Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk: Samsung The Wall (146" microLED TV) - FlatpanelsDK

Første indtryk: Samsung The Wall (146" microLED TV)

12 Jan 2018 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Samsung har på CES 2018 fremvist den første forbrugerskærm baseret på microLED-teknologi. Det er også den første modulære skærm. Vi spenderede lidt tid foran The Wall, som er gengiver meget lysstærke, kontrastrige og intense billeder.

microLED skærmteknologi

Vi havde ikke forventet at se microLED allerede, selvom vi godt ved, at Sony og Samsung begge arbejder på at installere endnu større udgaver af skærmene i biografer. Stuer stiller dog andre krav til typen af produtker.

Samsung The Wall


Vi havde også hørt rygterne, men det var ikke desto mindre en oplevelse at se billederne bevæge sig på Samsungs 146-tommer microLED, som selskabet har døbt ’The Wall’. Ikke mange forbrugere har råd til skærmen – eller har pladsen – men det er første skridt på rejsen.

Læs også: En introduktion til MicroLED; en ny selv-emitterende skærmteknologi

Så hvordan så den ud? Fantastisk. 4K-opløsning er måske lige i underkanten til en så stor skærm, men billedet fremstod alligel detaljerigt og kontrastrigt med meget intense farver. Samsung ville ikke afsløre specifikationer på skærmen, men sagde dog, at den kan spytte 2000 nits lysstyrke ud af panelet. Den så afgjort mere lysstærk ud end selskabets egen Q9 LCD, som ligeledes, på papiret, kan ramme de 2000 nits.

Samsung The Wall


Forskellen her er naturligvis, at microLED – ligesom OLED – er en selv-emitterende skærmteknologi, hvilket betyder, at hver pixel generer sit eget lys. Det betyder, at den rent faktisk kan nå de niveauer for lysstyrke, som den er specificeret til ulig Samsungs egne ”QLED” LCD-tv, som kun kan nå niveauer på særlige testmønste, hvilket er meningsløst.

Farverne fremstod, for os at se, også endnu mere mættede end det DCI-P3 farverum, som HDR-skærme leverer i dag. Samsung installerer allerede microLED-skærme i biografer og disse specificeres til ca. 120% DCI-p3, så The Wall kan sikkert levere noget tilsvarende. Igen; Samsung ville ikke kommentere konkret på ydelsen, men sagde dog, at de tror på, at microLED med tiden vil kunne nå det endnu større Rec.2020 farverum.Men ikke perfekt

Men den er ikke perfekt – selvfølgelig ikke. Ved hurtige bevægelser på skærmen, fik billedet til tider en marginalt glimtende effekt. Det er sikkert de færreste, som ville bemærke det. Vi tilskriver det de moduler, som skærmen er bygget på. Det er meget svært at se samlingen imellem panelerne fra et par meters afstand, men dog ikke umuligt, hvis man står tættere på – eller hvis stærkt lyset fra omgivelserne rammer skærmen.

Ingen af disse småproblemer ødelagde oplevelsen. Skærmen er gigantisk og størrelse har naturligvis en del at sige, når der gengives video i høj opløsning. Vi er imponerede over, hvad vi så, og imponerede over, hvor langt microLED er kommet.

For LCD og OLED har udfordringen til alle dage været at ramme de store formater. Med microLED er udfordringen den modsatte. Man kan lave meget store microLED-skærme; udfordringen er i stedet at reducere størrelsen på de individuelle pixels nok til, at der kan presses 4K – eller 8K – opløsning ind i et mindre skærmformat.

Samsung The Wall


Hvornår kan vi så forvente de første microLED TV i stue-venlige formater? Samsung fortalte os, at det vil tage ”mellem 1 til 9” år, hvilket vel knap nok kan kaldes et estimat. Det betyder formentlig, at der går i hvert fald et par år, men i mellemtiden får vi muligvis microLED at se som bagbelysning i LCD-skærme. Samsung fremviste også på CES et 85” Q9S 8K-tv, som lader til at bruge microLED til zone-styring i bagbelysningen (mere om det senere).

Samsung afviste det fleste spørgsmål, der gik på de tekniske aspekter af The Wall, men selskabet var meget ivrig for at tale om fremtidsperspektiverne i microLED (og QLED). Det koreanske selskab hævder, at microLED har potentialet til nå lysniveauer på over 1.000.000 nits, nanosekund responstid og en pixeltæthed på 5000 ppi (pixels per tomme), samtidig med, at strømforbruget holdes moderat. Måske, hvem ved, men The Wall er en stærkt start.

Fremtiden ser lys ud.Flere fokusartikler

B&O Beosound Stage soundbar

Første indtryk: Beosound Stage soundbar & BeoVision Harmony TV

13 Sep 2019 | Rasmus Larsen |
HDR tydeliggjort

HDR tydeliggjort

29 Aug 2019 | Yoeri Geutskens |
AirPlay 2 TV

Oversigt: TV med AirPlay 2, HomeKit og Apple TV app

24 Jul 2019 | Rasmus Larsen |
8K TV

Hvorfor du ikke skal købe 8K TV i 2019

19 Jul 2019 | Rasmus Larsen |
HDT Tracker 2019

Det fulde HDR-økosystem (medio 2019)

20 Jun 2019 | Yoeri Geutskens |
Billigste tv-pakke

Guide: Den billigste tv-pakke (2019) - opdateret

14 Jun 2019 | Flatpanels |
Panasonic 2019 OLED

Første indtryk: Panasonic 2019 OLED og LCD TV

26 Feb 2019 | Rasmus Larsen |
Dado Valentic

Video: Hvordan Hollywood-film farvegraderes i HDR & SDR

22 Feb 2019 | Rasmus Larsen |