Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason'Elemental' er Pixars første 4K HDR film i biografen - FlatpanelsDK

'Elemental' er Pixars første 4K HDR film i biografen

20 Jun 2023 | Rasmus Larsen |

Danskere må spejde langt efter moderne biografer, men hvis du nærmer dig en Samsung Onyx-udstyret biograf, så kan du for første gang opleve en Pixar film i 4K HDR i stort format.

Sammenlignet med traditionelle SDR-projektorer, der har været brugt i over 100 år i biografer, er Dolby Cinema – der ikke findes i Danmark – et skridt frem, om end der stadig kun er tale om EDR (Enhanced Dynamic Range).

Samsungs LED-skærme, kendt som Onyx, var de første, der blev certificeret til biografstandarden DCI (Digital Cinema Initiatives) i 4K HDR, hvilket giver forøget kontrast/lysstyrke (op til 300 nits maksimal lysstyrke, næsten 6x højere end biografprojektorer) og en udvidet palette af farver.

 Læs også: HDR i biografen kan kræve opgør med traditioner

Onyx er en ægte LED-skærm – opbygget af moduler – hvor hver enkelt pixel består af dedikerede lysdioder i modsætning til "LED TV" og "miniLED TV", som er konventionelle LCD TV med LED-bagbelysning med relativt få lysdioder.

Samsung installerede den første Onyx-skærm i Lotte Cinema World Tower i Seoul, Sydkorea, i juli 2017, og Onyx-skærme er nu leveret til 120 biografer verden over, ifølge selskabet. Samsung har ikke delt ikke en liste over lokationer, men der findes ingen i Danmark. Opdatering: Et kort over Onyx-skærme kan findes her.


Første biograffilm fra Pixar i 4K HDR

Seere har i noget tid kunnet opleve Pixar film derhjemme i 4K (typisk opskaleret) og HDR ved hjælp af UHD Blu-ray, Disney+ og filmtjenester som Apple iTunes. Læs også: Oversigt: Film i 4K HDR og Atmos på Apple TV (iTunes)

Elemental HDR cinema

Pixars Elemental i Samsungs Onyx LED-biograf. Foto: Samsung

Pixars nye animationsfilm Elemental er imidlertid den første, der er skabt i 4K HDR til biografer og som bliver vist i biografer i 4K HDR. Filmen vil blive vist sådan eksklusivt på Samsung Onyx LED-biografskærme. - "Pixar er kendt for at skubbe til grænserne for både teknologi og kunst, og fortsætter denne arv med vores seneste film Elemental," sagde Dominic Glynn, Senior Scientist hos Pixar. "Med Onyx har Samsung taget et dristigt spring fremad ved at implementere ekstraordinær teknologi i en skala, der muliggør et overbevisende spring i biografbilledkvalitet. For første gang vil publikum kunne opleve vores højeste lysstyrke, rige og detaljerede HDR-billeder på store, skarpe biografskærme, der viser Pixars mest ambitiøse arbejde til dato. HDR-biografer leverer en virkelig frisk visuel oplevelse til vores globale publikum og filmskaberne hos Pixar er begejstrede for at dele denne unikke version af Elemental med verden."

Pixar planlægger mere 4K HDR

Pixar planlægger at fortsætte med at skabe nye film i 4K HDR til Samsung Onyx, bekræftes det. Initiativet vil sandsynligvis også blive udbredt til andre typer LED-biografskærme i fremtiden, idet LG, Sony og andre ligeledes arbejder på at få biografer til at installere deres LED-skærme. Pixars næste to film bliver Elio, der får premiere i marts 2024, og Inside Out 2, der får premiere i juni 2024.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Første spil der virker med Dolby Atmos på PlayStation 5

21 Sep 2023 |

Amazon begynder at bruge AI til søgning og kunst i TV-skærme

21 Sep 2023 |

A17 Pro chip baner vej for AAA-konsolspil på Apple TV

20 Sep 2023 |

YouSee Streamer lanceres i dag – gratis for nye tv-kunder

20 Sep 2023 |

TV 2 Play: Pas på hjemmesider der tilbyder hjælp med opsigelse

20 Sep 2023 |