Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony HX900 - FlatpanelsDK

Test: Sony HX900

|


Sony HX900 test

Sonys dyreste fladskærm hedder i øjeblikket HX900 og kommer med LED local dimming, der skal bidraget il at skabe smuk billedkvalitet. Skærmen viser også 3D, har internet-funktionalitet og prydes af Sonys elegante Monolithic design. I denne test tager vi et kig på Sonys mest eksklusive fladskærm.

Vi har allerede testet flere fladskærme med LED local dimming, såsom LG LE850N og Philips 9705H. Kan Sonys HX-serie udfordre eller måske endda slå disse modeller? Og har Sony formået at forbedre sortniveauet med deres local dimming teknologi? Hvad med 3D-billedkvaliteten? FlatpanelsDK har til hensigt at finde ud af dette og meget mere i denne test.

Sony HX900 er tilgængelig i 46 og 52 tommer kaldet 46HX900 og 52HX900

This review in English: Sony HX909/HX900 reviewStørrelse:52" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:
Paneltype:LCD med LED-backlight
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 80.7cm x 126.3cm x 6.7cm (uden fod)
Vægt42,9 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART (1 indgang)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Andet
Udgange
Audio (type) (1 udgang, hovedtelefonudgang)
SCART
S/PDIF (optical)
Andet
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T (MPEG4)
DVB-C
DVB-C (MPEG4)
DVB-S
DVB-S (MPEG4)
Andet
Øvrigt

Pris og forhandler:

46"52"


Sammenlign Sony TV som 52HX900 hos PriceRunner.


De første indtryk

Sony HX900 er et medlem af Monolithic designserien. Det betyder, at frontglasset er skabt af ét stykke glas for at skabe et enkelt, men dog elegant design.

Sony HX900 test
Sony HX900 test


Standen er skabt i en rektangulær form og har samme blanke sorte farver, som pryder Tv’et. Den tilbyder desuden en manuel drejefunktion.

Sony HX900 test
Sony HX900 test


Tv'et er ikke specielt slankt, men det er her vigtigt at bemærke, at Tv’et har en fuld LED-baggrundsbelysning, hvor lysdioderne (LEDs) sidder bag selve LCD-panelet, og ikke langs siderne, som på mange andre Tv.

Sony HX900 test
Sony HX900 test


Indgange og udgange er placeret på siden og på bagsiden.

Sony HX900 test
Sony HX900 test


To HDMI, en USB-udgang og et par analoge indgange peger til siden, men resten af stikkene peger ud mod bagvæggen, hvilket ikke er det smarteste valg fra Sonys side, da det besværliggør eventuel vægmontering.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Nedenfor kan du se fjernbetjeningen. Det er den samme som Sony har anvendt på de fleste andre af deres semi high-end og high-end Tv i 2010 og 2011.

Sony HX900 test
Sony HX900 test


Sonys HX900-serie har naturligvis også alle Sonys avancerede multimedie-funktioner, såsom Bravia Internet TV, DLNA, USB og meget mere. Vi har allerede undersøgt disse funktioner i tidligere anmeldelser og funktionaliteten på HX900 er mere eller mindre identisk. Derfor foreslår vi, at du læser vores Sony NX700 anmeldelsen for yderligere detaljer.

I menuerne på Sony HX900 findes følgende billedindstillinger: Baggrundslys, kontrast, lysstyrke, farve, tint, farvetemperatur, skarphed, støjreduktion, MPEG støjreduktion, Motionflow og Film Mode.

I de avancerede menuer kan du justere: Sort korrektion, Adv. Contrast Enhancer, Gamma, LED Dynamic Control, Automatisk lyskontrol, Klar Hvid, Live Colour og hvidbalance (RGB gain og bias).

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Nedenfor har jeg målt energiforbruget på 52-tommer versionen.

Standby0.0 W0.0 W
SD+HD103 W87,5 W
3D115 W115 W


Efter kalibrering målte jeg strømforbruget til 87,5 W, hvilket er meget imponerende for et 52-tommer TV. De fleste 50-tommer plasma-Tv forbruger betydeligt mere efter kalibrering. Som eksempel forbruger Panasonic VT20 192 W efter kalibrering.

Jeg foretog også en måling af energiforbruget ved 3D. I 3D er baggrundslyset sat til maks for at kompensere for den reduktion i lyset 3D-briller introducerer. Derfor forbruges der også typisk mere strøm når der ses 3D. I 3D-funktionen forbruger Sony 52HX900 115 W, fordi baggrundsbelysningen er hævet til maksimum.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af Sony HX900

Nedenfor kan du se en måling af skærmens billedkvalitet med standardindstillingerne og uden Eco systemet slået til.

Sony HX900 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Standardindstillingerne på Sony er ikke overbevisende. Standard billedprofilen giver for overmættede farver (se grafen ovenfor) og vi spottede også en del kunstig skarphed tilføjet i billedet, hvilket gør, at billedet ser for digitaliseret ud.

  Gamma stiger fra omkring 1,63 i de lyse farver til 2,35 i de mørke farver, hvilket betyder, at de lyse farver er for lyse og overmættede og at mørke farver er for mørke, hvilket fører til tab af detaljer i mørke film og spil. Vi stræber efter gamma på 2,2.

  Lysstyrken på skærmen er ikke særlig høj og blev målt til 112 cd/m2. Sony HX900 har en baggrundsbelysning-indstilling i menuen, som kan øge baggrundsbelysningen i panelet, hvis du foretrækker det.

  Farvetemperaturen er tæt på vores 6500 Kelvin mål. Det betyder, at farver er naturlige og ikke for varme eller kolde.

  Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Jeg ændrede nu skærmen til “Theatre”-profilen, som aktiveres med den orange knap på fjernbetjeningen.

  Sony HX900 test


  Theatre profilen giver typisk mere præcis billedkvalitet på Sonys Tv, men det er ikke at sammenligne med THX-profiler, som vi kender dem på f.eks. Panasonic og LGs Tv. Theatre-profilen på Sony HX900 er imidlertid langt bedre end standardprofilen, men dog ikke perfekt. Gamma stiger fra cirka 1,9 til 2,2, hvilket betyder, at farverne ikke er helt præcise.

  Farveafvigelserne er ret små, men farvetemperaturen er for lav, hvilket resulterer i lidt for rødlige billeder.

  Jeg ønskede derfor at forbedre billedkvaliteten yderligere en foretog en kalibrering. Se mit resultat nedenfor.

  Sony HX900 test


  Efter kalibrering lykkedes det mig at nå et fornuftigt resultat. Gamma er ikke 100 % perfekt og stiger fra 2,0 til 2,21. Det betyder, at de lyse farver er lidt for lyse.

  Farveafvigelserne er reduceret betydeligt, og farvetemperaturen er nu meget tæt på vores 6500 Kelvin mål. Lysstyrken er en tand for lav til allround brug, men kan stort set optimalt til mørke rum.

  Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger.


  Billedprofil:Cinema/Theatre
  Baggrundslys7
  Kontrast85
  Lysstyrke:50
  Farve:50
  Nuance:0
  Skarphed:0
  FarvetemperaturWarm2
  Noise reductionOff
  mpeg noise reductionOff
  MotionflowClear Plus
  Film-tilstandAuto 1/Auto 2
  SortforbedringFra
  Adv. kontrastforbedringFra
  Gamma-1
  LED Dynamisk kontrolStandard
  Auto lysbegrænserFra
  Klar hvidFra
  Live ColourFra
  Detalje/Kant forbedringFra
  R-gain-10
  G-Gain-9
  B Gain0
  R Bias-2
  G Bias-1
  B Bias+1


  Jeg har ændret intensiteten for baggrundsbelysningen, sænket gamma og deaktiveret de fleste af de dynamiske kredsløb. Jeg har også ændret RGB-indstillingerne for opnå bedre farvenøjagtighed.

  Hvis du primært ser Tv i dagtimerne, bør du øge indstillingen kaldet baggrundslys eller aktivere lyssensoren. Bemærk venligst, at Cinema / Theatre billedprofilen aktiveres vha. den orange knap på fjernbetjeningen – og altså ikke inde i selve menuen.

  Billedkvaliteten på Sony HX900

  I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Sonys HX-modeller er skabt i Sonys såkaldte Monolithic design, hvor man anvender en glasfront. Sony har givet overfladen en anti-refleksiv behandling, men vi oplever dog stadig en del reflektioner fra vinduer og lamper i rummet. Se billedet nedenfor taget i et mørkt rum med loftbelysningen tændt.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Jeg gik videre til at undersøge farvenuanceringen, som angiver, hvor godt skærmen skelner farverne fra hinanden. Vi målte farvenøjagtigheden i forrige afsnit, men farvenuanceringen er mindst lidt så vigtig. Vi anvender farvegradienter til at undersøge dette og vi sigter mod en gengivelse uden “bånd”.

  Farvenuanceringen på Sony HX900 er flot, men ikke perfekt. I de mørkere områder af så vi mindre tendens til"bånd", der indikerer, at ikke alle farver er perfekt skelnes. Det er dog ganske små problemer og jeg mener, at HX900 klarer opgaven flot.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  SD-billedkvaliteten (fællesudtryk for Tv-signaler og DVD) er ganske god. Vi oplevede en høj grad af detaljering i billederne og SD-gengivelsen er bestemt bedre end på Sonys mellempris Tv. Jeg mener dog stadig, at Panasonics plasma-TV klarer sig lidt bedre på SD-billedkvaliteten på baggrund af bedre de-interlacing og skalerings-systemer.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  HD-billedkvaliteten er smuk, intet mindre. Det ekstremt dybe sortniveau bidrager til intense og levende billeder og billedkredsløbet giver høj detaljerigdom fra HD-billederne. Jeg mener også, at responstiden er hurtig nok til gengive overbevisende sport og filmscener.

  Responstiden sikrer således, at de fleste detaljer bibeholdes i hurtige bevægelser. LCD-skærmene er imidlertid stadig ikke 100 % oppe på de bedste plasma-Tv, når de meget hurtige sekvenser skal gengives, og Panasonic VT20 bibeholder en højere grad af detaljering i de meget hurtige bevægelser.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Lad mig gå lidt længere ned i emnet responstid. Sony HX900 udnytter Sonys eget MotionFlow kredsløb, som faktisk er et 200 Hz-system, der beregner nye billeder, som indsættes mellem de faktiske billeder, kombineret med et scanning backlight-system, der bruger meget hurtige sorte linjer, som løber fra toppen af billedet og nedover skærmen for konstant at “nulstille” det menneskelige øje og derved reducere slør på bevægelse.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Denne kombination giver en imponerende responstid på Sony HX900 – en responstid der er tæt på de bedste plasma-Tv I dag. Vi har før rost scanning backlight systemerne på andre skærme, såsom Bang & Olufsen BeoVision 7-55 og LG LE850N. Vi har også kaldt det for en af de vigtigste forbedringer på LCD-skærme i de seneste år. Dette gælder også for Sony HX900, men man må også holde for øje, at der er stor forskel på scanning backlight systemerne.

  Sonys variant virker overbevisende, men LCD-panelet har imidlertid en smule overdrive trailing. Overdrive trailing er den slags slør, hvor man ser en hvid (eller enhver anden farve) glorie omkring objekter i bevægelse; f.eks. en fodboldspiller. Overdrive sløret er ikke kritisk, men jeg bemærkede det dog et par gange i PlayStation 3 spil samt i vores strestests.

  Sony har også integreret en LED-baggrundsbelysning med local dimming. Local dimming betyder, at Sony kan kontrollere lyset i forskellige zoner på skærmen. Lad os sige du har et billede med meget mørke detaljer i den ene side, så kan skærmen dæmpe lyset og skabe dyb sort her, men resten af skærmen kan være lysstærk.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Sony har øget antallet af zoner i forhold til deres første fladskærme med local dimming, men problemet med glorier omkring objekter er stadig aktuelt. For et eksempel på glorier se nedenfor.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Fra fronten af Tv’et er glorierne knap nok synlige og kun meget sjældent distraherende. Jeg mener således, at de bidrager ganske betydeligt til bedre billedkvalitet. De gør den sorte nuance ekstremt dyb (måles om lidt) og tilføjer på den måde intensitet og dybde i billederne.

  Men vi må også indskyde, at glorierne er væsentlig mere synlige fra vinkler. Bevæger man sig således ud til siden for Tv’et, kan man se glorier ret tydeligt og jeg har taget et billedet nedenfor, hvor effekten er overdrevet for forståelsens skyld.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Input lag (forsinkelse på signalet fra det modtages til det vises) blev målt til 31 ms uden MotionFlow-systemet. MotionFlow kredsløbet tilføjer input lag.

  Nedenfor har jeg målt sortniveauet og kontrastforholdet.

  Sortniveau0.0 cd/m20.0 cd/m2
  Lysstyrke112 cd/m2103 cd/m2
  Kontrastforhold - -
  Kontrastforhold +/- 50


  Efter kalibrering målte jeg et sortniveau på 0,0 cd/m2. Vores testudstyr går ned til 0,02 cd/m2, men hvis værdien er mellem 0,01 og 0,02 vil udstyret typisk runde op til 0,02 i stedet for ned til 0,00 cd/m2.

  Målingen vidner om, at sortniveauet på Sony HX900 er mere eller mindre perfekt, og det siger vores oplevelser med Tv’et i praksis også. Sortniveauet er helt fantastisk og selvom vi ind i mellem så glorier omkring meget lyse objekter på en mørk baggrund – som nævnt før – ødelægger det ikke helhedsindtrukket.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Den meget dybe gengivelse af sort betyder ikke mindst, at billeder er utrolig intense og levende på Sony HX900. Jeg har tidligere nævnt dette, men jeg tror stadig mange mennesker undervurderer den reelle effekt ved dyb gengivelse af sort. Det er ikke blot endnu et tal – det er en afgørende faktor i god billedkvalitet. Perfekt sort bidrager enormt meget til følelsen af dybde og dimension i billeder.

  Shadow detail er en anden vigtig faktor, idet det ikke nytter noget at have en dyb sort, hvis skærmen ikke også gengiver de mange meget mørkegrå nuancer, som skaber detaljer i mørke scener og film. Shadow detail på Sony HX900 er bedre end forventet. De fleste local dimming TV har en tendens til at gengive de mørkeste farvenuancer ligesom sort, hvilket fjerner detaljer i mørke scener, men Sony HX900 har kun meget små problemer og jeg kunne skelne stort set alle nuancerne af mørkegrå fra hinanden. Et flot resultat fra Sony HX900.

  Herunder har jeg undersøgt Sony HX900 i et helt mørkt rum for at se, om det er tendens til ujævn lysfordeling.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Sony HX900 har ingen problemer med ujævnt lys, så længe local dimming systemer et aktiveret.

  3D billedkvalitet på Sony HX900

  Vi brugte PlayStation 3 og en 3D Blu-ray-afspiller til at teste 3D-film og 3D-spil.

  Nedenfor kan du se 3D-brillerne.

  Jeg vil ikke sige så meget omkring 3D i almindelighed og hvad du bør forvente dig af 3D, men i stedet henvise til vores Panasonic VT20 anmeldelse for en generel 3D introduktion.

  I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Sony HX900 har et Full LED panel, men den maksimale lysstyrke er faktisk ikke særlig høj. Jeg fandt faktisk skærmens lysniveau i den lave ende af det acceptable, hvis 3D-billedkvlaiteten skal fungere i et meget lyst rum. Derfor klarer skærmen sig bedst mht. 3D i mørke omgivelser.

  Sony HX900s gode responstid bidrager til mindre crosstalk end på Sony HX800, som vi testede for lidt tid siden. Jeg så dog stadig en smule crosstalk på HX900, f.eks. i billeder med høj kontrast.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Jeg mener, at crosstalk er for synligt for mit kritiske øje til virkelig at nyde 3D-oplevelserne – især i 3D-spil. Men jeg mener imidlertid også, at Sony har den bedste 3D-billedkvalitet med lavest crosstalk blandt LCD/LED producenter. Hvis du vil noget seriøst med 3D, er plasma dog stadig det bedste valg lige i øjeblikket.

  Sony HX900 har endelig en 2D-til-3D konvertering, men som jeg har sagt mange gange før er det stort set ubrugelige. Lad os prøve at glemme, at de nogensinde eksisterede.

  PC og mediecenter

  Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit Media Center og vælge"Full Pixel" skærmformatet på Sony HX900.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er over gennemsnittet, men ikke perfekte. Jeg så en tendens til at farverne mistede en smule intensitet fra vinkler, og farverne blev generelt lidt pastelagtige fra brede betragtningsvinkler.

  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Sony HX900 test
  Sony HX900 test


  Kontrasten opretholdes derimod fra vinkler og det er faktisk et meget vigtigt aspekt efter min mening. De fleste LCD-TV har pæne sortniveauer fra fronten, men en tendens til at sort bliver langt mere grålig, så snart man bevæger sig ud til siden for Tv’et – men ikke på Sony HX900.

  Sort er kulsort fra vinkler, hvilket er særdeles positivt. Det eneste problem er, at glorierne fra local dimming systemet bliver betydeligt mere synlige fra siden af. Se billedet nedenfor.

  Lyden

  Højttalerne i Sonys Tv er anstændige, men mangler dog lidt bas og punch. Stemmer fremstår imidlertid klare og det er vigtigt for at kunne høre dialog i film og udsendelser.

  Samtidig mener jeg dog, at man bør kunne forvente bedre lyd fra en absolut topmodel, som HX900 nu engang er. Philips har eksempelvis langt bedre højttalere i deres 9705H model. Og det er på trods af, at de to modeller stort set har samme tykkelse.

  Konklusion

  Sony HX900 har alle Sonys Bravia Internet-funktioner, der giver adgang til en blandet pose af internettjenester – f.eks. TV2 Sputnik. Multimedia-funktionaliteten er der også og fungerer ganske fint, selvom DLNA-systemet dog ikke understøtter alle videoformater, hvilket er en skam.

  HX900 er Sonys flagskib og en af de få modeller med bagbelyst LED og local dimming på markedet. Næstefter Bang & Olufsen BeoVision 7-55 mener jeg, at Sony HX900 har den bedst-fungerende local dimming-funktion i dag. Det har ikke samme ”banding” problemer, som vi så på LG LE850N og HX900 har bedre shadow detail end Philips 9705H. Local dimming systemet muliggør således ekstremt dyb gengivelse af sort, og selvom jeg så en tendens til glorier fra local dimming systemet, så føler jeg, at Sonys LED local dimming-system bidrager væsentligt til billedkvaliteten.

  Sonys TV har ikke særlig gode standard-billedindstillinger, men det lykkedes os at få temmelig præcise farver efter kalibrering. Responstiden er også hurtig og betragtningsvinklerne er forholdsvis brede, og specielt kontrasten blev ikke reduceret fra vinkler, hvilket er meget positivt. Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste farver fra sort) er også flot for en fladskærm med LED local dimming.

  3D-billedkvalitet er på den anden side er ikke imponerende. Vi så for meget crosstalk og plasma-teknologien er stadig den bedste teknologi, når det kommer til god 3D-billedkvalitet. På den negative liste finder vi også glasfronten. Den ser smuk ud fra et designsynspunkt, men den reflekterer også en del lys fra vinduer og lamper. Og så peger indgangene på Sonys Tv også ud mod bagvæggen.

  Skal vi summere op, så mener jeg afgjort, at Sony HX900 er et af de bedste LCD-TV, når det kommer til 2D-billedkvalitet, men 3D-billedkvaliteten skal forbedres. Prisen er høj sammenlignet med f.eks. LG LE850N og endda selvom sidstnævnte ikke klarer 3D, vil jeg mene, at LGs Tv giver stort set samme fremragende billedkvalitet – blot til en langt lavere pris.

  Pris og forhandler:

  46"52"


  BilledkvalitetStandard billedindstillinger Stuen
  Fantastisk sortniveauGlorier fra local dimming systemet Hjemmebiograf
  HD billedkvalitetInput peger udad mod væggen
  Responstid og scanning backlightsEn smule overdrive trailing
  Internetfunktionalitet3D billedkvalitet
  Ingen cloudingReflektioner
  Shadow detail for et LED local dimming TVPris  Sony HX900 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Sony HX900 debat • Flere anmeldelser

  Test: B&O Beosound Theatre

  08 Mar 2023 |

  Test: Panasonic LZ2000 OLED

  29 Dec 2022 |

  Test: Sony A80K OLED

  18 Nov 2022 |

  Test: Philips OLED807

  14 Nov 2022 |