Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonViaplay-krise fører til mere sport og reality, mindre drama - FlatpanelsDK

Viaplay-krise fører til mere sport og reality, mindre drama

28 Jul 2023 | Per Fanefjord Laursen |

Viaplays abonnenter får et andet produkt de kommende år med sport, mere underholdning og reality, men få lanceringer af store flotte dramaer som konsekvens af selskabets krise.

I juli-august kan Viaplays abonnenter glæde sig over fuld dækning af kvindernes VM-fodbold med dansk deltagelse i Australien. Men fremtidens udbud på streaminghylderne kan synes uklar ovenpå sidste uges kraftige opbremsning af ambitionerne.

 Læs også: Viaplay i dyb krise: Trækker sig fra USA, fyrer 25% og overvejer salg

Viaplay forventer kun at søsætte ti nye serier eller film i Norden i 2024, meddelte Viaplays koncernchef Jørgen Madsen Lindemann forleden.

Det er et fald på 80% sammenlignet med 2021, hvor streameren producerede 50 serier og film. 

- "Det er meget drastisk, også selv om vi godt vidste, at krisen i Viaplay var dyb," sagde Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, til filmmagasinet Ekko. 

- "Vi kan måske regne med to-tre danske Viaplay-serier om året, hvis vi er heldige. Fra at være en meget stor kunde på det danske marked, bliver Viaplay en meget lille," sagde han. 

Han håber, at mere ro på det danske marked, efter medieforlig og kulturbidrag er faldet på plads, betyder, at Disney+, Prime Video og måske SkyShowtime vil samle nogle af de projekter op, som Viaplay ikke kan realisere.


Superliga-afgørelse på trapperne

Viaplay Group har produceret mere end tre hundrede film og serier til dato. Men fra nu af vil Viaplay fokusere på dét, abonnenterne ser allermest, nemlig sport og reality, bebudede Jørgen Madsen Lindemann. Han har givetvis især fodbold i tankerne, for Viaplay forhandler lige nu om at fastholde sine vigtige danske Superliga-rettigheder. Ifølge Ekstra Bladet går Viaplays sportsredaktion næsten fri for afskedigelser i den store sparerunde. Læs også: Hvilke streamere kan vise Superliga og Champions League i 2024? Besparelserne menes ikke at få indflydelse på Viaplays bud på Superliga-rettighederne fra sommeren 2024. Her er Viaplay stadig i favoritfeltet til at dele rettighederne med TV 2. Det ventes, at Divisionsforeningen i løbet af august afgør, hvem der får rettighederne fra perioden 2024-2030.

Viaplay drama

Viaplay har indkøbt mange dramaserier og film fra Hollywood, men det bliver der mindre af fremover

Drama er flot men ikke kommercielt

I 2022 brugte Viaplay 29% af sine samlede indholdsinvesteringer på originale dramaer, men det tiltrak kun otte procent af abonnenternes seertid (målt i sete minutter), sagde Jørgen Madsen Lindemann i en investorkonference. - "Mange af de originals, vi har erhvervet og produceret, er ikke profitable," sagde Lindemann under konferencen. "Det er ikke dårligt indhold, men kommercielt er det ikke rigtigt." Gruppen brugte 9% på reality-tv, dokumentar og underholdning – som til gengæld udgjorde 12% af de sete minutter. På den baggrund skæres originale serier og film ned i 2024 til 16%, og dokumentar/underholdning/reality får 12% af det samlede indholdsbudget, mens de resterende 72% går til sport, film og serier, som Viaplay erhverver fra rettighedsindehavere, Hollywood og andre steder, ifølge Ekko.

Viaplay var nok overmodige

Streaminganalytiker Claus Bülow Christensen følger også slagets gang og er overrasket over, hvor åben Viaplay har været omkring sine problemer og om nøgletal. Det gør Netflix aldrig. - "Jeg har ikke før set en stor streamingtjeneste så åbent fortælle, hvilket afkast deres investeringer har givet. Men det er nok et udtryk for, at Viaplay-ledelsen gerne vil have det hurtigt overstået og dæmme op for alt for mange spekulationer," sagde Claus Bülow Christensen. Viaplay burde formentlig have holdt sig til Norden og til sit gamle kerneprodukt, sport og flere varianter af reality-tv, men man vovede sig ind på vanskelige markeder som det britiske og amerikanske, vurderer Claus Bülow Christensen, der samtidig undrer sig over, hvorfor rådgivere ikke frarådede så modige satsninger. - Kilde: Viaplay, Ekkofilm.dk, Variety, EB

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Ny 'Godzilla x Kong' med tidlig hjemmepremiere – senere på Max

17 May 2024 |

LG Display præsenterer 10.000 nits micro-OLED

17 May 2024 |

TCL fremviser 1000Hz LCD, 14" QD-EL (NanoLED), 16" 8K LCD mm.

17 May 2024 |

Disney+ har nu DTS:X lyd men kun få enheder understøttes

16 May 2024 |

Du kan nu spille Nintendo, PS1, Sega, C64 & flere spil på Apple TV

16 May 2024 |

Gode råd til at nedbringe opsvumlet streamingbudget

15 May 2024 |