvegengivelseSort ikke så dybGrafikere
  Funktionalitet og indgangeEn anelse overdrive trailingFotografer
  God ergonomi og byggekvalitetKrævende bruger
  Prækalibrerede sRGB og AdobeRGB profilerAllround/kontor
  Pris


  Pris og forhandler:  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=12461 • Flere anmeldelser

  Test: LG C1 OLED

  10 May 2021 |

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |