Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonIngen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker - FlatpanelsDK

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 | Rasmus Larsen |

Med sine lyse og farverige billeder er Inderst inde 2 skabt til at udfolde sig i HDR. Filmen udgives i biografer i HDR-format, men kun ca. 100 biografer er udstyret til det. Ingen i Danmark.

"Film skal ses i biografen", sagde kulturjournalist Ole Michelsen gennem mange år i sit filmmagasin Bogart. Men holder udsagnet stadig?

Samtlige film fra animationsstudiet Pixar kan hjemme i stuen opleves i High Dynamic Range (HDR) med udvidet dynamik i lys og farver. Nyere udgivelser, såsom Coco, skabt med HDR i tankerne, ser ekstraordinært flotte ud i formatet.

Disney-ejede Pixar er nu begyndt at opfordre biografer til at omfavne HDR-standarden. Det skriver Hollywood-mediet Variety. Det skal sikre, at biografgængere kan opleve de animerede film som tiltænkt.

HDR udgør dog en så stor teknologisk udfordring, at det kan tvinge biografer verden over til at bryde med over 100 års tradition og droppe projektoren.


Teknologi løfter historiefortælling

Nye lyd- og videoteknologier kan løfte historiefortællingen, mener Pixar, hvilket måske i endnu højere grad er sandt for Inderst inde 2 (Inside Out 2), der er efterfølgeren til Inderst inde fra 2016. - "Vi er generelt meget begejstrede omkring biografens fremtid, hvad angår mulighederne for historiefortælling," sagde Dominic Glynn, Senior Scientist hos Pixar, til Variety i sidste måned med reference til Pixars plan om at udbrede HDR. "Det fører til nye muligheder for at fortælle historier og bringe fordybelse til publikum."

Inderst inde 2 i HDR

Inderst inde 2 er som skabt til HDR. Foto: Disney/Pixar

'Inderst inde 2' i HDR

Inderst inde 2, som i Danmark har biografpremiere den 13. juni, udsendes i 4K SDR (Standard Dynamic Range) i IMAX, Dolby Cinema (findes ikke i Danmark) og andre 4K-kompatible biografer. Filmens biografudgivelse i HDR-format, med 300 nits højlys der mere præcist fremviser instruktørens ønsker, kan imidlertid kun verden over opleves i omtrent 100 biografer, som er certificeret til HDR-fremvisning, eksempelvis Samsung Onyx. Det er samme skærmteknologi, som Samsung forsøger at kommercialisere som 'microLED TV' til forbrugere. Ingen danske biografer er udstyret med de modulbyggede LED-skærme, hvor hver pixel består af lysdioder – intet LCD-panel nødvendigt. Læs også: Danske film med filmstøtte er bundet til biografen I 2019 bekræftede Samsung, at Onyx LED-skærme var installeret i 16 lande verden over, heriblandt USA, Indien, Kina, Malaysia, Sydkorea, Tyskland, Schweiz, Østrig, Frankrig og Spanien. Os bekendt er der ikke kommet statusopdateringer siden da.

HDR med projektorer?

Pixar har tidligere udgivet Lightyear og Elemental i HDR i biografer. Tidligere på året genudgav animationsstudiet også tre coronatitler, Soul, Luca og Turning Red, i HDR i udvalgte biografer i USA. Den høje pris på LED-biografskærme, der starter på ca. 300.000 dollars, risikerer at udvande konceptet om HDR i biografen. HDR er allerede blevet udvandet på forbrugermarkedet, hvor billige LCD TV markedsføres som HDR-kompatible på trods af, at skærmhardwaren til at fremvise billederne med udvidet dynamik i lys og farver er fuldstændig fraværende. Projektorproducenterne Barco og Christie er begge i gang med at udvikle laserprojektionssystemer, som de hævder kan levere HDR. Ingen projektorer i dag opfylder minimumskravene til ægte HDR. Dolby Cinemas laserprojektionssystem omtales eksempelvis som EDR (Enhanced Dynamic Range) i branchen. Selv hvis Barco og Christies nye projektionssystemer certificeres til HDR under Digital Cinema Initiative (DCI) specifikationen, vil de ikke kunne opnå samme dynamik i billeder, som LED-biografskærme og OLED TV hjemme i stuen er i stand til. - Kilde: Variety

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvor længe går der fra biograf- til hjemmepremiere på nye film?

19 Jul 2024 |

Mega Movie Week var en succes i Danmark – vender tilbage i 2024

19 Jul 2024 |

Samsung lancerer sine første flade QD-OLED monitorer

18 Jul 2024 |

Er du stadig tilsluttet en antenneforening? Tv-valget er frit

18 Jul 2024 |

Opdateret: LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

18 Jul 2024 |

Apple har frigivet første offentlige beta af tvOS 18 – sådan installeres den

17 Jul 2024 |