Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonAlt er som det plejer og dit Smart TV opdateres stadig ikke - FlatpanelsDK

Alt er som det plejer og dit Smart TV opdateres stadig ikke

07 May 2018 | Rasmus Larsen |

De bedst udstyrede Smart TV løber nemt op i 20.000 kroner, men styresystemerne opdateres ikke efter køb. Heller ikke i 2018 vil tre toneangivende producenter love at opdatere bare et år gamle Smart TV. Android TV er undtagelsen.

Fuld fart fremad

Når du køber en smartphone, opdateres den løbende i takt med, at der udkommer nye udgaver af iOS og Android. PC’en kan løbende opdateres i takt med, at der udgives nye versioner af Windows og macOS. Sågar smart-ure opdateres.

Det samme kan langt fra siges om Samsungs Tizen, LGs webOS og Panasonics myHomeScreen (tidl. Firefox OS). Hvert år introduceres nye funktioner. Det er jo Smart TV, forstås. Der er fuld fart på. Så meget fart på, at disse tv-platforme, som alle har eksisteret siden minimum 2015, ikke en eneste gang er blevet opdateret til seneste udgave af styresystemet. Den seneste version er i stedet forbeholdt årets nye modeller.

Bliver det anderledes i 2018? Nej.

Vi har henvendt os til producenterne for at spørge ind til planerne. LG, Panasonic og Samsung har ikke hidtil opdateret Smart TV og vil heller ikke love, at 2018 Smart TV opdateres til den nyere version af styresystemet, som forventes udgivet i 2019.


Never This Smart


Apps forsvinder og sikkerheden halter

Ved at undlade at opdatere styresystemet i tv-skærme, går brugere glip af sikkerhedopdateringer og funktionalitet.

De manglende opdateringer fragmenterer platformen, hvilket fører til, at apps og tjenester med tiden forsvinder. Det sker blandt andet fordi skærmene ikke længere understøtter de aktuelle videoformater. Der er mange eksempler på, at bl.a. Netflix, DR TV, Viaplay, TV2 Play, YouTube, Eurosport Player og andre tjenester forsvinder på få år gamle TV.

Læs også: Usmart TV: Forsvindende apps og flygtige platforme

De pågældende producenter kan ikke give et fornuftigt svar på, hvorfor det forholder sig sådan. Der er tilsyneladende intet teknisk til hindring for, at softwaren kan opdateres. Det er en beslutning.


Philips Android TV


Android TV skiller sig ud

Midt i mørket lyser Android TV op. Selvom styresystemets ydelse ikke får de pæneste ord med på vejen, skal det have ros for at modtage regelmæssige opdateringer.

Sony, TCL og Philips er alle i gang med at udrulle Android 7.0 på tværs af en række modeller. Producenterne får hjælp af Google til at holde Android TV-platformen opdateret. Den blev introduceret i 2014 baseret på Android 5.0 (Lollipop) og blev implementeret i de første tv-skærme i foråret 2015.

Sidenhen har Sony opdateret samtlige modeller til version 5.1 og senere 6.0. Selskabet er på nuværende tidspunkt i gang med at udrulle 7.0 til samtlige solgte Android TV. Sony har også bekræftet, at Android 8.0 udrulles på i hvert fald 2018-modellerne, men har endnu ikke kommenteret på tidligere modeller.

Philips har droppet første generation af Android TV, men har ellers fulgt samme drejebog som Sony. Selskabet har bekræfet, at Android 8.0 udrulles senere, men har ikke bekræftet til hvilke modeller.

Platforme såsom Apples tvOS, Amazons FireTV og Rokus RokuOS opdateres også løbende. Apples styresystem findes kun i Apple TV-boksen, mens Amazon og Rokus styresystemer er implementeret i både Smart TV og tv-bokse.


Nu må det være nok

Det er samme historie hvert eneste år og ingen danske forbrugerorganisationer påtaler det. Det er heller ikke dækket under reklamationsretten, som synes forældet på området software. Forbrugerne står magtesløse tilbage.

Fra 2018 vil Flatpanels slå hårdere ned på de manglende opdateringer
Fra 2018 vil Flatpanels slå hårdere ned på manglende opdateringer. Vi kan ikke løfte opgaven alene, men vi kan forsøge at sætte fokus på problemet og skabe den nødvendige debat.

Fremover udløser det 10 strafpoint på feature-karakteren i anmeldelser, såfremt producenten ikke kan give lovning på, at det pågældende Smart TV opdateres i minimum et år frem. Det vil samtidig blive tydeligt fremhævet i konklusionen af anmeldelsen.

Udfordringen er naturligvis, at det i dag er svært at købe et TV uden de ekstra funktioner. Det er nærmest umuligt, hvis du vil have den gode billedkvalitet. Vores opfordring lyder, at vi i fællesskab forsøger at sætte fokus på problemet. Flatpanels tiltag skal ses som et opråb til branchen og vores ydmyge ønske er, at producenterne lytter og retter op på den dårlige praksis.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs nye OLED-monitorer er landet i Danmark

24 May 2024 |

Samsung fremviser første QD-LED (NanoLED) skærm

24 May 2024 |

Android 14 til TV får bedre ydeevne, Energi-tilstande, hjemme-hubs mm.

23 May 2024 |

DRs nye nyhedskanal kommer på kabel-tv

23 May 2024 |

Sharp trækker sig fra produktion af skærmpaneler

23 May 2024 |

'Dune 2' kan nu streames på Max i 4K – se hvad der ellers er på vej

22 May 2024 |