Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDR: Forsvindende få klager over fordeling af EM-kampe og OL - FlatpanelsDK

DR: Forsvindende få klager over fordeling af EM-kampe og OL

15 Nov 2021 | Per Fanefjord Laursen |

Ny kulturminister har åbnet en gammel diskussion. Hun er bekymret over, at visse store sportsbegivenheder vises på tv-stationer eller streamingtjenester, der ikke kan ses af alle. Men seerne – skatteborgerne – mente ikke, det var et problem under årets sportssommer.

Tre medieselskaber delte store rettigheder

De store sportsbegivenheder skal vises på store tv-kanaler, så flere har mulighed for at se dem. Det er én af den nye kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), mærkesager på medieområdet. Hun vil genoplive en såkaldt ”sportsliste” over særlige begivenheder, hvor landsdækkende tv-kanaler har førsteret til at sikre sig rettighederne. Den nye kulturminister er bekymret over, at en del af de store begivenheder vises på tv-stationer eller streamingtjenester, der kun kan ses af en begrænset del af befolkningen. Kulturministerens initiativ er muligvis inspireret af sommerens store sportsudbud i 2021. Under årets sportssommer havde TV 2 ingen rettigheder til EM-fodbold eller OL. DR havde senderettigheder til 32 EM-kampe, mens Viaplay (TV3) havde alle 51 kampe. DR1 havde de fleste danske kampe. Senere på sommeren havde DR rettigheder til cirka halvdelen af de mange OL-discipliner, der kunne ses på DRs landsdækkende eller næsten landsdækkende kanaler. Den anden halvdel af OL-disciplinerne kunne ses på Discovery+ og flow-kanaler.

Gammel diskussion

Politiske ambitioner om at sikre udvalgte sportsbegivenheder på helt landsdækkende tv-kanaler opstod i Kulturministeriet for 24-25 år siden, hvor det vakte stor opmærksomhed, at TV3 kunne købe og vise flere af fodboldlandsholdets udekampe. I 2021 er mediemarkedet meget dynamisk, udviklet og mangfoldigt, og mediebrugernes modenhed er helt anderledes, end for 20 år siden. Eller er den?

DR har undersøgt antal klager

Flatpanels spurgte DR, om tv-seerne – skatteyderne – reagerede på, at DR delte sportsrettigheder med både Viaplay og Discovery hen over den lange sportssommer 2021. Nu har DR undersøgt det nærmere: - "Konklusionen er temmelig klar, nemlig at vi samlet set fik betydeligt færre klager end forventet i forhold til erfaringerne fra tidligere år. Langt de fleste henvendelser handlede om praktiske spørgsmål, som for eksempel sendetidspunktet på en EM-kamp eller en specifik OL-disciplin," oplyser underdirektør i DR Nyheder, Anders Kern Boje, der har ansvar for sporten, til Flatpanels. Ud fra de henvendelser, DR fik via telefon, mail og sociale medier, er der ikke noget, der tyder på, at brugerne har reageret negativt på, at de forskellige begivenheder var spredt over flere kanaler, platforme og udbydere, oplyser han, og uddyber: - "Det er klart, at vi har fået henvendelser omkring, hvorfor DR for eksempel ikke sendte kampen mellem Danmark og Belgien under fodbold-EM, men i forhold til den interesse, der var om EM, var den slags henvendelser forsvindende få. Tilsvarende var der under OL også henvendelser om nogle af de discipliner, der ikke blev vist live på DR. Men igen, de fyldte meget lidt," siger Anders Kern Boje og opsummerer, at brugere giver udtryk for en høj grad af tilfredshed med DRs dækning af sportssommeren – herunder samspillet mellem DRs forskellige tilbud på flow-tv, radio, DRTV og dr.dk. Læs også: Analyse: 1,4 mio. danske husstande betaler specifikt for sports-tv Hvorledes kulturministerens nye sportsliste mere konkret skal skrues sammen, er uklart i skrivende stund. Af en pressemeddelelse fra ministeren fremgår det, at det først skal undersøges, hvordan den kan tilpasses, så den tager højde for danskernes mediebrug.

Faktaboks

Kulturministeriets bekymringer er ikke nye. De opstod gennem 90’erne, hvor tv-markedet var i voldsom udvikling. Daværende radikale kulturminister, Elsebeth Gerner Nielsen, indførte en såkaldt ”sportsliste” i 1998. Listen definerede "landsdækkende tv" som tv-kanaler, der kunne ses af 90 procent. Den liste blev afskaffet i 2002. Listen blev genindført i 2015, men blev igen afskaffet i 2019. I dag er kun DR i nærheden af at kunne leve op til kravet om høj rækkevidde på flow-tv. TV 2s hovedkanal er ikke helt landsdækkende. Den kan ses af 77-78%. Udfordringerne med politisk bestemte sportslister har i to årtier været, at salg og prisdannelse på store sportsrettigheder fastlægges af internationale sportskøbmænd. Rettighederne handles ofte på tværs af flere lande, og det sker til meget høje priser. Ofte prisniveauer, som hverken DR og TV 2 har kunne matche. Politikere kan næppe tvinge tv-selskaber til at købe. Så hvordan fastsætter man prisen, hvis sælger skal sælge til en køber, der hverken kan eller vil betale den krævede pris?
Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |