Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonRadikal innovation sikrer ultralav forsinkelse på live-tv - FlatpanelsDK

Radikal innovation sikrer ultralav forsinkelse på live-tv

01 Apr 2024 | Yeori Goatskins |

Af alle de velsignelser, internettet har givet menneskeheden, er en af de vigtigste helt afgjort live-streaming. IP-levering af videosignaler tilbyder fleksibilitet og alle mulige fordele såsom mulighed for at se indholdet på en bred vifte af enheder, lige fra TV til tablets og smartphones.

Opdateret: Dette var Flatpanels' bud på en aprilsnar. Vi håber, at I fandt indslaget underholdende.

Op med kvaliteten

Med en kapacitet i bredbåndsnettet, der vokser år for år, forbedres billed- og lydkvalitet også. 720p, der engang var godt nok til at bære prædikatet "HD", er nu det absolutte minimum, og mange udbydere tilbyder 1080p HD. Nogle tilbyder endda 2160p eller 4K-opløsning med HDR (High Dynamic Range), og hvis man er ekstra heldig også Dolby Atmos 3D-lyd i nogle lande. Festen stopper ikke her. Teknologien giver seeren mulighed for at vælge mellem kameravinkler, se statistikker og få al slags interaktivitet.

Problemet

Det lyder alt sammen fint, men der er én ting, der går i den forkerte retning: forsinkelse på tv-signalet. Og vi taler ikke bare om et par billeder her. Forsinkelsen opgøres i sekunder. Faktisk er forsinkelsen mellem den faktiske begivenhed og fremvisning i hjemmet, "fra græs til glas", ikke mindre end to hele minutter i nogle tilfælde! - "Det er virkelig skørt. Vi startede med at streame video i begyndelsen af dette århundrede, og i starten var det lidt ujævnt. Vi troede, at med teknologiens fremskridt og voksende båndbredde ville det blive lige så glat som en babynumse, men det ser ud til, at jo mere teknologi vi kaster efter det, jo værre bliver det," lød det fra en systemtekniker.

Radical Innovation

Forestil dig at se live-sport uden forsinkelse

Det løber af sporet, hvilket du uden tvivl kan erklære dig enig i. Forestil dig at bo tæt på stadion, hvor sportsbegivenheden finder sted, og høre publikum juble langt før målet på din skærm. Men du behøver ikke engang at bo tæt på en sportsarena. Du kan have en nabo, der bruger en anden tjeneste end dig, hvor forsinkelsen "kun" er ét minut. Samme historie, samme frustration. Og tænk slet ikke i baner af sportsbetting. Mens flashhandlere forsøger at skære millisekunder af transmissionsforsinkelsen, kan du være oppe imod nogen med "forhåndsinformation", hvis video bare er langt mindre forsinket end din.

Et gennembrud

Drastisk forbedring er nødvendig, og forskere og ingeniører har fundet på noget, der måske virker. En radikal ny videoteknologi sikrer forsinkelse på under én billedframe. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men vent. Det er ikke en nem omstilling, fordi hele kæden fra optagelse (kameraer) gennem produktion og tilføjelse af grafik videre til distribution skal ændres. De første forsøg har imidlertid vist sig meget lovende.   Der et par forskellige varianter af denne innovative teknologi under udvikling, hvilket har at gøre med forskelle i, hvordan infrastrukturen fungerer i forskellige dele af verden, som eksempelvis 50p og 60p billedhastigheder. En af teknologierne kaldes PAL, den anden NTSC. Nu undrer du dig måske over, hvordan denne teknologi skal implementeres og udrulles? Står vi ikke over for en ny hønen-eller-ægget-situation? Måske overraskende nok, på grund af et spøjst historisk sammenfald, findes der millioner af eksisterende TV-skærme ude i stuerne, der er kompatible med disse nye, ukendte formater. - "Det var forbløffende! Det virkede bare, og det var som om jeg rent faktisk så det live, ligesom jeg husker fra min barndom," sagde en af testpersonerne. I sandhed mindre end én billedframes forsinkelse! Det er omkring 0,04 sekunder – kortere tid end det tager dig at sige ordet "realtid".

Fordele og ulemper

Det med småt? Tjo, der er selvfølgelig ulemper. Du skal måske vænne dig til 625i eller endda 525i opløsning. Måske kan de gøre noget ved det. Analogt HDTV må afgjort være muligt. Der må ligge en specifikation for det på en støvet hylde et eller andet. Og når vi først kommer i gang, kan analog 4K måske vise sig at blive muligt. Det handler bare om båndbredde, hvilket der må være masser af takket være den stadig mere avancerede kompression af de mange digitale kanaler derude. Lyden, den er i pragtfuld stereo. Analog. Ligesom vinyl. Forestil dig det! - "Jeg er ligeglad med, om det er AC-5.1. Hvis jeg vil have surroundlyd, inviterer jeg bare mine kammerater forbi," tilføjede en fodboldfanatiker. Næste gang du er ude og shoppe efter nyt TV, så glem alle spørgsmålene om, hvilket styresystem TV'et kører, hvilke apps der findes, om HDMI 2.1-portene er 48Gbps og alt det der. Spørg i stedet om PAL/NTSC. Insister på analog, ligesom audiofile entusiaster gør, og vink farvel til forsinkelse. - Foto: Yahye Abdi, Pexels.com

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 LG OLED (B4, C4, G4) – starter lavere

12 Apr 2024 |

TCL træder ind på monitor-markedet med miniLED LCD

12 Apr 2024 |

James Camerons 4K-genudgivelser har vist sig kontroversielle

11 Apr 2024 |

Sårbarheder i webOS rammer tusindvis af LG TV – opdater nu

11 Apr 2024 |

Banebrydende at global streamer opruster med topfodbold i Danmark

10 Apr 2024 |

TCL afslører C855 miniLED LCD TV med op til 2304 zoner, 3500 nits

10 Apr 2024 |