Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFra slemt til værre for 8K TV i 2023 - FlatpanelsDK

Fra slemt til værre for 8K TV i 2023

05 Oct 2023 | Rasmus Larsen |

8K har ikke formået at overbevise forbrugerne og i 2023 er situationen blevet forværret, idet flere TV-producenter har forladt 8K-markedet. Ændrer det sig?

Vanskelighederne med at sælge 8K TV er ingen hemmelighed.

Sidste år nedskrev markedsanalysefirmaet Omdia igen sin prognose for 8K TV fra 9 millioner enheder ude i stuerne i 2025 til kun 2,7 millioner ved udgangen af 2026. På verdensplan, vel at mærke. I 2021 udgjorde 8K TV kun 0,15% af alle solgte TV-skærme.

På daværende tidspunkt udtalte Omdia, at forbrugere mangler gode grunde til at købe 8K TV blandt andet på grund af begrænset tilgængelighed af indhold og ineffektiv markedsføring.


8K TV i 2023

Der er ikke sket store ændringer i mellemtiden, ud over at 8K-markedet i 2023 er i endnu dårligere form, med meget afdæmpede forventninger til fremtiden. I 2022 præsenterede EU nye, strengere energikrav til alle TV-teknologier uanset opløsning, samtidig med, at undtagelserne for 8K og microLED blev fjernet, så disse teknologier nu også skal efterleve kravene. De nye regler trådte i kraft fra marts 2023. Tv-branchen advarede om, at den nye EU-forordning i praksis kunne betyde salgsstop for 8K TV i 2023. I virkeligheden endte EU som syndebuk, for 8K-markedet var allerede ekstremt svagt. Et par måneder senere, i januar 2023, udmeldte TCL deres beslutning om ikke at lancere 8K TV i 2023, mens LG sagde, at deres 8K LCD TV kun bliver tilgængelige på få udvalgte markeder – og LGs nye 8K OLED, Z3, er stadig ikke dukket op. I marts 2023 bekræftede Sony, at de heller ikke lancerer nye 8K TV i 2023. Andre store TV-producenter såsom Panasonic, Philips og amerikanske Vizio har stadig til gode at lancere en eneste 8K-model. De to førstnævnte aktører har ved flere lejligheder pointeret, at de ikke mener, at markedet er klar. Samsung sælger stadig flere 8K LCD-modeller.

 Samsung 8K

Samsung tilbyder stadig adskillige 8K LCD TV der markedsføres som 'Neo QLED'. Foto: Flatpanels

Høje priser, brudte løfter

Fra forbrugerperspektivet giver det mening, idet de nuværende, dyre 8K LCD-modeller tilbyder billedkvalitet, der enten er dårligere eller sammenlignelig med de bedste 4K LCD-modeller, som er meget billigere, og ringere billedkvalitet end ethvert 4K OLED TV. Visse skærmproducenter hævder, at den eneste måde, hvorpå 8K kan levere en meningsfuld opgradering ift. 4K, er ved brug af selv-emitterende skærmteknologier såsom OLED og microLED. 8K OLED TV er stadig uforholdsmæssige dyre, med en prislap på 190.000 kroner i 88-tommer. Sideløbende kæmper producenterne med at muliggøre 4K-opløsning på selv store microLED-skærme, der koster over 100.000 dollars. Tv-producenternes løfter om magisk opskalering til 8K holder heller ikke vand. 8K TV mangler generelt videodekodere, der er i stand til at håndtere de nyeste 8K video-codecs. Læs også: Nyt VVC video-codec er 41% mere effektivt end HEVC til 8K, ifølge test Og flere undersøgelser peger på, at få seere overhovedet kan se forskel på 8K og 4K. Dette er også konklusionen i en dobbel blindtest udført af Pixar, Amazon, LG , ASC og Warner Bros.

Indholdsproblemet

Hvorfor skal forbrugerne så købe 8K TV? Måske kan tilgængelighed af 8K-indhold ændre købernes perspektiv. Desværre er der stadig tæt på intet 8K-indhold tilgængeligt otte år efter, at Sharp lancerede det første 8K TV. YouTube tilbyder en håndfuld brugerskabte videoer og der er nogle demovideoer derude, men det er omtrent omfanget.

YouTube 8K

YouTube tilbyder et udvalg af 8K-videoer på 8K TV med AV1-chip, men der er ikke meget andet 8K derude

Amazon og Netflix var tidligt på banen med 4K, og de har senere fået selskab af Apple TV+, Disney+, Max og et par andre. Indtil videre har ingen af de store streamingaktører dog vist interesse for at lancere en 8K-tjeneste. Vi forventer heller ikke, at UHD Blu-ray tager springet til 8K. Læs også: Hvorfor et 8K disk-format er usandsynligt

Hvad skal der til?

Visse film og serier optages i dag i en opløsning, der overstiger 4K, og den computerhardware, der er påkrævet til at redigere 8K-video, findes allerede, så det er ikke umuligt, men det er næppe nok til at vække bred forbrugerinteresse for 8K, idet mange seere nok allerede oplever, at 4K er mere end godt nok. Gaming er en joker, men Sonys lovede 8K-support til PlayStation 5 mangler stadig og selv hvis det sker, så er PlayStation 5 ikke kraftfuld nok til at afvikle de største spil i 8K. Det kommer til at tage mange endnu før spilmarkedet overgår til 8K. Måske bliver det noget helt andet, såsom virtual reality (VR), der kommer til at drive udviklingen videre fra 4K-opløsning?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Status på UHD Blu-ray i 2024

26 Apr 2024 |

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |