Test: Philips 9704
INDHOLDSFORTEGNELSE Specifikationer - De første indtryk - Forud for testen - Funktionalitet - Strømforbrug - Kalibrering - Billedkvalitet - PC tilslutning - Betragtningsvinkler - Lyd - Konklusion - Debat Indledning
Philips 9704H har allerede tiltrukket sig sin del af opmærksomhed efter den blev kåret som bedste LCD-TV af EISA komiteen i år. Bevæggrundene bag kåringen er dels Philips billedteknologier, men måske endnu mere opsigtsvækkende det LED Pro system, som er indbygget Philips 9704H benytter et LED baggrundslys med den såkaldte local dimming, hvor man kan dæmpe lyset i zoner på skærmen for at opnå en meget dyb gengivelse af sort.
This review in English: Philips 9704H review
Men kan Philips 9704H leve op til EISA kåringen? Og kan man bygge videre på LED Pro systemet og opnå den bedste gengivelse af sort for et LCD-TV? Det finder vi alt sammen ud af i testen her hvor vi har 46" versionen af 9704H kaldet 46PFL9704H.
Panelstørrelse: 46" widescreen (LCD LED) Opløsning: 1920x1080 Responstid: 1 ms Kontrastforhold: 5.000.000:1 (dynamisk) Lysstyrke: 500 cd/m2 Farveunderstøttelse: 16,7 millioner Signal processering: 8 bit per farve Betragtningsvinkler (H/V): 176/176 Dotpitch: - Panelnummer (Type): LCD med LED (Sharp) Strømforbrug: 104W (typisk) Vægmontering: Drejefod: Størrelse (HxBxD): 70.1cm x 112.3cm x 8.9cm (uden fod) Vægt 25,4 kg Indbyggede højttalere: Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p) 1:1 pixelmapping: Indgange • VGA • DVI (kan dog konverteres gennem HDMI) • Audio (type) (Audio in/out) • SCART (2 indgange) • S-video • Komposit • Komponent • HDMI (4 indgange) • Andet Udgange • Audio (type) (1 udgang) • SCART • S/PDIF (optisk) Tunere • Analog • DVB-T • DVB-T (MPEG4) • DVB-C • DVB-C (MPEG4) • DVB-S • DVB-S (MPEG4) • Andet Garanti: Pixelgaranti: Diverse: Manual på dansk
Pris og forhandler:De første indtryk
Philips har ændret designfilosofi gennem de seneste år og deres nye Tv har bløde, afrundede kanter, som ifølge Philips skal appelere til de kvindelige publikum, der i stigende grad er med til at vælge Tv til hjemmet i dag.
9704H er bygget op omkring en grålig aluminiumsramme, der har en sort yderkant. Højttalerne er integreret i bunden og midt på rammens bund er en lille samling, som udgør en designdetalje.
Foden udgør et solidt fundament for skærmen og tillader også brugeren at dreje skærmen manuelt.
Alle stik og indgange sidder på skærmens bagside og peger ud mod bagvæggen. Det er ikke en særlig smart detalje, når Tv'et skal op på væggen og hænge.
På skærmens venstre side sidder flere indgange til at tilslutte f.eks. digitale kameraer. Her finder man også skærmens USB indgang, der kan afspiller billeder og musik samt den 5. HDMI indgang.Forud for testen:
Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.
Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.
Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.Funktionalitet
Fjernbetjeningen er smuk udført i samme aluminiumsdesign som Tv'et. Det er fantastisk endelig at se en fjernbetjening, hvor der er lagt ånd og sjæl i, nu hvor jeg senest har måttet døje med makværket på Samsungs og Panasonics plasma-Tv. Fjernbetjeningen føles eksklusiv og passer godt til Tv’ets generelle stil. Fjernbetjeningen er i øvrigt den samme som medfølger til Cinema 21:9 - blot i grå aluminium. Kanalknapperne sidder en anelse lavt og ”source” knappen ligeledes, men det kan tilgives, når man sidder med fjernbetjeningen i hånden.
Jeg læste på et tidspunkt om fjernbetjeninger fra en brand-eksperts (Martin Lindstrom) syn. En af grundene til at vi opfatter en fjernbetjening som kvalitet er – ud over materialet i sig selv – fjernbetjeningens vægt. Det har B&O forstået og det har Philips også forstået på Cinema 21:9 og Philips 9704H. Fjernbetjeningen vejer nemlig i sig selv en del – og det oversættes direkte til god kvalitet herfra FlatpanelsDK redaktionen.
Første gang man tænder 9704H mødes man med guides til at opsætte både digitale tunere, sprog og billedet.
Philips 9704H har en lang række indstillingsmuligheder i menuen. Disse omfatter: profil (personlig, livagtig, naturlig, biograf, spil og standard), kontrast, lys, farve, farvenuance, skarphed, støjreduktion, farvetone, 5-trins GRB (rød, grøn, blå), samt et Perfect pixel HD system, der omfatter følgende: HD Natural Motion, 200 Hz Clear LCD, avanceret skarphed, dynamisk kontrast, dynamisk baggrundslys, mpeg artefakt-reduktion og farveforbedring.
Endeligt er der en lyssensor, som kan kontrollere lyset på skærmens LCD panel i forhold til lyset i omgivelserne.
Skærmen har også adgang til internettet gennem Philips NET Tv. Funktionaliteten er den samme som i Cinema 21:9 og derfor låner jeg beskrivelsen herfra.
Med NET TV får man adgang til YouTube, vejret, digitale radiostationer, myalbum.com samt mere. Alle elementerne kan tilgås fra en separat side, men jeg har samme klager som jeg havde på Samsung, Sony og Panasonics Internetsystemer. Internetdelen føles ikke rigtig integreret. Man skal hen til en separat skærm for at få adgang, i stedet for blot at kunne få løbende nyheder og f.eks. aktiekurser rullet over skærmen.
Og jo, NET Tv fungerer da ganske godt og det er også f.eks. underholdende små spil til de mindste. Jeg synes blot ikke funktionaliteten er virkelig nødvendig og personligt ville det ikke tælle opad for mig, at et Tv havde netop dette. Hvert fald ikke i den afskygning det findes i nu på de forskellige Tv.
Mere fængslende synes jeg imidlertid muligheden for at streame musik, film og billeder gennem DLNA, der også er indbygget i Philips 9704. DLNA tilgås gennem skærmens ”home” knap, der generelt bringer al funktionalitet frem på skærmen. DLNA er helt afgjort optimeret til musik og billeder, for videodelen fungerer under al kritik. Jeg forsøgte med DivX / Xvid filer og selvom Tv’et understøtter disse, kan man ikke holde ud at se det. Dels er billedkvaliteten kornet og opdelt i blokke, dels er billede og lyd helt ude af synkronisering. Det gør bedre på flere andre formater, men fælles gælder problemet med lyden og så fremkommer der generelt alt for mange små fejl og artefakter i billedet.
Musik og billeder fungerer fint med DLNA på Philips 9704H.Effektforbrug
Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.
Målingerne på Philips 46PFL9704H ses herunder:
Out-of-Box (gns) | Efter kalibrering (gns) | |
Standbyforbrug | 0,1 W | 0,1 W |
Almindelig Tv brug (gns.) | 123 W | 81 W |
HDTV visning (gns.) | 123 W | 81 W |
Målingerne er foretaget på 46 tommer versionen. Efter kalibrering målte jeg effektforbruget til blot 81 W. Det er vildt imponerende for en 46 tommer skærm og effekten kan tilskrives LED belysningen med local dimming.
Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.
Billedkvalitet
Jeg har taget en indledende måling af Philips 9704H billedkvalitet herunder. Jeg har ikke ændret noget i skærmens menuer.
For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:
Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).
Philips 9704H har et ekstremt billede i sine standardindstillinger. Alt hvad der kan kravle og gå er aktiveret på Tv'et. Billedet har en del kunstigt tilføjet skarphed og så er farverne alt for kraftige og intense fordi gamma er alt for høj. Den går for 2,6 for de lyse gråtoner til 3,4 for de mørkeste. Vi sigter efter 2,2 for hele forløbet.
Farvetemperaturen er også alt for høj med sine 11273 Kelvin. Det giver et meget blåligt og koldt billede frem for det mere varme og rødlige billede, som billedstandarderne foreskriver med en farvetemperatur på 6500 Kelvin.
Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?
Der skal ret massive ændringer til for at få et hæderligt billede ud af Philips 9704H. Man kan vælge at følge Philips billedguide, der viser forskellige afarter af billeder, som man herefter vælger imellem, men i sidste ende betyder det blot, at man får en anden variant af et overskarpt og kunstigt billede, frem for et bedre og mere korrekt billede.
Jeg forsøgte først at slå skærmen hen i biograf-profilen. Biografprofilen er traditionelt set den profil, som giver den bedste billedkvalitet på fladskærme.
Resultatet i biografprofilen er bedre, men gamma er stadig alt for høj, så farverne er for intense og mørke. Farvetemperaturen er nu tættere på vores mål på 6500 Kelvin, men faktisk helt nede i 6000 Kelvin. Så derfor; på med arbejdshanskerne for vi må ud i en kalibrering af Tv'et.
Efter min kalibrering når jeg frem til et bedre resultat, men Philips ret massive billedteknologier gør processen svær, og den almindelige forbruger vil slet ikke kunne komme hertil uden hjælp eller fysisk måleudstyr som vi også benytter.
Jeg var i stand til at få gamma mere præcis, men helt perfekt blev det aldrig. Farverne er noget mere præcise og jeg har ikke mindst fået langt større nuancering i farverne, hvilket bidrager enormt meget til detaljegraden i billedet. Mere herom når jeg går over til den praktiske del af billede om lidt efter jeg kort har kommenteret min kalibrering og hvad jeg har ændret.
Målingerne efter kalibrering:
Efter kalibrering | |
Profil: | Personlig |
Kontrast | 50 |
Lys: | 60 |
Farve: | 50 |
Skarphed: | 0 |
Støjreduktion: | Fra |
Farvetone | Varm |
Perfect Natural Motion | Fra / Til |
200 Hz Clear LCD | Til / Fra |
Avanceret skarphed | Fra |
Dynamisk kontrast | Fra |
Dynamisk baggrundslys | Bedste billede |
MPEG artefakt-reduktion | Fra |
Farveforbedring | Fra |
Lyssensor | Fra |
Jeg slog lyssensoren fra i testen og reduceret indstillingen kaldet kontrast. Kontrast styrer baggrundslyset på skærmen. Jeg har desuden hævet indstillingen kaldet lys. Denne bidrager til at sænke gamma, men jeg kan desværre ikke hæve den til meget mere end 60 da det så går ud over gengivelsen af sort.
Jeg har valgt ikke at udføre en komplet RGB (rød, grøn, blå) kalibrering, da det simpelthen ikke lader sig gøre med den konsekvent for høje gamma. Farverne er for intense og jeg finder derfor det bedste kompromis til at være farvetemperaturen kaldet varm i skærmens menu.
Jeg har desuden slået mange af de dynamiske kredsløb fra. Det eneste jeg aktiverer er Dynamisk baggrundslys, som er LED Pro systemet, hvor Philips 9704H kan styre lyset på skærmen i zoner for at opnå en meget dyb gengivelse af sort.
Billedet er praksis får et kæmpe løft efter en kalibrering. Detaljegraden forbedres markant og Philips 9704H er i stand til at vise et meget detaljerigt billede.
Farverne bliver dog aldrig helt gode. De er for intense fordi gamma aldrig ramme 2,2 og i stedet ligger omkring 2,4-2,6. Det giver for intense farver og det er noget som er generelt for Philips Tv og noget jeg ikke var i stand til at kalibrere mig ud af på 9704H med skærmens billedmenuer.
Philips 9704H klarer ikke analoge signaler særlig overbevisende, men digitale signaler er en helt anden historie. Her bibeholder 9704H en høj detaljegrad - vel og mærke efter kalibrering. I skærmens standardprofil udviskes detaljer og bliver nærmere til farveflader.
HDTV er også en fryd for øjet og man bemærker tydeligt en meget dyb gengivelse af sort, som bidrager til dynamik og dybde i billedet. Med LED Pro systemet aktiveret fornemmer man dog også samtidig, at shadow detail ikke er helt i top fordi baggrundsbelysningen sænkes for at opnå den meget lave sort - dette reducerer noget af detaljegraden i de mørke grå nuancer. Philips 46PFL9704H understøtter også 1080p24 afspilning.
Håndteringen er bevægelse på skærmen, f.eks. gengivelsen af sport og fodboldkampe er fin. Responstiden er god og 9704H trækker kun en minimal mængde slør, som er på niveau med tidligere Philips modeller. Omvendt opleves 9704H dog ikke lige så hurtig som LGs SL8000, som jeg stadig anser som en af de hurtigste LCD-TV jeg har testet. Det skal ikke forståes som, at Philips klarer opgaven dårligt, slet ikke, for de placerer sig faktisk over standarden på markedet på responstiden.
Philips 200 Hz system var kun aktivt på signaler i SD (Standard definition) og jeg kunne ikke aktivere det, når jeg tilsluttede HD kilder med HDMI. 200 Hz systemet bidrager til at udglatte bevægelser, men laver desværre også en del regnefejl, som fremstår som fnidder omkring bevægende objekter, f.eks. en fodbold i en fodboldkamp. 200 Hz bidrager heller ikke med en stor forbedring over 100 Hz. Philips scanning backlight system er knyttet op på 200 Hz Clear LCD, og da 200 Hz systemet ikke kunne aktiveres på HD kilder, er scanning backlights derfor heller ikke aktivt på HD kilder.
Philips har også deres såkaldte Perfect Natural Motion, der ligeledes skal bidrage til at udglatte bevægelse. Det gør det også men det hænger tæt sammen med 200 Hz og derfor går kritikken på det samme. Perfect Natural Motion bidrager til effekten, men til spil på f.eks. PlayStation 3 eller Xbox360 skal man slå Perfect Natural Motion fra, da det introducerer en hel del input lag - altså forsinkelse på signalet.
For at vende tilbage til sortgengivelsen, så har Philips da også proklameret, at denne er gevaldigt forbedret, med deres LED Pro system der bygger videre på sidste års LED Lux system i 9803H modellen. Årsagen er, at man kan styre LED’erne – altså de små dioder bag LCD panelet, der leverer lyset – lokalt i ”zoner”. Det kan lyde kompliceret, men i grunden er princippet ganske simpelt, så lad os kort kigge på det her.
LED Pro systemet har udskiftet den traditionelle baggrundsbelysning, der består af lysstofsrør. Man har udskiftet denne med små dioder, som oplyser LCD panelet, der ikke selv kan skabe lys. De små dioder er placeret i et stort net bag LCD panelet, og opdelt i zoner, som kan styres individuelt.
Så kræver man eksempelvis en meget dyb sort i højre side af skærmen (og derved lidt lys), men en meget hvid gengivelse i venstre side af skærmen (og derved meget lys), kan LED Pro systemet styres i zoner og dermed bidrage til at forbedre sortgengivelsen ret markant.
Denne måde at integrere LED på er også anderledes end den måde Samsung gør det på med deres LED-TV. Samsung placerer dioderne rundt om selve LCD panelet i stedet for bagved. Det tillader det meget slanke design, men tillader ikke local dimming, som jeg omtaler overfor og som Philips benytter.
Philips er selv gået så langt som til at sige, at LED Pro systemet bringer sortgengivelsen op på Pioneer KURO plasmaniveau. Om det er tilfældet kan du se på vores målinger herunder.
Out-of-Box | Efter kalibrering | |
Sortniveau | 0,02 cd/m2 | 0,02 cd/m2 |
Brightness (lysstyrke) | 196 cd/m2 | 144 cd/m2 |
Kontrastforhold | 9800:1 | 7200:1 |
Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50
Philips 9704H har en helt eminent gengivelse af sort og man har faktisk været i stand til at forbedre gengivelsen af sort i forhold til sidste generation af Philips LED system med local dimming. På 9803H serien fra sidste år med LED Lux målte jeg sort til 0,03 cd/m2. På 9704H måler jeg sort til 0,02 cd/m2 men i praksis er den endnu lavere. En måling på 0,02 cd/m2 er et udtryk for at vores måleudstyr står af. Det er meget svært at måle så lave lysniveauer og får udstyret også problemer med at komme lavere.
I praksis er gengivelsen af sort endnu lavere og i et helt mørkt rum med et sort billede på skærmen er det ikke til at se, hvor skærmens billede rent faktisk ender. Billede og lokale går i ét. Det er klart, at når der også er farver i billedet, blive gengivelsen af sort ikke helt lige så dyb, men pga. local dimming systemet formår 9704H alligevel at gengive den dybeste sort jeg endnu har set på et LCD-TV/LED-TV. Jeg vover mig sågar ud i den påstand, at i et helt mørkt lokale med et helt sort billede på Philips 9704H, overgår Philips sortniveauet fra Pioneers KURO plasma-Tv. I praktisk blandet brug, med forskellige farver på billedet, står Pioneer dog stadig med kronen.
Det skal dog holdes i mente, at local dimming ikke tillader den helt perfekte og dybe gengivelse af sort, når man f.eks. ser Tv eller film. Den perfekte gengivelse af sort opstår blot, når skærmen viser et helt sort billede. Alligevel må det dog siges, at LED med local dimming bidrager utroligt meget til dynamikken og dybden i billedet.
Det er et kæmpe skridt indenfor LCD teknologien, men det har også en fejl. Fordi LED systemet kun er inddelt i et vist antal zoner, kan man derfor heller ikke sikre, at det kun er de elementer som skal lyses op, som rent faktisk bliver lyst op. Jeg har taget et billede herunder, som beviser, hvordan 9704H forsøger at tilføje lys til et pause logo, men det viser sig også som en slags glorie i det mørke område omkring pause logoet.
Shadow detail er meget afhængig af skærmens indstillinger. I skærmens standardindstillinger er shadow detail nærmest ikke eksisterende. Alle mørkegrå farver gengives blot som helt sort og der mangler der høj detaljegrad i mørke scener i f.eks. film. Dette er en konsekvens af, at Tv'et har en meget høj gamma, som gør farverne mørkere end de egentlig burde være.
Efter lidt kalibrering er jeg i stand til at forbedre shadow detail en anelse, men 9704H har det store problem, at local dimming medfører en ret svag shadow detail, når lyset sænkes lokalt på skærmen.
Det får i sidste ende også den konsekvens, at den dybe gengivelse af sort opnås på bekostning af shadow detail – altså detaljegraden i de mørkeste farver og det er en uheldig følgevirkning, som desværre ødelægger lidt af den overordnede oplevelse med 9704H Tv’et.
Jeg undersøgte også for clouding på 9704H og fandt intet - absolut intet. Skærmen har perfekt lyshomogenitet. Jeg kunne ikke tage et billede af skærmen i et så mørkt rum. Det eneste man kan se er en lille diode der indikerer, at skærmen er tændt.
PC og mediecenter tilslutning
Skærmen understøtter perfekt 1:1 pixelmapping fra en PC eller et Mediecenter. Det kræver, at man sender opløsningen 1920x1080 til skærmen samt indstiller skærmens format til"Ikke skalérbart".
Betragtningsvinkler
Philips 9704H er baseret på Sharps ASV panel og det giver sig også udtryk i skærmens betragtningsvinkler, som desværre ikke er blandt markedets bedste. Farver får hurtigt et mat og dødt look fra siderne og jeg havde problemer med at sidde i min sofa på langsiden - noget jeg ellers ikke plejer at have når jeg har LCD-TV hjemme. Også kontrasten falder fra vinkler, men ikke mere end på andre LCD-TV og det er derfor ikke kritisk - det er farveændringen derimod.
Man bliver derfor nødt til at sidde forholdsvis lige for 9704H for at få det optimale billede.
Lyden
Philips 9704H har et helt accepteret lydsystem og det formå også at gengive mellemtoner og bas på fin vis. Lyden er naturligvis ikke i nærheden af den som man får fra et separat lydanlæg, men helt tilstrækkelig til sporadisk brug og en del over standarden for fladskærme.
Jeg anbefaler fortsat et separat lydanlæg til de store filmoplevelser.
Konklusion:
Philips 9704H følger Philips billedkvalitetsfilosofi, som vi kender den gennem mange generationer nu. Det betyder et standardbillede der er præget af alt for kraftige farver, alt for meget kunstig skarphed og et meget blåligt billede, og 46PFL9704H ligger i standardindstillinger meget langt fra sit potentiale.
Efter lidt kalibrering kan man opnå store forbedringer og selvom resultatet aldrig bliver helt perfekt, viser 9704H tænder og LED Pro systemet er meget interessant, fordi det giver den dybeste gengivelse af sort jeg endnu har set på en fladskærm. Det giver en utrolig dynamik og dybde i billedet, men tilføjer dog også lidt glorie-effekter. Billedkvaliteten har mange positive elementer med f.eks. god detaljegrad, men der er også væsentlige kritikpunkter som shadow detail og farvegengivelsen, som hiver ned.
9704H serien har masser af spændende funktionalitet med internet, USB mediaport og DLNA, men funktionerne kan stadig forfines, og i sin nuværende form er det ikke noget jeg vil tillægge særlig stor værdi. Philips 46PFL9704H har et meget lavt energiforbrug på blot 82 W. Det er imponerende for en 46" skærm. Endeligt har 9704H naturligvis også Philips Ambilight system.
LED Pro er vellykket i 9704H og den meget dybe gengivelse af sort fortjener ros. 46PFL9704H kræver bare en del indstilling for at opnå et hæderligt billede, og problemet med shadow detail, farvegengivelsen og betragtningsvinklerne hiver ned i den samlede oplevelse - og det er en skam.
9704H serien kommer i 40 og 46 tommer under modelbetegnelserne 40PFL9704H og 46PFL9704H
This review in English: Philips 9704H review
Positiv | Negativ | Målgruppe |
Fin billedkvalitet efter kalibrering | Standardindstillinger | Stue |
Dybeste sort hidtil | Shadow detail ringe | Hjemmebiografen |
Fjernbetjening | Betragtningsvinkler | |
LED Pro | Farvegengivelse | |
Ingen clouding | Glorie (halo) fra LED Pro |
---
Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=13214