Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvad vi lærte om HDR10+ - FlatpanelsDK

Hvad vi lærte om HDR10+

08 Sep 2017 | Rasmus Larsen |

Panasonic, Samsung og 20th Century Fox har med HDR10+ formatet dannet en front mod Dolby Vision. På IFA mødte vi selskaberne samt Blu-ray Disc Association for at få nogle konkrete detaljer på bordet. Her er hvad vi lærte.

Panasonic & Samsungs planer

Samsung præsenterede i april 2017 endnu et HDR-format. HDR10+ er et lag ovenpå baseformatet HDR10 og er designet til at gøre brug af dynamiske metadata for at optimere HDR-billedet scene-for-scene. I store træk ligesom Dolby Vision.

Det er Samsung, som har udviklet HDR10+ og på IFA 2017 meldte Panasonic og 20th Century Fox sig
ind i klubben.

Masayuki Kozuka, Director for Panasonic Media Alliance Office, og Paul Williams, Assistant General Manager hos Panasonic Corp. lagde først og fremmest vægt på, at HDR10+ er åbent og licensfrit, hvorfor de håber, at andre selskaber vil tage det til sig. De ser lyst på muligheden for at producenter, som allerede sælger TV med Dolby Vision, vil overveje at tilføje understøttelse. Ingen anden producenter var dog klar til at give dette løfte på IFA.

En vigtig detalje, som vi lærte på IFA, er at HDR10+ kan leveres via HDMI 2.0b. HDMI 2.1 er ikke et krav, sagde Paul Williams. Dette betyder, at visse eksisterende produkter kan opdateres via firmware.

Panasonic bekræftede overfor Flatpanels, at de vil opdatere 2017 ’4K Pro’ modeller, hvilket konkret betyder EX750 og EX780 LCD-modellerne samt EZ950 og EZ1000 OLED-modellerne. Sidste års DX900 vil ikke blive opdateret. Panasonic har stadig ikke detaljerne på plads, så de kan ikke bekræfte, hvornår opdateringen er klar.

Panasonic tilføjede, at næsten samtlige 2018-modeller vil understøtte HDR10+.

Hvad angår Samsung, så har selskabet allerede aktiveret HDR10+ på 2017-skærme og vil via firmware tilføje det på 2016-modeller senere. Til at starte med kun for streaming-indhold.
En formatkrig?

Masayuki Kozuka kommenterede desuden på certificeringsprocessen for HDR10+. Den foreskriver, at alle TV skal certificeret før de kan hævde at understøtte HDR10+. Dolby har en lignende certificeringsproces for Dolby Vision.

Certificeringsprocessen for HDR10+ er ny. Kravet blev tilføjet efter Panasonic og 20th Century Fox sluttede sig til Samsungs mission.

“Dolby Vision is a black box”
Så hvorfor valgte Panasonic HDR10+ fremfor Dolby Vision? Kontrol, lød svaret. “Dolby Vision is a black box” hvad angår videoprocessering, som producenterne ingen kontrol har over, lød argumentet fra Masayuki Kozuka. Licensbetaling blev også fremhævet som en årsag; særligt 10 år fra nu.

Kozuka understregede, at Panasonic ikke betragter det som en formatkrig, men et teknologivalg. HDR10 vil forblive baseformatet, hvilket betyder, at du kan se samtlige UHD Blu-ray-skiver og videostreams fra internettet på ethvert TV. HDR10+ tilføjes som et lag ovenpå – ligesom Dolby Vision.

På IFA havde Panasonic opstillet en demonstration, hvor HDR10+ og HDR10 side-om-side blev gengivet på to mellemklasse LCD-tv. Selskabet ville vise forskellen samt det faktum, at de dynamiske metadata, som er en af de primære fordele ved HDR10+ (og Dolby Vision) kontra HDR10, har størst effekt på mellemklasse TV.

Demonstrationen afslørede da også synlige forskelle, primært i de lyseste områder af billedet. Det er naturligvis ekstremt svært at fange på kamera, men billederne hjælper forhåbentlig en smule. Læg eksempelvis mærke til, hvordan himlen og solstrålerne i første billede ser klart bedre ud på skærmen til venstre.

HDR10+ versus HDR10Left: HDR10+ - Right: HDR10


HDR10+ versus HDR10Left: HDR10+ - Right: HDR10


HDR10+ versus HDR10Left: HDR10+ - Right: HDR10HDR10+ afspillere

Både Panasonic og Samsung sagde, at de er dialog med Blu-ray Disc Association om at få HDR10+ tilføjet som et valgfrit HDR-format under UHD Blu-ray-standarden. Dette blev bekræftet af BDA, som vi også mødte på IFA for at tale om seneste udvikling.

Intet er dog besluttet endnu. Alle parter sagde, at de forventer at kunne dele yderligere information i januar på CES-messen. Det står heller ikke klart om UHD Blu-ray-afspillere kan firmware-opdateres til at understøtte formatet, men undervejs i udviklingen af HDR10+, indikerede Samsung overfor os, at det muligvis er teknisk muligt.

I dag specificerer UHD Blu-ray-specifikationen, at HDR10 er et obligatorisk baseformat på alle skiver. Dolby Vision er et af flere valgfrie formater. De første Blu-ray-afspillere med Dolby Vision modtog den påkrævede firmware henover sommeren.

Amazon er stadig ombord og vil senere begynde at tilbyde film og tv-serier i HDR10+. Streaminggiganten tilbyder allerede indhold i HDR10 og Dolby Vision. Amazon spiller så at sige på flere heste. Netflix er derimod ikke med på vognen endnu, hvilket velsagtens er et krav for at HDR10+ kan få momentum.

Udover Amazon, har 20th Century Fox forpligtet sig til at frigive film i det nye format. Fox er det eneste store Hollywood-studio, som ikke har frigivet hjemmeudgivelser i Dolby Vision (se tabellen længere oppe).

Dolby har et forspring og selskabet har allerede overtalt seks af syv store Hollywood-studier til at udgive film via skiver eller streaming i Dolby Vision. HDR10+ har noget at indhente på flere fronter, men gruppen bag tror på, at formatet nok skal blomste. Som Masayuki Kozuka sagde: ”Why not? It is open and free”.Flere nyheder

PS5's første store opdatering åbner for USB-lagring mm.

13 Apr 2021 |

Allente går i luften i dag med tv- og streaming-pakker

13 Apr 2021 |

Google udfaser sin filmbutik på Smart TV

13 Apr 2021 |

Bloomberg: Apple arbejder på kombineret Apple TV-boks & HomePod-højttaler

12 Apr 2021 |

Opdateret: Danske priser på LG 2021 OLED TV - G1, C1, B1 og A1

12 Apr 2021 |

Paramount udskyder sine storfilm yderligere

12 Apr 2021 |