Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTV'et er den klart mest populære streaming-skærm - FlatpanelsDK

TV'et er den klart mest populære streaming-skærm

01 Nov 2018 | Rasmus Larsen |

Det er også på tv’et, at seere oplever færrest problemer og bedst streamingkvalitet (bitrate) – allerbedst på Apple TV. Anvendelsen af Amazon FireTV vokser hastigt, hvorimod Chromecast er stagneret. Det fremgår af en rapport fra Conviva. 

TV-skærmen regerer

Det er ikke mange år siden, at dele af tv-branchen gik i selvsving over ”ændrede tv-vaner”. Seere kan med streaming på mobil og tablet tage tv-underholdningen med sig og man regnede med, at mange ville fravælge tv’et for at opnå øget fleksibilitet.

I stedet udgør tv’et en voksende andel af streaming-forbruget. Faktisk streames der flere timers underholdning på tv-skærme end på mobil, tablet, PC og alle andre typer skærme tilsammen. Det viser tal fra Conviva, der årligt måler på tværs af 50 mia. streams verden over (dog ikke Netflix).

Rapporten for 3. kvartal 2018 viser konkret, at 56% af streaming-forbruget (målt på seertimer) sker på en tv-skærm via indbyggede apps eller tv-boks. 25% sker på mobil/tablet, 14% på PC og 5% på andre typer skærmenheder. Tv’et har øget sin andel markant i forhold til året før, mens PC’en har tabt størst andel.


Streaming


Det betyder ikke, at folket streamer færre timers video på f.eks. tablets, for det overordnede forbrug af streaming video stiger hastigt; helt konkret 63% mere end for et år siden. Fordelingen viser i stedet, at folk i stigende grad søger mod tv’et i takt med, at flere tv-skærme forbindes til internettet og flere tv-apps udvikles. Conviva tilføjer, at færre seere bruger PC’en ift. samme periode sidste år (-18%).

- ”Internet-tilsluttede TV-enheder leverer den bedste streamingoplevelse af alle typer enheder og som resultat heraf så vi en 145% stigning i afspilninger, mens PC’en faldt med 18%,” skriver Conviva. “Tørsten efter seeroplevelser i høj kvalitet er en af drivkræfterne bag det betydelige ryk mod forbundne tv-enheder.”


Streaming


Grafen ovenfor viser også, at Roku er den mest udbredte tv-platform på trods af, at selskabet ikke sælger sine bokse og tv-skærme globalt. Amazon FireTV oplever hastig vækst, mens Apple TV, Xbox og PlayStation 4 ligger nogenlunde på niveau. Kategorien ”others” dækker over bl.a. Android TV, Samsung Tizen og LG webOS; ingen af disse har en nævneværdig andel. Chromecast er stagneret.


Færrest problemer på TV’et

Tal fra rapporten viser desuden, at seere oplever færrest problemer med streaming, når de anvender en tv-skærm eller tv-boks, der er udviklet specifikt til at håndtere video. Der opleves færre probler med afspilning og mindre buffering. Video starter dog generelt en smule hurtigere på mobil/tablet.


Streaming


Måske ikke så overraskende, er kvaliteten af video-streaming bedre på tv-skærme end på de andre enheder. På TV får man i gennemsnit 5,4 Mb/s bitrate, der er en god indikator for billedkvaliteten. PC’en er absolut bundskraber med 2,4 Mb/s i gennemsnit.

Læs også: Streaming: Bitrater

Hvilken tv-platform leverer så den højeste bitrate i gennemsnit? Apple TV, ifølge Conviva. Her får seerne i gennemsnit 7,0 Mb/s bitrate mod typisk 5,1-5,5 Mb/s på de andre udbredte tv-platforme. En mulig forklaring er, at iTunes streamer i den højeste bitrate blandt de tjenester, som Flatpanels brugere har målt på.


Streaming


Det falder i hak med, hvad Flatpanels anbefaler: Lad vær at bruge PC’en som mediecenter til streaming på tv-skærmen for kvaliteten halter. En af grundene er, at streamingudbyderne ikke tilbyder lige så høj bitrate, når de kan se, at der er en PC i den anden ende. Det skyldes bl.a. hensyn til kopibeskyttelse, men også dårligere format-understøttelse.

Conviva melder om fremgang indenfor streamingkvalitet over en bred kam. På et år er antallet af fejlslagne videostreams faldet med 33%. Videostreams starter 7% hurtigere og bitraten er steget med 25%. Buffering er forbedret 41%. En portion af disse forbedringer kan tilskrives, at flere brugere anvender tv-enheder til streaming fremfor PC’er.

Tidligere rapporter fra Conviva har bl.a. dokumenteret, at Smart TV taber terræn til streamingbokse og at Apple TV for alvor slog igennem efter lanceringen af Apple TV 4K.

- Kilde: ConvivaFlere nyheder

TV 2 Play runder 1 million abonnenter

01 Dec 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i december

01 Dec 2022 |

Mindre tv-distributør fastholder priserne på tv-pakker i 2023

01 Dec 2022 |

'Disney Sjov' stopper på DR efter mere end 30 år

30 Nov 2022 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i december

30 Nov 2022 |

Samsungs første QD-OLED monitor er landet til 9.899 kroner

30 Nov 2022 |