Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSamsung LED-skærme erstatter projektorer i nyt Hollywood HDR-studie - FlatpanelsDK

Samsung LED-skærme erstatter projektorer i nyt Hollywood HDR-studie

29 Apr 2024 | Rasmus Larsen |

Det nye post-produktionsstudie Culver Post, der ligger inde i Amazons Culver Theatre i Los Angeles, har installeret 8K og 4K LED-skærme fra Samsung til filmskabelse i HDR og SDR.

Efter en film er optaget – og før den udgives – ryger den videre til et post-produktionsstudie, hvori redigering, lydmix, visuelle effekter, farvegradering og andre opgaver udføres.

Disse studier er typisk udstyret med relativt små referencemonitorer såsom Sonys BVM, større OLED TV som klientmonitorer samt en projektor til at simulere den store biografoplevelse.


LED-skærme erstatter projektorer

Biografprojektorer er ikke i stand til at gengive HDR-billeder, så Hollywood er begyndt at eksperimentere med LED-skærme. Ikke LED som i "(Q)LED TV", men rigtige, enorme LED-skærme, opbygget af mindre moduler, hvor hver pixel består af lysdioder – intet LCD-panel i syne. I en fælles pressemeddelelse meddeler Samsung, 424 Post (et lydstudie) og Harbor (et post-produktionsfirma), at de har udstyret to af deres nye post-produktionsstudier i Culver Post – inde i Amazon-ejede Culver Theatre – med Samsung LED-skærme. Læs også: Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR Installationerne vil give filmskabere mulighed for at se, hvordan deres film fremstår i SDR og HDR i stort format, med markant forbedret sort, farver, lysstyrke, kontrast og detaljegrad sammenlignet med de bedste biografprojektorer.

Culver Post LED

En kig indenfor i Culver Posts studie 1 med Samsungs 34-fods 8K LED-skærm. Foto: Samsung

Enten 8K eller 4K

Det ene studie er udstyret med en 34-fods 8K IWA LED-skærm fra Samsung, mens et andet er udstyret med en DCI-certificeret (Digital Cinema Initiative) 'Onyx' 4K LED-skærm, også fra Samsung. De suppleres af Meyer Sound Ultra Reflex lydsystemer med Dolby Atmos. Culver Posts tre andre studier er stadig udstyret med 4K-biografprojektorer fra Christie. - "Samsung har forpligtet sig til at bruge innovativ skærmteknologi til at revolutionere den måde, hvorpå indhold skabes og forbruges," sagde David Phelps, leder af Display Division, Samsung Electronics America. "Det nye Culver Post post-produktionsstudie markerer en håndgribelig milepæl mod fremtiden for biograf og postproduktion. Filmskabere og skabere kan nu redigere og opleve videoindhold, som det ville blive set og hørt på den store skærm for at muliggøre fordybende historiefortælling, der efterlader et varig indtryk på publikum."

Culver Post LED

I studiet findes også Sonys HDR referencemonitorer. Foto: Samsung

Næste skridt: LED-biografer

Det er kun muligt at opleve HDR-billedkvalitet på OLED og high-end miniLED LCD TV. Biografer skal udskifte projektoren med en LED-skærm for at muliggøre HDR, hvilket så godt som alle nye storfilm udgives i. Der findes kun en håndfuld biografer med LED-skærm i verden. Ingen af dem er lokaliseret i Danmark. Nogle af dem findes til gengæld i Culver Teatre, som er åben for alle biografgængere. Culver Teatre ligger i samme bygning som Culver Post i Los Angeles. Kun udvalgte film vises i disse LED-biografer, men vær opmærksom på, at ikke alle de fremviste film er optimeret til skærmene, ej heller i HDR. Derudover har bevægende billeder en tendens til at hakke på grund af den lave billedfrekvens på 24fps, hvilket forværres i HDR. Af samme årsag er Hollywood ved at overgå til HFR, altså højere billedfrekvens. Læs også: Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film LED-skærme kan give et markant visuelt løft i biografen i forhold til projektorer, men skærmene er stadig meget dyre at installere, samtidig med, at der er udfordringer såsom centerlyd. Desuden skal hele processen med at lave film i Hollywood tilpasses og udvikle sig for at imødekomme dem. Det er en proces, der er i gang, men det vil tage mange år på grund af manglende villighed og økonomi til at investere i biografer. Læs også: 'Elemental' er Pixars første 4K HDR film i biografen

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

24 May 2024 |

Samsung fremviser første QD-LED (NanoLED) skærm

24 May 2024 |

Android 14 til TV får bedre ydeevne, Energi-tilstande, hjemme-hubs mm.

23 May 2024 |

DRs nye nyhedskanal kommer på kabel-tv

23 May 2024 |

Sharp trækker sig fra produktion af skærmpaneler

23 May 2024 |

'Dune 2' kan nu streames på Max i 4K – se hvad der ellers er på vej

22 May 2024 |