Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilm i High Frame Rate vinder indpas - FlatpanelsDK

Film i High Frame Rate vinder indpas

02 Apr 2024 | Rasmus Larsen |

Modsat tidligere fejlslagne forsøg på HFR såsom Hobbitten, ser en ny bølge af film i høj billedfrekvens ud til at slå igennem. Warners Godzilla x Kong er seneste eksempel.

I Vesten var James Cameron først på banen med en ny tilgang til High Frame Rate, altså højere billedfrekvens end de 24 billeder per sekund som næsten alle film skabes i. Teknologien blev brugt til 3D-fremvisningen (i 48fps) af Avatar: The Way of Water i visse biografer.

Denne nye tilgang kaldes til tider filmisk HFR – cinematic HFR – og muliggøres af et nyt værktøj med navnet TrueCut Motion, udviklet af Pixelworks. I tekniske termer er der tale om 'motion grading', hvor udtrykket i bevægelser kan justeres scene-for-scene med henblik på at reducere judder, samtidig med, at man undgår den utilsigtede "sæbeopera"-effekt fra tidligere HFR-film såsom Hobbitten.

Højere billedfrekvens (end 24fps) er nødvendig ikke kun for at øge opløsningen i bevægende billeder, men også for at afbøde hakkende bevægelser (judder), der forværres i takt med, at der panoreres hurtigere eller billedet bliver lysere.

 Læs også: Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film


Disney startede showet

I januar 2024 meddelte Disney, at Avatar: The Way of Water for første gang bliver tilgængelig i 48fps HFR til hjemmebrug, dog kun på Apple Vision Pro. Disney har underskrevet en flerårig aftale om at udgive film i TrueCut HFR. Siden da har Flatpanels berettet om flere biografudgivelser i TrueCut HFR-formatet, heriblandt Argylle og Kung Fu Panda 4. Flatpanels har nu erfaret, at Godzilla x Kong: The New Empire også udgives i 48fps HFR. Den vises i formatet i alle Cinity-biografer (Odeon) fra den 3. april. Det er Warners første udgivelse i TrueCut HFR. Flatpanels er ikke bekendt med danske biografer, der viser filmen i formatet.

Godzilla x Kong

Den nye Godzilla x Kong fremvises i 48fps HFR i visse biografer – men ikke i Danmark. Foto: Warner Bros

HFR vinder indpas

Det er tre film i 2024, hvilket kan sammenlignes med det forrige årti af HFR-film, hvor Hobbitten-trilogien blev udgivet i henholdsvis 2012, 2013 og 2014, efterfulgt af Billy Lynn's Long Halftime Walk i 2016 og Gemini Man i 2019. Læs også: HFR – UHD-teknologien som man sjældent hører om Med Apple, Disney, Universal og nu Warner ombord, står det klart, at HFR vinder indpas. I øjeblikket er, eller bliver, HFR-udgaverne kun tilgængelige til hjemmebrug på Apple Vision Pro. Som tidligere skrevet, så planlægger Pixelworks dog at introducere logo-certificeringsprogram til TV-skærme og andre forbrugerenheder for at sikre korrekt afspilning af film i TrueCut HFR-format.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 LG OLED (B4, C4, G4) – starter lavere

12 Apr 2024 |

TCL træder ind på monitor-markedet med miniLED LCD

12 Apr 2024 |

James Camerons 4K-genudgivelser har vist sig kontroversielle

11 Apr 2024 |

Sårbarheder i webOS rammer tusindvis af LG TV – opdater nu

11 Apr 2024 |

Banebrydende at global streamer opruster med topfodbold i Danmark

10 Apr 2024 |

TCL afslører C855 miniLED LCD TV med op til 2304 zoner, 3500 nits

10 Apr 2024 |