Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonImperial har skruet gevaldigt ned for lyden - FlatpanelsDK

Imperial har skruet gevaldigt ned for lyden

14 May 2024 | Rasmus Larsen |

En verserende sag med nabohotellet hat fået den ikoniske københavnske Imperial-biograf, der er nordens største, til at skrue kraftigt ned for lyden. THX-traileren er blevet fjernet.

Imperial har ligget i hjertet af København siden 1961 side om side med Hotel Imperial. En ombygning af hotellet har betydet, at de tidligere kontorlokaler, der lå klos op af biografsalen, er blevet omdannet til hotelsuiter, hvor gæster har klaget over gennemtrængende biograflyd.

Konsekvensen har været, at Imperial siden slutningen af 2023 har skruet gevaldigt ned for lyden uden at informere biografgængerne. Det skriver medet Ekkofilm.dk.


Lyd dæmpet med op til 30 dB

Imperial dæmper i nogle scener de dybe bastoner med 30 decibel. Det sker ved hjælp af en limiter, der dynamisk justerer de lave frekvenser ift. scenen. Det har Nordisk Film oplyst til en gruppe tonemestre ved et orienteringsmøde, hvor den verserende sag blev fremlagt. Det svarer til forskellen mellem at være til rockkoncert og at stå i køkkenet og føre en samtale, ifølge lyddesigner Peter Albrechtsen. - "Når man dæmper al bund i lydbilledet, står de lyse lyde ret isoleret tilbage. De fremstår enormt skingre og overstyrede, nærmest som om de bliver afspillet på en ghettoblaster," siger lyddesigner Peter Albrechtsen til Ekkofilm. Der har i årevis været klager over for høj lyd i danske og udenlandske biografer. Målinger foretaget i CinemaxX pegede for nylig på "sundhedsskadelige lydniveauer". En dynamisk limiter er dog noget ganske andet. Det svarer mere til den 'night mode' – nattilstand – som nogle AV-receivere og soundbarer tilbyder til dynamisk at begrænse lyden i actionscener.

Imperial THX Ultimate

Imperial i København er blevet opgraderet

Se 'Furiosa' et andet sted

Som konsekvens af ændringerne er gallapremieren på både Birthday Girl og Fuld af kærlighed blevet rykket fra Imperial til Palads i København. Nordisk Film Biografer, der ejer Imperial, har i et svar til en klage fra en biografgænger, opfordret seeren til at kigge i retning af en anden biograf for at få den tiltænkte lyd, ifølge Ekkofilm. Imperial har også fjernet den velkendte THX-trailer inden filmstart. Alligevel markedsføres Imperial stadig som certificeret til både THX og Dolby Atmos. Imperial blev for få år siden opgraderet til THX Ultimate. Sagen kommer frem i lyset netop som spektaklet Furiosa: A Mad Max Saga, der er en prequel til Mad Max: Fury Road, står til at få biografpremiere. Filmen er programsat til den 21. maj. Nordisk Film Biografer har foreløbigt ikke kommenteret offentligt på sagen. - Kilde: Ekkofilm.dk

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

24 May 2024 |

Samsung fremviser første QD-LED (NanoLED) skærm

24 May 2024 |

Android 14 til TV får bedre ydeevne, Energi-tilstande, hjemme-hubs mm.

23 May 2024 |

DRs nye nyhedskanal kommer på kabel-tv

23 May 2024 |

Sharp trækker sig fra produktion af skærmpaneler

23 May 2024 |

'Dune 2' kan nu streames på Max i 4K – se hvad der ellers er på vej

22 May 2024 |