Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonRegeringen vil omdanne tv-frekvens til mobilnet i 2020 - FlatpanelsDK

Regeringen vil omdanne tv-frekvens til mobilnet i 2020

01 Aug 2014 | Rasmus Larsen |

Regeringen vil have bedre mobilt bredbånd i Danmark og det kan gå ud over dele af antenne-nettet, som DR og Boxer bruger i dag. Helt specifikt vil man frigøre 700 MHz-båndet i 2020 og fuldføre en overgang til DVB-T2 og muligvis HEVC. Det kræver nyt udstyr i stuen.

Sker først i 2020

I dag udsender DR sine tv-kanaler ud via antenne og herudover bruger Boxer antenne-nettet til at udsende kommercielle tv-kanaler. Boxer’s aftale udløber i 2020, hvorefter der meget vel kan komme ændringer.

Erhvervsstyrelsen og Kulturministeriet vil nemlig gerne frigøre 700 MHz-båndet til mobilt bredbånd. 700 MHz-båndet bruges i dag - sammen med et andet frekvensbånd - til tv-kanaler. Det vurderes, at ændringen kan give en samfundsmæssig gevinst på 2,5 til 4 milliarder kroner frem mod 2030.

Udviklingen indenfor antenne-tv


Overgang kræver nyt udstyr

Det vil dog også betyde ændringer for tv-ejerne. Der lægges op til, at man i 2020 således vil overgå til DVB-T2 og HEVC-komprimering fremfor mpeg4. Mange nye fladskærms-tv er solgt med DVB-T2 gennem flere år, men kun de nye Ultra HD-skærme har samtidig HEVC.

Derfor vil det kræve nye tv-bokse eller fladskærms-tv hos mange danskere, såfremt ændringerne træder i kraft. Overgangen vurderes at koste danskerne 308 millioner og at koste tv-udbyderne 600 millioner.

Rapporten, som er udviklet af Rambøll, kommenterer også på tv-kanaler i Ultra HD via antenne.

- “I forhold til den tekniske udvikling af DTT-platformen er det Rambølls konklusion, at DTT-platformen ikke vil være pioner i introduktionen af nye formater som Ultra HD/4k. Det forventes at DVB-T2 vil være fuldt implementeret omkring 2020, men at overgangen fra MPEG-4 til HEVC afhænger af den kapacitet som er tilgængelig for de to udbydere.”

Andre europæiske lande har allerede truffet beslutning om at bruge 700 Mhz til mobilt bredbånd. Der eksperimenteres i visse lande også med at sende tv-kanaler ud via LTE mobilt bredbånd fremfor antenne-signaler. Dermed kan antenne-nettet potentielt blive helt overflødigt.

Undersøgelsen er pt. sendt i høring med frist til 8. september og den endelige beslutning er således ikke truffet. Hele Rambølls rapport kan læses her.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvornår du kan forvente OLED i iPad Air, iPad Mini, MacBook Air & MacBook Pro

10 May 2024 |

Disney+ begynder at lave mixed reality Marvel-indhold

10 May 2024 |

Ny 'Ringenes Herre: The Hunt for Gollum' film får premiere i 2026

10 May 2024 |

Danske startpriser på 2024 Philips OLED og LCD TV

09 May 2024 |

Prime Video vil udrulle pause-reklamer

09 May 2024 |

Opgraderet Matter Casting udfordrer AirPlay og Chromecast

09 May 2024 |