Første indtryk: Samsung The Wall (146" microLED TV)

12 Jan 2018 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Samsung har på CES 2018 fremvist den første forbrugerskærm baseret på microLED-teknologi. Det er også den første modulære skærm. Vi spenderede lidt tid foran The Wall, som er gengiver meget lysstærke, kontrastrige og intense billeder.

microLED skærmteknologi

Vi havde ikke forventet at se microLED allerede, selvom vi godt ved, at Sony og Samsung begge arbejder på at installere endnu større udgaver af skærmene i biografer. Stuer stiller dog andre krav til typen af produtker.

Samsung The Wall


Vi havde også hørt rygterne, men det var ikke desto mindre en oplevelse at se billederne bevæge sig på Samsungs 146-tommer microLED, som selskabet har døbt ’The Wall’. Ikke mange forbrugere har råd til skærmen – eller har pladsen – men det er første skridt på rejsen.

Læs også: En introduktion til MicroLED; en ny selv-emitterende skærmteknologi

Så hvordan så den ud? Fantastisk. 4K-opløsning er måske lige i underkanten til en så stor skærm, men billedet fremstod alligel detaljerigt og kontrastrigt med meget intense farver. Samsung ville ikke afsløre specifikationer på skærmen, men sagde dog, at den kan spytte 2000 nits lysstyrke ud af panelet. Den så afgjort mere lysstærk ud end selskabets egen Q9 LCD, som ligeledes, på papiret, kan ramme de 2000 nits.

Samsung The Wall


Forskellen her er naturligvis, at microLED – ligesom OLED – er en selv-emitterende skærmteknologi, hvilket betyder, at hver pixel generer sit eget lys. Det betyder, at den rent faktisk kan nå de niveauer for lysstyrke, som den er specificeret til ulig Samsungs egne ”QLED” LCD-tv, som kun kan nå niveauer på særlige testmønste, hvilket er meningsløst.

Farverne fremstod, for os at se, også endnu mere mættede end det DCI-P3 farverum, som HDR-skærme leverer i dag. Samsung installerer allerede microLED-skærme i biografer og disse specificeres til ca. 120% DCI-p3, så The Wall kan sikkert levere noget tilsvarende. Igen; Samsung ville ikke kommentere konkret på ydelsen, men sagde dog, at de tror på, at microLED med tiden vil kunne nå det endnu større Rec.2020 farverum.Men ikke perfekt

Men den er ikke perfekt – selvfølgelig ikke. Ved hurtige bevægelser på skærmen, fik billedet til tider en marginalt glimtende effekt. Det er sikkert de færreste, som ville bemærke det. Vi tilskriver det de moduler, som skærmen er bygget på. Det er meget svært at se samlingen imellem panelerne fra et par meters afstand, men dog ikke umuligt, hvis man står tættere på – eller hvis stærkt lyset fra omgivelserne rammer skærmen.

Ingen af disse småproblemer ødelagde oplevelsen. Skærmen er gigantisk og størrelse har naturligvis en del at sige, når der gengives video i høj opløsning. Vi er imponerede over, hvad vi så, og imponerede over, hvor langt microLED er kommet.

For LCD og OLED har udfordringen til alle dage været at ramme de store formater. Med microLED er udfordringen den modsatte. Man kan lave meget store microLED-skærme; udfordringen er i stedet at reducere størrelsen på de individuelle pixels nok til, at der kan presses 4K – eller 8K – opløsning ind i et mindre skærmformat.

Samsung The Wall


Hvornår kan vi så forvente de første microLED TV i stue-venlige formater? Samsung fortalte os, at det vil tage ”mellem 1 til 9” år, hvilket vel knap nok kan kaldes et estimat. Det betyder formentlig, at der går i hvert fald et par år, men i mellemtiden får vi muligvis microLED at se som bagbelysning i LCD-skærme. Samsung fremviste også på CES et 85” Q9S 8K-tv, som lader til at bruge microLED til zone-styring i bagbelysningen (mere om det senere).

Samsung afviste det fleste spørgsmål, der gik på de tekniske aspekter af The Wall, men selskabet var meget ivrig for at tale om fremtidsperspektiverne i microLED (og QLED). Det koreanske selskab hævder, at microLED har potentialet til nå lysniveauer på over 1.000.000 nits, nanosekund responstid og en pixeltæthed på 5000 ppi (pixels per tomme), samtidig med, at strømforbruget holdes moderat. Måske, hvem ved, men The Wall er en stærkt start.

Fremtiden ser lys ud.Flere fokusartikler

Black Friday

Black Friday 2018: Guides, tips & vores TV-anbefalinger

16 Nov 2018 | Rasmus Larsen |
TV2 Play

Interview: TV2 Play styrkes med bl.a. profiler, bedre apps & aktualitets-indhold

25 Oct 2018 | Rasmus Larsen |
TV-databasen

Flatpanels introducerer TV-databasen

21 Sep 2018 | Torben R, Rasmus L |
Samsung 8K TV

Første indtryk af Samsung Q900R 8K TV (& teknisk information)

10 Sep 2018 | Torben R, Rasmus L |
HDMI ARC

HDMI ARC (Audio Return Channel) og eARC forklaret

03 Aug 2018 | Rasmus Larsen |
Sony Master TV

Første indtryk af Sony AF9 og ZF9

02 Aug 2018 | Torben Rasmussen |
Apple TV

Guide: 9 tips til Apple TV

06 Jul 2018 | Rasmus Larsen |
LG wallpaper OLED

Flatpanels øger fokus på TV-lyd

27 Jun 2018 | Rasmus Larsen |