Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNæste generations 'NanoLED' (ægte QLED) skærmprototype fremvist - FlatpanelsDK

Næste generations 'NanoLED' (ægte QLED) skærmprototype fremvist

20 Jan 2023 | Rasmus Larsen |

I et lukket lokale på CES fremviste Nanosys en ægte QLED-skærm, altså selv-emitterende quantum dots. 'NanoLED' er det nye varemærkebeskyttede navn.

De nuværende "QLED" TV på markedet er konventionelle LCD TV, der bruger et lag af quantum dots (kvanteprikker) til at forbedre farverne, men før det blev et marketingterm, var QLED navnet på en af fremtidens potentielle skærmteknologer.

På CES 2023 fik CNETs Geoffrey Morrison mulighed for at se en prototype af teknologien.

- "Og der på det ene bord, længst væk fra døren, var den 6-tommers prototype, jeg var kommet for at se. En labyrint af ledninger forbandt den til flerlags printkort. Den var usandsynlig tynd; som et levende, glødende stykke papir. Et galleri af farverige naturbilleder kørte i rotation på skærmen, de-facto standardindhold til præproduktionsdemoer," skriver Geoffrey Morrison. "Det føltes som om, jeg stirrede på noget fra fremtiden, og i bund og grund gjorde jeg det også. Det er så banebrydende, at Nanosys sagde, jeg kun kunne vise et sløret billede og ikke kunne optage video."


NanoLED

6-tommer NanoLED skærmprototype. Foto: CNET

Hedder nu NanoLED

Idet QLED er optaget, kalder Nanosys nu teknologien 'NanoLED', hvilket måske ikke det mest oplagte navn, idet det minder om de ikke-relaterede miniLED og microLED. 'NanoLED' kendes også som selv-emitterende quantum dot, elektroluminescerende quantum dot, QDEL, ELQD, QD-LED, EL-QLED og AMQLED. Nuværende skærme, der anvender quantum dots i en eller anden form, er såkaldte fotoluminescerende, hvilket betyder, at QD'erne absorberer lys og konverterer det (for eksempel blåt lys konverteret til rødt eller grønt, som i QD-OLED). Elektroluminescerende QD'er omdanner derimod elektricitet til lys direkte – ingen særskilte lysdioder påkrævet. Det er en potentiel banebrydende skærmteknologi, der kan løfte billedkvaliteten, hæve lysstyrken og forbedre energieffektiviteten, samtidig med, at produktionsomkostningerne sænkes (vha. inkjet-print). Nanosys omtaler NanoLED som deres "ultimative mål".

NanoLED

Top: QD-OLED. Midten: MicroLED. Bunden: NanoLED. Illustration: Nanosys

Tidligst i 2025/26

Den største udfordring? Levetiden på blå, igen igen. For at skabe skærme til forbrugermarkedet skal der bruges langtidsholdbare QD'er til hhv. rød, grøn og blå. Nanosys gør fremskridt indenfor blå QD, men selskabet har tidligere sagt, at NanoLED ikke bliver aktuel før tidligst i 2025/26. I 2017 fremviste kinesiske BOE verdens første QLED-skærme. På CES 2023 sagde Nanosys, at den fremviste prototype er "verdens første fuldt operationelle tungmetalfri RGB emitterende QD skærm. Det er en stor milepæl på vejen mod kommercialisering af emitterende QD". Nanosys afslørede ikke sin produktionspartner, men Sharp har tidligere fremvist en 6-tommer NanoLED prototype med 540x960 opløsning (176ppi), så... ja... Samsung og TCL forsker ligeledes i NanoLED skærmteknologi og metoder til masseproduktion. Branchen er stadig på prototype-stadiet, men forvent at høre mere om skærmteknologien – hvad end den så kommer til at hedde – i fremtiden. - Kilde: CNET, Nanosys, Sharp

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvor længe går der fra biograf- til hjemmepremiere på nye film?

19 Jul 2024 |

Mega Movie Week var en succes i Danmark – vender tilbage i 2024

19 Jul 2024 |

Samsung lancerer sine første flade QD-OLED monitorer

18 Jul 2024 |

Er du stadig tilsluttet en antenneforening? Tv-valget er frit

18 Jul 2024 |

Opdateret: LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

18 Jul 2024 |

Apple har frigivet første offentlige beta af tvOS 18 – sådan installeres den

17 Jul 2024 |