Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEt kig på fremtidens panelteknologier - FlatpanelsDK

Et kig på fremtidens panelteknologier

18 Apr 2007 | Rasmus Larsen |

Finetech messen i Japan har været samlested for mange af de kommende og spændende panelteknologier, som venter om hjørnet. Vi kigger kort på, hvad der rent faktisk blev vist frem dernede.

Finetech messen løber fra 11. til 13. marts i Tokyo, Japan. Messen er samlingspunkt for det man kalder ”flat-panel display (FPD) equipment and materials”, altså udstyr og materialer for fladskærmspaneler, herunder også panelteknologier.

I artiklen kigger vi på et 11 og 27 tommer OLED panel, et 26 tommer FED (field emission display), et 21 tommer PLED og de såkaldte optically compensated bend (OCB) LCD’er.


Sony OLED


Sony viste deres nye 11 og 27 tommer OLED paneler frem, ligesom de gjorde på CES messen i Las Vegas tilbage i januar.


Sony OLED


Sony nævner blandt andet et kontrastforhold på 1.000.000:1 for begge paneler, og opløsninger på 1920x1080 og 1024x600 for henholdsvis 27 og 11 tommeren.

Sony havde også andet nyt, under et datterselskab kaldet Field Emission Technologies. Field Emission Technologies forsker i det såkaldte FED eller field emission display panel. Man kan sige, at FED er en variant af den meget omtalte SED teknologi – eller den benytter hvert fald de samme grundprincipper.


Sony FED


Sony kunne således vise et 26 tommer FED panel frem på messen. Skærmen slugte kun 10-20W i mørke scener og op til 40W i helt lyse scener.

TMDisplay (Toshiba Matsushita Display Technology) er en joint venture enhed mellem Matsushita og Toshiba, der er oprettet med henblik på forskning i nye teknologier.


TMDisplay PLED


TMDisplay kunne blandt andet fremvise verdens største PLED panel, som er 21 tommer stort. PLED er en variant af OLED.
Læs eventuelt mere i vores afsnit om OLED her: Panelteknologier
Eller i vores artikel om OLED her: Bagom OLEDs

Responstiden på 21 tommer PLED panelet er blot 5-10 nanosekunder.

TMDisplay nævnte i øvrigt, at man planlægger at lancere et 30 tommer PLED panel, som skal ramme markedet et sted mellem 2010 og 2011.

TMDisplay havde mere på programmet, nemlig det såkaldte OCB (optically compensated bend) LCD panel. OCB er en ny paneltype under LCD teknologien, ligesom der findes PVA, IPS, TN og MVA. OCBs styrker siges at være potentialet til at forbedre kontrastforholdet, forbedre responstiden og forbedre betragtningsvinklerne.

TMDisplay nævner eksempelvis et kontrastforhold på 1.000.000:1 for deres OCB LCD paneler, som på sigt forventes at blive produceret i 2 til 32 tommer. Tidshorisonten er et sted mellem 2008 og 2009 ifølge firmaet selv.

Billeder er venligst udlånt af Digitimes.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Streaming-kalenderen: Nyt på Apple TV+ i maj

04 May 2024 |

Nu i 4K/HDR: The Departed, Trainspotting, Den grænseløse, Farven lilla, Ran

03 May 2024 |

TV 2 Play hæver priserne

03 May 2024 |

Første enhed med Google TV's nye 'magiske' knap afsløret

03 May 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

02 May 2024 |

Snart kan du også spille PlayStation 1, Sega og Atari spil på Apple TV

02 May 2024 |