Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEr lyden i biografen alt for høj? Dansk IMAX får hård kritik - opdateret - FlatpanelsDK

Er lyden i biografen alt for høj? Dansk IMAX får hård kritik - opdateret

12 Mar 2024 | Rasmus Larsen |

Mange biografgængere klager i dag over for højt lydniveau. Morten Stjernholm satte sig for at teste påstanden i IMAX hos CinemaxX. Resultatet var "sundhedsskadelige lydniveauer".
Opdateret 13.3.2024: CinemaxX har kommenteret på sagen. Se det ekstra afsnit nederst i artiklen.
Testen blev udført den 9. marts 2024 i CinemaxX IMAX i København, hvor mediet Recorderes udsendte, Morten Stjernholm, medbragte en kalibreret SPL-måleenhed (Sound Pressure Level Meter) under fremvisningen af Dune 2. Han sad på bagerste række i salen.
IMAX lydniveau
Målingen udført af Morten Stjernholm, Recordere
Efter knap 3 timers måling var det gennemsnitlige lydtryk 96,7 dB og det maksimale lydtryk 115,8 dB. Måleenheden kan ikke registrere det fulde tryk under 35Hz, så lydtrykket er potentielt endnu højere. Organisationer som SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) anbefaler et lydtryk til dialog på 85 dBc, med et maksimalt lydtryk i f.eks. actionscener på 105 dB per højttaler, målt ved biografens optimale siddeposition. Subwoofere sættes typisk +10 dB. Læs også: Ingen danske biografer viser 'Oppenheimer' som skabt af Christopher Nolan

Sundhedsskadelige lydniveauer

Til sammenligning ligger en typisk støvsuger på 70-75 dB. 110 dB, der ofte beskrives som menneskets gennemsnitlige smertegrænse, er 16 gange højere end 70 dB. Meget høje lydtryk kan være smertefulde og give varige høreskader. For at undgå høreskader, frarådes det eksempelvis, at man opholder sig mere end 1 time i situationer med 95 dB lydtryk. Dune 2 i CinemaxX IMAX i København blev altså fremvist ved "sundhedsskadelige lydniveauer", ifølge Morten Stjernholm. - "En oplevelse som vanviddet her i IMAX er dog af den slags, der for en til at genoverveje at gå i IMAX. Der findes både sundhedsstandarder og standarder for reproduktion af film i store sale, men på trods af dette, vælger IMAX ansvarlige at udsætte biografgængerne for farlige lydniveauer i over 3 timer med en kalibrering hvor en tydeligvis inkompetent medarbejder har besluttet at prøve at slå biograf gæsterne ihjel med bas og ødelægge en ellers flot film," skriver Morten Stjernholm og fortsætter: - "Resultatet af besøget er ringen for ørerne og hovedpine der ikke har lagt sig 24 timer efter." Flatpanels har kontaktet CinemaxX i Danmark for at få en kommentar til sagen. Artiklen opdateres, hvis vi hører tilbage. Hvad er dine oplevelser med biograflyd i IMAX og andre danske biografer?

Opdateret: CinemaxX svarer

Vanessa Pihl, Cinema Manager i CinemaxX, har svaret i sagen med følgende kommentarer:
"Tak for din henvendelse vedr. lydniveauet i vores IMAX sal. Vi overholder 100% IMAX egne standarder, og afspiller filmen på de anbefalede niveauer, og altid indenfor gældende regler. Niveauerne på de enkelte film er fastsat i tæt samarbejde mellem filmens skabende kræfter og de tekniske eksperter hos IMAX – dvs. oplevelsen fremstår som filmskaberne ønsker det. Lydniveauet i IMAX bliver af nogen opfattet som værende højt. Det ved vi godt. Vi betegner selv IMAX oplevelsen som værende ”immersive” / omsluttende – en fortælling man kan blive en del af / eller fordybe sig i. Et markant lydbillede er en vigtig del af den oplevelse. Som du muligvis ved, bliver IMAX salen hver morgen kalibreret i godt en time. Her gennemtestes al det tekniske udstyr – lys og lydniveauer måles og reguleres. Dette sker under overvågning af IMAX´s kontrolcenter. Vi har i denne forbindelse ikke fået besked om hverken defekter eller forkerte indstillinger af lydniveauet. Det er svært for os at vurdere, hvorvidt din måling via en iPhone er korrekt, men vi er meget trygge ved de særlige testrutiner IMAX gennemfører. Rent tilfældigt, så har vi i disse dage besøg af en gruppe IMAX teknikere der rutinemæssigt efterser vores IMAX sal. De har ikke kunnet bekræfte dine påstande eller målinger heller. Vi beklager naturligvis din oplevelse af lyden"
- Kilde: Recordere

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 LG OLED (B4, C4, G4) – starter lavere

12 Apr 2024 |

TCL træder ind på monitor-markedet med miniLED LCD

12 Apr 2024 |

James Camerons 4K-genudgivelser har vist sig kontroversielle

11 Apr 2024 |

Sårbarheder i webOS rammer tusindvis af LG TV – opdater nu

11 Apr 2024 |

Banebrydende at global streamer opruster med topfodbold i Danmark

10 Apr 2024 |

TCL afslører C855 miniLED LCD TV med op til 2304 zoner, 3500 nits

10 Apr 2024 |