Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSony fremviser biografskærm baseret på 'Crystal LED' - FlatpanelsDK

Sony fremviser biografskærm baseret på 'Crystal LED'

31 Mar 2017 | Rasmus Larsen |

Samsung ser gerne, at biografer udskifter projektorer med LED-skærme og Sony arbejder tilsyneladende i samme retning. På CinemaCon-messen fremviste Sony en modulbaseret skærm med 4K-opløsning bygget på ’Crystal LED’. Det skriver Hollywood Reporter.

Biografer med Crystal LED

Sony har ikke råbt lige så højt som Samsung, hvilket kan skyldes, at Sony ikke har et færdigt produkt at sælge endnu. Ikke desto mindre benyttede den japanske elektronikproducent CinemaCon-konferencen til at fremvise en 16-fod LED-skærm designet til at erstatte projektoren i en biografsal.

Sony har bygget skærmen på deres såkaldte Crystal LED-teknologi. Det er, ligesom Samsungs, en ægte LED-skærme, altså uden LCD-panel eller andre filtre. Sony bruger flerfarvede lysdioder i RGB (rød, grøn, blå) til at skabe et billede.

Husker du tilbage på CES 2012, mindes du måske, at Sony fremviste første prototype af Crystal LED-teknologien. Dengang til hjemmebrug som en tv-skærm. Sony droppede at lancere skærmen og har i stedet ombygget teknologien til en modulløsning, som kaldes CLEDIS (Crystal LED Integrated Structure). Her kan flere moduler sammensættes til at forme en storskærm.

Prototypen som Sony havde medbragt på CinemaCon var 16-fod i bredden, hvilket svarer til knap 5 meter – altså betydeligt mindre end normale biograflærreder og Samsungs ditto. Sony vil angiveligt fremvise en 32-fod version næste måned på NAB-messen. Forudsat at samme moduler bruges, vil en sådan skærm have 8K-opløsning.


Sony CLEDISSony CLEDIS fra CES 2017 i januar


4K og 120 billeder per sekund

Hollywood Reporter beretter, at Sony som del af præsentationen fremviste klip fra Ang Lee’s ’Billy Lynn’s Long Halftime Walk’, som er optaget og produceret i 4K-opløsning og 120 billeder per sekund. Hollywood-film produceres sædvanligvis i 24 billeder per sekund.

Sonys skærme kan vise denne kombination i fuldt flor, så længe der er tale om 2D. Skiftes til 3D kan skærmen vises 4K-opløsning i op til 60 billeder per sekund.


Det skal understreges, at Sony endnu ikke har et færdigt produkt klar til biograferne. Det har Samsung med deres Cinema Screen. Sony ønsker indledningsvis at sende en føler ud for at starte dialog med biografbranchen. Selskabet kommenterede heller ikke på prisen, men det tyder på, at disse LED-løsninger - i hvert fald indledningsvis - bliver dyrere at installere end projektorer.

Sony præsenterede på CinemaCon også 4K laser-baseret projektion samt et eksperiment med ”projektionsmapping”, hvor grafik udvidede sig ud over biograflærredet på bl.a. sidevæggene. Da FlatpanelsDK besøgte Sony Pictures i Hollywood i 2013 fortalte de bl.a. hvordan 8K-opløsning, skridtet efter 4K, indeholder nok billedinformation til at kunne række ud over synsfeltet.



- Kilde: Hollywood Reporter

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |