Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips 5605H - FlatpanelsDK

Test: Philips 5605H

|


Philips 5605H test

Philips 5605H erstatter 5604H modellen fra 2009, som en ny mellempris model uden Ambilight, og uden de mest sofistikerede billedkredsløb fra Philips dyrere modeller. På den anden side har 5605H nogle af de billedsystemer, som gjorde tidligere års topmodeller fra Philips populære. 5605H er også blevet opdateret med LED - og faktisk ikke Edge LED (som på Samsungs Tv), men backlit LED (uden lokale dimming), hvor dioderne sidder bag selve paneler.

Vi har tidligere testet andre mellempris Tv såsom Samsung C6005, men hvordan klarer 5605H sig? Og er 5605H serien et godt køb til pengene? Det vil Flatpanels finde ud af i denne test af 52” modellen af 5605H.

This review in English: Philips 5605H review

Philips 5605H er tilgængelig i 32, 37, 40, 46 og 52 tommer kaldet 32PFL5605H, 37PFL5605H, 40PFL5605H, 46PFL5605H og 52PFL5605H.

Vores store HDTV tema kører. I denne uge bringer vi nyheder, tests og artikler omkring HDTV og kigger nærmere på mulighederne der findes for HDTV og digitalt Tv på det danske marked, samt tester de danske Tv-udbyderes billedkvalitet. Følg vores store HDTV Tema her.


Panelstørrelse:52" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:2 ms (bew)
Kontrastforhold:500.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:450 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176/176
Panelnummer (Type):LCD (VA)
Vægmontering:
Drejefod: (ikke på 40" og ned)
Størrelse (HxBxD): 76.7cm x 115.5cm x 8.7cm (uden fod)
Vægt20,5 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (2 indgange, 1 HDMI 1.4)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet

Pris og forhandler:

40"46"


De første indtryk

Philips 5605H har en sort ramme i blank plast. Tv’et har runde og bløde kanter og ifølge Philips skal dette især appellere til det kvindelige publikum.

Philips 5605H test
Philips 5605H test


Foden er lavet i glas og tonet i en sort nuance. Den har en drejefunktion, som giver brugerne mulighed for manuelt at dreje Tv’et til den ønskede position (ikke på 40" og ned).

Philips 5605H test
Philips 5605H test


Indgangene er placeret på bagsiden af Tv’et og peger nedad, hvilket er positivt, da eventuel vægmontering derved foregår problemfrit.

Philips 5605H test
Philips 5605H test


5605H er ikke ligefrem et tyndt Tv og kabinettet fylder en del bagtil. Dette skyldes primært, at Philips har valgt at indbygge et baggrundsbelyst LED system i stedet for Edge LED (hvor dioderne sidder langs kanten), som de fleste af de meget slanke Tv anvender.

Philips 5605H test
Philips 5605H test


På venstre side af 5605H fandt vi en USB-indgang til tilslutning af for eksempel USB nøgler, samt en HDMI-indgang. 5605H har 3 HDMI-indgange i alt, og den ene er HDMI 1.4.indgang med ARC (audio return channel).

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Til 2010-modellerne har Philips udviklet en ny fjernbetjening. De dyrere modeller har aluminium fjernbetjeninger, mens 5605H har den nye type fjernbetjening i en plastik udgave.

Philips 5605H test
Philips 5605H test


Designet er en smagssag, men det er tydeligt, at Philips har forsøgt at reducere antallet af knapper drastisk. Nu findes kun de mest anvendte knapper på fjernbetjeningen.

Personligt kan jeg bedre lidt den gamle fjernbetjening, og én ting, som generer mig med den nye fjernbetjening, er, at der er ingen source-knap. For at vælge mellem forskellige indgange, skal man i stedet trykke på Home-knappen, og vælge enhed herfra. Jeg føler også, at knapperne er for små - især kanalknapperne.

Se billedet nedenfor for at se Philips menustruktur, hvorfra man også vælger kilde.

Philips 5605H test
Philips 5605H test


Philips har også en USB-port på den en side, som klarer musik, billeder og video fra en USB nøgle. Når du indsætter en USB-enhed vil Tv’et automatisk registrere enheden.

Den grafiske brugerflade for USB-funktionen er ikke videre attraktiv, men det er effektivt og navigation er hurtigere end på 2009 modellerne. Jeg havde ingen problemer med musik og billeder, og afspilningen forløb glidende.

Videounderstøttelsen er tilstrækkelig. Jeg prøvede med både AVI, MPEG-2 og MPEG4 og her fik jeg både lyd og video igennem uden problemer. 5605H kan også afspille MKV ifølge specifikationerne, men med mit HD MKV testklip, hakkede 5605H meget og billedet blev ikke gengivet særlig pænt.

Philips 5605H test
Philips 5605H test


I menuerne har 5605H følgende billedindstillinger: lys, contrast, farve, farvenuance, skarphed, støjreduktion, farvetone (farvetemperatur), Sædvanlig farvetone (RGB), og lyssensor.

I den avancerede menu kan du finde: HD Natural Motion, 100Hz ClearLCD (med high, mid, low og off), Advanceret skarphed, dynamisk kontrast, dynamisk baggrundslys, MPEG artefakt-reduktion, farveforbedring, og gamma,

Du kan også vælge fra disse billedprofiler: Personlig, Livagtig, Naturlig, Biograf, Spil, Energibespar., Standard, Foto og Sædvandlig.

Sædvanlig profilen er en velkommen tilføjelse, fordi Philips tidligere gemte brugerdefinerede indstillinger i profilen kaldet personlig. Så hvis du valgte naturlig billedprofilen ændrede en billedindstilling, så ville de nye billedindstillinger blive gemt i Personlig billedprofilen.

Problemet var, at hvis du havde lavet en komplet kalibrering i Personlig profilen, og du efterfølgende valgte Levende profilen og kom og blot én værdi, ville alle billedindstillingerne fra Levende profilen blive gemt i Personlig profilen – og derfor også overskrive din gamle kalibrering.

Strømforbug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.

Nedenfor har jeg målte strømforbruget på 52” versionen af Philips 5605H.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Standby0,0 W0,0 W
SD109,5 W57,8.5 W
HD109,5 W57,8 W



Efter kalibrering målte jeg energiforbruget til 57,8 W. Det er meget, meget lavt for en 50-52” tommer model, og er muligt på grund af det baggrundsbelyste LED system som 5605H anvender.

Sammenlignet med for eksempel Samsungs C6005, der er en 40” Edge LED model, som forbruger 72,2 W efter kalibrering, er Philips 5605H næsten i en klasse for sig selv.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af Philips 5605H

Jeg startede ud med en out-of-box måling på Philips 5605H i Standard billedprofilen. Du kan se resultatet nedenfor.

Philips 5605H test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Billedkvaliteten i standard-profilen er ikke særlig imponerende. Farveafvigelserne er for høje og farvetemperaturen er også meget høj, hvilket dette giver os et alt for blåligt og koldt billede.

    Et af de største problemer med Standard billedprofilen og den upræcise billedkvalitet, er, at gamma ikke er særlig præcis. Vi sigter mod en gamma på 2,2 for hele gråtoneskalaen, men 5605H har en gamma som stiger fra 1,3 til 2,2. Det betyder, at de lyse farver er alt for lyse og at billedkvaliteten er ubalanceret.

    Læs mere om og se billedeksempler af hvad udtryk som gamma og farvetemperatur betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    5605H har også en masse dynamiske billedforbedringsteknologier aktiveret i Standard profilen, som dybest set betyder, at billedet bliver meget hårdt, lyst og kunstigt at se på.

    Jeg prøvede derfor at skifte til Biograf profilen for at se om denne havde bedre nøjagtighed. Biograf og Film-profiler er typisk dem med bedst billedkvalitet på fladskærms-Tv.

    Philips 5605H test


    Biograf profilen er en smule bedre, men ikke ligefrem præcis. Gamma er stadig upræcis og stiger fra en lav værdi i de lyse gråtoner til en høj værdi i de mørke, og farverne er for overmættede.

    Derfor kalibrerede jeg 5605H og her er mit resultat.

    Philips 5605H test


    Jeg formåede at forbedre billedkvaliteten en del. Jeg fik dog aldrig en perfekt 2,2 gamma. Jeg var nødt til at tage fat i RGB (rød, grøn, blå) for at forbedre gamma på 5605H simpelthen fordi 5605H ikke har tilstrækkelige indstillingsmuligheder der tillader dette på en anden måde. Det er en omvej, men ved at justere på RGB indstillingerne kunne jeg få mere præcis gamma og derved farvegengivelse.

    Efter min kalibrering varierede gamma fra 2,05 til 2,35, hvilket betyder, at farverne ikke erhelt korrekte, og gråtoneskalaen ikke er helt balanceret. Det er dog meget bedre end de 1,3 til 2,2 gamma som vi målte i Standard profilen.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Det lykkedes mig også at forbedre farvetemperaturen på 5605H, og jeg sænkede lysstyrken på 5605H for at få et bedre all-round billede.

    Jeg savner dog mere præcise forudindstillede billedprofiler på Philips 5605H. F.eks. en THX profil, som LG og Panasonic har indarbejdet i deres seneste G20 og LE8500 modeller. Eller hvert fald en mere præcis Biograf-profil.

    Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger på 5605H. Alle indstillinger er fra 52 tommer modellen 52PFL5605H.

    Efter kalibrering
    Profil:Sædvandlig
    Kontrast45
    Lys:50
    Farve:50
    Skarphed:0
    Støjreduktion:Fra
    HD Natural MotionTil
    100 Hz Clear LCDTil / Fra
    Avanceret skarphedFra
    Dynamisk KontrastFra
    Dynamisk baggrundslysFra
    MPEG artefakt-reduktionFra
    FarveforbedringFra
    Gamma4
    LyssensorFra
    FarvetoneSædvandlig
    • White point red:110
    • White point green:89
    • White point Blue:60


    Som sagt før var nødt til at justere RGB indstillingerne for at forbedre billedkvaliteten. Der er en"lys" indstilling i menuen, der kan ændre gamma, men det ændrer kun den overordnede gamma og er ikke nyttigt, når gamma fra start af ikke er stabil.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Jeg har også sænket lysstyrken på 5605H. Dette gøres med ”Kontrast”-indstillingsmuligheden i menuen. Mine RGB indstillinger kan ses i tabellen ovenfor. Jeg er også øget den indstilling der kaldes gamma i menuen til 4. Med disse indstillinger formåede jeg at forbedre resultatet. Resultatet er ikke perfekt, og nogle af de mørkeste farver har en smule for meget rød i sig, men det er ikke kritisk.

    Alt i alt er dette et meget bedre kompromis end Standard billedprofilen.

    Billedkvalitet på Philips 5605H

    Dette afsnit omhandler billedkvaliteten på Philips 5605H med de kalibrerede indstillinger.

    Jeg startede ud med at kigge på Philips 5605H i dagtimerne og nedenfor kan du se et billede af 5605H i et oplyst rum på en let overskyet dag.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Panelet på 5605H er mat med en meget svag blank overfladebehandling. 5605H har ingen alvorlige refleksioner fra panelet i dagtimerne og generelt klarer 5605H sig godt i dagslys. Reflektioner er reduceret betydeligt på panelet, men den blanke, sort ramme har dog nogle refleksioner.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    SD (fællesudtryk for tv-signaler og DVD) billedkvaliteten er fair. Detaljegraden er ikke fantastisk, og billederne synes en smule behandlet, selv om de fleste billedkredsløb er deaktiveret. Dette giver en billedkvalitet, som kan have et lidt kunstigt look i visse scener.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    HD billedkvlaiteten er pæn og ligger ligesom gennemsnittet af LCD-TV i denne prisklasse. Detaljegraden er god på det meste indhold, men 5605H mister dog lidt detaljer når der er bevægelse på skærmen, f.eks. i forbindelse med sport og actionfilm.

    1080p24 formatet blev håndteret korrekt, men du skal huske at deaktivere de mange dynamiske kredsløb for at få korrekt 1080p24 afspilning fra Blu-ray film.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Responstiden på Philips 5605H er bedre end gennemsnittet. Jeg så nogle en tendens til mindre slør og sløring af hurtige billeder i sport og action, men ikke noget kritisk.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Philips 5605H har også den samme mængde slør på lyse og mørke farver, og dettee lement er vigtigt for det samlede indtryk af billedkvaliteten i hurtige scener på fladskærme. En stor del af 2008 og 2009 LCD-TV modellerne fra Sony og Samsungs havde større problemer med slør i mørke farvenuancer, hvilket gav dårlig gengivelse af mørke film og spil.

    5605H har en svag tendens til Overdrive slør. Overdrive slør viser sig typisk ved, at det har en farvenuance, og på 5605H kan sløret omkring et bevægende objekt have en svag tendens til at blive blåligt.
    Jeg så det kun, når et hvid eller lyst objekt bevægede sig henover en sort baggrund (f.eks. rulletekster), men det er ikke kritisk.

    Alt i alt har 5605H har en responstid der er over gennemsnitet for LCD-TV, men samtidig er den ikke lige så hurtig, som scanning backlight LCD-skærme såsom LG LE8500 og Philips egen 9664H og ikke lige så hurtig som plasma-modeller.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Philips 100 Hz system er ret aggressivt. Det formår at gengive et mere glidende billede, men med en masse artefakter og støj i billedet som resultat. Billedet får også et kunstig udtryk, og jeg foreslår, at du enten sætter 100 Hz systemet til low eller slår det fra i menuen.

    Input lag (forsinkelse på signalet til billedet bliver vist) er for høj, når de mange dynamiske kredsløb er slået til, men hvis du slår disse fra faldet input lag falder til omkring 50 ms. I game mode målte jeg input lag til 20-30 ms, som rent faktisk er ganske fornuftigt sammen med spilkonsoller såsom PlayStation 3 eller Xbox 360.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Black level0.06 cd/m20.03 cd/m2
    Lysstyrke315 cd/m2129 cd/m2
    Kontrastforhold5250:14300:1
    Kontrastforhold usikkerhed +/- 50


    Efter kalibrering målte jeg en sortniveauet til 0,03 cd/m2. Dette er flot for en et LCD-TV uden local dimming og og faktisk det bedste resultat vi har opnået fra et LCD-TV uden local dimming hidtil. Samsungs Edge LED C6005 model har et sortniveau på 0,05 cd/m2

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Det er også bedre end Sharp LE705, der benytter en tilsvarende backlit LED løsning uden local dimming.

    Shadow detail er ikke så overbevisende på 5605, og det havde jeg heller ikke forventet på baggrund af den lidt for upræcise gamma. Jeg kan skelne de fleste gråtoner, men dem der ligger tættest på sort, gengives blot som sort. Det betyder også, at nogle af detaljerne går tabt i mørke filmscener.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Endelig undersøger jeg Philips 5605H for clouding / backlight bleeding problemer, som er udtryk for, at der slipper mere lys igennem skærmens panel i f.eks. hjørnerne eller kanterne af skærmen. Nedenfor kan du se 52PFL5605H i et helt mørkt lokale.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Philips har ingen problemer her, og resultat er flot. Netop på dette punkt klarer skærme med backlit LED systemer sig fortrinligt og vi så det samme på Sharp LE705. Dette er meget positivt og 5605H fortjener ros.

    På den anden side; på grund af de 52 tommer og faldet i kontrast fra betragtningsvinkler kan hjørnerne af skærmen kommer til at se lidt lysere ud, hvis man sidder meget tæt på Tv’et. Dette er en effekt af betragtningsvinklerne og ikke clouding.

    PC og mediecenter

    Jeg havde ingen problemer med at tilslutte en PC eller en Mediecenter. Bare sæt Pc’en til at sende en opløsning på 1920x1080 og du får 1:1 pixelmapping på Philips 5605H.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er ikke sælig brede. Betragtes Tv’et fra en større vinkel får panelet også en rødlig/lilla farvning på de lyse nuancer. Intensiteten af farverne reduceres også synligt.

    Kontrast og sort reduceres ikke drastisk, men reduktionen fra vinkler er dog synlig.

    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Philips 5605H test
    Philips 5605H test


    Lyden

    Højttalerne er faktisk fine og bedre end de fleste Tv i dag. Philips er stadig en af de få producenter, der indbygger anstændigt lyd i flere af deres modeller.

    Jeg vil ikke påstå, at højttalerne i 5605H er direkte gode, men de er anstændige. 5605H har mere punch og dybde i lyden end de fleste fladskærme i dag. Det dybe kabinet giver naturligvis Philips mulighed for at sætte bedre højttalere i Tv’et, men jeg må stadig rose Philips 5605H for bedre højttalere end det gennemsnitlige fladskærms-Tv.

    Jeg anbefaler dog stadig et separat lydsystem til film og spil.

    Konklusion

    Philips 5605H har nogle basale USB multimediefunktioner, men har hverken Internet funktionalitet eller DLNA. Indgange peger nedad, hvilket er posititv, men den nye fjernbetjening er ikke specielt god, og knapperne er for små efter min mening.

    En interessant ting ved 5605H, er, at det har et baggrundsbelyst LED system, modsat Edge LED som bruges på de fleste andre Tv med LED. Og selvom Philips ikke anvender local dimming, så sikrer LED bedre ydelse og stort set perfekt fordeling af lyset fra baggrundsbelysningen, hvilket betyder, at der ikke slipper mere lys igennem i f.eks. hjørnerne. LED sikrer også et meget lavt energiforbrug.

    Standard billedindstillingerne på 5605H er for ekstreme og billedet er overmættet, kunstigt og upræcist. Alt for mange dynamiske kredsløb er aktiveret og derfor er en kalibrering en nødvendighed. Det lykkedes os at få mere præcis billedkvalitet, men 5605H tillod os aldrig at få ordentlig farvenøjagtighed. Sortgengivelsen er på den anden side god, og responstiden over gennemsnittet sammenlignet med andre LCD-TV.

    Ud over farvegengivelsen og gamma der ikke er 100% nøjagtig, har 5605H en del positive billedkarakteristika, og det er uden tvivl en forbedring i forhold til sidste års 5604H model. Tv’et konkurrerer ikke med dyrere modeller, men du kan forvente et ganske fint mellempris-Tv med Philips 5605H - endda til en fair pris.

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få direkte besked, når nye anmeldelser kommer online.

    Pris og forhandler:

    40"46"


    PositivNegativMålgruppe
    Ingen ujævnheder I baggrundsbelysningFarvenøjagtighedStuen
    SortgengivelseStandard billedindstillingerMindre rum
    USB DivX understøttelseShadow detailSommerhuset
    Lavt strømforbrugUpræcis gamma
    Lav input lagFor små knapper på fjernbetjening
    Fair responstidBetragtningsvinkler


    Philips 5605H debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Debat af Philips 5605H

  • Flere anmeldelser

    Test: Samsung S95D QD-OLED

    12 Sep 2024 |

    Test: Sonos Ace til TV-lyd

    09 Sep 2024 |

    Test: Philips OLED809

    03 Sep 2024 |

    Test: 115" TCL X955 Max

    26 Jun 2024 |