Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste test af live-tv over 5G i Danmark - FlatpanelsDK

Første test af live-tv over 5G i Danmark

04 Jun 2024 | Rasmus Larsen |

TV 2, Ericsson, 3 og Sony vil for første gang i Danmark teste live-transmission over 5G. Det sker under onsdagens landskamp i Parken, og kan potentielt åbne nye døre for seerne i fremtiden.

Live-tv, såsom fodbold, produceres i dag fortrinsvis med kablede kamerasystemer, hvorefter signalet videredistribueres til centraler over satellit eller IP, før det når seeren via tv-signal eller streaming.

Kan man frigøre sig af kablerne i produktion og distribution af live-tv, får man en hidtil uset fleksibilitet. Det er noget af det, som den første test af live-tv over mobilnetværket 5G mmWave på dansk grund skal udforske.

- "Der er mange fordele ved at producere med 5G. Fotograferne bliver meget mere fleksible og mobile, når alt foregår trådløst. Det gør opstilling af kamera til sportskampe hurtigere, når der ikke skal trækkes hundredvis af meter kabel, og vi kan bruge det 5G-netværk, der allerede er, men altså nu med en helt anden sikkerhed og stabilitet i live-produktionen. Derfor ser vi også meget frem til at afprøve dette live for første gang," forklarer Morten Brandstrup, Head of Newstechnology hos TV 2.

- “Dét at man har et kamera, som er udstyret med en trådløs 5G-opkobling, og som kan sende store mængder af billeder i høj opløsning i realtid til produktionsteamet uden et kabel, er et meget stort skridt i at lave fremtidens tv-produktioner. Det vil lede til nye muligheder for at lave direkte udsendelser til glæde for seerne, der kan forvente mere engagerende live-indhold med 5G-transmitteret TV," tilføjer Claus Pfeifer, Head of Connected Content Acquisition at Sony Professional Europe.


Parken

Landskampen mellem Danmark og Sverige i Parken danner ramme om testen. Foto: 3

Lavere forsinkelse på live-tv

Mobilnetværket 5G leverer høj hastighed, men lige så vigtigt lav forsinkelse. Under testen eksperimenteres der blandt andet med et mobilt setup, der leverer 1080p opløsning ved 50 billeder per sekund, med en "glass-to-glass" forsinkelse på 250ms. Testen foregår i Parken onsdag den 5. juni i forbindelse med Danmarks landskamp mod Sverige. Det bliver ikke muligt at kigge med via 5G udenfor Parken, men testen skal give nogle svar i forhold til, om produktionsmetoden i fremtiden kan tilbydes kommercielt. - "Med 5G SA mobilnetværk kan 3 levere højere hastigheder med stærkt reduceret forsinkelse, hvilket leder til en langt bedre brugeroplevelse i områder med tusindvis af mennesker, som eksempelvis et fyldt stadion. Med transmission via 5G-Mm-Wave-teknologi sikres desuden et stabilt signal, høje hastigheder og en uforstyrret produktion. I takt med at denne udsendelsesmetode udbredes, vil det i stigende grad komme seerne og produktionsselskaberne til gavn," siger Kim Christensen, netværkschef i teleselskabet 3.

Om live-transmissionen med 5G-MmWave

Til kampen arbejdes der med to setup – et reference setup til at give et kontinuerligt video upload og en sports-TV-fotograf udstyret med et teknisk setup og produktion:  Haivision PRO460 video encoder, udstyret med en Sony mobil device, PDT-FP1, 3DK 5G SA data SIM med mulighed for mmW. Video: 1080P50 35Mbps uplink. Forventet glass-to-glass latency: sub 250ms.  Referencesetup: Haivision PRO460 med 6 standard data SIM – “bonded cellular” + Havision PRO460 med netværk via Sony PDT-FP1.
Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |

Nyt TV til EM og OL? Store skærme er blevet billige

11 Jun 2024 |

4K og HDR droppet: Fodbold-EM sendes i HD-kvalitet

11 Jun 2024 |

Otte Discovery-kanaler kan igen ses hos YouSee fra i dag

11 Jun 2024 |

Apple TV+ bekræfter 'Silo' 2, 'Severance' 2, 'Slow Horses' 4, 'Wolfs'

11 Jun 2024 |